یک میلیون بیکار اضافه شد؟
تحلیل وزارت کار از آمار بیکاری
دنیای اقتصاد- به گفته وزیر کار، آمار رسمی جدید از بیکاری دارای خطا است، چراکه اگر چنین باشد مفهوم آن افزایش یکمیلیون بیکار به بیکاران در سال گذشته خواهد بود. مرکز آمار ایران نرخ بیکاری در فصل بهار ۸۹ را ۶/۱۴درصد اعلام کرده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل یعنی بهار ۸۸ افزایش ۵/۳درصدی نشان میدهد. شیخالاسلامی گفت: این آمار دارای خطا است اما با این وجود اگر از ما بپرسند نرخ بیکاری چقدر است، بهرغم میل باطنی، آمار مرکز آمار را اعلام میکنیم. واکنش وزارت کار به آمار بیکاری
شیخالاسلامی: یا آمار سال قبل پایین اندازهگیری شده است یا آمار سال جاری دچار اشکال است
دنیای اقتصاد - ایرج جمشیدی: نشست سهشنبه شب عبدالرضا شیخ الاسلامیبا خبرنگاران به فرصتی تبدیل شد تا او درباره مهمترین مسائل حوزه وزارتخانه تحت مدیریتش از جمله مساله افزایش بیکاری در کشور را توضیح دهد و آمار ارائه شده از سوی مرکز آمار را درباره میزان بیکاری در کشور قابل بحث بداند.
آمار رسمی مرکز آمار ایران که اخیرا منتشر شد، نشان میدهد که نرخ بیکاری در بهار ۸۹ به ۱۴ و ۶ دهم درصد رسیده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل یعنی بهار ۸۸ به میزان ۳ و نیمدرصد افزایش نشان میدهد. این در حالی است که روز دوشنبه هم حمید حاجی عبدالوهاب معاون سرمایه انسانی و توسعه اشتغال وزیر کار هم با استناد به این آمار اعلام کرده بود البته این عدد در زمستان سال گذشته ۱/۱۴ درصد بود که نشان میدهد، در سه ماه اول سال جدید افزایش نیم درصدی داشته است. وی همچنین بروز خشکسالی در تعدادی از استانها مانند استان فارس و افزایش خروجیهای دانشگاه را از عوامل عمده افزایش نرخ بیکاری دانست.
اما شیخالاسلامی وزیر کار هم با اعلام اینکه اگر از من بپرسند که نرخ بیکاری در بهار ۸۹ چقدر است به همین آمار ارائه شده از سوی مرکز آمار استناد خواهم کرد، افزود: ولی با این وجود به نظر میرسد که این آمار با واقعیات جامعه همخوانی ندارد و درصدی از خطا در آن دیده میشود. شیخالاسلامی سپس گفت: افزایش ۵/۳ درصدی بیکاری یعنی اینکه از سال قبل تا به حال باید دستکم یک میلیون نفر به افراد بیکار کشور اضافه شده باشند و آثار آن هم در مقرریبگیران بیکاری تامین اجتماعی دیده شود. شیخالاسلامی گفت: این در حالی است که تنها ۲۰ هزار نفر به مقرری بگیران بیکاری اضافه شده و به همین دلیل بین آمار ارائه شده از سوی مرکز آمار با واقعیات موجود تفاوت وجود دارد.
وزیر کار گفت: یا آمار سال قبل پایین اندازهگیری شده است یا آمار سال جاری دچار اشکال است؛ چرا که نمیشود یک میلیون نفر به جمعیت بیکار اضافه شده باشد، اما در همان حال تنها ۲۰ هزار نفر به مقرریبگیران بیکاری اضافه شود. وی افزود: اگر مثلا ۸۰۰ هزار، ۵۰۰ هزار یا حتی ۲۰۰ هزار نفر هم به مقرریبگیران بیکاری اضافه شده بود، باز هم آمار ارائه شده مورد قبول بود. شیخالاسلامی با این وجود تاکید کرد که آمار ارائه شده از سوی مرکز آمار مورد تایید وزارت کار هم هست؛ چرا که طبق قانون، مرکز آمار مسوول اعلام نرخ بیکاری است.
گفتنی است؛ پیش از این نرخ بیکاری بهار سال گذشته ۱/۱۱ درصد و تابستان و پاییز گذشته ۳/۱۱ درصد اعلام شده بود. همچنین پیش از این مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری سال گذشته را ۹/۱۱ درصد اعلام کرده بود.
رشد نرخ بیکاری در بهار ۸۹ در حالی از سوی معاون وزیر کار و امور اجتماعی اعلام میشود که هفته گذشته مرکز آمار ایران با انتشار گزارشی از رشد نرخ بیکاری سال گذشته، از نزدیک شدن نرخ بیکاری به ۱۲ درصد خبر داده بود.
بر اساس این گزارش، بررسی روند کاهش و افزایش نرخ بیکاری در کشور طی سال ۸۸ و همچنین مقایسه آن با سال ۸۷ نشان میداد که علاوهبر افزایش ۵/۱ درصدی نرخ بیکاری کل کشور نسبت به سال ۸۷ از ۴/۱۰ به ۹/۱۱ درصد، در ۲۲ استان نیز نرخ بیکاری دو رقمیبوده است و تنها ۸ استان توانستهاند به نرخ بیکاری تکرقمی دست یابند. بررسی وضعیت افزایش نرخ بیکاری نیز از رشد بیکاری سال ۸۸ در ۲۱ استان حکایت دارد که فقط استان مرکزی توانست نرخ بیکاری دو رقمی۸/۱۱ درصدی سال ۸۷ خود را به ۲/۱۱ درصد در سال ۸۸ کاهش دهد.
گزارش منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران در حالی نرخ بیکاری کشور در سال ۸۸ را ۹/۱۱ درصد اعلام کرده که آمار بانک مرکزی نیز از رشد خزنده این نرخ از پاییز ۸۷ به این سو حکایت دارد.
براساس آمار رسمی بانک مرکزی، نرخ بیکاری که در پاییز ۸۷ معادل ۵/۹ درصد بود در زمستان ۸۷ به ۴/۱۰ درصد، در بهار ۸۸ به ۱/۱۱ درصد و بالاخره در پاییز ۸۸ به ۳/۱۱ درصد افزایش یافته است که با توجه به رقم ۹/۱۱ درصدی بیکاری برای کل سال ۸۸ به نظر میرسد این روند در زمستان ۸۸ تشدید شده باشد.
روند جدید در نرخ بیکاری کاملا متفاوت با روندی است که از سال ۸۴ به صورت نزولی بر این شاخص حکمفرما بود. به این صورت که نرخ بیکاری از ۵/۱۱ درصد در سال ۸۴ به ۳/۱۱ درصد در سال ۸۵، سپس ۵/۱۰ درصد در سال ۸۶ و بالاخره ۴/۱۰ درصد در سال ۸۷ کاهش یافته بود.
نظام ملی مهارت در کشور راهاندازی میشود
همچنین وزیر کار و امور اجتماعی اعلام کرد نظام ملی مهارت در راستای توسعه مهارت افزایی در کشور راهاندازی میشود.
به گزارش ایرنا، «عبدالرضا شیخالاسلامی» دیروز چهارشنبه در مراسم اختتامیه یازدهمین دوره مسابقات ملی مهارت که در مجموعه تفریحی ورزشی تلاش برگزار شد، افزود: راه خلاصی ما از محدودیتها و مشکلات موجود در زمینه بیکاری و زورگویی عالم این است که خط توسعه آموزش فنی و حرفهای را پیش گرفته و روی پای خود بایستیم.
وی با بیان اینکه توسعه آموزشهای مهارتی باید مورد توجه قرار گیرد و مقدمه آن بسترسازی اجتماعی است، افزود: مردم باید به روشنی از ابعاد مختلف آموزشهای مهارتی آگاهی یابند و بدانند که نیاز جدی کشور ما این نوع آموزشها است.
شیخالاسلامی ادامه داد: صرفا آموزشهای تئوری و نظری که مجموعه ای از محفوظات و معلومات در ذهن افراد انباشته میشود، برای زندگی در جهان کنونی کفایت نمیکند؛ چرا که توانایی و به کار بستن علوم بسیار مهم و حیاتی است. وزیر کار و امور اجتماعی افزود: امروز دارای سه و نیم میلیون دانشجو هستیم که در مراکز آموزش عالی تحصیل میکنند که از نظر علمی در برخی از رشتهها به مرز دانش بشری رسیدهاند، اما زمانی این علم، در زندگی عینیت یافته و تبدیل به ثروت و آرامش میشود که در اجتماع به صورت کاربردی مورد استفاده قرار گیرد. به گفته وی، باید بستر اجتماعی این موضوع مهیا شود تا از این طریق معضل بیکاری که سبب نگرانی بسیاری از خانوادهها شده است، برطرف شود.
عکس: حمید جانیپور
ارسال نظر