مصباحی‌مقدم: کاهش وابستگی به دلار و یورو ساده نیست

رییس کمیسیون ویژه بررسی طرح تحول اقتصادی مجلس در واکنش به سخنان اخیر معاون اول رییس‌جمهور که از تغییر واحد پولی در معاملات کشور و افزایش میزان تعرفه واردات کالا خبر داده بود، این پیشنهادها را خوب ارزیابی کرد و در عین حال ملاحظاتی را برای آن در نظر گرفت. غلامرضا مصباحی‌مقدم، نماینده تهران، در گفت‌وگو با «ایلنا» اظهار داشت: کشورها در انجام معاملات خارجی تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند؛ به‌گونه‌ای که برخی کشورها تنها به دلار تکیه می‌کنند که نمونه بارز آن معاملات نفتی در اوپک است که به طور عمده با دلار صورت می‌گیرد.

به گفته وی، برخی کشورها نیز دلار و یورو را به صورت ترکیبی، به عنوان واحد پولی خود انتخاب کردند. همچنین برخی دیگر از کشورها نیز پول خود را مبنای معاملات قرار دادند، همچون ژاپن که «ین» را مبنای معاملات خود قرار داده است. این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس یادآور شد: چنانچه بتوانیم وابستگی خود را به دلار و یورو با توجه به قرار داشتن در شرایط تحریم، کاهش دهیم امری مناسب است، اما این کار به سادگی صورت نمی‌گیرد و نیازمند کار کارشناسی دقیق است.

این نماینده مجلس با یادآوری اینکه واحد تنظیم بودجه‌های سالانه کشور ریال است، خاطرنشان کرد: ما در بودجه سالانه مطلقا از دلار استفاده نمی‌کنیم و تنها برای فروش نفت پیش‌بینی‌ها را براساس دلار و یورو در نظر می‌گیریم.

مصباحی‌مقدم در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با احتمال افزایش تعرفه واردات کالا به ۲۰۰ درصد که معاون اول رییس‌جمهور از آن سخن گفته بود، تاکید کرد: تعرفه یک تیغ دولبه است و حد متعارف نیز دارد. این حد متعارف جلوی قاچاق کالا را می‌گیرد، اما واردات و قاچاق کالا در کشور به صورت جدی قابل کنترل نیست.وی وسعت مرزها و سواحل گسترده خلیج فارس را از علل عدم توانایی کشور برای جلوگیری از واردات کالای قاچاق به صورت کامل دانست و گفت: چندی پیش حدود ۸۰ میلیارد تومان سیگار قاچاق محو شده است که این رقم درشت نشان‌دهنده آن است که نمی‌توان به شکل کامل جلوی قاچاق کالا را گرفت.