تحلیل روزنامه آمریکایی لس‌آنجلس تایمز درباره تاثیر تحریم‌ها بر‌ایران

چین‌، روسیه‌، هند و‌ترکیه به تحریم‌های اضافی آمریکا و اروپا بی‌توجهند در شرایطی که هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی از تاثیر گذاری حیرت‌آور تحریم‌ها بر‌ایران سخن گفته بود، دیروز روزنامه آمریکایی لس‌آنجلس تایمز در تفسیری معکوس از بی‌تاثیری‌این تحریم‌ها سخن به میان آورد‌. به گزارش سایت الف، وابسته به احمد توکلی نماینده تهران و رییس مرکز پژوهش‌های مجلس، روزنامه لس‌آنجلس تایمز در گزارشی در مورد تاثیر تحریم‌های جدید آمریکا و اروپا علیه‌ایران و همچنین مخالفت جدی چند کشور با‌این تحریم‌ها نوشت: «دولت باراک اوباما و اتحادیه اروپا تصمیم گرفتند تا تلاش کنند تحریم‌های سازمان ملل علیه‌ایران را با اعمال تحریم‌های یک جانبه خودشان علیه شرکت‌های خارجی که با بخش انرژی‌ایران همکاری‌های اقتصادی دارند، شدیدتر کنند. اما چهار کشور چین، روسیه، هند و‌ ترکیه ‌این تحریم‌های بیشتر را محکوم کرده‌اند و در هفته‌های اخیر حتی فراتر از ‌این اقدام نیز گام برداشته‌اند: از زمانی که تحریم‌های جدید آمریکا از اول ژوئیه به مرحله اجرا درآمد،‌این چهار کشور در راستای تجارت و سرمایه‌گذاری با ‌ایران که‌ این تحریم‌ها را نقض می‌کند یا حتی خطر نقض‌این تحریم با انجام آن وجود دارد، حرکت کرده‌اند. ‌این کشورها اعلام کرده‌اند که فقط از تحریم‌های ضعیف‌تر اعمال شده در ماه ژوئن از سوی شورای امنیت سازمان ملل تبعیت می‌کنند، اما از تحریم‌های دیگر یک جانبه آمریکا و اتحادیه اروپا تبعیت نخواهند کرد.»

در گزارش‌این روزنامه آمریکایی آمده است: «تحت تحریم‌های یک جانبه آمریکا، فروش هر نوع محصول نفتی به ‌ایران ممنوع است، اما چین و ‌ترکیه اخیرا حجم عظیمی ‌از گازوئیل به‌ ایران فروخته‌اند و مقامات روسیه نیز اعلام کردند که آنها روند انتقال گازوئیل را در اواخر ماه جاری به‌ ایران شروع خواهند کرد. ‌این چهار کشور همچنین توافقنامه‌های تجاری- اقتصادی با ‌ایران امضا کرده‌اند یا حتی مذاکراتی را بر سر سرمایه‌گذاری‌هایی به ارزش میلیاردها دلار در بخش نفت و گاز، پتروشیمی‌و احداث خط لوله نفت و گاز با‌ ایران آغاز کرده‌اند. سرگئی شماتکو وزیر امور انرژی روسیه ماه گذشته در مسکو پس از امضای توافقنامه برای شراکت طولانی مدت میان ‌ایران- روسیه در حوزه انرژی گفت: «تحریم‌ها هیچ تاثیری بر همکاری‌های مشترک میان دو کشور نخواهد داشت.»

نویسنده‌ گزارش لس آنجلس تایمز در ادامه می‌نویسد: «مقامات دولت اوباما پیشتر تحریم‌های جدیدی را با هدف ضربه زدن به اقتصاد‌ایران تصویب کرده بودند. شرکت‌های انرژی اروپایی نیز که شرکای کلیدی محسوب می‌شدند، توافقنامه‌های خود را با‌ ایران لغو کردند. در ‌این راستا اگر شرکت‌های اروپایی شاهد ‌این باشند که قوانین جدید باعث می‌شود تجارت سودآور با‌ ایران به رقبایشان برسد، به دولت‌هایشان فشار می‌آوردند تحریم‌ها را کنار بگذارند تا به‌ این امید بتوانند بار دیگر به بازار‌ ایران بازگردند. مقامات آمریکا و اروپا اعتراف کرده‌اند‌ این خطر وجود دارد که دیگر کشورها ‌این کار را انجام بدهند و به دولت‌ها فشار می‌آورند تا به شرکت‌هایشان اجازه تجارت دوباره با ‌ایران را ندهند. مقامات آمریکا اعلام کردند باراک اوباما اخیرا به «هوجین تائو» رییس‌جمهور چین گفته است که به شرکت‌های چینی اجازه ندهد ‌این جای خالی همکاری اقتصادی با‌ ایران را پر کنند. واشنگتن و هم پیمانانش مدعی هستند‌ایران به دنبال سلاح هسته‌ای است و به همین دلیل در حال فشار آوردن به‌ایران برای کنار گذاشتن برنامه هسته‌ای خود است. اما تاکنون هیچ مدرکی دال‌بر ‌اینکه ‌ایران در راستای ساخت سلاح هسته‌ای گام برمی‌دارد، وجود نداشته است.» در انتهای ‌این گزارش عنوان شد: «روسیه و چین اعلام کردند نسبت به‌ اینکه آمریکا و اروپا تحریم‌های یک جانبه سخت‌تری را علیه‌ایران تصویب کردند، متعجب شدند و نارضایتی خود را نسبت به ‌این موضوع اعلام می‌کنند. در روزهای اخیر نیز مقامات ارشد روسیه و چین درخواست‌ها از سوی واشنگتن برای قطع تجارت با ‌ایران را رد کردند. چین و‌ایران ماه گذشته به مذاکرات‌شان در مورد توسعه مناطق نفت و گاز، امور پالایش و پروژه‌های خط لوله نفت و گاز ادامه دادند که ارزشی حدود ۴۰ میلیارد دلار دارد. در ماه ژوئیه هند نیز مذاکرات جدیدی را با‌ ایران بر سر احداث یک خط لوله ۴/۷ میلیارد دلاری که گاز را به هند و پاکستان منتقل کند، آغاز کرد. همچنین مقامات روسیه و‌ایران اخیرا پس از گفت‌و‌گو در مسکو اعلام کردند که آنها در حال گسترش اقدامات مشترک دو کشور در حوزه‌های نفت و گاز و پتروشیمی ‌هستند.»