دنیای اقتصاد - در حالی که تازه‌ترین آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران حاکی از آن است که نرخ بیکاری کشور با ثبت رکورد 9/11 درصدی در سال 88 به مرز 12 درصد نزدیک شده که بالاترین رقم در پنج سال اخیر است، آمار بانک مرکزی نیز از حرکت خزنده این نرخ از پاییز 87 به این سو حکایت دارد. براساس آمار رسمی بانک مرکزی، نرخ بیکاری که در پاییز 87 معادل 5/9 درصد بود در زمستان 87 به 4/10 درصد، در بهار 88 به 1/11 درصد و بالاخره در پاییز 88 به 3/11 درصد افزایش یافته است که با توجه به رقم 9/11 درصدی بیکاری برای کل سال 88 به نظر می‌رسد این روند در زمستان 88 تشدید شده باشد.روند جدید در نرخ بیکاری کاملا متفاوت با روندی است که از سال 84 به صورت نزولی بر این شاخص حکمفرما بود. به این صورت که نرخ بیکاری از 5/11 درصد در سال 84 به 3/11 درصد در سال 85،‌ سپس 5/10 درصد در سال 86 و بالاخره 4/10 درصد در سال 87 کاهش یافته بود.

تشدید نرخ بیکاری در ۲۱ استان
خراسان شمالی در کاهش نرخ بیکاری رکورد زد
مرکز آمار ایران از طرح آمارگیری نیروی کار سال ۱۳۸۸ گزارشی منتشر کرده است، نرخ بیکاری کشور در سال ۱۳۸۸ نسبت به سال ۱۳۸۷ افزایش پیدا کرده است. براساس این گزارش، نرخ بیکاری در ۲۱ استان در سال ۸۸ نسبت به سال ۸۷ افزایش نشان می‌دهد. در این میان، همدان و قزوین بیشترین افزایش نرخ بیکاری و خراسان شمالی هم پایین‌ترین نرخ بیکاری را در این مدت تجربه کردند.
به گزارش خبرگزاری مهر، بررسی روند کاهش و افزایش نرخ بیکاری در کشور طی سال 88 و همچنین مقایسه آن با سال 87 نشان می‌دهد که علاوه‌بر افزایش 5/1 درصدی نرخ بیکاری کل کشور نسبت به سال 87 از 4/10 به 9/11 درصد، در 22 استان نیز نرخ بیکاری دو رقمی بوده است و تنها 8 استان توانسته‌اند به نرخ بیکاری تک رقمی دست یابند. بررسی وضعیت افزایش نرخ بیکاری نیز از رشد بیکاری سال 88 در 21 استان حکایت دارد که فقط استان مرکزی توانست نرخ بیکاری دو رقمی 8/11 درصدی سال 87 خود را به 2/11 درصد در سال 88 کاهش دهد.
کاهش نرخ بیکاری ۹ استان در ۸۸
این گزارش می‌افزاید: استان‌های ایلام با نرخ بیکاری 6/12 درصد در سال گذشته نسبت به 6/14 سال 87، خراسان جنوبی با نرخ 7 درصد نسبت به 1/10 درصد سال 87، خراسان شمالی با 4/6 درصد در سال 88 نسبت به 6/7 درصد سال 87، کردستان با نرخ بیکاری 8/10 درصد سال 88 نسبت به 5/12 درصد سال 87، کهکیلویه و بویراحمد با 8/14 درصد سال 88 نسبت به 9/14 درصد سال 87 توانسته‌اند وضعیت نرخ بیکاری خود را بهبود بخشند.
همچنین استان‌های گلستان با نرخ بیکاری ۱/۷ درصد سال ۸۸ نسبت به ۳/۸ درصد سال ۸۷، استان مرکزی با ۲/۱۱ درصد نسبت به ۸/۱۱ درصد سال ۸۷، زنجان با ۴/۸ درصد نسبت به ۵/۹ درصد سال ۸۷ و هرمزگان با نرخ ۹/۶ درصد سال ۸۸ به نسبت ۴/۸ درصد سال ۸۷، توانسته‌اند نرخ بیکاری خود را بهتر کنند.
تشدید نرخ بیکاری در 21 استان
بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری در استان آذربایجان شرقی در سال ۸۸ نشان‌دهنده رشد نرخ بیکاری از ۸/۶ درصد سال ۸۷ به ۱۰ درصد در سال ۸۸ است که این نرخ ۲/۳ درصد افزایش نرخ بیکاری را نشان می‌دهد. این وضعیت در آذربایجان غربی نیز به نحوی بود که نرخ بیکاری ۳/۱۰ درصدی سال ۸۷ به ۷/۱۰ درصد در سال ۸۸ افزایش یافت که ۵/۰ درصد رشد را نشان می‌دهد.
استان اردبیل در سال 87 دارای 9/9 درصد بیکاری بوده است که این میزان با رشد 1/2 درصدی به 12 درصد در سال 88 رسید. همین وضعیت در استان اصفهان نشان‌دهنده رشد 6/2 درصدی نرخ بیکاری از 4/9 درصد سال 87 به 12 درصد در سال 88 است. بوشهر نیز در سال 87 معادل 7/10 درصد بیکاری را تجربه کرد که این میزان با رشد یک درصدی به 7/11 درصد در سال 88 رسید.
تهران - چهارمحال و بختیاری
همچنین بررسی نرخ بیکاری در استان تهران نیز نشان‌دهنده وجود 11 درصد نرخ بیکاری در سال 87 بود که این میزان با 9/0 درصد رشد به 9/11 درصد در سال 88 رسید. چهارمحال و بختیاری نیز طی سال 87 شاهد 1/14 درصد بیکاری بود که این میزان با رشد 3/2 درصدی به 4/16 درصد در 88 رسید.
این گزارش می‌افزاید: در بین خراسانی‌ها نیز فقط نرخ بیکاری خراسان رضوی در سال ۸۸ نسبت به ۸۷ افزایش داشته است، به نحوی که از ۳/۸ درصد سال ۸۷ به ۲/۱۱ درصد در سال ۸۸ با رشد ۹/۲ درصدی رسید. استان خوزستان نیز در سال ۸۷ معادل ۵/۱۲ درصد بیکاری را به ثبت رساند که این نرخ در سال ۸۸ با ۶/۰ درصد رشد ۱/۱۳ درصد را نشان داد.
خوزستان، سمنان سیستان و بلوچستان
سمنانی‌ها نیز طی سال ۸۷ نرخ بیکاری ۳/۸ درصدی را تجربه کردند، در حالی که طی سال گذشته این نرخ با ۸/۰ درصد رشد به ۱/۹ درصد رسید. در سیستان و بلوچستان طی ۸۷ معادل ۲/۱۱ درصد نرخ بیکاری اتفاق افتاده بود که این نرخ نیز با رشد ۱/۲ درصد به ۳/۱۳ درصد در ۸۸ بالغ شد.
فارس، قزوین، قم
استان فارس هم از قافله استان‌های با نرخ رشد بیکاری عقب نماند؛ به نحوی که در این استان نیز طی ۸۷ معادل ۲/۱۲ درصد بیکاری به ثبت رسیده بود که با رشد ۲/۲ درصدی به ۴/۱۴ درصد در سال ۸۸ افزایش یافت. همچنین استان قزوین در ۸۷ نرخ بیکاری ۴/۸ درصدی داشته که این میزان در ۸۸ با ۸/۳ درصد رشد به ۲/۱۲ درصد رسید.
کرمان، کرمانشاه، گیلان
نرخ بیکاری استان قم در سال ۸۷ به میزان ۹/۹ درصد بود که این نرخ نیز ۹/۰ درصد رشد یافت و به ۸/۱۰ درصد رسید. استان کرمان نیز نتوانست نرخ بیکاری خود را کاهش دهد به نحوی که در این استان نرخ بیکاری ۱/۹ درصدی ۸۷ با ۸/۲ درصد افزایش به ۹/۱۱ درصد بالغ شد.
استان کرمانشاه در سال 87 معادل 1/12 درصد بیکاری به ثبت رسانده بود که با رشد 7/1 درصدی به 8/13 درصد در 88 افزایش پیدا کرد. مردم گیلان نیز طی 87 دارای نرخ بیکاری 13 درصدی بودند که با رشد 3/2 درصدی این میزان به 3/15 درصد در 88 افزایش یافت.
لرستان، همدان، یزد
لرستان به عنوان بیکارترین استان کشور طی 87 معادل 1/14 درصد بیکاری داشت که این نرخ با رشد 9/1 درصد به 19 درصد در 88 افزایش یافت. همچنین مازندرانی‌ها نیز طی سال 87 دارای 4/7 درصد نرخ بیکاری بوده‌اند که این میزان با رشد 7/0 درصدی به 1/8 درصد در 88 افزایش پیدا کرد. در استان همدان در 87 معادل 14 درصد بیکاری وجود داشت که با رشد 4 درصدی به 18 درصد در 88 رسید. این وضعیت برای یزد نیز وجود داشت، به نحوی که نرخ بیکاری 6/6 درصدی سال 87 با 4/2 درصد افزایش به 9 درصد در سال 88 بالغ شد.
نرخ بیکاری ۷ استان جدید در ۸۸ دو رقمی شد
در سال 88 نسبت به سال 87، 7 استان نتوانستند نرخ بیکاری تک رقمی خود را حفظ کنند و دو رقمی شدند. البته در این بخش از 8 استانی که به نسبت سال 87 توانستند در 88 به نرخ بیکاری تک رقمی دست یابند فقط یک استان در سال 87 دو رقمی بود و 7 استان دیگر در 87 نیز تک رقمی بوده‌اند که در سال 88 توانستند وضعیت بیکاری تک رقمی خود را نیز دوباره بهبود بخشند.
رشد بیکاری از ۵ دهم تا ۴ درصد
بررسی‌ها حاکی از آن است که از 30 استان کشور در 88، در 13 استان از حداقل 9/1 تا 4 درصد نرخ بیکاری به نسبت سال 87 رشد داشته‌اند که در این بین آذربایجان شرقی با 2/3 درصد رشد در کنار قزوین با 8/3 درصد و همدان با 4 درصد رشد نسبت به سال 87، بیشترین میزان رشد نرخ بیکاری به فاصله یک سال را تجربه کرده‌اند، البته در این بخش در استان‌هایی نیز فقط چند دهم درصد رشد نرخ بیکاری اتفاق افتاده است.

نرخ بیکاری در 43 کشور جهان
بررسی وضعیت بیکاری در ۴۳ کشور از ۵ قاره جهان نشان می‌دهد که به‌رغم تلاش کشورهای اروپایی در توسعه، نرخ بیکاری این مناطق به مراتب از برخی کشورهای آسیایی مانند کره‌جنوبی، تایلند و سنگاپور بالاتر است. به گزارش مهر، بررسی آخرین وضعیت نرخ بیکاری در کشورهای مختلف اروپا، آسیا، آمریکا، آفریقا و اقیانوسیه حاکی از آن است که وضعیت بیکاری بسیاری از کشورهای آسیایی مانند تایلند، سنگاپور، هنگ کنگ، کره‌جنوبی و مالزی به مراتب از مناطقی در اروپا مانند منطقه یورو، بلژیک، فرانسه، اسپانیا، سوئد و ایتالیا بهتر است.
بیکاری در آسیا
بر اساس این گزارش، هم‌اکنون کشورهای آسیایی مانند ژاپن، چین، ترکیه، هندوستان و هنگ کنگ به ترتیب دارای نرخ بیکاری ۱/۵، ۶/۹، ۷/۱۳، ۷/۱۰ و ۴/۴ درصد است که این وضعیت در کشور اندونزی ۴/۷، مالزی ۶/۳ و پاکستان نیز ۲/۵ درصد است. همچنین کشور آسیایی سنگاپور نیز با نرخ بیکاری ۲/۲ درصد و کره‌جنوبی با نرخ ۲/۳ درصدی دارای شرایط مناسبی هستند، ضمن اینکه در حال حاضر نرخ بیکاری در کشورهای تایوان، تایلند و ایران به ترتیب ۴/۵، ۱ و ۶/۱۴ درصد برآورد شده است، البته در مورد ایران نرخ بیکاری مرکز آمار متفاوت از برآوردهای اکونومیست است، چرا که طی سال ۸۸ نرخ بیکاری ایران ۹/۱۱ درصد اعلام شد.
بیکاری در اروپا
نرخ بیکاری در کشورهای اروپایی نیز نوسانات زیادی دارد، به نحوی که هم اکنون انگلستان با ۹/۷ درصد و کشور اتریش نیز با ۹/۴ درصد بیکاری مواجه است. البته بلژیک با ۶/۱۱ درصد و فرانسه نیز با ۱/۱۰ درصد بیکاری از دو رقمی‌های اروپا در حال حاضر محسوب می‌شوند.
بررسی بیکاری در کشور اروپایی آلمان نرخ بیکاری 7/7 درصدی، در یونان 6/11 درصد، ایتالیا 5/8 درصد، هلند نیز 6/5 درصد و اسپانیا هم 7/19 درصد را نشان می‌دهد. هم‌اکنون جمهوری چک با نرخ بیکاری 7/8 درصدی، دانمارک با نرخ 1/4، مجارستان 8/11، نروژ 5/3، لهستان 3/12 و روسیه نیز با نرخ بیکاری 2/8 درصدی مواجه است. کشور آسیایی اروپایی ترکیه نیز 7/13 درصد نرخ بیکاری دارد.
بیکاری در آفریقا
کشور اروپایی سوئد در حال حاضر نرخ بیکاری 8/9 درصدی و سوئیس نیز 4 درصد را تجربه می‌کند. در همین زمینه کشور مصر در آفریقا نیز با نرخ بیکاری 1/9 درصدی روبه‌رو است و آفریقای جنوبی نیز بیکاری 2/25 درصدی را ثبت کرد. بررسی وضعیت بیکاری در کشورهای آمریکای لاتین نیز نشان می‌دهد که هم‌اکنون آرژانتین 3/8 درصد بیکاری دارد. برزیل با نرخ بیکاری 3/7 درصدی، شیلی با نرخ 6/8 درصد، کلمبیا نیز با نرخ 2/12 درصد دست و پنجه نرم می‌کند.
بیکاری در آمریکا
مکزیک در آمریکای لاتین 4/5 درصد بیکاری دارد که در این زمینه ونزوئلا نیز با نرخ بیکاری 2/9 درصد مواجه شده است. خود کشور ایالات متحده در شرایط فعلی 7/9 درصد بیکاری دارد و کانادا نیز دارای 1/8 درصد نرخ بیکاری است. در منطقه یورو نیز نرخ بیکاری 1/10 درصدی برآورد شده است، به نحوی که در این منطقه هم‌اکنون نرخ بیکاری بالا و در حال تشدید به عنوان یکی از معضلات اصلی مطرح است.
بیکاری در استرالیا
در همین حال، نرخ بیکاری در کشور استرالیا که معروف‌ترین کشور قاره اقیانوسیه محسوب می‌شود نیز به‌رغم تلاش این کشور در جذب سرمایه‌ها و نیروهای کار ماهر و متخصص هم‌اکنون 2/5 درصد اعلام شده است.