مخالفت چین با تحریم‌های اروپا علیه ایران
سخنگوی وزارت خارجه چین

سخنگوی وزارت خارجه چین اعلام کرد
مخالفت پکن با تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه ایران
دنیای اقتصاد- چین نیز همچون روسیه به صف مخالفان تحریم‌های یک جانبه اتحادیه اروپا علیه‌ایران پیوست‌. سخنگوی وزارت خارجه ‌این کشور در تازه‌ترین کنفرانس خبری خود بر مخالفت پکن با تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه ایران تاکید کرده است.
به گزارش ایسنا، روزنامه چاینا دیلی به نقل از جیانگ یو، سخنگوی وزارت خارجه چین نوشت: ما امیدواریم که طرف‌های مربوطه به ابزارهای دیپلماتیک (در حل) این مساله پایبند باشند.
وی که روز جمعه با خبرنگاران صحبت می‌کرد، گفت‌: چین تاکید دارد که این مساله از طریق گفت‌و‌گو حل و فصل شود.
سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: ما از اقدام ایران برای ازسرگیری گفت‌وگوهای هسته‌ای استقبال می‌کنیم. وی با اشاره به پاسخ مکتوب‌ایران به نامه گروه وین و اعلام آمادگی مقامات تهران در‌این نامه برای مذاکره بدون شرط درباره تامین سوخت هسته‌ای رآکتور تحقیقاتی تهران تاکید کرد: چین امیدوار است که گفت‌وگوها میان ایران و گروه وین متشکل از آمریکا، فرانسه، روسیه و آژانس در اسرع وقت آغاز شود.
علی اصغر سلطانیه‌، نماینده دائم‌ایران در آژانس اتمی دوشنبه هفته گذشته نامه‌ایران خطاب به گروه وین (آمریکا، روسیه، فرانسه و آژانس اتمی) را به یوکیا آمانو‌، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تحویل داد. به گزارش چاینا دیلی، سخنگوی وزارت خارجه چین تاکید کرد: پکن مخالف تحریم‌های یک‌جانبه و جدید اتحادیه اروپا علیه برنامه هسته‌ای ‌ایران است.
بر اساس‌این گزارش، وزیران خارجه اتحادیه اروپا دوشنبه گذشته تحریم‌های جدیدی را علیه ایران به دلیل خودداری تهران از توقف برنامه غنی‌سازی اورانیوم اعمال کردند.‌ این تحریم‌ها شامل ممنوعیت سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز و همچنین اعمال محدودیت‌های بیشتر در بخش‌های کشتیرانی و بانکداری است.
این اقدامات اتحادیه اروپا با پیروی از اقدام مشابه دولت آمریکا صورت می‌گیرد و این تحریم‌ها فراتر از تحریم‌های مندرج در چهارمین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه تهران است که در ماه ژوئن (۱۹ خرداد سال جاری) به تصویب ‌این شورا رسید.
باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا نیز پس از تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل در تاریخ اول ژوئیه، طرح قانونی تحریم‌های جدید و یک‌جانبه آمریکا علیه ایران را که به تصویب کنگره رسیده بود، امضا کرد.
مخالفت روسیه با اقدامات یک‌جانبه
روسیه نیز پیش از ‌این مخالفت خود را با تصمیم اتحادیه اروپا برای تشدید تحریم‌ها در قبال ‌ایران اعلام کرده و هشدار داده بود که‌این اقدامات یک‌جانبه ممکن است این کشور را وادار به خارج شدن از روند مذاکرات مربوط به برنامه هسته‌ای ‌ایران سازد. روزنامه روسی «وزگلاد» هفته گذشته گزارش داد که به عقیده روسیه، تصمیم آمریکا و اتحادیه اروپا در خصوص اعمال تحریم‌های شدید در قبال ‌ایران ناموفق است؛ چرا که کمکی به روند حل و فصل مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای‌ ایران نمی‌کند و به منزله خارج شدن از چارچوب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است. در ‌این رابطه مقامات مسکو حتی بعید ندانسته اند که از روند مذاکرات مشترک در‌این زمینه خارج شوند. وزارت خارجه روسیه از اتحادیه اروپا که به دنبال آمریکا تصمیم به اعمال تحریم‌های یک‌جانبه شدیدتری در قبال ‌ایران گرفته، انتقاد کرده و‌این اقدام را حقیر شمردن شرکای دیگر در مذاکرات مربوط به حل و فصل مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ‌ایران و تصمیم شورای امنیت سازمان ملل دانسته است. به گزارش‌این روزنامه، روسیه پیش از ‌این هم بارها مخالفت خود را با اعمال تحریم‌های یک‌جانبه از طرف کشورها اعلام کرده و به شرکای خود توصیه کرده بود که تنها در چارچوب شورای امنیت سازمان ملل اقدام کنند. کارشناسان، نگرانی روسیه در خصوص‌این اقدامات یک‌جانبه را منطقی می‌دانند. به عقیده «ولادیمیر آنوخین» نایب رییس آکادمی‌‌علوم ژئوپلتیکی روسیه، تحریم‌ها برای روسیه و سایر کشورهای غیرعضو اتحادیه اروپا الزامی‌‌نیست؛ ولی مسلما می‌توانند در خصوص شرکت‌های روسی طرف همکاری با ‌ایران به کار گرفته شوند. وی افزود: البته در واقع ‌این نظریه چندان بدی نیست تا شرکت‌های روسی را با به کارگیری ‌این قبیل تحریم‌ها از بازارهای انرژی جهانی دور سازند.
وزارت خارجه روسیه همچنین پنج‌شنبه هفته گذشته از اعلام آمادگی و موافقت‌ایران برای مذاکره بدون شرط درباره تبادل سوخت هسته‌ای استقبال کرد. استقبال روسیه از مذاکره مستقیم پس‌از آن صورت گرفت که علی‌اصغر سلطانیه، نماینده‌ ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه پاسخ مکتوب تهران به نامه گروه وین (آمریکا، روسیه، فرانسه و آژانس اتمی) را به یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس اتمی تحویل داد.
آن‌چنان که سلطانیه گفته است، پیام مهم و مشخص و روشن این نامه آمادگی کامل ایران برای شرکت بدون شرط در مذاکرات درباره تامین سوخت رآکتور تهران است. منوچهر متکی، وزیرخارجه ایران نیز پس از برگزاری نشست یکشنبه هفته گذشته خود با برزیل و ترکیه از آمادگی ایران برای گفت‌وگو با قدرت‌های غربی در خصوص توافقنامه تبادل سوخت هسته‌ای تهران خبر داده بود. متکی اعلام کرده بود: ایران آمادگی دارد تا فورا گفت‌وگو با قدرت‌های غربی در خصوص توافقنامه تبادل سوخت هسته‌ای را که در ماه مه گذشته (‌27 اردیبهشت سال‌جاری) به امضا رسید، آغاز کند.
بنا بر این گزارش، بنا بر توافق سه جانبه‌ایران، برزیل و ترکیه در خصوص تبادل سوخت هسته‌ای‌، ایران مشروط به توافق با گروه وین موافقت کرد تا یک‌هزار و ۲۰۰ کیلوگرم از اورانیوم با درصد غنای پایین خود را برای تبادل با سوخت هسته‌ای به ترکیه ارسال کند.
به دنبال امضای این توافقنامه، آمریکا از وعده‌های پیشین خود مبنی بر پذیرش چنین توافقنامه‌ای سرباز زد و ضمن رد آن برای تصویب هرچه سریع‌تر قطعنامه تحریم‌ها علیه ایران تلاش کرد. اندکی پس از امضای بیانیه سه جانبه تهران، قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران به تصویب رسید؛ اما ترکیه و برزیل به عنوان اعضای این شورا همچنان بر موضع خود پافشاری کردند و به این قطعنامه رای منفی دادند. بنا بر این گزارش، کشورهای گروه وین در تاریخ قبل از تصویب تحریم‌های جدید سازمان ملل علیه ایران ( 19 خرداد سال‌جاری)، سوالاتی را در خصوص بیانیه سه جانبه ایران مطرح کرده بودند که ‌ایران هفته گذشته به طور رسمی به ‌این سوالات پاسخ داد.
وزارت خارجه آمریکا نیز هفته گذشته از اعلام آمادگی کامل واشنگتن برای گفت‌وگو با ایران در خصوص مساله هسته‌ای خبر داد.
فیلیپ کراولی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه گفت: مطمئنا ما آمادگی کامل داریم تا همه جزئیات پیشنهاد اول را در خصوص [تامین سوخت] رآکتور تحقیقاتی تهران دنبال کنیم.
کراولی تصریح کرد که آمریکا اکنون در حال بررسی جدیدترین پیشنهاد ایران است.
آمریکا اگر چه آمادگی کامل خود را برای مذاکره هسته‌ای با‌ ایران اعلام کرده است؛ اما همزمان در نظر دارد در هفته جاری مقامات ارشد خود را به چین، امارات‌عربی متحده و کشورهای دیگر جهان اعزام کند تا بتواند حمایت‌های بیشتری را برای تحریم‌های بیشتر علیه ایران جلب کند.
به گزارش فارس به نقل از خبرگزاری فرانسه، دولت آمریکا اعلام کرده است که مقامات ارشد آمریکایی سفر به چین، امارات عربی متحده و دیگر کشورها را آغاز خواهند کرد تا برای تحریم‌های بیشتر علیه ایران، جلب حمایت کنند.

واکنش آمریکا به مخالفت چین

مخالفت چین با اعمال تحریم‌های یک جانبه اتحادیه اروپا علیه ایران واکنش آمریکا را در پی داشته است. فلیپ کراولی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا دیروز از چین خواست که به تعهدات بین‌المللی‌اش پایبند باشد. به گزارش ایسنا، وی افزود: ما گام‌هایی را در سطح ملی دنبال می‌کنیم. ما به گفت‌وگو با چین و دیگر کشورها در حالی که برای محقق کردن تحریم‌های بین‌المللی و ملی اقدام می‌کنیم، ادامه خواهیم داد. کراولی ادامه داد: این موضوع حائز اهمیت است که همه کشورها از جمله چین به تعهدات‌شان تحت قطعنامه‌های شورای امنیت عمل کنند. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا افزود: ما نمی‌خواهیم شاهد آن باشیم که اقدامات هر کشوری به تلاش‌های جهانی در راستای حرکت دادن ایران در مسیری سازنده‌تر ضربه بزند.
رویکرد متفاوت آمریکا در تحریم ایران و کره‌ شمالی
وی در همین حال اعلام کرد که آمریکا در اعمال تحریم علیه کره‌شمالی مسیری متفاوت از ایران را دنبال خواهد کرد. به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری یونهاپ، کراولی گفت: ایران و کره‌شمالی دو کشور متفاوت هستند. ایران به ویژه در بخش انرژی منابعی دارد، اما کره‌شمالی این طور نیست. بنابراین ما تحریم‌های سنجیده‌ای را علیه کره شمالی همانند گذشته اعمال خواهیم کرد. تحریم‌هایی که برای کمک به نفوذ در تفکر این دولت و آنهایی که از آن حمایت می‌کنند طراحی شده‌اند. سخنان کراولی در بحبوحه‌ گزارشاتی مطرح شد مبنی بر اینکه واشنگتن قصد ندارد برخلاف ایران، طرحی را برای تحریم شرکت‌های خارجی دخیل در تبادلات غیرقانونی با کره‌شمالی تدوین کند. بر اساس تحریم‌های جدید مصوب آمریکا و اتحادیه اروپا و چند کشور دیگر هر بانک خارجی که از توقف تبادل با شرکت‌های ایرانی و افرادی که در فهرست سیاه قرار دارند، خودداری کند، روابطش با موسسات مالی آمریکا تعلیق خواهد شد.