علی عسگری: سهم اصناف از تولید ملی ۳۰ درصد ولی مشارکت آنها در مالیات ۶/۴ درصد است

دنیای اقتصاد- علی عسگری، رییس سازمان امور مالیاتی طی یک کنفرانس مطبوعاتی از بررسی طرحی برای اصلاح نظام مالیاتی کشور خبر داد و در عین حال تاکید کرد که سهم فعلی اصناف از مالیات باید به سه برابر رقم فعلی برسد. کنفرانس مطبوعاتی رییس سازمان مالیاتی پس از آن برگزار شد که اخیرا بین دولت و اصناف بر سر تعیین میزان مالیاتی اصناف در سال ۸۸ اختلاف ایجاد شد و بازاریان تصمیم دولت را برای افزایش ۷۰ درصدی مالیات سال ۸۸ نسبت به سال ۸۷ نپذیرفتند‌. استدلال اصناف و بازاریان این بود که اقتصاد در سال ۸۸ توام با رکود بوده است؛ بنابراین افزایش ۷۰ درصدی مالیات هم خارج از توان اصناف است‌. اما رییس سازمان امور مالیاتی در کنفرانس خود استدلال بازاریان را رد کرد و گفت: سهم اصناف در تامین مالیات کشور تنها ۶/۴ درصد است؛ در حالی که سهم این گروه از تولید ملی ۳۰درصد است؛ ضمن اینکه اقتصاد یک زنجیره است و نمی‌توان گفت که در شرایط رکود اصناف، بقیه اقتصاد در رونق است و برعکس؛ بنابراین روند رونق و رکود اقتصادی در همه بخش‌ها تاثیرگذار است. رییس سازمان مالیاتی از طرح اصلاح نظام مالیاتی کشور خبر داد

طرح تامین نیمی از بودجه با مالیات

مالیات اصناف باید تا سه برابر افزایش پیدا کند

سهم مالیات تا ۵۰ هزار میلیارد تومان قابل افزایش است

هم‌اکنون سهم مالیات در بودجه عمومی کشور ۲۵ درصد است و ۷۵ درصد دیگر از فروش نفت و سایر فرآورده‌ها تامین می‌شود

دنیای اقتصاد - زهرا واعظ: بررسی طرح اصلاح نظام مالیاتی کشور، تاکید بر افزایش مالیات اصناف تا سه برابر رقم فعلی و بررسی وضع مالیات بر سرمایه سه موضوع مهمی بود که رییس سازمان امور مالیاتی کشور روز پنجشنبه در یک کنفرانس خبری به تشریح آن پرداخت و در عین حال گزارشی از آخرین وضعیت ارائه اظهارنامه‌های مالیاتی توسط مردم و اشخاص حقوقی و همچنین مقایسه آن با عملکرد سال گذشته ارائه داد. علی عسگری در کنفرانس مطبوعاتی خود تصریح کرد که افزایش تعداد اظهارنامه‌های مالیاتی نشان از افزایش اعتماد مردم به دولت و نیز ظهور فعالیت‌های اقتصادی جدید دارد. علی عسگری از توافق با اصناف به عنوان یک بازی برد-برد یاد کرد وبا وجود تشکراز همکاری اصناف در عین حال گفت که اصناف تنها ۶/۴ درصد از مالیات‌ها را می‌پردازند، در حالی که ۳۰ درصد GDP کشور را در اختیار دارند. این مقام مالیاتی با اعلام اینکه مالیات اصناف و مشاغل باید سه برابر شود، افزود: در اقتصاد ما ضعیفان همیشه بهتر مالیات می‌دهند.

وی در این نشست از هماهنگی با گمرک و بانک‌ها خبر داد که بر اساس آن برخی از اطلاعات سریعتر رد و بدل می‌شود و به این طریق سرنخ‌هایی از فرار مالیاتی به‌دست خواهد آمد. به گفته وی به طور عام مالیات‌دهندگان خرد کمتر از افرادی که باید مالیات بیشتری بپردازند شکایت می‌کنند و برای پرداخت مالیات هماهنگ هستند.

رییس سازمان امور مالیاتی کشور با اشاره به مشارکت جمعی بخش‌های مختلف مشمول پرداخت مالیات، اظهار داشت: همچنین بر مبنای ارائه اظهارنامه‌های مالیاتی یک‌سری فعالیت‌های جدیدی نیز در اقتصاد به‌رغم همه مشکلات و بحث رکود اقتصادی شکل گرفته است و در جاهایی هم اقتصاد اندازه خود را بزرگ کرده است؛ ضمن اینکه برخی مودیانی که در سال‌های گذشته به هر دلیلی اقدام به ارائه اظهارنامه مالیاتی نکرده‌اند نیز با اطلاع‌رسانی و بستر‌سازی مناسب تا قبل از اتمام مهلت تعیین شده در تیرماه سال‌جاری، اقدام به تکمیل و ارسال اظهارنامه کردند.

عملکرد شرکت‌ها در ۸۸

عسگری در تشریح عملکرد سال ۸۸ و مقایسه آن با سال ۸۷ تصریح کرد: عملکرد سال ۸۷ نشان می‌دهد اشخاص حقوقی (شرکت‌ها) ۱۹۱هزار و ۵ مورد اظهارنامه تکمیل کردند که این میزان در سال ۸۸به ۱۹۳ هزار و ۴۶ مورد رسیده است. وی همچنین به وضعیت مشمولین بند الف (وارد‌کنندگان، صادرکنندگان و دارندگان واحدهای تولیدی بزرگ) اشاره کرد و افزود: در این بخش نیز طی سال ۸۷، ۸۱ هزار و ۵۶۷ اظهارنامه به دست آمده بود که این تعداد برای سال ۸۸ که طی سال جاری ارائه شده است ۸۸ هزار و ۳۶۰ مورد بود.

وضعیت مشمولین بند ب/ ج

رییس سازمان امور مالیاتی در خصوص وضعیت مشمولین بند ب (فعالیت‌های واسط در اشتغال) نیز به ارائه ۴۰۲ هزار و ۷۴۰ اظهارنامه در سال جاری اشاره کرد و گفت: این میزان برای سال ۸۷، ۳۴۸ هزار مورد بوده است. همچنین مشمولین بند ج در سال گذشته به انضمام بخش خودرو دو میلیون و ۱۳۹هزار و ۲۹۱ اظهارنامه ارائه کرده بودند. عسگری با اعلام تفکیک اظهارنامه‌های خودروهای عمومی شامل تاکسی، اتوبوس، مینی‌بوس، کامیون و کامیونت از بند ج بیان داشت: امسال مشمولین بند ج به تنهایی یک میلیون و ۹۸۴ هزارو ۹۶۴ اظهارنامه ارائه کرد که در این زمینه دارندگان خودرو نیز یک میلیون و ۳۸۱ هزار و ۸۹۵ اظهارنامه تکمیل کردند که جمع عملکرد بند ج و خودرو بیش از سه میلیون مورد اظهارنامه شد که این میزان در سال قبل دو میلیون و ۱۳۹هزار اظهارنامه بوده است.

کاهش اظهار نامه‌های مستغلاتی

وی در زمینه اظهارنامه‌های مربوط به مستغلات نیز با اشاره به ارائه ۲۵۲ هزار و ۵۶ مورد اظهارنامه در سال گذشته از کاهش آن به ۲۰۴ هزار و ۸ مورد در سال‌جاری اشاره کرد و اظهار داشت: از آنجا که بخشی از اظهار نامه‌ها از طریق پست ارسال می‌شوند ممکن است که برخی از آنها هنوز به دست ما نرسیده باشند.

وی افزود: به صورت کلی طی سال گذشته

سر جمع اظهارنامه‌های ارسالی سه میلیون و ۱۱هزار و ۹۱۹ اظهارنامه بود که این تعداد برای سال‌جاری به ۴ میلیون و ۲۵۴ هزار و ۶۸۴ مورد رسیده است که رشد بسیار خوبی از نظر تعداد است.

۴/۲ میلیون اظهار نامه؛ عملکرد ۸۸

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با مقایسه رشد درآمدهای مالیاتی تیرماه سال‌جاری نسبت به تیرماه سال قبل از افزایش ۲۹ درصدی آن خبر داد و گفت: اگر ۴ ماه امسال را با ۴ ماه سال گذشته مقایسه کنیم، باز هم ۲۳ درصد رشد مشاهده می‌شود که این موضوع مربوط به مالیات‌های مستقیم است. همچنین آمار ۴ ماهه نیز از رشد ۲۱ درصدی در این بخش حکایت دارد.

بازی برد - برد برای هر دو گروه

عسگری در زمینه مشکلاتی که از طریق اصناف درباره پذیرش درصدهای مالیاتی تعیین شده پیش آمده بود، گفت: در این زمینه تقابلی بین مالیات و اصناف وجود نداشت و بیشتر بحث توافق و تفاهم بود. البته اجرای توافقات بین اصناف و سازمان مالیاتی برای برخی اتحادیه‌ها سخت بود، به نحوی که آنها باید نسبت به سال‌های گذشته مالیات را به صورت متفاوت تری پرداخت می‌کردند. از سوی دیگر فرصت هم کم بود، اما با توافقات جدیدی که صورت گرفت هر دو گروه در یک بازی برد-برد شرکت کردند.

سهم مالیات اصناف فقط ۶/۴ درصد

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با اعلام اینکه در سال ۸۷ فقط ۶/۴ درصد مالیات کل کشور را اصناف پرداخت کردند، تاکید کرد: نسبت به ۲۳ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان درآمد مالیاتی سال گذشته فقط هزار و ۱۰۰میلیارد تومان آن را اصناف پرداخت کردند؛ این در حالی است که ظرفیت مالیاتی مشاغل بالا است و با توجه به این سعی داریم اطلاعات مورد نیاز برای دریافت مالیات را به واقعیت نزدیک کنیم تا بتوان دریافت مالیات را واقعی‌تر کرد.

مودیان سال اولی

وی درباره کسانی که امسال برای اولین بار اظهارنامه ارائه کرده‌اند، ادامه داد: کسانی هم که در سال گذشته در بخش اصناف مالیاتی پرداخت نکرده‌اند اگر از طریق اظهارنامه اختیاری اقدام کرده باشند در حال حاضر فقط ۴۰ درصد اظهار درآمدی خودشان را مالیات خواهند پرداخت و مابقی آن نیز در توافقات بعدی و به مرور در سال‌های بعد اخذ می‌شود و چنانچه نیاز به تعدیل داشت در سال‌های بعد تعدیل هم می‌کنیم. وی درباره نمونه‌گیری‌ها هم گفت: امسال بنا بر آن شد که ۸۸ درصد به مشمولان بند الف و ب اعتماد کنیم و ۱۲ درصد نمونه‌گیری کنیم و در مورد بند ج هم ۴ درصد را نمونه‌گیری کنیم. عسگری با بیان اینکه در تعامل با اصناف به این نتیجه رسیدیم که نمونه‌‌گیری‌ها برای تعیین میزان مالیات اصناف از طریق سازمان مالیاتی صورت گیرد، تصریح کرد: با توجه به ظرفیت اصناف در اقتصاد، متاسفانه این حجم مالیات قابل پذیرش نیست.

سهم ۳۰ درصدی اصناف از GDP

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه بخش خدمات به قیمت جاری حدود ۴۷ درصد GDP (تولید ناخالص داخلی) را در اختیار دارد، بیان داشت: ۳۰ درصد این میزان از طریق مشاغل و اصناف است؛ حال ما از ۳۰ درصد اقتصاد هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان و از ۷۰ درصد دیگر آن نیز حدود ۲۲ هزار میلیارد تومان مالیات می‌گیریم که این مساله مورد قبول نیست.

وی استدلال اصناف مبنی بر رکود اقتصادی را برای نپرداختن یا کم کردن مالیات رد کرد و افزود: اقتصاد یک زنجیره است و نمی‌توان گفت که در شرایط رکود اصناف، بقیه اقتصاد در رونق است و بر عکس؛ بنابراین روند رونق و رکود اقتصادی در همه بخش‌ها تاثیرگذار است.

مالیات اصناف و مشاغل بایدسه برابر شود

عسگری با اعلام اینکه در سال گذشته دریافت مالیات‌های مستقیم ۱۰۲درصد محقق شد و این در حالی است که مالیات مشاغل و اصناف ۷۷ درصد بوده است، اظهار داشت: حتی حقوق‌بگیران نیز در سال گذشته ۸ درصد مالیات کل کشور را پرداخت کرده‌اند که تقریبا دو برابر اصناف بوده است. این مقام مسوول در سازمان مالیاتی با بیان اینکه به قیمت جاری در حال حاضر ۳۵۰ هزار میلیارد تومان تولید ناخالص داخلی کشور است، سهم اصناف و مشاغل را از این میزان ۳۰ درصد معادل ۱۲۰ هزار میلیارد تومان دانست و تاکید کرد: با این حال اصنافی‌ها مالیات بسیار کمی پرداخت می‌کنند و این در حالی است که مالیات اصناف و مشاغل باید سه برابر شود.

کیت‌های نرم‌افزاری محاسبه مالیات؛ آماده نصب

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با انتقاد از اینکه اصناف تاکنون سامانه‌های فروش را در کشور ایجاد نکرده‌اند، افزود: هم‌اکنون سازمان مالیاتی کیت‌های قابل نصب بر روی سامانه‌های فروش را که کارهای یک حسابدار را انجام می‌دهد، در اختیار دارد که از این طریق می‌توان آنها را نصب و برای محاسبه هزینه‌ها و مالیات اصناف استفاده کرد. اصناف باید هر ۶ ماه یک بار کیت‌ها را تحویل بدهند تا ما بتوانیم مالیات آنها را درآوریم.

وی خاطرنشان کرد: دست ما در این زمینه کوتاه است و در قانون وزارت بازرگانی مسوول اقدامات اصناف است، ولی متاسفانه با وجود اینکه ۵ سال زمان اصناف برای نصب صندوق‌های فروش به اتمام رسیده است تاکنون اقدامی صورت نگرفته هر چند هم‌اکنون فروشگاه‌های زنجیره‌ای صندوق‌های فروش را در اختیار دارند، ولی کیت‌های مالیاتی بر روی آنها نصب نیست.

فرارهای مالیاتی

عسگری در خصوص فرار مالیاتی توسط برخی اشخاص حقیقی و حقوقی نیز توضیحاتی داد و گفت: تا زمانی که شفافیت در فعالیت‌های اقتصادی بالا نرود فرار مالیاتی همچنان وجود خواهد داشت با توجه به این هم‌اکنون ۴۰۰ هزار شرکت ثبت شده در کشور وجود دارد که اگر بخشی از آنها را ورشکسته و منحل محسوب کنیم باز هم تعداد زیادی هستند که باید مالیات بپردازند با این حال طی سال جاری ۱۹۳هزار شرکت اقدام به تکمیل اظهارنامه مالیاتی کرده‌اند. در حالی که بسیاری از شرکت‌ها هنوز فعال هستند و دست ما به آنها نمی‌رسد.

یک میلیارد تومان مالیات در ازای یک کارمند جدید مالیاتی

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین به کمبود نیروی انسانی در بخش مالیاتی اشاره کرد و با بیان اینکه جذب هر نیروی کار در این بخش می‌تواند سالانه یک میلیارد تومان به درآمد کشور کمک کند، بیان داشت: برآورد ما از مشمولین بند الف ۱۲۲ هزار اظهارنامه بود که ۸۸ هزار مورد آن محقق شد؛ همچنین در بند ب نیز حدود ۴۳۰ هزار اظهارنامه برآورد شده بود که ۴۰۲ هزار آن به دست آمد و در بخش بند ج که شامل مردم می‌شود برآورد‌ها نزدیک بود که از این طریق حدود یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر اظهارنامه مالیاتی ارائه کردند.

اصلاح قانون مالیاتی

وی همچنین به ادامه جلسات اصلاح قانون مالیاتی اشاره کرد و بیان داشت: در حال حاضر ۲۵ درصد از بودجه کشور از طریق مالیات تامین می‌شود که مابقی آن نیز از طریق فروش نفت، واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای، انتشار اوراق مشارکت یا فروش شرکت‌های دولتی است.

وی در ادامه با اشاره به هماهنگی‌های صورت گرفته با گمرک و بانک‌ها گفت: با وجود آن هماهنگی‌ها برخی از اطلاعات سریع‌تر رد و بدل می‌شود و سرنخ‌هایی از فرار مالیاتی به‌دست خواهد آمد. وی افزود به طور عام مالیات‌دهندگان خرد کمتر از افرادی که باید مالیات بیشتری بپردازند شکایت می‌کنند و برای پرداخت مالیات هماهنگ هستند.

رییس سازمان امور مالیاتی در مورد مالیات از واحدهای مسکونی خالی افزود: پرداخت مالیات از این واحدها در سال ۸۱ حذف شده بود. در حال حاضر هم هنوز به اجماع نرسیده‌ایم، اما در حال بررسی مالیات بر سرمایه هستیم.

افزایش سهم مالیات به ۵۰ هزار میلیارد تومان

وی همچنین در مورد ظرفیت سهم مالیات در بودجه عمومی کشور خاطرنشان کرد: بر اساس برآوردهای آماری، ظرفیت اقتصاد کشور در خصوص جذب مالیات ۱۲تا ۱۵درصد تولید ناخالص داخلی می‌تواند افزایش یابد. این سهم هم‌اکنون اندکی بیش از هفت درصد است و می‌توان سهم مالیات را تا ۵۰ هزار میلیارد تومان افزایش داد. به گفته وی باید موضوع پرداخت مالیات در جامعه فرهنگ‌سازی شود. هم‌اکنون سهم مالیات در بودجه عمومی کشور ۲۵درصد است و ۷۵درصد دیگر از فروش نفت و سایر فرآورده‌ها تامین می‌شود.

عکس: خبرگزاری مهر