محدودیت استخدام در دستگاههای دولتی
دنیای اقتصاد- به گفته معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییسجمهور اولویت در دستگاههای دولتی بر استخدام نیست؛ اما در مواردی قاعده کلی وجود دارد که در کارهای تصدیگری به ازای خروج هر سه نفر از مجموعه دولتی یک نفر و در کارهای حاکمیتی به ازای خروج هر یک نفر، یک نفر جدید جایگزین میشود که یک چشمه آن در وزارت آموزش و پرورش انجام شد و نزدیک به ۳۰۰ هزار نفر نیروی وزارت آموزش و پرورش از آن خارج شد؛ در حالی که ۴۰ هزار نفر مجوز استخدام دریافت کردند.
کارمندان پایتخت شهرستان نشین میشوند؟.
دنیای اقتصاد- به گفته معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییسجمهور اولویت در دستگاههای دولتی بر استخدام نیست؛ اما در مواردی قاعده کلی وجود دارد که در کارهای تصدیگری به ازای خروج هر سه نفر از مجموعه دولتی یک نفر و در کارهای حاکمیتی به ازای خروج هر یک نفر، یک نفر جدید جایگزین میشود که یک چشمه آن در وزارت آموزش و پرورش انجام شد و نزدیک به ۳۰۰ هزار نفر نیروی وزارت آموزش و پرورش از آن خارج شد؛ در حالی که ۴۰ هزار نفر مجوز استخدام دریافت کردند. معاون رییس جمهور تشریح کرد
چگونگی استخدام در دستگاههای دولتی
فروزنده: در کارهای تصدیگری بهازای خروج هر سه نفر یک نفر و در کارهای حاکمیتی بهازای خروج هریک نفر، یک نفر استخدام خواهد شد
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییسجمهور درباره این که آیا جریان استخدامی در دستگاههای دولتی ادامه خواهد داشت، گفت: اولویت بر استخدام نیست، اما در مواردی قاعده کلی وجود دارد که در کارهای تصدیگری به ازای خروج هر سه نفر از مجموعه دولتی یک نفر و در کارهای حاکمیتی به ازای خروج هر یک نفر، یک نفر جدید جایگزین میشود. لطفالله فروزنده دهکردی در گفتوگو با فارس تصریح کرد: فعلا روال استخدام بر اساس این قاعده انجام میشود که یک چشمه آن در وزارت آموزش و پرورش انجام شد، نزدیک به ۳۰۰ هزار نفر نیروی وزارت آموزش و پرورش از آن خارج شد، در حالی که ۴۰ هزار نفر مجوز استخدام دریافت کردند و برای آن هم حتما آزمون برگزار میشود و بر اساس فرآیند رتبهبندی نمرات عمل خواهد شد.
فروزنده در پاسخ به این پرسش که آیا طبق قانون اولویت جذب در آموزش و پرورش با معلمان حقالتدریس و آموزشیاران نهضت سوادآموزی نبوده است، گفت: اگر قانون حکم کند و مجلس دولت را موظف کند اول نیروهای حقالتدریس را جذب کند دیگر آزمون معنا ندارد، اما در جایی که نیروی حقالتدریس در آن رشته وجود ندارد، از طریق آزمون طبق روال ماده ۴۴ قانون مدیریت خدمات کشوری به استخدام نیرو اقدام میشود.
امتیازات کارمندان برای خروج از تهران
فروزنده در مورد خروج کارمندان از تهران گفت: تاکنون ۱۶ هزار نفر داوطلب ثبت نام در سایت انتقالی نامنویسی کردند و برای تشویق آنها امتیازات گفته شده قطعا اختصاص مییابد.
وی افزود: تعدادی از کارمندان از تهران منتقل شده و معاونت مدیریت و سرمایه انسانی رصد میکند که چه خدماتی به این کارمندان داده شده است. فروزنده افزود: بر اساس قانون، حکم و پست کسانی که داوطلبانه از تهران منتقل شوند حتما در محل مقصد داده میشود، با توافق آنها بین ۲۵ تا ۵۰ درصد افزایش حقوق اتفاق می افتد که از نظر شغلی خیالشان راحت باشد، همچنین اگر فرزند دانشجو دارند به همراه والدین منتقل میشوند یا اگر فرزند کنکوری دارند در شهر مقصد با کسب ۷۰ درصد آخرین نمره قبولی در شهرهای کوچک و ۸۰درصد آخرین نمره قبولی در شهرهای بزرگ در کنکور پذیرفته میشوند.
معاون رییس جمهور ادامه داد: همچنین در مورد مسکن، حکم این کارمندان به وزارت مسکن ابلاغ شده است که حواله مسکن مهر به آنها واگذار شود و با حداکثر زمان یک سال مسکن مهر اختصاص یابد. در جاهایی که مسکن مهر مورد تقاضا نیست زمین اختصاص خواهد یافت یا تا سقف مبلغی برای کسانی که در شهرستان مقصد منزل دارند، وام تعمیرات مسکن پرداخت میشود.
فروزنده تصریح کرد: برخی دستگاهها برای تشویق کارمندان انتقالی ده روز مرخصی هم دادهاند یا هزینه انتقال نیز به کارمند پرداخت شده که ما هم منعی برای آن نداشتهایم و دستگاهها میتوانند برای تشویق در حد امکان کمک کنند. معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییسجمهور افزود: اولویت دولت انتقال ماموریت و کارها به شهرستان است و نه تنها افراد، دولت میخواهد ابتدا ماموریتها منتقل شود که کل دستگاه یا بخشی از شرکت وابسته به دستگاه از مرکز خارج یا موسسات پژوهشی منتقل شوند که به دنبال آن تعدادی کارمند نیز منتقل خواهند شد.
فروزنده در پاسخ به این پرسش که چند درصد ماموریت دستگاهها از تهران منتقل میشود، گفت: این در حال بررسی است و هر وزارتخانه ملزم شده است برنامه انتقالی به دولت ارائه کند که چه بخشهایی از وظایف مانند پژوهشی و سایر امور عملیاتی قابلیت انتقال دارند، این الزام دستگاهها هفته پیش در دولت مصوب شد و همه دستگاهها ملزم شدند امور قابل انتقال را به دولت گزارش کنند. وی افزود: همه دستگاهها با بررسی ساختار خود باید اعلام کنند که چه بخشی از وظایف باید در تهران بماند و چه قسمتی میتواند به شهرستانها منتقل شود. معاون رییس جمهور در مورد برگشت کارمندان منتقل شده از تهران گفت: کسانی که داوطلبانه منتقل میشوند تا ده سال تعهد میکنند که به تهران برنگردند. وی در مورد اختلاف پرداخت بین کارمند منتقل شده و کارمند موجود در شهرستان مقصد گفت: بالاخره کسی که از تهران میرود مجبور است از بسیاری مزایا چشمپوشی کند و نقل و انتقال انجام شود. افزایش حقوق و دادن یک پایه امتیازی است که دولت برای او در نظر گرفته است.
تشکیل چارت مشاوران جوان
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییسجمهور درباره چارت تشکیلاتی مشاوران جوان گفت: چارت تشکیلاتی مشاوران جوان تنظیم و برای تصویب به نهاد ریاست جمهوری ارائه شده است.
وی افزود: چارت تشکیلاتی آنها توسط معاونت مدیریت و توسعه سرمایهگذاری رییسجمهور تنظیم و تقدیم دولت شده است که بعد از تصویب جایگاه پیدا میکنند و پست آنها در دستگاهها مشخص خواهد شد.
مطالب بیشتر را در صفحه مسکن و عمران (۷) بخوانید.
ارسال نظر