استقبال مسکو از مذاکره هسته‌ای بدون شرط

وزارت خارجه روسیه ازاعلام آمادگی و موافقت‌ایران برای مذاکره بدون شرط درباره تبادل سوخت هسته‌ای استقبال کرد. استقبال روسیه از مذاکره مستقیم پس‌از آن صورت گرفت که علی‌اصغر سلطانیه، نماینده‌ ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه پاسخ مکتوب تهران به نامه گروه وین (آمریکا، روسیه، فرانسه و آژانس اتمی) را به یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس اتمی تحویل داد. آن چنان که سلطانیه گفته است، پیام مهم و مشخص و روشن این نامه آمادگی کامل ایران برای شرکت بدون شرط در مذاکرات درباره تامین سوخت رآکتور تهران است.منوچهر متکی، وزیرخارجه ایران نیز پس از برگزاری نشست روز یکشنبه خود با برزیل و ترکیه از آمادگی ایران برای گفت‌وگو با قدرت‌های غربی در خصوص توافقنامه تبادل سوخت هسته‌ای تهران خبر داده بود. متکی اعلام کرده بود: ایران آمادگی دارد تا فورا گفت‌وگو با قدرت‌های غربی در خصوص توافقنامه تبادل سوخت هسته‌ای را که در ماه مه گذشته (‌۲۷ اردیبهشت سال‌جاری) به امضا رسید، آغاز کند.

بنا بر این گزارش، بنا بر توافقی که در تاریخ ۱۷ ماه مه با میانجیگری برزیل و ترکیه در خصوص تبادل سوخت هسته‌ای ایران حاصل شد و بعدها با عنوان «بیانیه ۳ جانبه تهران» از آن یاد شد، قرار شد تا ایران یک‌هزار و ۲۰۰ کیلوگرم از اورانیوم با درصد غنای پایین خود را برای تبادل با سوخت هسته‌ای به ترکیه ارسال کند.

به دنبال امضای این توافقنامه، آمریکا از وعده‌های پیشین خود مبنی بر پذیرش چنین توافقنامه‌ای سرباز زد و ضمن رد آن برای تصویب هرچه سریع‌تر قطعنامه تحریم‌ها علیه ایران تلاش کرد. اندکی پس از امضای بیانیه ۳ جانبه تهران، قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران به تصویب رسید؛ اما ترکیه و برزیل به عنوان اعضای این شورا همچنان بر موضع خود پافشاری کردند و به این قطعنامه رای منفی دادند. بنا بر این گزارش، کشورهای گروه وین در تاریخ قبل از تصویب تحریم‌های جدید سازمان ملل علیه ایران ( ۱۹ خرداد سال‌جاری)، سوالاتی را در خصوص بیانیه ۳ جانبه ایران مطرح کرده بودند.

به گزارش خبر گزاری فارس به نقل از خبرگزاری نووستی، آندره نسترنکو، سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که‌ این کشور از تصمیم‌ ایران در خصوص تشکیل نشست کارشناسی به منظور بررسی سیستم تبادل سوخت برای رآکتور تحقیقاتی تهران و همچنین دعوت از ترکیه و برزیل برای شرکت در آن حمایت می‌کند.

این دیپلمات بلند پایه روس گفت: ما از‌ این اقدام ‌ایران حمایت می‌کنیم. ‌این اقدام امکان آن را فراهم می‌سازد تا به طور عملی به بررسی ابعاد فنی مسائل مربوط به تحقق طرح تامین سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران بر اساس توافقات سه‌جانبه صورت گرفته در ‌این رابطه بین جمهوری اسلامی‌ایران، ترکیه و برزیل در تاریخ ۱۷ ماه مه پرداخته شود.

نسترنکو تاکید کرد: عملی‌سازی موفقیت‌آمیز ‌این طرح می‌تواند جو لازم برای حرکت به سمت جلو در راستای حل و فصل همه مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ‌ایران را به وجود آورده و باعث بازگشت اعتماد به اهداف صرفا صلح‌آمیز ‌ایران در توسعه ‌این برنامه شود.

سخنگوی وزارت خارجه روسیه یادآور شد که مقامات تهران روز دوشنبه نامه‌ای برای مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌ارسال کرد که در آن موافقت خود را با برگزاری نشست کارشناسان به منظور بررسی مسائل فنی مربوط به تحقق طرح تبادل سوخت برای رآکتور تحقیقاتی تهران اعلام کرد.

نسترنکو افزود: ما نیز برای شرکت در چنین نشست فنی آمادگی داریم و بر‌این عقیده‌ایم که دعوت از ترکیه و برزیل برای شرکت در آن نیز اهمیت بسیار زیادی دارد.

این دیپلمات روس تاکید کرد: ما طرح تبادل سوخت برای رآکتور تحقیقاتی تهران را تنها یکی از عوامل درک متقابل به دست آمده در جریان مذاکرات گروه ۱+۵ و تهران در اول اکتبر سال ۲۰۰۹ در ژنو می‌دانیم. ما بار دیگر مقامات تهران را به هر چه زودتر از سرگیری مذاکرات با ‌این گروه به منظور یافتن راه حل سیاسی-دیپلماتیک مورد قبول همه طرفین برای حل مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای‌ ایران دعوت می‌کنیم.

سوئد: پاسخ‌ ایران می‌تواند دردناک‌تر باشد

در رابطه با نتایج تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه‌ایران، وزیر خارجه سوئد نیز گفته است: نباید ‌این امکان را حذف کرد که پیامد پاسخ ‌ایران ممکن است به مراتب برای اقتصاد اروپا دردناک‌تر باشد.

به گزارش خبرگزاری فارس، خبرگزاری ریانووستی طی تحلیلی در خصوص اعمال تحریم‌های جدید از سوی اروپا بر ضد‌ایران نوشت: اتحادیه اروپا تاکنون هیچ گاه چنین تحریم‌های شدیدی نه علیه ‌ایران و نه علیه هیچ کشور دیگری اتخاذ نکرده بود؛ اما در خصوص پیامدهای ‌این تصمیم باید گفت تحلیلگران نظرات گوناگونی دارند.

آنچه مسلم است از تحریم‌های جدید صنایع نفت و گاز ‌ایران در وهله اول صدمه خواهند دید. اکثر وزرای خارجه اتحادیه اروپا معتقدند که ‌این تحریم‌ها نهایتا تهران را وادار خواهد ساخت که نسبت به مذاکرات با گروه «۱+۵» جدیت بیشتری به خرج دهد؛ اما کسانی هم وجود دارند که نسبت به موثر بودن روش‌های شدید تردید دارند. به عنوان مثال کارل بیلدت، وزیر امور خارجه سوئد تاکید کرد: آمریکایی‌ها در سال ۱۹۷۹ تحریم‌هایی را اتخاذ کردند که نتیجه چندانی نداشت و ما امروز در همین راستا گام بر می‌داریم. همچنین نباید‌ این امکان را حذف کرد که پیامد پاسخ ‌ایران ممکن است به مراتب برای اقتصاد اروپا دردناک‌تر باشد.

مقامات‌ایران با عدم واکنش‌ها و عدم تمایل صریح خود برای انجام گفت‌وگوهای سازنده همه چیز را مهیا نمودند تا طرفداران ‌ایده بدون تحریم نیز هیچ‌گونه دلیلی برای دفاع از گزینه خود نداشته باشند. محمود احمدی‌نژاد، رییس جمهور‌ایران نیز مانند گذشته اعلام کرد: هرگونه اقدامی علیه ‌ایران، علیه هواپیماها یا کشتی‌ها‌ی ایرانی با پاسخی قاطع و فوری مواجه خواهد شد و کسانی را که مرتکب آن شده‌اند پشیمان خواهد ساخت. به نظر می‌رسد که احمدی نژاد واقعا به ‌این نتیجه رسیده که چگونه می‌توان اتحادیه اروپا را وادار به پشیمانی سازد.

حمید برهانی معاون بانک مرکزی ‌ایران نیز اعلام کرد، کشورش قصد دارد که حساب‌های بانکی خود را در کشورهایی که علیه ‌ایران تحریم‌هایی اتخاذ کنند، مسدود کند. در وهله اول بحث موسسات اعتباری اروپا در میان است.‌این بدان معنا است که ممکن است که تا ۱۰۰ میلیارد یورو از سیستم مالی اروپا به سمت بانک‌های آسیایی حرکت کند. البته‌این فاجعه نیست؛ اما ضربه به ثبات سیستم بانکی اتحادیه اروپا محسوس خواهد بود.

به عبارت دیگر احمدی نژاد توانست که پاشنه آشیل اروپا را پیدا کند. به نظر نمی‌رسد که وی قصد داشته باشد که نقطه پایانی را در مقابله با جامعه جهانی بگذارد. متعاقبا رییس جمهور‌ایران هشدار داد از ‌این به بعد هر کشوری که به ‌این روند ملحق شود یا به نمایشنامه ‌ایجاد شده علیه ایران کمک کند، دشمن جمهوری اسلامی‌محسوب خواهد شد.

احمدی‌نژاد در سخنان خود گفت: تهدیدات فقط حرکت ‌ایران به سوی پیشرفت را تندتر می‌کند.

هشدار روسیه درباره خارج شدن از مذاکرات ۱+۵

روسیه در واکنش به تصمیم اتحادیه اروپا برای تشدید تحریم‌ها در قبال ‌ایران هشدار داده است که‌این اقدامات یک‌جانبه ممکن است این کشور را وادار به خارج شدن از روند مذاکرات مربوط به برنامه هسته‌ای ‌ایران سازد. به گزارش فارس به نقل از روزنامه «وزگلاد»، به عقیده روسیه تصمیم آمریکا و اتحادیه اروپا در خصوص اعمال تحریم‌های شدید در قبال ‌ایران ناموفق است؛ چرا که کمکی به روند حل و فصل مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای‌ ایران نمی‌کند و به منزله خارج شدن از چارچوب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است. در ‌این رابطه مقامات مسکو حتی بعید ندانسته اند که از روند مذاکرات مشترک در‌این زمینه خارج شوند. وزارت خارجه روسیه از اتحادیه اروپا که به دنبال آمریکا تصمیم به اعمال تحریم‌های یک‌جانیه شدیدتری در قبال ‌ایران گرفته، انتقاد کرده و‌این اقدام را حقیر شمردن شرکای دیگر در مذاکرات مربوط به حل و فصل مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ‌ایران و تصمیم شورای امنیت سازمان ملل دانست. روسیه پیش از ‌این هم بارها مخالفت خود را با اعمال تحریم‌های یک‌جانبه از طرف کشورها اعلام کرده و به شرکای خود توصیه کرده بود که تنها در چارچوب شورای امنیت سازمان ملل اقدام کنند. کارشناسان، نگرانی روسیه در خصوص‌این اقدامات یک‌جانبه را منطقی می‌دانند. به عقیده «ولادیمیر آنوخین» نایب رییس آکادمی ‌علوم ژئوپلیتیکی روسیه، تحریم‌ها برای روسیه و سایر کشورهای غیرعضو اتحادیه اروپا الزامی ‌نیست؛ ولی مسلما می‌توانند در خصوص شرکت‌های روسی طرف همکاری با ‌ایران به کار گرفته شوند. این کارشناس می‌گوید: به نظر من ‌این تحریم‌ها که در ظاهر برای ما لازم‌الاجرا نیستند؛ ولی می‌توانند نوعی اتمام حجت برای شرکت‌های روسی به شمار روند. به عقیده آنوخین،‌ این اقدامات یک‌جانبه می‌توانند شرکت‌های روسی را وادار کنند تا از همکاری با‌ ایران صرف نظر کنند. البته فعلا هنوز دشوار است بتوان گفت که چه شرکت‌هایی ممکن است در معرض‌این تحریم‌ها قرار بگیرند. به گفته وی، لیست شرکت‌هایی که در معرض تحریم‌های اتحادیه اروپا قرار خواهند گرفت، بستگی به آن دارد که کشورهای غربی تا چه اندازه می‌خواهند ‌ایران را تحت فشار قرار دهند. وی افزود: البته در واقع ‌این نظریه چندان بدی نیست تا شرکت‌های روسی را با به کارگیری ‌این قبیل تحریم‌ها از بازارهای انرژی جهانی دور سازند.