تحمل «اخراجی‌ها» از دوران اسارت هم سخت‌تر بود

رضا ایرانمنش با اشاره به اینکه هر چقدر از دوران جنگ فاصله می‌گیریم، به همان نسبت نیز از سینمای دفاع مقدس دور می‌شویم، گفت: دیدن «اخراجی‌ها» برای بچه‌های جنگ سخت‌تر از مشکلات دوران اسارت بود و این نوع فیلم‌ها به اسم سینمای دفاع مقدس، تیشه به ریشه این سینما می‌زنند. به گزارش روابط‌عمومی یازدهمین جشنواره فیلم مقاومت، انقلاب و دفاع مقدس، رضا ایرانمنش گفت: بعد از انقلاب و همزمان با جنگ تحمیلی، سینمایی به نام سینمای جنگ در کشور ما شکل گرفت که این سینما از اوایل دهه ۶۰ تا اول دهه ۷۰ رشد چشمگیری داشت و روند صعودی پیدا کرد؛ اما به‌تدریج افت کرد و خاموش شد.

وی ادامه داد: هنگامی که به زمان گذشته برمی‌گردیم، باید صادقانه اعتراف کنیم که یکی از متولیان سینمای دفاع مقدس، حوزه هنری سازمان تبلیغات بود که در درجه اول به تربیت هنرمندانی پرداخت که خودشان از نزدیک جنگ را لمس کرده بودند، لذا به هنرمندانی که قصد ورود به عرصه سینمای جنگ را داشتند، بها داد؛ اما اینک، بسیاری از مراکز فعال در سینمای دفاع مقدس جایی ندارند و این‌ها ریزش‌هایی است که بعد از جنگ در عرصه فرهنگ و هنر کشور ما رخ داده است.

این بازیگر فیلم‌های دفاع مقدس اضافه کرد: در گذشته اگر کارگردانی یک سکانس از فیلم خود را به جنگ اختصاص می‌داد، می‌توانست از دولت مبلغ ۱۰ میلیون تومان کمک مالی بگیرد و همین تشویق‌ها باعث شد تا جشنواره فیلم‌های دفاع مقدس شکل بگیرد؛ اما امروز وجود یک سکانس از جنگ در فیلم با توجه به سختی‌های این سینما و هزینه بر بودن آن نه تنها حمایت مالی از سوی دولت را نخواهد داشت، بلکه سبب افزایش هزینه‌های فیلم نیز خواهد شد و به همین منظور تهیه‌کننده ترجیح می‌دهد که به همان فیلم‌های آپارتمانی و مبلی بپردازد.

بازیگر فیلم «دکل» و «سجاده آتش» اظهار داشت: بی‌شک تاریخ از ما خواهد پرسید که چرا به‌درستی جنگ را برای نسل‌های بعدی به تصویر نکشیده‌ایم؟ همه فیلم‌های دفاع مقدس که تاکنون تولید شده همچون سرسوزنی از یک اقیانوس است، در حالی که می‌توان بیشتر از این سرچشمه سیراب شد.

ایرانمنش اضافه کرد: من افق روشنی در سینمای دفاع مقدس نمی‌بینم؛ چراکه زمانی می‌توانیم از افق روشن حرف بزنیم که سینمایی داشته باشیم؛ اما آیا به‌راستی ما الان سینمای دفاع مقدس داریم؟

بازیگر فیلم «آخرین شناسایی» گفت: اگر به فیلم‌هایی که با مضمون دفاع مقدس در سال‌های اخیر تولید شده‌اند، نگاهی بیندازیم، متوجه خواهیم شد آنچه که به نام فیلم دفاع مقدس ساخته شده تنها نامی از این سینما بوده و از محتوا و ارزش‌های دفاع مقدس تهی بوده است. وی با اشاره به فیلم «اخراجی‌ها» یادآور شد: با تمام احترامی که برای آقای ده‌نمکی قائل هستم؛ اما باید بگویم فیلم ایشان نه تنها ارزش‌های دفاع مقدس را منعکس نمی‌کند، بلکه در حد طنز هم نیست و به لوده‌بازی نزدیک می‌شود. دیدن این فیلم آنقدر برای بچه‌های جنگ سخت بود که برخی‌ها مشکلات دوران اسارت را آسان‌تر از دیدن این فیلم تحمل می‌کردند و این نوع فیلم‌ها است که به اسم سینمای دفاع مقدس تیشه به ریشه این سینما می‌زند.