رشد تئاتر عروسکی برای دفاع از هویت ایرانی

سیزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر عروسکی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به کار خود پایان داد. در آیین پایانی این جشنواره که شامگاه سه‌شنبه ـ پنجم مرداد ماه ـ در فضای باز فرهنگسرای نیاوران برگزار شد، سید محمد حسینی‌ گفت: فرهنگ کهن و اصیل ما این وضعیت و توان را دارد که بتواند مفاهیم انسانی را برای مردم خود و جهانیان ترسیم و بیان کند.

وی ادامه داد: روح لطیف ایرانی و فرهنگش که در طول تاریخ منشاء‌ آثار بزرگی بوده از طریق برگزاری چنین جشنواره‌هایی به جهانیان عرضه می‌شود. وی برگزاری جشنواره‌های مختلف هنری را فرصت مغتنمی برشمرد تا مردم کشورهای دیگر با شرکت‌ در این جشنواره‌ها از نزدیک با فرهنگ ایران آشنا شوند.

وزیر ارشاد در سخنانی گفت: با برگزاری این جشنواره‌ها واقعیت مردم ما دیده می‌شود؛ چراکه عده‌ای تلاش دارند مردم و تاریخ ما را سیاه و خشن جلوه دهند؛ اما امیدوارم چنین جشنواره‌هایی فرصتی فراهم آورد برای اینکه واقعیت ما به خوبی به شرکت‌کنندگان خارجی نشان داده شود. به گزارش ایسنا، در ادامه این برنامه حمید شاه‌آبادی، معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزاری جشنواره تئاتر عروسکی را همزمان با ایام شعبانیه خوش‌یمن دانست و گفت: نام حضرت برای همه ما نشان از هویتی جهانی دارد و پایگاه جهانی مکتب و آیین ما را ترسیم می‌کند. وی ادامه داد: تئاتر عروسکی امروز بیش از پیش در راه بین‌المللی شدن قدم نهاده و جایگاه جهانی آن بیشتر نمایان شده و همه اینها به همت هنرمندان و فرهیختگان ما بوده است. تئاتر عروسکی

افت و خیزهای زیادی داشته و امروز با تلاش گسترده دوستان وضعیت این حرکت در کشور ما افزایش پیدا کرده است.

او با تاکید بر ضرورت نگاه جهانی‌تر به‌ تئاتر عروسکی اضافه کرد: اگر بخواهیم هویت ایرانی‌مان را بیش از پیش قوام ببخشیم و در مقابل آنچه نوجوانان ما را تهدید می‌کند، مقاومت کنیم، یکی از بهترین راه‌ها نمایش عروسکی است. عروسک‌ها با خود پیام و هویت زیبایی را مطرح می‌کنند و برای پرهیز از خشونت‌ها یکی از راه‌های موثر هستند.

شاه‌آبادی یادآور شد: امروز جهان منتظر شنیدن صدای فرهنگ ایران است. دنیا به دنبال عدالت واقعی است، با اینکه از صلح زیاد صحبت می‌شود، صلح بدون عدالت بی‌ارزش است. اگر بخواهیم از صلح و عدالت بگوییم و برای جوانان دنیا حرف جهانی داشته باشیم، نمایش عروسکی یکی از بهترین راه‌ها است که باید از همه ظرفیت‌های آن استفاده کنیم.

معاون هنری از انجام تلاش‌هایی در این معاونت برای برگزاری هفته هنر ایران در کشورهای مختلف خبر داد و گفت: در نخستین گام، هفته هنری ایران را آبان ماه در قطر برگزار می‌کنیم و امیدواریم نمایش عروسکی بتواند برای دفاع از هویت ایرانی ما مورد استفاده قرار بگیرد. اگر امروز دنیا منتظر صلح و دوستی است، ما هم باید از این وضعیت استفاده کنیم.

شاه‌آبادی با اشاره به ضرورت حمایت از اجرای عمومی نمایش‌های عروسکی بر ضرورت اجرای این آثار در کشورهای دیگر تاکید کرد و گفت: امیدواریم بتوانیم با تولید آثاری مخاطب‌محور هر سال دست‌کم سه اثر هنری را در سه کشور خارجی اجرا کنیم و انتظار داریم تا گروه ویژه‌ای برای انجام این مهم در مرکز هنرهای نمایشی تشکیل شود. وی افزود: در داخل کشور هم با وجود تمام محدودیت‌ها باید به صورت جدی از اجرای عمومی آثار عروسکی حمایت کنیم. اگر جشنواره‌ها محل شناسایی استعدادها و ظرفیت‌های هنری ما نباشند، استفاده خوبی از آنها نکرده‌ایم.

او با ابراز خرسندی از برپایی نمایشگاه عروسک ایرانی یادآور شد: وجود ۷۰۰ نوع عروسک در این نمایشگاه نشانگر پیشینه ماست. می‌توانیم نمایندگانی از همه عروسک‌های دنیا دور هم جمع کنیم اگر سردمداران جهان بر سر و کله هم می‌زنند با این عروسک‌ها نشان بدهیم ملت‌ها با هم دوست هستند.

در بخش دیگری از این برنامه اردشیر صالح پور،‌ دبیر جشنواره گزارش خود را ارائه کرد.

در این برنامه از «فلورماریفوئنتس» مهمان فرانسوی جشنواره، گروه نمایش «آخرین پناهگاه» از انگلستان، گروه نمایش سوئیس و گروه نمایش «کنسرت حشرات» به کارگردانی مریم سعادت از ایران تقدیر شد.

همچنین با توجه به حضور رییس و نایب رییس یونیمای جهانی از یونیمای جهانی هم تقدیر شد که تندیس جشنواره به حمیدرضا اردلان ارائه شد تا از طریق او به یونیمای جهانی ارسال شود. از علیرضا حیدرپورفر هنرمند شیرازی و سرپرست گروه هنری «صفیر» نیز تقدیر شد و برگزیدگان بخش نمایشنامه نویسی هدایای خود را دریافت کردند. در این بخش سه اثر بدون اولویت انتخاب شدند که عبارتند از «ماه پیشونی چنین بود» نوشته نسرین خنجری، «و گفت امروز بینی و فردا ...» نوشته نیما دهقانی و «نفرین عاشقانه بر آتش» نوشته اکبر حسنی.

این برنامه با یک ساعت تاخیر آغاز شد و تعدادی از میهمانان برنامه به دلیل محدودیت جا و نبود صندلی ناچار شدند به صورت ایستاده یا در حالی که روی چمن‌ها نشسته بودند، برنامه را تماشا کنند.

برگزاری این برنامه به‌دلیل طولانی بودن قطعات نمایشی و حرکتی تا ساعت ۲۳ ادامه داشت.

بهروز غریب‌پور،‌ بهمن مفید، مریم اقبالی، علی پاکدشت، سلما محسنی، افسانه زمانی و ...از جمله هنرمندان حاضر در این برنامه بودند.

تعدادی از هنرمندان تئاترعروسکی به دلیل طولانی شدن برنامه نتوانستند آن را تا آخر پیگیری کنند و در اواسط برنامه فرهنگسرای نیاوران را ترک کردند.