استقبال از گزارش آنکتاد

عکس‌ها: نگار متین‌نیا

معاون اول رییس‌جمهور: باید همه عالم را برای این حادثه‌ای که اتفاق افتاده خبر کنیم و جنجال به راه بیندازیم تا همگان بدانند چه اتفاقی افتاده است‌ دنیای اقتصاد - زهرا واعظ:‌ انتشار تازه‌ترین گزارش آنکتاد درباره میزان سرمایه‌گذاری خارجی در جهان از جمله ایران با استقبال مقامات اقتصادی کشور مواجه شده است.

بر اساس این گزارش، ایران طی سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹ در مجموع کمی بیش از ۶میلیارد دلار سرمایه مستقیم خارجی جذب کرده و از نظر نرخ رشد جذب سرمایه‌گذاری خارجی در سطح جهان جزو بالاترین رده‌ها قرار گرفته است (صفحه ۶ را مطالعه فرمایید).

بهروز علیشیری، رییس سازمان سرمایه‌گذاری خارجی روز پنج‌شنبه در تشریح گزارش سالانه آنکتاد که به صورت همزمان در سراسر دنیا اعلام شد، گفت که بنابر این گزارش ایران توانسته مقام ششم را در بین ۲۰ کشور از لحاظ جذب سرمایه خارجی کسب کند. در این مراسم که با حضور معاون اول رییس‌جمهور و وزیر اقتصاد برگزار شد بر این نکته تاکید گشت که ایران با وجود تحریم‌ها و کلیه مشکلاتی که داشته به این میزان سرمایه‌گذاری دست یافته و این نشان از تدبیر و کفایت دولتمردان است. تا جایی که رحیمی، معاون اول رییس‌جمهور در این مراسم در ابتدای سخنان خود خطاب به علیشیری گفت که باید همه عالم را برای این حادثه‌ای که اتفاق افتاده خبر کنیم و جنجال به راه بیندازیم تا همگان بدانند چه اتفاقی افتاده است. وی در عین حال انتقاد کرد که این جلسه در نهایت اختصار و اجمال برگزار شده و کفایت نمی‌کند؛ چرا که این حادثه بزرگ نوید از آینده‌ای ارزشمند توام با رشد می‌دهد. وی گفت در حالی در دنیا ششم شده‌ایم که هنوز حتی یکی از دشمنان خود را در دنیا کم نکرده‌ایم.

اما حسینی وزیر اقتصاد که از رشد سرمایه‌گذاری خارجی در ایران خشنود بود در عین حال از دستگاه‌های اجرایی انتقاد کرد که به نسبت دستگاه‌های محلی نسبت به جذب سرمایه خارجی اهتمام ندارند. سخنگوی اقتصادی دولت همچنین از کمبود منابع مالی خبر داد و خواستار جذب سرمایه خارجی از طریق روش‌های جدید تامین مالی شد.

همچنین در این مراسم، با حضور معاون اول رییس‌‌جمهور از برخی از استانداران و روسای اقتصاد و دارایی شماری از استان‌ها که در زمینه جذب سرمایه‌گذاری خارجی فعالیت خوبی داشته‌اند، با اهدای لوح سپاس تجلیل و قدردانی شد.

در زیر گزارش کاملی از این مراسم را می‌خوانید.

ایران رتبه ششم دنیا را در رشد جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی کسب کرد

بهروز علیشیری، رییس سازمان سرمایه‌گذاری خارجی در تشریح گزارش سرمایه‌گذاری خارجی جهانی سال ۲۰۱۰ گفت: بر اساس گزارش آنکتاد، ایران در سال ۲۰۰۹ از لحاظ رشد جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی با نرخ رشد ۸۶ درصدی در دنیا ششم شد. رییس سازمان سرمایه‌گذاری‌های خارجی در ابتدای این مراسم اظهار کرد: با یک حساب و کتاب ساده می‌توان فهمید در بهترین حالت می‌توانیم تنها یک چهارم بودجه کشور را از طریق منابع دولتی تامین کنیم و بر این اساس ضروری است سه چهارم از منابع مورد نیاز از طریق بخش خصوصی و ورود سرمایه‌های خارجی تامین شود. وی تصریح کرد: منظور از سرمایه‌گذاری خارجی قرض یا فاینانس منابع مورد نیاز نیست؛ چرا که در این روش‌ها باید از طریق وام‌های بانک‌های تجاری خارجی یا وام‌های بانک‌های توسعه‌ای تامین مالی کرد و در این روش که اتفاقا دستگاه‌های ما نیز به آن گرایش دارند، ریسک سرمایه‌گذاری بر عهده خود ما خواهد بود. وقتی از سرمایه‌گذاری خارجی صحبت می‌کنیم آن دسته از روش‌های غیر قرضی مورد نظر است و باید از سرمایه‌گذاری در بورس و سرمایه‌گذاری خارجی استفاده کرد.

علیشیری ادامه داد: بر اساس تعریف آنکتاد منظور سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی به کارگیری آن دسته از منابعی است که متضمن مناسبات بلندمدت باشد، ریسک تجاری پروژه بر عهده شرکت سرمایه‌گذار و برگشت از محل عملکرد طرح است و به هیچ یک از تصمیمات دولتی و تضامین بانکی وابسته نیست و سرمایه‌گذار دارای حق رای موثر در مدیریت شرکت است. وی ادامه داد: بر این اساس کشورها محیط اقتصادی خود را به بهترین شکل برای جذب سرمایه‌های خارجی فراهم می‌کنند و ما نیز باید تلاش کنیم که به اندازه سایر کشورها مشوق‌های سرمایه‌گذاری را پیش‌بینی کنیم.

بحران سرمایه‌گذاری در جهان

علیشیری با اشاره به گزارش سال ۲۰۱۰ آنکتاد یادآور شد: آمارها نشان می‌دهد متغیرهای بیرونی علاوه بر متغیرهای درونی در جذب سرمایه‌گذاری موثرند و فرآیند سرمایه‌گذاری خارجی در همه مناطق دنیا تحت تاثیر یک فرآیند بیرونی؛ یعنی بحران سال ۲۰۰۷ به سمت پایین حرکت می‌کند و پیش بینی می‌شود در سال ۲۰۱۱ این وضع بهبود پیدا کند. وی افزود: به طور کلی از مجموع یک میلیارد و ۱۱۴ میلیون دلار مجموع سرمایه‌گذاری خارجی در سال ۲۰۰۹ کشورهای توسعه یافته بر اساس این گزارش ۴۴ درصد نرخ تغییرات منفی داشته‌اند و در عین حال کشورهای آسیای جنوب شرقی، شرق و جنوب آسیا که ایران نیز در میان آنها قرار دارد، نرخ تغییرات منفی ۱۷ درصد داشته‌اند که نشان می‌دهد بحران کمتری را گذرانده‌اند.

رییس سازمان سرمایه‌گذاری‌های خارجی تاکید کرد: کانون زلزله بحران مالی جهانی بر جریان جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی اثر گذاشته و در سال ۲۰۰۹ ورودی جریان سرمایه در کل دنیا ۳۷ درصد رشد منفی داشته است.

رشد ۸۶ درصدی در سرمایه‌گذاری

علیشیری درباره آمار سرمایه‌گذاری خارجی در ایران گفت: ایران به طور متوسط در سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۵ یک میلیارد و ۲۵۱ میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی داشته که این رقم در سال ۲۰۰۹ به سه میلیارد و ۱۶ میلیون دلار افزایش یافته است که با رشد بیش از ۸۶ درصدی همراه شده است. وی افزود: ترکیب جذب سرمایه‌گذاری سه میلیارد دلاری ما در سال ۲۰۰۹ نشان می‌دهد بخش نفت و گاز کشور با ۶۳ درصد در رتبه اول، صنعت با ۲۹ درصد دوم، آب و برق با سه درصد سوم و ساختمان با سه درصد رتبه‌های بعدی را داشته‌اند و سایر بخش‌های اقتصادی مانند کشاورزی، خدمات، راه، معادن و حمل‌ونقل و ارتباطات یا اصلا سرمایه جذب نکرده‌اند یا در حد یک درصد بوده است. گزارش آنکتاد نشان می‌دهد روند سرمایه‌گذاری‌های خارجی در حوزه‌های کشاورزی و صنایع تبدیلی و غذایی در دنیا شتابان بوده است و ما می‌توانیم در بخش خدمات، حمل‌ونقل عمومی و بازسازی بافت‌های فرسوده برای جذب سرمایه‌گذار خارجی تلاش کنیم. به گفته وی، این عدم سرمایه‌گذاری به ما پیغام می‌دهد که برای سرمایه‌پذیری در حوزه‌های زیربنایی ناگزیر به جذب سرمایه از روش‌های پیشرفته هستیم.

وزیر اقتصاد: منابع برای رشد ۸ درصدی کافی نیست

وزیر امور اقتصاد و دارایی نیز در این مراسم با اشاره به عدم تناسب میان منابع مالی کشور با سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی ۸ درصدی تصریح کرد: امروزه اگر بخواهیم چند اولویت را در کشور در راستای حل مسائل و برای سرمایه‌گذاری خارجی ذکر کنیم حتما یکی از آنها تامین مالی است. وی با اشاره به نقش ایرانیان در سایر کشورها تصریح کرد: به لحاظ آماری در ثروتمندترین کشورهای دنیا ایرانیان به لحاظ ثروت و سواد جزو بهترین مهاجران و میهمانان هستند و زمانی که انحصارطلبان دنیا دست به دست هم می‌دهند تا حرکت ما را در زمینه انرژی متوقف کنند نشان از موقعیت بالای ایران در جهان دارد.

وی اضافه کرد: اما امروز برای سرمایه‌گذاری و تولید دچار کمبود منابع مالی هستیم و تامین مالی چیزی نیست که بخواهیم آن را اختراع کنیم. بلکه امروز تامین مالی خودش یک صنعت و سیستم است و این سیستم مولفه‌هایی دارد که یکی از آنها بانک است. در تامین مالی سنگینی کار روی بانک افتاده است که از منابع سیستم بانکی به صورت غیرصیانتی نمی‌توانیم استفاده کنیم، بلکه باید به صورت صیانتی باشد. حسینی افزود: در حال حاضر ۲۰۰ میلیارد دلار تامین مالی از طریق منابع بانکی صورت می‌گیرد. وزیر امور اقتصادی و دارایی اضافه کرد: بازوی دیگر تامین مالی مشارکت، سرمایه‌گذاری و بازار سرمایه است که امروز بازار سرمایه در مجموعه اقداماتی که در چهار سال گذشته انجام شده رشد بسیار خوبی داشته و چیزی حدود ۷۳ میلیارد دلار بوده است. وی افزود: اگر به این میزان منابع داخلی و بودجه‌های عمومی نیز اضافه شود در مجموع برای رسیدن به رشد ۸ درصدی کفایت نمی‌کند که باید در این خصوص فکری کرد. واقعیت این است که پایه تامین مالی ما کوچک است و متناسب با ظرفیت‌ها نیست.

برنامه دولت برای جذب سرمایه‌خارجی

محمدرضا رحیمی، معاون اول رییس‌جمهور در مراسم «گزارش سرمایه‌گذاری خارجی جهانی سال ۲۰۱۰» ضمن تشریح جدیدترین اخبار اقتصادی دولت و آخرین وضعیت طرح‌های بزرگ در دست اجرا گفت که از سوی رییس‌جمهور برای رفع موانع سرمایه‌گذاری خارجی و تمرکز فعالیت‌های مربوط به این امر در یک دستگاه ماموریت یافته است. وی افزود: رشد ۸۶ درصدی ایران در جذب سرمایه‌های خارجی طی سال ۲۰۰۹ نشان می‌دهد، راه هموار است و مرد میدان می‌طلبد. اگرچه رقم جذب سرمایه‌گذاری خارجی ما پایین است، اما همین رقم ما را در ردیف ششم جذب سرمایه‌های خارجی دنیا قرار داده است و این از آن جهت که ما تحریم هستیم با اهمیت است. معاون اول رییس‌جمهور تاکید کرد: در شرایطی که معدل سقوط کشورهای دنیا در جذب سرمایه‌گذاری خارجی ۳۷ درصد است، ما هر چه رشد داشته باشیم خوب و رشد ۸۶ درصدی نویدبخش است. وی قرار گرفتن ایران در رتبه ۱۷ رشد تولید ناخالص ملی در دنیا را نیز برجسته توصیف کرد و گفت: اینها نشان می‌دهد کشور به خوبی تدبیر می‌شود که چنین اتفاقاتی رخ داده است. رحیمی ادامه داد: قبل از اعمال تحریم‌های جدید ما در پارس جنوبی بیش از ۲۱ هزار میلیارد تومان یک جا سرمایه‌گذاری کردیم و با ۴ پیمانکار داخلی قرارداد بستیم که قبل از اعلام، تحریم‌ها را در هم شکست. وی با بیان اینکه این رقم را به ۵۰ هزار میلیارد تومان افزایش خواهیم داد، افزود: در طول برنامه پنجم حجم سرمایه‌گذاری نفت و گاز را به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان خواهیم رساند که بخش عمده آن نیز در پارس جنوبی است.

از قطر پیشی می‌گیریم

معاون اول رییس‌جمهور تصریح کرد: به زودی در برداشت از مخازن مشترک پارس جنوبی از قطر پیشی خواهیم گرفت. وی گفت:‌ هر فاز پارس جنوبی روزانه ۱۰ میلیون دلار درآمد دارد و ما توسعه همه فازها را به پیمانکاران داخلی سپردیم. این یک سرمایه‌گذاری در زمان تحریم و شکستن مسلم تحریم‌ها است.

آمریکا را مسکن به زمین زد ایران را بالا می‌برد

وی گفت: مسکن مهر در همه جا در حال روییدن است، آمریکا را مسکن به زمین زد و ایران را مسکن بالا خواهد برد. رحیمی قراردادهای ساخت مسکن با چین و ایتالیا را نیز مورد اشاره قرار داد و افزود: ‌آنقدر به ساخت مسکن ادامه خواهیم داد تا قیمت زمین صفر شود و به همه ایرانیان وام می‌دهیم.

شرایط ایران برای سرمایه‌گذاری مطلوب و بی‌نظیر است

معاون اول رییس‌جمهور همچنین در حاشیه مراسم «گزارش سرمایه‌گذاری خارجی جهانی سال ۲۰۱۰» در جمع خبرنگاران از اصلاح مقررات سرمایه‌گذاری در ایران و برطرف شدن مشکلات در این زمینه خبر داد و گفت: نرخ بازگشت سرمایه در ایران از ۲۵ تا ۷۵ درصد است که این شرایط در مقایسه با دیگر نقاط جهان شرایطی بی‌نظیر و مطلوب برای سرمایه‌‌گذاران است. وی افزود: سرمایه‌گذاران در اقصا نقاط جهان از شرایط بسیار خوب ایران برای سرمایه‌گذاری مطلع شده‌اند و امنیت بالای سرمایه‌گذاری در ایران اشتیاق سرمایه‌گذاران را دو چندان کرده که این امر موجب شده تا در بخش جذب سرمایه‌گذاری خارجی رتبه ششم در جهان را به دست آوریم.

وی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص ارز مورد نظر ایران برای مراودات تجاری و اینکه آیا ایران قصد دارد درهم را انتخاب کند، گفت: جمهوری اسلامی ایران اختیار دارد از هر ارزی به طور دلخواه و با در نظر گرفتن مصالح کشور استفاده کند و در این میان تنها موضوع

حائز اهمیت برای ایران، فقط در نظر گرفتن مصالح ملی کشور است.