همزمان با درخواست گفتوگوها صورت گرفت
تحرک اروپا برای تحریم بیشتر ایران
دنیای اقتصاد- در شرایطی که اتحادیه اروپا خواستار ورود ایران به مذاکرات جدید هستهای شده است، نمایندگان عضو اتحادیه اروپا روز پنجشنبه درباره تحریمهای جدید علیه ایران به توافق رسیدند. به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، یک دیپلمات اتحادیه اروپا گفت که این اتحادیه پنجشنبه در خصوص بسته تحریمها علیه ایران که بخش انرژی جمهوری اسلامی را هدف میگیرد، توافق کرد.
بر اساس این گزارش، سفیران ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در بروکسل با یکدیگر دیدار کردند تا از تحریمهایی که شامل تدابیری علیه صنعت نفت و گاز ایران است، حمایت کنند، این تحریمها باید در نشست وزیران امور خارجه که روز دوشنبه برگزار میشود به تصویب برسد تا قابلیت اجرایی پیدا کند.
یک دیپلمات اتحادیه اروپا که خواست نامش فاش نشود، مدعی شد: متن مربوط به اقدامات محدود کننده علیه ایران مورد پذیرش واقع شده است.
به گزارش ایسنا، به عقیده کارشناسان تحریمهای اعمالی علیه ایران نتوانسته است بر ایران تاثیر بگذارد و بسیاری بر این باور هستند که تحریمها زمینه خودکفایی کشورمان در مسایل اقتصادی، علمی و سایر زمینهها را فراهم کرده است.
شورای امنیت سازمان ملل اوایل ماه ژوئن (۱۹ خرداد سالجاری) چهارمین دور تحریمها را علیه تهران اعمال کرد، اما رهبران اتحادیه اروپا و آمریکا اندکی پس از آن تصمیم گرفتند تدابیری یک جانبه را علیه بخش انرژی ایران اعمال کنند.
توافق اتحادیه اروپا بر سر این تحریمها در حالی صورت گرفته است که کاترین اشتون رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در چار چوب رویکرد دو گانه غرب در صدد احیای گفتوگوها میان ایران با آمریکا،انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین است. آمریکا نیز همچنان به این رویکرد دوگانه وفا دار است، به گونه ای که باراک اوباما، رییسجمهور این کشور سهشنبه هفته گذشته در یک کنفرانس خبری مشترک با دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس گفت که آمریکا همچنان به راهحل دیپلماتیک برای حل مناقشه بر سر برنامه هستهای ایران متعهد است.
اوباما همچنین مدعی شد: تحریمهای جدید اعمال شده توسط شورای امنیت سازمان ملل آمریکا و دیگر کشورها فشاری بیسابقه را بر دولت ایران وارد میکند.
رییسجمهور آمریکا از دیوید کامرون نیز برای تلاشهای بزرگ انگلیس در اطمینان دادن درباره تحریمهای جدی اتحادیه اروپا در روزهای آینده تشکر کرد.
نخست وزیر انگلیس نیز در این کنفرانس خبری مشترک با تکرار اتهامات غرب درباره سلاح هستهای به ایران و موافقت با اوباما گفت که ایران باید دنبال کردن سلاح هستهای را پایان دهد. ما از ایران میخواهیم مذاکرات با جامعه بینالمللی را از سر بگیرد.
وی گفت: هنوز خیلی دیر نشده است، ما به همراه شرکایمان آمادهایم (با ایران) مذاکره کنیم و این کار را با حسننیت انجام دهیم، اما با نبود شریکی با اراده، ما بسته تحریمهایی را که مورد توجه شورای امنیت سازمان ملل است به اجرا درخواهیم آورد.
بر اساس این گزارش، قدرتهای غربی از ایران خواستهاند برنامه غنیسازی اورانیوم را تعلیق کند، اما تهران میگوید که برنامه اتمی را فقط برای اهداف صلحآمیز و تولید انرژی دنبال میکند. از این رو، غرب برای تحمیل نظرات خود به ایران رویکردی دوگانه شامل اعمال فشارسیاسی و تحریمهای اقتصادی و امنیتی از سویی و از سوی دیگر مذاکره دیپلماتیک را در پیش گرفته است. در همین چارچوب، رهبران اتحادیه اروپا در نشست ۱۷ ژوئن موافقت کردند ممنوعیت سرمایهگذاری جدید، همکاری فنی و انتقال فناوری برای بخش صنعت نفت و گاز ایران به ویژه در رابطه با پالایش گاز طبیعی مایع اعمال کنند. پنجشنبه هفته گذشته نیز نمایندگان کشورهای عضو این اتحادیه درباره جزییات این بسته تحریمی توافق کردند و قرار است وزیران خارجه اعضای اتحادیه یادشده دوشنبه هفته جاری این تحریمها را نهایی کنند. این تحریمها برای آنکه به اجرا گذاشته شود باید به تصویب رسمی وزیران خارجه این تحادیه برسد.
به گزارش خبرگزاری مهر، این تحریمها شامل ممنوعیت سرمایهگذاری در بخش نفت و گاز و همچنین اعمال محدودیتهای بیشتر در بخشهای کشتیرانی و بانکداری است.
به موجب پیش نویس این تحریمها، ۴۱ نفر از مقامات ایرانی، ۵۷ شرکت و زیرمجموعههای آن و همچنین ۱۵ شرکت که از سوی سپاه پاسداران اداره میشود و همچنین شرکتهای فعال در برخی خطوط کشتیرانی ایران با تحریمهای اتحادیه اروپا مواجه میشوند.
ایران چهارمین تولیدکننده بزرگ نفت خام در دنیا است، اما ۴۰ درصد سوخت مورد نیازش را وارد میکند.
آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرده است که تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا که شدیدتر از تحریمهای سازمان ملل هستند در صنعت انرژی تاثیر خواهد داشت.
آژانس بینالمللی انرژی همچنین افزوده است که تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا سختتر از تحریمهای سازمان ملل است.
تدابیر اتحادیه اروپا همچنین بخشهای بانکی و بیمه را هدف میگیرد و ممنوعیتهای جدیدی را در خصوص ویزا اعمال میکند.
مارک فیتز پاتریک، مدیر برنامه منع اشاعه در موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک لندن گفت: این تحریمها به طرز بیسابقهای جدی است و بسیار فراتر از تحریمهای سازمان ملل است.
وی افزود: برای اولین بار ایران با تحریمهایی روبهرو است که بخش اقتصادیاش را تحت تاثیر قرار میدهد. این تحریمها در هر حال دلایلی را در اختیار ایران قرار میدهد که به میز مذاکرات برگردد.
به گزارش ایسنا، طبق پیشنویس بیانیه نهایی نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا که در اختیار خبرگزاری فرانسه قرار گرفته است، وزیران امور خارجه در نشست روز دوشنبه از ایران درخواست خواهند کرد تاریخی را برای گفتوگوهای جدید تعیین کنند.
آخرین دور گفتوگوهای عالیرتبه میان ایران و شش کشور در اکتبر ۲۰۰۹ (اواخر شهریور ۸۸) و در ژنو برگزار شد، در آن زمان دو طرف در خصوص تبادل سوخت هستهای به توافقاتی رسیده بودند.
طبق پیشنویس بیانیه نهایی نشست دوشنبه وزیران خارجه اتحادیه اروپا از ایران درخواست خواهند کرد از این فرصت برای رفع نگرانیهای جامعه بینالمللی درباره برنامه هستهایاش استفاده کند و در خصوص تاریخ مشخصی برای گفتوگوها با نماینده عالی اتحادیه اروپا به همراه شش کشور توافق کند.
پاسخ گروه وین آماده شد
منوچهر متکی، وزیر خارجه با اشاره به دیدارش با کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در کابل گفت: گفتوگوهای مختلفی در زمینه چگونگی پاسخ گروه وین انجام شد و در حال حاضر پاسخ گروه وین آماده شده است که به زودی منتقل خواهد شد. به گزارش خبرگزاری مهر، متکی صبح جمعه در حاشیه اجلاس روسای دانشگاههای علوم پزشکی در محل دانشگاه علوم پزشکی ایران در پاسخ به موضوعاتی که در دیدار وی با اشتون نماینده اتحادیه اروپا در اجلاس بینالمللی افغانستان انجام شد، یادآور شد: این دیدار به درخواست اشتون انجام شد و با توجه به اینکه بعد از معاهده لیسبون برای ساختار اتحادیه اروپا، این اتحادیه از جایگاه جدیدی برخوردار شده است مذاکرات متعددی صورت گرفت.وی اضافه کرد: در ساختار جدید، مسوولیتها و نقش آفرینیهای بیشتری به اتحادیه اروپا داده شده است و بحث ما روابط ایران و اتحادیه اروپا در حوزههای مختلفی که ظرفیت همکاری وجود دارد بود.متکی خاطرنشان کرد: رابطه کاملا روشن است اما زمانی که بحث اشتون مطرح میشود ذهنها به مباحث گفتوگوی هستهای و مناسبات جهانی منتقل میشود.وی تاکید کرد: ما در راستای مباحث ۱+۵ هم گفتوگوهایی کردیم که اشتون در مورد دیدگاههای ایران مطالبی را جویا شد. بخشی از این گفتوگو به پاسخ گروه وین اختصاص داشت که باید بگویم پاسخ گروه وین آماده شده است.
ارسال نظر