نمایندگان مجلس از توضیحات وزیر بازرگانی قانع نشدند
بحث داغ واردات در پارلمان
دنیای اقتصاد- نمایندگان مجلس در یک جلسه پر حاشیه از توضیحات وزیر بازرگانی درباره واردات بیرویه قانع نشدند و به مهدی غضنفری کارت زرد دادند. دیروز غضنفری به جلسه علنی مجلس آمده بود تا به سوال نمایندگان مجلس درباره آنچه که تحت عنوان «دلیل واردات بیرویه به کشور» و «ارائه آمارهای نادرست» در مورد میزان واردات و صادرات کشور از او پرسیده شد، پاسخ بدهد. به گفته نماینده سوالکننده، واردات به کشور در نه ماه سال ۸۸ به نسبت مدت مشابه سال ۸۷ از نظر ارزش ۶۶ درصد افزایش داشته است. به گفته نماینده سوال کننده اما دولت در این زمینه آمارهای واقعی را اعلام نمیکند. درمقابل، وزیر بازرگانی از عملکرد صادرات و واردات دولت دفاع و رشد صادرات غیرنفتی در سال ۸۸ را بسیار فراتر از پیشبینیها اعلام کرد. غضنفری افزایش واردات گوشت به کشور را به خاطر کاهش تولید دام در داخل تایید کرد؛ ولی در بقیه موارد، آمارهای اعلام شده از سوی نماینده مجلس را نپذیرفت. مجلس از توضیحات مهدی غضنفری درباره رشد واردات قانع نشد
دردسرهای واردات برای وزیر بازرگانی
هادی چاوشی- مهدی غضنفری خوش اقبال بود که دیروز، روز کسب رای اعتماد او از مجلس شورای اسلامینبود؛ چرا که در این صورت شانس حضور مجدد در ساختمان وزارت بازرگانی در میدان ولی عصر تهران را به کلی از دست میداد.
نمایندگان مجلس روز گذشته چندان عملکرد وزارتی غضنفری را به چالش کشیدند و او را به «ارائه آمارهای نادرست» در مورد میزان واردات و صادرات کشور متهم کردند که جلسه سوال از وزیر بازرگانی بیشتر به جلسه محاکمه شبیه شد. در پایان این جلسه نیز مهدی غضنفری یک کارت زرد از مجلس دریافت کرد تا یک گام از سه گام لازم برای استیضاح را برداشته باشد. جالب آنکه در رایگیری پایان جلسه، وزیر بازرگانی تنها ۵۶ نماینده موافق داشت و ۱۲۰ نفر از ۱۹۴ نماینده حاضر در صحن علنی اعلام کردند که توضیحات غضنفری را درباره واردات و صادرات قانع کننده نمیدانند. بر اساس آییننامه داخلی قوه مقننه، چنانچه وزیری سه بار نتواند مجلس را درباره سوالات نمایندگان قانع کند، وارد فاز استیضاح خواهد شد.
غضنفری: آمار خوبی داریم
وزیر بازرگانی که برای پاسخ دادن به سوال نمایندگان و با عنوان «علت واردات بیرویه کالاها و محصولات خارجی و نابودی مراکز تولیدی داخلی در حوزههای کشاورزی، دامپروری و صنعتی» به مجلس رفته بود، در سخنان خود گزارشی در خصوص وضعیت واردات و صادرات کشور ارائه داد.
وی گفت: «ما در سال ۱۳۸۸ در زمینه صادرات غیر نفتی با درصد تحقق ۱۶۶ درصدی موفق شدیم رکورد خوبی را ثبت کنیم.» غضنفری اضافه کرد: «نسبت واردات به صادرات کشور از سال ۸۴ تا ۸۸ رکورد خوبی را نشان میدهد که بر اساس آن در سال ۸۴ این نسبت ۶/۳ برابر و در سال ۸۸ نیز ۶/۲ برابر بوده است.»
وزیر بازرگانی در ادامه توضیحات خود یادآور شد: «در وزارت بازرگانی مهمترین اهرم در راستای حمایت از محصولات کشاورزی داخلی، تعرفه است که ایران از نظر تعرفه در بین ۲۰۰ کشور رتبه چهاردهم را دارد.» وی با اشاره به آمارهای سه ماه نخست امسال خاطرنشان کرد: «در حالی که صادرات محصولات کشاورزی در این سه ماه بیش از ۲۷ درصد رشد داشته، میزان واردات ۱۸ درصد کاهش داشته که این نشاندهنده جهتگیری مناسب دولت است.» غضنفری خاطرنشان کرد: «صادرات میوه در سه ماه گذشته نسبت به سه ماه مشابه سال گذشته ۵۲ درصد افزایش یافته است.» وزیر بازرگانی با بیان اینکه ما موفقیت خوبی در زمینه صادرات داشتهایم، گفت: «در واردات میوه ما ۱۶۲ میلیون دلار واردات داشتهایم که از این میزان ۱۰۳ میلیون دلار آن به میوههای گرمسیری مربوط است. ضمن اینکه به عنوان مثال میزان ارزی که به خاطر سفرهای گردشگری از کشور خارج میشود ۲۰ برابر بیشتر از واردات میوه است.» وی در خصوص واردات دام به کشور نیز گفت: «در سال ۸۷ آمار کشتار دام در تهران ۶/۲ میلیون راس گوسفند بوده، اما این آمار در سال ۸۸ به ۹/۱ میلیون راس رسیده که نشان دهنده کاهش تولید در این زمینه است. یعنی ما ناچار بودهایم برای جبران کسریهای بازار اقدام به واردات کنیم.»
وی اضافه کرد: «کاش این جلسه غیرعلنی بود و من میتوانستم راحت تر صحبت کنم. در مورد گوشت قرمز، ما دچار کمبود تولید هستیم و اگر اقدام به واردات نکنیم، مردم با مشکل روبهرو میشوند.»
۲ نماینده: آمارها غیرواقعی است
حسین نقوی حسینی، نماینده ورامین که روز گذشته در صحن مجلس به عنوان سوال کننده از وزیر بازرگانی سخن میگفت «بخشی از آمارهای ارائه شده» از سوی غضنفری را «غیرواقعی» دانست. علاوه بر او، حسن ونایی، نماینده ملایر نیز در تذکری آیین نامه ای، مهدی غضنفری را به «دروغ گویی» متهم کرد. ونایی گفت: «آقای وزیر راست راست توی چشم مردم نگاه میکند و دروغ میگوید. همه میدانند که واردات میوه افزایش پیدا کرده است. همه این آمارها دروغ است.» البته دقایقی بعد، وزیر بازرگانی منبع آمارهای ارائه شده را «سایت گمرک جمهوری اسلامیایران» دانست و اضافه کرد: «ارزشی ندارد که من در برابر نمایندگان مردم به آمارهای دروغ متوسل شوم.» او در عین حال تاکید کرد که «گمرک تحت پوشش وزارت بازرگانی نیست و جزو زیرمجموعههای وزارت اقتصاد به حساب میآید.»
اما نقوی حسینی که در توضیح سوال خود از وزیر بازرگانی نطق میکرد، درباره این سوال چنین توضیح داد: «سوال من برخاسته از مسائل جاری اداری و مسائل سیاسی کشور نیست. چراکه در صورت برهم خوردن تعادل واردات و صادرات به کشور خسارات بسیاری وارد شده و اشتغال و استقلال کشور آسیب خواهد دید.»
این نماینده مجلس با بیان اینکه سیاستهای تجاری در سالهای اخیر به نفع واردات بوده است، این موضوع را مخالف راهبردهای نظام جمهوری اسلامی عنوان کرد و گفت: «براساس آمار فائو (سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد) ایران در سالهای اخیر یکی از پنج کشور نخست واردکننده میوه در جهان بوده است؛ این در حالی است که ایران زمانی بزرگترین تولیدکننده میوه در خاورمیانه بود.»
وی ادامه داد: «واردات کشور در نه ماهه نخست سال ۸۸ نسبت به نه ماهه نخست سال ۸۷ از نظر ارزش ۶۶ درصد افزایش داشته است که این واردات از خودکار و مدادتراش گرفته تا کولر و لوازم خانگی را شامل میشود، حتی یک کارخانه کولرسازی در تهران، کارخانه خود را به چین منتقل کرده و همان کولر را با آرم چینی تولید کرده و به ایران میفروشد. این موضوع بیانگر بالاتر بودن صرفه اقتصادی واردات از صادرات است.»
نقوی حسینی یادآور شد: «۹۵ درصد پارچه مورد نیاز کشور از واردات تامین میشود و تنها ۱۰ درصد کارخانجات نساجی کشور در حال فعالیت هستند. از شلوار جین تا جانماز از کشور چین به ایران وارد میشود و بازار قم و مشهد را جانماز چینی پر کرده است.»
این نماینده مجلس ادامه داد: «واردات دام زنده در نه ماهه اول سال ۸۸ در مقایسه با نه ماهه اول سال ۸۷ تقریبا ۵/۲ برابر؛ و واردات شیر و شیرخشک نیز در این مدت ۲/۸ برابر شده است.»
نماینده ورامین با تاکید بر اینکه «بخشی از آمارهای ارائه شده از سوی وزیر واقعی نیست»، خاطرنشان کرد: «بنده سخنان وزیر در خصوص تنظیم بازار را قبول دارم، ولی تنظیم بازار نباید تولید ملی و بومی را نابود کند. من توضیحات وزیر را قانع کننده نمیدانم؛ چرا که واردات و صادرات تناسبی با هم ندارند و باید فکر اساسی در اینباره صورت گیرد.»
در پایان این جلسه نیز نمایندگان با رای مخالف ۱۲۰ نفره خود به وزیر بازرگانی نشان دادند که از عملکرد او در حوزه واردات ناراضی هستند.
عکس: ایسنا
ارسال نظر