آمادگی مجلس برای انصراف از وقف دانشگاه آزاد

عکس: دنیای اقتصاد، حمید جانی‌پور لاریجانی از شعارها علیه نمایندگان در تجمع روز سه‌شنبه مقابل مجلس انتقاد کرد

آمادگی مجلس برای انصراف از وقف دانشگاه آزاد

نمایندگان در جلسه علنی دیروز به فوریت قانونی بودن مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره دانشگاه آزاد رای دادند

دنیای اقتصاد- تنها سه روز پس از تصویب طرح وقف دانشگاه آزاد در مجلس، نمایندگان با تصویب یک فوریت طرحی دیگر راه را برای لغو مصوبه روز یکشنبه خود باز کردند؛ هر چند رسیدن به این مصوبه، مناقشه کلامی فراوانی را در صحن علنی مجلس ایجاد کرد.

مناقشه‌ای که از نطق انتقادی علی لاریجانی در ابتدای جلسه علنی دیروز آغاز شد، با انتقاد شدیداللحن کاظم دلخوش نسبت به ترتیب‌دهندگان تجمع در برابر مجلس در روز سه‌شنبه ادامه یافت و به برخورد کلامی مهدی کوچک‌زاده (از نمایندگان حامی دولت) با علی مطهری انجامید. با این وجود، اگرچه مجلس روز پرسروصدایی را پشت سر گذاشت و اختلافات داخلی بر سر دانشگاه آزاد عیان شد، تصویب یک فوریت طرح «معتبر بودن مصوبات شورای‌عالی انقلاب فرهنگی در خصوص دانشگاه آزاد اسلامی» و بیانیه ۱۶۵ امضایی نمایندگان در اعلام آمادگی برای تامین نظر شورای نگهبان درباره این طرح را می‌توان انصراف مجلس از وقف دانشگاه آزاد که روز یکشنبه به تصویب مجلس رسید، دانست. مصوبه‌ای که با رای ۱۳۴ نماینده به دست آمده و بر قانونی بودن وقف دانشگاه آزاد تاکید می‌کرد. این مصوبه همچنین اساسنامه مصوب شورای‌عالی انقلاب فرهنگی برای دانشگاه آزاد را ملغی‌الاثر اعلام کرده بود.

انتقاد شدید لاریجانی از تجمع‌کنندگان

در ابتدای جلسه علنی روز چهارشنبه، علی لاریجانی از تجمع روز سه‌شنبه در برابر مجلس و شعارهای سرداده‌شده در این تجمع انتقاد کرد. وی گفت: «برخی شعارهایی که روز سه‌شنبه در اجتماعی که برخی عزیزان بسیجی دانشجو در جوار مجلس مطرح کردند، به هیچ وجه با مصالح نظام و ادب اسلامی سازگار نبود. وی افزود: شعارهایی که به اینجانب داده شد قاعدتا حجت شرعی دارند و بنده مشکلی با آن بیانات ندارم و آن باید بین بنده و خدا باشد؛ اما توهین به یک نهاد مهم و یک قوه از سه قوه کشور نه سنت امام (ره) بود نه راه و مسلک رهبر معظم انقلاب.» لاریجانی که سخنانش با فریادهای «احسنت» نمایندگان تایید می‌شد، تعدادی از شعارهای داده شده در تجمع روز سه‌شنبه را برشمرد و تصریح کرد: «دوستان عزیز! این شعارها و متاسفانه مطالب موهن دیگر در بنرها چیزی نبود که مخفی باشد؛ در منظر تمام رسانه‌های داخلی و خارجی این اقدامات صورت گرفت. آیا درست است قوه‌مقننه کشور که مفتخر به اسلامی بودن و ولایی بودن است اینگونه در معرض ناسزا و دشنام قرار گیرد؟» رییس قوه‌مقننه اضافه کرد: «این مجلس را متهم به کیف انگلیسی می‌کنید؟ این مجلس را متهم بی‌ولایتی و تهدید به تعطیلی می‌کنید؟ این مجلس خمینی (ره) است، این مجلس خامنه‌ای است.»

لاریجانی ادامه داد: «آیا این راه و رسم رفتار حزب اللهی و ولایی است؟ کجای سنت ۳۰ ساله انقلاب از لسان امام و رهبر معظم انقلاب کوچک‌ترین توهینی به مجلس سراغ دارید؟ آیا وقت آن نرسیده قدری در رفتار خود و گفتار خود تجدیدنظر کنید؟»

رییس مجلس اضافه کرد: «بنده ضمن تاسف از این رفتار غیر اسلامی و غیر ولایی و محکوم نمودن این گفتارها نسبت به مجلس شورای اسلامی، به این عزیزان جوان نصیحت می‌کنم که مراقب باشید برای انجام وظیفه اسلامی خود دچار ده‌ها لغزش غیر اسلامی نشوید و آن مراکزی که این تجمعات را شکل می‌دهند به رفتار خود توجه کنند که این دفاع از رهبری نیست. رهبری نیاز به این حرکات ضعیف ندارند.» وی خاطرنشان کرد: «درست است که شورای‌عالی انقلاب فرهنگی نهاد محترمی است، اما مجلس شورای اسلامی یک قوه کشور است و احترام همه نهادها و قوا دال بر فهم درست راه رهبری است. ضمنا همانگونه که روز سه‌شنبه بیان کردیم اگر برخی دوستان نصیحت حقیر را می‌پذیرفتند و از طرح موضوع منصرف می‌شدند، به صلاح مجلس و کشور بود، اما فعلا هم با تدبیر موضوع حل خواهد شد.»

سخنان دلخوش و واکنش حسینیان

بلافاصله پس از پایان نطق لاریجانی، کاظم دلخوش، نماینده صومعه سرا در تذکری آیین‌نامه‌ای انتقادات تندی را نثار ترتیب‌دهندگان تجمع روز سه‌شنبه در برابر مجلس کرد. نماینده صومعه سرا اظهار کرد: «در تجمع روز سه‌شنبه که مقابل مجلس صورت گرفت نام ما و برخی دیگر از نمایندگان اصولگرا ذکر شد. کسانی که این اقدام را سازماندهی کردند و افرادی را به عنوان دانشجو فرماندهی کردند، در دادگاه ویژه روحانیت پرونده دارند. اینها سابقه و وضعیت خانوادگی کاملا مشخصی دارند.»

دلخوش اضافه کرد: «اینها اشک تمساح ریختند، غافل از اینکه ما در دفاع از خانواده شهدا و بسیجیان پیشگام بودیم.» وی گفت: «در شرایطی که یک طرح قانونی در مجلس رسیدگی می‌شود، چرا ما باید فحش بشنویم؟ آیا این رسم اصولگرایی است؟»

وی افزود: چطور احزاب دیگر برای برگزاری راهپیمایی باید مجوز بگیرند، ولی اینجا پشت پرده برای بعضی افراد ناهار و آ‌بمیوه تهیه می‌کنند، اتوبوس و مینی‌بوس می‌آورند، بلندگو می‌آورند و جلوی مجلس حدود ۱۰۰ یا ۱۵۰ نفر را به اسم کل ملت جمع می‌کنند؟» در این هنگام فریادهای برخی نمایندگان همچون حمید رسایی، مهدی کوچک‌زاده، ستار هدایتخواه و محمود احمدی بیغش (از نمایندگان حامی دولت) جو مجلس را ناآرام کرد و برخی نمایندگان به سمت دلخوش رفتند تا با او برخورد کنند، اما با وساطت غلامرضا مصباحی مقدم و حسین فدایی، از شدت گرفتن تشنجات جلوگیری شد. در سمت دیگر صحن مجلس نیز محسن کوهکن به نمایندگی از هیات رییسه با رسایی، کوچک‌زاده و روح‌الله حسینیان صحبت می‌کرد تا آنها را آرام کند. اما تلاش‌های کوهکن بی‌نتیجه ماند و دقایقی بعد حسینیان به سمت صندلی دلخوش رفت و پس از آنکه لحظاتی با او سخن گفت، در آستانه درگیر شدن فیزیکی با او قرار گرفت. اما باز هم نمایندگان دیگر از جمله حسن غفوری فرد و محسن کوهکن به سرعت آنها را از هم جدا کردند و تجمع حدود ۵۰ تا ۶۰ نفره‌ای در میان صحن علنی مجلس شکل گرفت.

طرح یک فوریتی درگیری کوچک‌زاده و مطهری

پس از پایان این مباحث، با پیگیری دستور کار عادی از جمله «لایحه تاسیس استان البرز» جو مجلس تا حدودی آرام شده بود، اما در اواخر جلسه علنی و با مطرح شدن طرح «معتبر بودن مصوبات شورای‌عالی انقلاب فرهنگی در خصوص دانشگاه آزاد اسلامی» بار دیگر تشنجات به اوج رسید. روح‌الله حسینیان به عنوان طراح این طرح نطق کرد و آن را «جبران اشتباهات روز یکشنبه مجلس» خواند و افزود: «عده‌ای از نمایندگان که به مصوبه یکشنبه رای مثبت دادند توجه به نص صریح فرمایش مقام معظم رهبری نداشتند و قطعا از سر غفلت چنین رایی دادند.

ولی شبهاتی که راجع به اصولگرا بودن مجلس مطرح شده، با رای بالا به این مصوبه از بین می‌رود.» اما علی مطهری در مخالفت با سخنان حسینیان گفت: «خود رهبر انقلاب گفته‌اند وظیفه شورای عالی انقلاب فرهنگی سیاست‌گذاری است، وظیفه مجلس قانون‌گذاری و وظیفه دولت اجرا.»

وی تصریح کرد: «آقای حسینیان فرمودند که برای اینکه مشکل اصولگرایان حل شود به این طرح رای دهیم، اما اصولگرایان هیچ مشکلی غیر‌از امثال جنابعالی و دوستانتان که برنامه دیروز را پیاده کردید، ندارند. مثل آقای کوچک‌زاده.

این اشاره مطهری به کوچک‌زاده که صندلی اش تنها یک ردیف با او فاصله داشت، کوچک‌زاده را به شدت برآشفت و بر سر مطهری فریاد زد که مطهری او را به سکوت فراخواند. این برخورد شدید میان دو نماینده تهران، لحظاتی نمایندگان را در بهت و حیرت فرو برد، اما باز هم با وساطت عده‌ای، تنش فرونشست. مطهری سپس سخنان خود را ادامه داد و گفت: «هیچ نیازی نیست که مجلس تحت‌تاثیر یک عده قلیلی در داخل مجلس و تحت‌تاثیر دولت بگوید از مصوبه دو روز قبل کوتاه آمدم و غلط کردم.»

پس از مطهری، محمد حسن ابوترابی، نایب‌رییس اول مجلس که در این لحظات اداره جلسه علنی را بر عهده داشت، در موافقت با طرح یادشده سخنرانی کرد و گفت: «همکاران می‌خواهند با این طرح یک فوریتی این پیام را به جامعه دهند که مجلس اصول انقلاب و مسائل کلیدی نظام را با هیچ چیزی معامله نخواهد کرد و یکی از کلیدی‌ترین مسائلی که مجلس بر آن متعهد است، رهبری نظام است.»

بعد از سخنان ابوترابی، نمایندگان با ۱۱۶ رای موافق از مجموع ۱۹۹ فرد حاضر در صحن علنی، یک فوریت این طرح را به تصویب رساندند تا زمینه را برای لغو مصوبه روز یکشنبه درباره وقف دانشگاه آزاد فراهم کرده باشد. در ماده واحده این طرح آمده است: «به موجب این قانون، کلیه مصوبات شورای‌عالی انقلاب فرهنگی در خصوص دانشگاه آزاد اسلامی همچنان معتبر و لازم الاتباع است.»

در عین حال در پایان جلسه علنی مجلس نیز بیانیه‌ای با امضای ۱۶۵ نماینده منتشر شد که در آن آمده بود: «مجلس هشتم ولایت مدار چنانچه دریابد که شورای محترم نگهبان بخش‌هایی از مصوبه را مغایر با شرع و قانون اساسی تشخیص می‌دهد، قطعا اصلاحات لازم را در تامین نظر شورای محترم نگهبان و اجرای تدبیر در تفکیک امور بین شورای محترم عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی صورت خواهد داد.»

عکس: ایسنا