پیگیری بیانیه تهران در برزیل

نخست‌وزیر ترکیه و رییس جمهور برزیل از واکنش منفی آمریکا نسبت به بیانیه سه‌جانبه تهران انتقاد کردند- عکس: AFP

مذاکرات تلفنی مقامات ایران و روسیه ترکیه و برزیل اجرایی کردن بیانیه تهران را پیگیری می‌کنند

دیدار اردوغان و داسیلوا

دنیای اقتصاد- سران ترکیه و برزیل روز پنجشنبه در برازیلیا با یکدیگر دیدار و درباره بیانیه سه جانبه تهران گفت‌و‌گو کردند.

رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه و لوئیس‌ایناسیو لولا داسیلوا، رییس‌جمهور برزیل سپس در یک کنفرانس خبری مشترک با انتقاد از واکنش منفی آمریکا و هم‌پیمانانش به بیانیه تهران تاکید کردند که برای اجرای‌این بیانیه از هیچ کس اجازه نمی‌گیرند.‌این دیدار یک روز پس از آن صورت گرفت که رییس‌جمهور برزیل در نامه‌هایی جداگانه به سران آمریکا، روسیه، فرانسه و مکزیک بر اهمیت بیانیه تهران درباره تبادل سوخت هسته‌ای و ضرورت حمایت از‌این بیانیه تاکید کرده بود. داسیلوا تنها چهار روز پس از نامه‌نگاری رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه به باراک اوباما رییس‌جمهور آمریکا و سران ۲۶ کشور جهان برای اجرایی کردن بیانیه تهران، روز چهارشنبه به سران آمریکا، روسیه، فرانسه و مکزیک نامه نوشته است. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری شینهوا، نخست وزیر ترکیه و رییس‌جمهور برزیل در کنفرانس خبری مشترک خود همچنین تاکید کردند که تنها کشورهای دارنده سلاح هسته‌ای به‌این بیانیه واکنش منفی نشان داده اند.

اردوغان و داسیلوا با انتقاد از واکنش منفی برخی از کشورها از جمله آمریکا به بیانیه تهران اعلام کردند که تلاش‌ها برای دستیابی به صلح‌، طبق خواسته آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌ در اکتبر سال ۲۰۰۹ بود.

رییس‌جمهور برزیل همچنین در‌این کنفرانس خبری گفت که بیانیه تهران فرصتی است که نباید از دست رود و واکنش منفی به آن خطرات غیرقابل قبولی را برای صلح جهانی به همراه خواهد داشت. در همین حال اردوغان ضمن حمایت از نقش ترکیه و برزیل در بیانیه تهران و ابراز خوشبینی درباره نتیجه تلاش‌های ‌این دو کشور در خصوص تبادل سوخت هسته‌ای گفت که کشورش و برزیل به عنوان اعضای غیردائم شورای امنیت، گفت‌وگو را برای حل موضوع هسته‌ای‌ ایران انتخاب کردند. وی افزود: کشورهایی که از بیانیه تهران انتقاد می‌کنند، حسود هستند و ما برای اجرا کردن آن نیاز به اجازه هیچ فردی نداریم. همچنین معتقدیم که مذاکره تنها راه برای دستیابی به صلح است و تنها کشورهای دارنده سلاح هسته‌ای به بیانیه تهران واکنش منفی نشان داده اند.

نامه برزیل به سران غرب

داسیلوا، رییس‌جمهور برزیل، اما در نامه‌های خود به سران آمریکا، روسیه، فرانسه و مکزیک بر آمادگی ‌ایران برای اجرای بیانیه تهران مبنی بر انتقال ۱۲۰۰ کیلوگرم اورانیوم با درصد غنای پایین در مقابل دریافت ۱۲۰ کیلو گرم سوخت هسته‌ای در خاک ترکیه برای استفاده در نیروگاه هسته‌ای برای اهداف پزشکی تاکید کرده و از آنها خواسته است با حمایت از بیانیه تهران زمینه حل دیپلماتیک موضوع هسته‌ای ‌ایران را فراهم کنند. بر اساس‌این گزارش، نامه داسیلوا بر تلاش‌های برزیل برای جلوگیری از تلاش‌های آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل متحد برای تصویب قطعنامه ضد‌ایرانی جدید به سبب برنامه هسته‌ای صلح آمیز تهران تاکید می‌کند. رییس جمهور برزیل در پی امضای بیانیه تهران با تاکید بر مخالفت خود با هرگونه اعمال تحریم‌های جدید علیه برنامه هسته‌ای ‌ایران، خواستار گفت‌وگو با جمهوری اسلامی ‌در‌ این‌باره شده بود. پیش از رییس‌جمهور برزیل، نخست وزیر ترکیه در روز اول خرداد سال جاری در نامه‌ای به اوباما نوشت که‌این بیانیه تهران موضوع هسته‌ای ‌ایران را حل نمی‌کند، «اما فرصتی مهم برای حل‌این مساله از طریق ابزار دیپلماتیک را فراهم می‌کند».

اختلاف آمریکا با برزیل

در همین حال،خبرگزاری فرانسه در گزارشی از خشم وزیر خارجه آمریکا در خصوص بیانیه سه جانبه‌ایران، برزیل و ترکیه درباره تبادل سوخت هسته‌ای خبر داده است. به گزارش خبرگزاری مهر، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا گفت که توافق سه جانبه‌ایران، برزیل و ترکیه درباره تبادل سوخت هسته‌ای برای امنیت جهانی خطرناک است. وی با اذعان به شکاف‌ ایجاد شده در جبهه غربی‌ها در قبال برنامه هسته‌ای ‌ایران گفت که بیانیه تهران به‌ایران کمک می‌کند تا از تحریم غرب دوری گزیند و جامعه بین‌الملل در‌این صورت نمی‌تواند موضع واحدی را در قبال ‌این کشور اتخاذ کنند. کلینتون گفت: یقینا، ما اختلافات جدی را با برزیل در قبال برنامه هسته‌ای ‌ایران داریم. البته در این میان روزنامه آمریکایی واشنگتن پست گزارش داده است که اردوغان به درخواست اوباما درباره پرونده هسته ای ایران میانجی‌گری کرده است.