شیخ جوان ادعاهای خود را تکرار کرد
تداوم گستاخیهای امارات
بهرغم هشدار صریح تهران به مقامات امارات درباره جزایر سهگانهایرانی، وزیر خارجهاین کشور روز یکشنبه بار دیگر سخنان گستاخانهای را درباره تمامیت ارضی کشورمان ایراد کرد.
عکس: خبرگزاری مهر
بهرغم هشدار صریح تهران به مقامات امارات درباره جزایر سهگانهایرانی، وزیر خارجهاین کشور روز یکشنبه بار دیگر سخنان گستاخانهای را درباره تمامیت ارضی کشورمان ایراد کرد. به گزارش خبرگزاری مهر، شیخ عبدالله بن زیاد آل نهیان وزیر خارجه امارات در سفر خود به فلسطین و در دیدار با ابومازن رییس تشکیلات خودگردان در کرانه باختری در راستای ادعاهای واهی کشورش گفت:ایران جزایر تنب کوچک و بزرگ و همچنین ابوموسی را اشغال کرده واین مسالهای است که میتواند روابط این کشور با تمام کشورهای عرب همسایه خود را دچار تنش کند.
وزیر خارجه امارات در مصاحبه با رویترز در ادامه ادعاهای خود گفت: ما امیدواریم که ایران این مساله را به صورت مسالمت آمیز پایان دهد.
این اظهارات در حالی بیان میشود که وی چند روز پیش نیز در اظهاراتی سخیفانه موضوع جزایرسهگانه ایرانی را با اشغالگری صهیونیستها مقایسه کرده بود که رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران روز ۴ اردیبهشت در پاسخ بهاین اظهارات گفته بود: در رابطه با اظهاراتی که درباره جزایر ایرانی صورت گرفته به مقامات کشور امارات و دیگر کشورهای همسایه و دوست و برادر توصیه میکنیم در به کارگیری کلمات و واژهها دقت کافی داشته باشند.
سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرده بود: چیزی که درباره جزایر ایرانی نقل شده و مقایسهای که بین جمهوری اسلامی ایران و رژیم اشغالگر قدس انجام شده مردم ما را به شدت حساس کرده است. وی تاکید کرد: در صورت صحت داشتن این اظهارات ما احساس میکنیم کنترل کردن احساسات مردم نسبت به این اظهارات نسنجیده سخت خواهد بود.
سخنان گاه و بیگاه مقامات اماراتی در زمینه جزایر سهگانه ایران که همواره با مواضع نرمایران مواجه شده، به تدریج گستاخیاین کشور کوچک عربی را افزایش داده است.
مهمانپرست با اعلام هشدار نسبت به تکرار این نوع اظهارات همچنین گفته بود: تکرار این حرفها واکنش شدید مردمایران را به دنبال دارد و اگر اظهارات از حد متعارفش خارج شود عکسالعمل مناسب ایران را به دنبال خواهد داشت.
به گزارش مهر، هر چند مهمانپرست دراین سخنان ابراز امیدواری کرده بود که سخنان نقل شده از وزیر خارجه امارات صحت نداشته باشد، اما پس از سخنان سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران شبکه خبری العربیه با شیطنت همیشگی خود بار دیگر اظهارات سخیفانه وزیر خارجه امارات درباره جزایر سهگانه و مقایسه جمهوری اسلامی ایران با رژیم صهیونیستی را پخش کرد که این موضوع متاسفانه تاکنون پاسخی از سوی مقامات ایران در بر نداشته است.
گستاخی اماراتیها در حالی ادامه دارد که روز اول اردیبهشت نیز مهمانپرست تاکید کرده بود: سه جزیره تنب کوچک، تنب بزرگ و ابوموسی همواره متعلق به ایران بوده و خواهد بود و این گونه اظهارات هیچ کمکی به حل سوءتفاهم احتمالی پیرامون ترتیبات اجرایی در ابوموسی نخواهد کرد.
وی افزود: رفع سوء تفاهم پیرامون ترتیبات اجرایی در ابوموسی فقط از طریق گفتوگوهای دوجانبه و به دور از جار و جنجالهای تبلیغاتی قابل حل است و جمهوری اسلامیایران همواره آمادگی خویش را جهت مذاکره دو جانبه پیرامون این امر اعلام داشته است.
اما اینکه چرا اماراتیها در این موقعیت زمانی اظهارات گستاخانه خود علیه ایران را شدت بخشیدهاند خود جای سوال دارد که به نظر میرسد موارد زیر در وقوع آن بیتاثیر نیستند.
از آنجا که اشغالگر بودن رژیم صهیونیستی در جهان ثابت شده و پس از جنگهای ۳۳ روزه و ۲۲ روزه این رژیم جعلی با انزوایی جهانی مواجه شده، اماراتیها در پی آن هستند که با تشبیه کردن کشورمان با این رژیم بتوانند حمایت این رژیم و حامیان آن را برای خود کسب کنند.
مورد دیگر اینکه در هفتههای اخیر آمریکا تلاش گستردهای را برای تشکیل اجماع جهانی علیه ایران آغاز کرده و هر چند تاکنون در این امر ناموفق بوده، اما اماراتیها با این تفکر خام که تهران اکنون در تنگنا قرار گرفته گمان کردهاند که با این اظهارات میتوانند به رویای خود تحقق بخشند.
اما نکتهای که باید آن را جدی گرفتاین است که وزیر خارجه امارات جوانی کم سن و سال است که تجربه چندانی در امور بینالمللی ندارد و احتمال دارد که ویاین سخنان را به دلیل کم اطلاعیایراد کرده باشد درست همانند همتای انگلیسی خود که در آغاز حضور در وزارت خارجه انگلیس اظهاراتی را علیه روسیه کرده بود و کرملین این سخنان را به حساب جوانی و ناپخته بودن «دیوید میلیبند» گذاشت.
به نظر میرسد هم اکنون زمان آن است که ایران اندکی از هشدارهای خود به امارات را جامه عمل بپوشاند، زیرا سخنان گاه و بیگاه مقامات اماراتی در زمینه جزایر سهگانه که همواره با مواضع نرم ایران مواجه شده، به تدریج گستاخی این کشور کوچک عربی را افزایش داده است. بر همین اساس لزوم تغییر نحوه برخورد با این کشور از ادبیات نرم دیپلماتیک به فاز دیگری که همواره آن را بهتر درک میکنند، ضروری به نظر میرسد.
اسناد تاریخی، تملک ایران بر جزایر را ثابت میکند
در همین رابطه، خسرو معتضد، استاد تاریخ معاصر با رد ادعاهای شیخ نشین امارات درباره جزایرایرانی گفت: شیوخ امارات برای دیدن عکسالعمل ایران این ادعاها را مطرح میکنند.
معتضد در گفتوگو با خبرگزاری مهر، در رابطه با ادعاهای شیخنشین امارات در رابطه با سه جزیره ایرانی خلیجفارس این نوع اظهارات را به دلیل ادبیات نرم و دوستانه ایران توصیف کرد.
وی با اشاره به اینکه شیوخ امارات همواره نسبت به خاک ایران نظر داشتهاند، یادآور شد: دولت ایران باید شکایتی به تصویب جوامع جهانی برساند، چون بر اساس اسناد تاریخی جزایر سهگانه از دیر زمان جزو مجموعه خاک ممالک محصوره ایران بوده است.
این کارشناس ژئوپلیتیک با اشاره به برخی از این اسناد تاریخی خاطر نشان کرد: در ۲۴ ربیع الاول ۱۳۲۲ قمری گزارشی داده شد مبنی براینکه شیخ راس الخیمه مدعی مالکیت تنب شده و شیخ شارجه نیز با نصب بیرقی ادعای ابوموسی را کرده و برای نخستین بار دراین سال فضولی شیوخ امارات در رابطه با جزایرایرانی آغاز شد و قبل از آن جزو ممالک محصورهایران بوده است.
عذر خواهی انگلیس در سال ۱۹۰۴
معتضد ادامه داد: در ۲۸ ربیع الاول ۱۳۲۲ سفارت انگلیس بهایران نامهای نوشت و با توجه به اینکه شیوخ عرب خلیجفارس تحت حمایت انگلیس بودند، نسبت به کار آنان در نصب بیرق در جزیره ایرانی اظهار تاسف کردند و گفتند؛ راپورت و گزارش ارائه شده مبنی بر تصرف جزیره ایرانی از سوی شیوخ عرب اشتباه و غلط بوده و نسبت بهاین گزارش اظهار تاسف میکنند.
وی تاکید کرد: در نامه سفارت انگلیس به دولت مرکزی ایران اعلام شده است که این راپورت بدون اطلاع انگلیس بوده و اسباب زحمتایران را فراهم کرده و به همین دلیل انگلیس عذرخواهی میکند.
این کارشناس تاریخ معاصر افزود: در دوره صفویه و افشاریه جزایر مورد بحث تحت مالکیت ایران بودهاند، اما انگلیس برای اینکه در منطقه حضور پیدا کند شیوخ را تحریک میکرد و به همین دلیل شیوخ عرب هر از گاهی به صورت دزدانه در جزایر سیری، قشم، هنگام، تنب بزرگ و کوچک و ابوموسی حاضر میشدند و بیرقی نصب میکردند و فرار میکردند تا واکنش ایران را ببینند، اما ملت ایران همواره فشار میآورد و به همین دلیل تلاشهای آنان به جایی نرسید.
معتضد تاکید کرد: البته در دوره قاجار نسبت به مرزهای جنوبی کشور بیتوجهی میشد و بر همین اساس شیوخ عرب جریتر شده اند.
وی با بیان این که در ژوئن ۱۹۰۴ روزنامههای خارجی خبری منتشر کردند که ایران بیرق انگلیس را در جزیره ابوموسی پایین کشید، خاطرنشان کرد: انگلیس هیچگاه مدعی جزایر ایرانی نبوده، اما شیوخ عرب با زدن بیرق میخواستند عکسالعمل ایران را ببینند و اگر دراین رابطه سکوت میشد آنان جریتر میشدند.
این تاریخدان معاصر ادامه داد: نصب بیرق جعلی در جزایرایرانی از سوی دولت خاصی انجام نمیشد، بلکه شیوخ محلی و کدخداها این کارها را میکردند به همین دلیل بعضا ایران به این اقدامات بیتوجه بود.
اشتباه محمد رضا پهلوی در ۱۳۵۰
معتضد با اشاره به اینکه محمد رضا پهلوی در سال ۱۳۵۰ اشتباه بزرگی مرتکب شد و بحرین را با جزایر ایرانی معامله کرد، گفت: در آن سال شاه اجازه داد که رفراندومی در بحرین برگزار شود تا مردم بحرین اعلام کنند آیا میخواهند تحت حاکمیت ایران بمانند یا خیر؟ که در نهایت رفراندوم هم برگزار نشد از ۴۰ خانواده سوال کردند و بحرین از حاکمیت ایران جدا شد و انگلیس اعلام کرد از جزایر ایرانی خارج میشود و آنان را به حاکمیت ایران باز میگرداند، بر همین اساس بعد از خروج انگلیس از منطقه در سال ۱۳۵۰ ارتشایران در ابوموسی مستقر شد.
این تاریخدان اشتباه دوم محمد رضا پهلوی را پذیرش باقی ماندن برخی از افراد عرب در جزایر ایرانی اعلام کرد و گفت: شاه موافقت کرد اگر کسانی از راسالخیمه در جزایر ایرانی حضور دارند میتوانند بمانند، اما این به هیچ وجه به معنای واگذار کردن جزایر ایرانی نبوده است.
وی در خاتمه ابراز امیدواری کرد که وزارت خارجه در مقابل ادعاهای امارات قاطعانه رفتار کند و گفت: جغرافیدانان تنها کسانی هستند که میتوانند پاسخ ادعاها را بدهند چون اسناد و مدارک کافی مبنی بر تملک ایران بر جزایر ایرانی وجود دارد.
ارسال نظر