دنیای اقتصاد - در حالی که برخی از چهره‌های اقتصادی مجلس همانند الیاس نادران اعلام می‌کنند که نشانه‌ای از ورود به فاز عملیاتی هدفمندسازی یارانه‌ها دیده نمی‌شود، برخی دیگر از نماینده‌ها معتقدند که دولت باید از تیرماه این قانون را اجرا کند.
از سوی دیگر، وزیر اقتصاد دیروز در پاسخ به سوال خبرنگاران در این خصوص که اجرای قانون یارانه‌ها از چه زمانی آغاز خواهد شد، اعلام کرد که زمان دقیق را به موقع اعلام خواهیم کرد. معاون پارلمانی رییس‌جمهور نیز ضمن اعلام رضایت از توافق اخیر دولت و مجلس اعلام زمان اجرا را موکول به نهایی شدن قانون کرده است.به نظر می‌رسد پس از پایان مباحث پردامنه مجلس و دولت درخصوص میزان آزادسازی قیمت‌ها در قالب قانون یارانه‌ها، زمان آغاز اجرای قانون، اهمیت خود را در مباحث نشان دهد.

نمایندگان مجلس و مقامات دولت فاز جدیدی را کلید زدند
مباحثه درباره زمان اجرای قانون یارانه‌ها
نادران: اراده اجرای قانون یارانه‌ها را نمی‌بینم
وزیر اقتصاد: قیمت‌ها زمان اجرای قانون یارانه‌ها واقعی می‌شوند
دنیای اقتصاد - اگرچه دولت و مجلس بر سر رقم یارانه‌ها به توافق نسبی رسیده‌اند، اما با این وجود موضوع جدیدی در حال عیان شدن است که آن هم به زمان اجرای قانون یارانه‌ها بر می‌گردد.
در حالی که الیاس نادران نماینده تهران می‌گوید که نشانه‌ای از اراده دولت برای اجرای قانون یارانه‌ها نمی‌بیند و کاظم دلخوش سخنگوی کمیسیون ویژه مجلس هم تاکید کرده که مجلس به هیچ وجه زیر بار تاخیر در اجرای قانون یارانه‌ها نخواهد رفت، اما در این میان اعضای دولت به گونه‌ای دیگر سخن می‌گویند و از اعلام زمان اجرای قانون یارانه‌ها خودداری می‌کنند.
شمس‌الدین حسینی وزیر اقتصاد و سخنگوی اقتصادی دولت به همراه محمدرضا میر‌تاج‌الدینی معاون پارلمانی رییس‌جمهور دو مقام دولتی بودند که دیروز در پایان جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران درباره زمان اجرای قانون یارانه‌ها سخن گفتند.
معاون پارلمانی رییس‌جمهور با بیان اینکه زمان اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها نظر دولت را درباره سقف درآمدی آن که محل اختلاف دولت و مجلس بود تامین می‌کند، اعلام کرد: قانون هدفمند کردن یارانه‌ها هر زمان که نهایی شود زمان اجرای آن اعلام خواهد شد.
توضیحات میرتاج‌الدینی
میر‌تاج‌الدینی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه دولت از چه تاریخی قانون هدفمند کردن یارانه‌ها را اجرا خواهد کرد، عنوان کرد: دولت هم اکنون کار اجرای هدفمند کردن یارانه‌ها را شروع نموده است. نامه اخیر مجلس و توافق با مجلس بسیاری از مشکلات را حل و مسیر را برای اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها فراهم کرد.
وی در پاسخ به سوالات مکرر مبنی بر اینکه آیا قانون هدفمند کردن یارانه‌ها از اول تیرماه سال‌جاری اجرا خواهد شد، گفت: این قانون بزرگی است که هر وقت نهایی شود زمان اجرای آن نیز اعلام خواهد شد.
توضیحات وزیر اقتصاد
وزیر امور اقتصادی هم از تدوین و تصویب اساسنامه سازمان هدفمند کردن یارانه‌ها و همچنین دو آیین‌نامه مربوط به قانون هدفمند کردن یارانه‌ها خبر داد. به گفته وی، سازمان هدفمند کردن یارانه‌ها با ماهیت شرکت دولتی با استفاده از منابع، امکانات، نیروی انسانی و اعتبارات موجود، برای اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها در نظر گرفته شده است که وجوه حاصل از اجرای این قانون را عینا پس از وصول و کسر سهم دولت، به طور مستمر و به عنوان کمک صرفا به منظور اجرای اهداف و تکالیف مقرر در این قانون صرف کند.
شمس‌الدین حسینی پس از جلسه دیروز هیات دولت در مصاحبه با خبرنگار واحد مرکزی خبر درباره جزئیات اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها گفت: اساسنامه سازمان هدفمند کردن یارانه‌ها ابلاغ شده است، علاوه بر این از سه آیین‌نامه برای اجرایی شدن این قانون، آیین‌نامه نحوه بازتوزیع یارانه‌ها و نیز آیین‌نامه مربوط به چگونگی ارزیابی اطلاعات در کارگروه تحول اقتصادی تصویب شد. وی افزود: زمان واقعی کردن قیمت‌ها و بازتوزیع یارانه‌ها بین مردم هنگام اجرای آن اعلام می‌شود، ولی قطعا زمانی برای اجرا انتخاب می‌شود که بهترین فرصت برای تعدیل و تنظیم رفتار خانوارها باشد. حسینی با یک مثال زمان اجرا را این طور توضیح داد: در برخی ایام سال سفرها بیشتر است یا برخی ایام مصرف انرژی خانوارها بیشتر است، بنابراین با در نظر گرفتن ملاحظات فنی و اجتماعی، زمان اجرا انتخاب خواهد شد.
وی با اشاره به رشد شاخص بورس کشور درباره پیش‌بینی بازار سرمایه در سال جاری گفت: بازار سرمایه امسال مستحکم خواهد بود. وزیر اقتصاد با اشاره به رشد 57 درصدی شاخص بازار سرمایه افزود: مهم این است که افزایش این شاخص که نشان‌دهنده بازدهی است همراه با افزایش حجم معاملات و تعداد دفعات معاملات است، یعنی نقدشوندگی بسیار بالااست.
وی اضافه کرد: گزارش‌هایی که شرکت‌های مختلف بورس دادند حکایت از افزایش سود آنها دارد؛ به معنی بالا رفتن کیفیت سهام، یعنی افزایش تقاضا. حسینی گفت: سه هفته اول فروردین بیش از ۵۰ هزار نفر خریدار حقیقی در تالار بورس ثبت شده است، در حالی که این تعداد در مدت مشابه سال گذشته ۱۲ هزار نفر بوده است؛ در مجموع بازار سرمایه امسال بازار محکمی خواهد بود. وزیر اقتصاد افزود: ما و همکارانمان در شورای عالی بورس تلاش می‌کنیم رشد بازار سرمایه ملایم‌تر شود، ولی دائم باشد. حسینی به مردم توصیه کرد در انتخاب و خرید سهام دقت کنند؛ هم از مشاوره کارگزاران بهره‌مند شوند و هم در بازاری که انتخاب می‌کنند تعمق کنند.
آخرین تصمیمات در جلسه هیات دولت
وی در پاسخ به «دنیای اقتصاد» در خصوص مصوبات جلسه هیات دولت (روز چهارشنبه) نیز اظهار داشت: در این جلسه بیشتر گزارشات ارائه شد و تدبیر خوبی که این دوره در دولت صورت گرفته است، موجب شده که بیشتر وقت دولت صرف مصوبه نشود، دولت بسیاری از مواقع باید مسائل را بررسی کرده و سیاست‌های مناسب را اتخاذ کند.
سخنگوی اقتصادی دولت ادامه داد: در این جلسه هیات دولت گزارشی در خصوص وضعیت و مسائل اداری کشور، مسائل جغرافیایی ارائه شد و مصوبات کمتری داشتیم، اما بحث هدفمند کردن یارانه‌ها، اعلام آمادگی دولت و ابلاغ مجدد رییس‌جمهور مبنی بر اینکه همه اعضای دولت بایستی با تمرکز زیاد برای اجرای این قانون قدم بردارند، از جمله مباحث مطرح شده در جلسه هیات ‌دولت بود. حسینی خاطر نشان کرد: مصوبات اخیر کارگروه تحول اقتصادی از مباحث مطرح شده مهم دیگر جلسه هیات‌دولت بود، ضمن اینکه قبلا هم گفته‌ام اساسنامه سازمان هدفمند کردن یارانه‌ها در دولت تصویب شده و برای شورای نگهبان رفته است. دو آیین‌نامه دیگر آن تصویب شد که یکی از این آیین نامه‌ها به شیوه بازتوزیع خانوارها و شناسایی مربوط است که به زودی ابلاغ می‌شود و آیین‌نامه دیگر در خصوص بحث ماده 10 ارزیابی و صحت اطلاعات است.
سیاست تحریم علیه ایران به نتیجه‌ای نمی‌رسد
وزیر اقتصاد در خصوص تاثیر تحریم‌ بنزین علیه کشورمان گفت: کشور ما به اندازه کافی ظرفیت دارد که خود را اداره کند و سیاست تحریم علیه ایران به نتیجه‌ای نمی‌رسد. شمس‌الدین حسینی سخنگوی اقتصادی دولت دیروز در حاشیه جلسه هیات ‌دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با وجود تحریم‌ها آیا واقعی شدن قیمت بنزین به ایران آسیب می‌زند یا خیر، گفت: از نظر فنی ظرفیت پالایشگاه‌های ما به گونه‌ای است که بخش قابل توجهی از نیازهای ضروری و واقعی مردم را حتی با تغییر خط تولید بر طرف می‌کند. وی ادامه داد: خوشبختانه با مجموع تصمیماتی که در اقتصاد اتخاذ می‌شود به سمتی می‌رویم که مصرف یک سری از فرآورده‌های بیش از حد نیاز کاهش پیدا کند. وی با بیان اینکه سیاست‌های تحریمی علیه ایران به نتیجه نمی‌رسد، تصریح کرد: فروشندگان بنزین، گازوئیل و این قبیل فرآورده‌ها باید تولیدات خود را به فروش برسانند. حسینی افزود: کشور ما به اندازه کافی ظرفیت دارد که خود را اداره کند بنابر این نه آن سیاست‌های تحریمی به نتیجه می‌رسد و نه دست ما بسته است.

نشانه‌‌ اجرای قانون یارانه‌ها را نمی‌بینم

الیاس نادران معتقد است نشانه‌های اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها در دولت به چشم نمی‌خورد؛ چرا که دولت هنوز مقدمات ورود به فاز عملیاتی هدفمندی را فراهم نکرده است.
نماینده مردم تهران درباره طرح هدفمندسازی یارانه‌ها به پایگاه خبری فرارو گفت: هنوز مشخص نیست که‌این طرح اجرا شود. من نمی‌دانم مجلس و دولت توافق کرده‌اند یا نه؛ ولی هنوز نشانه‌ای از اراده دولت برای اجرای قانون، حداقل من ندیده‌ام.
وی راجع به علت بی‌تمایلی دولت برای اجرای هدفمندسازی یارانه‌ها گفت: نمی‌توانم بگویم دولت بی‌تمایلی دارد، ولی اجرای قانون مقدماتی دارد که بر اساس آن علائمی ‌به جامعه داده می‌شود. من چیزی نمی‌بینم که جدی باشد؛ اگرچه دلم می‌خواهد که دولت قانون را اجرا کند. هدفمندسازی از ضروریات کشور در حوزه اقتصاد است. اقتصاددان شاخص مجلس در‌این‌باره که چه مقدماتی برای اجرای هدفمندسازی یارانه‌ها ضرورت دارد، اظهار داشت: بنا بر‌این بود که تکلیف گروه‌های جامعه هدف روشن شود، برای آنهای کارت‌های اعتباری در نظر گرفته شود، کارت‌های اعتباری بر اساس بدهی سرپرست خانواده به شرکت‌های دولتی مثل برق و گاز و... قابل برداشت باشد، ساز‌و‌کاری برای برداشت افراد باید در نظر گرفته شود که مستلزم طراحی نرم‌افزار آن در سیستم بانکی است و غیره. وی ادامه داد: اگر دولت کاری در‌این حوزه‌ها انجام داده است، شخصا‌ اطلاعی ندارم، اگر نمایندگان یا کسی اطلاعی از‌این دارد که دولت چنین اقداماتی را انجام داده، کارت‌ها را بین سرپرست‌های خانوارها تقسیم کرده است و دهک خانوارها را مشخص کرده است، من را هم در جریان بگذارد. نادران در خصوص حداقل زمان مورد نیاز برای طی مراحل مقدماتی اجرای طرح هدفمندسازی گفت: من از جهت فنی اطلاع چندانی ندارم؛ ولی بالاخره شناسایی دهک‌های درآمدی با توجه به برنامه پرداخت‌های متفاوت به خانوارها، بعد از آن توزیع کارت‌ها، پرداخت یارانه‌ها، آزمایش نرم‌افزار و... زمان‌بر است. من برآورد روشنی از زمان ندارم؛‌ اما بنا بود دولت پس از انجام همه‌این کارها وارد فاز عملیاتی اصلاح قیمت‌ها شود. الیاس نادران همچنین گفت: آرزو می‌کنم دولت در بحث هدفمند کردن یارانه‌ها جدی باشد، اطلاع‌رسانی کافی انجام دهد و باور داشته باشد که اگر مردم به درستی در جریان مساله قرار گیرند ولو‌این که ممکن است دوره کوتاه ‌مدتی از جهت مدیریت منابع مالی خانوار دشواری‌هایی وجود داشته باشد، ولی به دلیل منافع میان‌مدت و بلندمدتی که‌این طرح دارد؛ حتما‌ همراهی می‌کنند.
عکس: حمید جانی‌پور