100 امضا برای افزایش درآمد دولت

توکلی: نمایندگان نمی‌توانند «طرح» بدهند

دنیای اقتصاد - اگرچه صحن علنی مجلس، نخستین روز کاری سال ۸۹ را بدون هیچ حادثه‌ای پشت سر گذاشت، اما راهروهای پارلمان دیروز شلوغ و پرحاشیه بود. موضوع اغلب بحث‌ها هم همان گونه که انتظار می‌رفت، قانون یارانه‌ها و جبهه‌گیری‌های حامیان دولت و مخالفان آنها درباره افزایش درآمد یارانه‌ای دولت بود. از یک سو، روح‌الله حسینیان، رییس فراکسیون حامیان دولت در مجلس از جمع‌آوری بیش از ۱۰۰ امضا برای طرح دو فوریتی افزایش درآمد یارانه‌ای دولت خبر داد؛ از سوی دیگر، غلامرضا مصباحی‌مقدم، رییس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس تهدید کرد که در صورت تصویب چنین طرحی، از ریاست این کمیسیون استعفا خواهد کرد. همزمان، احمد توکلی نیز به صراحت گفت که مطرح شدن چنین طرحی در مجلس به لحاظ قانونی غیرممکن است. الیاس نادران، سومین منتقد پرشور این روزهای دولت نیز در مصاحبه ای، پیشنهاد محمود احمدی‌نژاد درباره رفراندوم یارانه‌ای را «تنها یک شوخی» دانست و تاکید کرد که مجلس حداکثر مساعدت را در بحث یارانه‌ها با دولت داشته و «با فشار سیاسی نمی‌شود یک بحث کارشناسی را جلو برد.» جالب آنکه اظهار نظرهای تند و تیز سه مرد اقتصادی مجلس در حالی منتشر شده است که معاون ارتباطات معاونت پارلمانی رییس‌جمهور از تدارک یک دیدار مشترک میان مصباحی‌مقدم، توکلی و نادران با محمدرضا میرتاج‌الدینی برای رفع اختلافات خبر داده است؛ جلسه‌ای که با توجه به مواضع اخیر سه نماینده تهران، بعید است برگزار شود.

۱۰۰ امضا برای دو طرح دولت پسند

آن گونه که خبرگزاری دولتی ایرنا به نقل از روح‌الله حسینیان نوشته است، دو طرح دو فوریتی از سوی جمعی از نمایندگان برای اصلاح قانون بودجه ۱۳۸۹ تهیه شده است که یکی از آنها به اصلاح تعرفه واردات خودرو برمی‌گردد و دیگری مربوط به افزایش درآمد دولت از هدفمند کردن یارانه‌ها است.

به گفته رییس فراکسیون انقلاب اسلامی مجلس (فراکسیون حامیان دولت) تاکنون بیش از ۱۰۰ نفر از نمایندگان این طرح‌ها را امضا

کرده‌اند که طرح اول، وضعیت تعرفه واردات خودرو را به روال سابق باز می‌گرداند و طرح دوم نیز در قالب اصلاح قانون بودجه ۸۹، میزان درآمد یارانه‌ای دولت را به ۳۵ هزار میلیارد تومان می‌رساند. حسینیان پیش‌بینی خود را از رفتار صحن علنی مجلس در قبال این طرح، این گونه توصیف کرد: استقبال برای اصلاح قانون بودجه در بین نمایندگان بسیار بالا است و انتظار می‌رود تعداد امضاها افزایش یابد.

وی که چندی پیش تاکید کرده بود که «با مصوبه ۲۰ هزار میلیاردی مجلس، اجرای قانون یارانه‌ها را به مصلحت کشور نمی‌داند» دیروز هدفمند‌سازی یارانه‌ها را یک ضرورت دانست و ادامه داد: هماهنگی و همکاری در این زمینه لازم است؛ چرا که اقتصاد بیمار کشور را نمی‌شود پیوسته زیر سرم نگه داشت، لذا باید این عمل جراحی حتما صورت گیرد و اینکه مجلس در این قضیه پیشتاز باشد، یک وظیفه وجدانی و شرعی است.

حسینیان گفت: این قضیه آن‌قدر حائز اهمیت است که بنده حاضرم شخصا همه مسوولیت آن را به عهده بگیرم.

مصباحی‌مقدم: استعفا می‌کنم

اما شاید بتوان اظهارات روز گذشته غلامرضا مصباحی‌مقدم را جنجالی‌ترین حاشیه اولین روز کاری مجلس در سال جدید دانست. رییس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس دیروز آن چنان از اصرار دولت بر افزایش درآمدهای یارانه‌ای ناراحت بود که تهدید کرد در صورت تصویب چنین طرحی در مجلس، از ریاست این کمیسیون استعفا خواهد کرد. مصباحی‌مقدم همچنین رییس‌جمهور را فاقد صلاحیت علمی اقتصادی برشمرد و گفت: «ایشان نمی‌توانند صلاحیت علمی اقتصادی دیگران را زیر سوال ببرند و نباید چنین کنند.»او که با خبرگزاری مهر گفت‌وگو می‌کرد، تاکید کرد: در صورتی که قانون تغییر کند و نظر دولت مبنی بر دریافت ۴۰ هزار میلیارد تومان از هدفمندی یارانه‌ها در مجلس تصویب شود، بنده از ریاست کمیسیون ویژه خواهم رفت؛ زیرا بنده در چارچوب قانونی که مجلس مصوب کرد، ریاست این کمیسیون را پذیرفتم. قرار نیست سینه چاک قانونی شوم که آن را قبول ندارم.وی در عین حال احتمال رای آوردن طرح نمایندگان حامی دولت را زیاد ندانست و گفت: تصور من این است که نمایندگان همچنان بر نظر قبلی خود اصرار می‌کنند.

واکنش توکلی

رییس مرکز پژوهش‌های مجلس، دیگر نماینده خط مقدم درگیری یارانه‌ای با دولت بود. او در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، ضمن اعلام آمادگی برای مناظره با رییس‌جمهور تصریح کرد: قانون هدفمند کردن یارانه‌ها به مثابه متمم بودجه است و طبق نظر تفسیری شورای نگهبان، نمایندگان نمی‌توانند برای اصلاح آن طرح ارائه کنند.

احمد توکلی افزود: چنانچه لازم باشد تغییراتی در قانون هدفمندسازی یارانه‌ها اعمال شود، باید دولت با لایحه‌ای این تغییرات را به مجلس پیشنهاد کند. هرچند، من به شخصه این کار را نمی‌پسندم و اقدام دولت برای ارائه یک لایحه اصلاحی را یک نوع لجاجت به یک نظر قطعی می‌دانم که به احتمال زیاد هم در مجلس مورد استقبال قرار نخواهد گرفت. وی در خصوص برگزاری رفراندوم یارانه‌ای نیز گفت: کشور حساب و کتاب و قانون دارد؛ چنانچه بنا باشد رفراندوم در رابطه با طرح و یا قانونی در کشور اجرا شود، باید دوسوم مجموع نمایندگان با آن موافق باشند و رهبری هم با این موضوع موافقت کنند. توکلی در ادامه با اشاره به اینکه در شرایط کنونی رییس‌جمهور باید به درخواست مناظره نمایندگان پاسخ مثبت دهد، اظهار داشت: چنانچه مناظره در رابطه با قانون هدفمندسازی یارانه‌ها برگزار شود، مردم با استدلال‌ها، نظرات و دیدگاه‌های مختلف آشنا می‌شدند.

این نماینده مجلس در ادامه خاطرنشان کرد: رییس‌جمهور با توجه به قسم و سوگندی که یاد کرده، باید قانون را اجرایی کند و چنانچه نمی‌تواند یک قانون را در کشور اجرایی کند، باید تقاضای لغو آن را به مجلس ارائه کند. توکلی در ادامه با بیان اینکه عقل و منطق و سوگندها اقتضا می‌کند که قانون هدفمندسازی یارانه‌ها اجرایی شود، افزود: همان طور که مقام معظم رهبری هم در رابطه با اجرای این قانون تاکید داشته‌اند، دولت باید قانون هدفمندسازی یارانه‌ها را در کشور اجرایی کند.

نادران: با فشار سیاسی نمی‌شود کار کرد

در همین حال، الیاس نادران نیز در مصاحبه‌ای با ایسنا، از اصرار دولت بر افزایش درآمد یارانه‌ای انتقاد کرد و گفت: در بحث هدفمندسازی یارانه‌ها مجلس حداکثر مساعدت را با دولت داشته است و اکنون دولت باید به قانون تمکین کند. وی افزود: اگر دولت فکر می‌کند حرف نگفته‌ای دارد که تا به حال به مجلس نگفته است، حرف‌هایش را بگوید؛ اما اگر غیر از این است، بداند که با فشار سیاسی نمی‌شود یک بحث کارشناسی را پیش برد. نماینده‌ مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با طرح این سوال که «مجلس تا کنون در بحث هدفمندسازی یارانه‌ها کاملا با دولت تعامل کرده است، دیگر چه باید بکند؟» یادآور شد که برخلاف روال معمول به آقای رییس‌جمهور اجازه داده شد در جلسه غیرعلنی مجلس حضور پیدا کند و سخنان مبسوطی داشته باشد. وی تاکید کرد: نمایندگان طرفدار نظر رییس‌جمهور نیز در همان جلسه غیرعلنی همه حرف‌هایشان را زدند و در همان جلسه تنها سه نفر از نمایندگان فرصت داشتند که در مخالفت صحبت کنند و پس از استماع سخنان موافقان و مخالفان و نماینده دولت، مجلس در نهایت تصمیم‌گیری کرد. نادران، پیشنهاد رفراندوم احمدی‌نژاد را نیز «تنها یک شوخی» دانست و گفت: این بحث تنها در حد شوخی بود که منتفی شد. از این پس دولت فقط باید به قانون عمل کند.