اعزام 94 هزار زائر به حج تمتع امسال

اعزام زنان بدون محارم به حج ممنوع است

رییس سازمان حج و زیارت از آغاز عمره با اعزام حدود ۴۰۰ هزار زائر ایرانی از نیمه اردیبهشت‌ماه امسال خبر داد. به گزارش ایسنا، علی لیالی دیروز در نخستین نشست خبری خود و پس از سفر به عربستان برای انجام مذاکره درباره حج و عمره، اظهار کرد: در مذاکره‌هایی که با وزیر حج عربستان داشتیم، درخواست‌ها و نکات مورد نظر برای داشتن عمره‌ای همراه با آرامش و تفاهم ارائه شد. پس از دریافت نتایج، از همان عربستان به همکاران خود اعلام کردیم که عمره را در دستور کار قرار دهند. بنابراین عملیات عمره از هفته دوم فروردین‌ماه آغاز شد و به‌زودی شاهد اعزام زائران به عربستان خواهیم بود.

او ادامه داد: براساس پیش‌بینی‌ها، تا اواخر فروردین یا اوایل اردیبهشت‌ماه نیروهای پیش‌ستادی عمره در مکه و مدینه مستقر می‌شوند. پس از این آماده‌سازی‌ها، زائران برای انجام عمره در نیمه نخست اردیبهشت‌ماه به عربستان اعزام می‌شوند. وی درباره ظرفیت اعزامی به عمره، اظهار کرد: با توجه به این‌که امسال سه‌ماه از شش‌ماه عمره را از دست داده‌ایم و تمام عملیات ما در این سه‌ماه انجام می‌شود، اکنون نمی‌توانیم عدد مشخصی را به‌صورت قطعی تعیین کنیم؛ ولی براساس پیش‌بینی‌ها با توجه به زمان موجود، افراد در نوبت قرارگرفته و پایان عملیات عمره که در یک زمان مشخصی متوقف می‌شود، احساس می‌کنیم می‌توانیم حدود یک‌دوم ظرفیت سال گذشته (۴۰۰ هزار نفر) را به عربستان برای عمره اعزام کنیم. البته این عدد قطعی نیست، چون باید با شرکت‌های سعودی درباره آن به توافق برسیم. وی درباره اینکه با توجه به ظرفیت محدود مشخص‌شده برای اعزام، امسال چه اولویت‌هایی به عمره مشرف می‌شوند؟ گفت: زائرانی که در عمره رمضان سال گذشته به‌دلیل شیوع آنفلوآنزای نوع «آ» ثبت نام کردند، اما موفق به تشرف نشدند، در اولویت‌اند. درباره اولویت‌های دیگر هم این موضوع تا حدودی مشخص است؛ اما در مذاکره‌های تعیین ظرفیت اعزام، درباره این اولویت‌ها نیز بحث می‌شود. او درباره عمره ۱۰ یا ۱۲ روزه برای امسال، بیان کرد: این موضوع هنوز مشخص نشده، اما در زمان ثبت نام اعلام می‌کنیم که عمره امسال ۱۰ یا ۱۲ روزه است.

اعزام زن بدون محرم ممنوع است

لیالی درباره عمره دانشجویی و محدودیت‌هایی که سال پیش برای اعزام زنان و کاروان‌های دانشجویی دختر اعمال شده بود، گفت: در قوانین و مقررات عربستان، اعزام زن بدون محرم ممنوع است. این قانون، خاص ایران نیست و به همه کشورها مربوط می‌شود. عربستان این موضوع را سال پیش خیلی جدی به ما ابلاغ کرد. البته برای دیگر کشورها کامل اعمال می‌شد، برای ایران هم با نوساناتی کم‌تر، قانون را اجرا می‌کردند؛ اما امسال ناچاریم، این تعلیمات عربستان را رعایت کنیم. وی تاکید کرد: امسال در کاروان‌های عادی یا دانشجویی، امکان اعزام زائر زن بدون محرم را نخواهیم داشت. رییس سازمان حج و زیارت درباره این‌که چه محدودیت سنی برای اعزام بانوان بدون محارم به عربستان درنظر گرفته شده است، گفت: عربستان این قانون را کلی اعلام کرده و موضوع، اعزام زائر بدون محرم است؛ اما سال گذشته، از ورود زائران زن زیر ۴۵ سال خودداری می‌کرد.

ما چاره‌ای جز تن دادن به قرعه‌کشی نداریم

معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این پرسش که آیا با تغییر مدیریت در این سازمان، سیستم قرعه‌کشی برای تعیین اولویت در عمره تغییر می‌کند؟ گفت: این یک سیستم است، ما چاره‌ای به‌جز تن دادن به قرعه‌کشی نداریم، چون تعداد انبوهی از متقاضیان برای عمره ثبت نام کرده‌اند. او یادآور شد: در قرعه‌کشی پیش، جمعیتی حدود یک‌میلیو‌ن و ۲۰۰هزار نفر تعیین اولویت شدند. از میان جمعیت ثبت نام کننده در بانک، دومیلیون نفر همچنان بدون قرعه‌کشی مانده‌اند. پس از پایان عمره، این دومیلیون نفر را هم قرعه‌کشی می‌کنیم تا اولویت اعزام آنها مشخص شود.

وی افزود: با توجه به شرایط امسال و محدودیت زمانی برای اعزام عمره از میان جمعیتی که قبلا قرعه‌کشی شده‌اند، همچنان برای سال آینده (۱۳۹۰) ظرفیت اعزام داریم. اگر آن دومیلیون نفر قرعه‌کشی شوند، اولویت آن‌ها برای اعزام از سال ۱۳۹۱ به بعد است.

لیالی درباره اینکه نزدیک‌ترین زمان برای ثبت نام حج و عمره در بانک چه وقتی است؟ اظهار کرد: برای سه‌سال آینده، زائر برای اعزام به عمره در ردیف ثبت نام داریم و بقیه زائران ظرفیت سال سوم و حتی چهارم را تشکیل می‌دهند. بنابراین تا چهارسال آینده، زائران برای عمره ثبت نام کرده‌اند و موضوع ثبت نام دوباره در بانک را در سازمان حج و زیارت هنوز آغاز نکرده‌ایم؛ اما کارشناسی و بحث درباره چگونگی پذیرش دوباره، تعداد و شیوه ثبت نام را در سال ۸۹ درنظر می‌گیریم.

تشرف ۹۴هزار زائر ایرانی در سال ۸۹ به حج تمتع

رییس سازمان حج و زیارت با اشاره به مذاکره‌های انجام‌شده با وزیر حج عربستان درباره حج تمتع آینده، گفت: به‌دنبال این مذاکره‌ها، قرارداد حج ۸۹ در ۱۲ فروردین‌ماه امسال با وزارت حج عربستان بسته شد. بر این اساس، ۹۴هزار زائر ایرانی در این سال به حج تمتع مشرف می‌شوند. لیالی با بیان این‌که سهمیه حج تمتع امسال معادل سهمیه سال گذشته ایران و بدون تغییر است، اظهار داشت: در پایان مذاکره‌ها با توجه به تعداد متقاضیان در نوبت قرارگرفته، درخواست افزایش ظرفیتی را به‌صورت مکتوب ارائه کردیم. هرچند سعودی‌ها قول قطعی ندادند، اما قول مساعدت را از آن‌ها گرفتیم. امیدواریم با لطف خداوند و حسن روابط دو کشور، عدد بیش‌تری را نسبت به تفاهم‌نامه داشته باشیم. البته این موضوع به مذاکره‌های بعدی نیاز دارد.

وی درباره مشخص شدن تکلیف افراد بالای ۶۵ سال که سال پیش به‌دلیل شیوع آنفلوآنزای نوع «آ» از حج تمتع بازماندند، تاکید کرد: طبیعی است، افرادی که سال گذشته نتوانستند به حج مشرف شوند، در اولویت حج امسال هستند و در ظرفیت افراد مجاز برای ثبت نام قرار گرفته‌اند. اگر پزشک کاروان سلامت آن‌ها را تایید کند، حتما آن‌ها را امسال به حج تمتع اعزام می‌کنیم.

طرف سعودی اعلام کرد ۲۴ ساعته در خدمت تمام زائران ایرانی است

رییس سازمان حج و زیارت در ادامه این نشست، درباره بخش دیگری از گفت‌وگوها با وزارت حج عربستان که به برخورد ماموران سعودی با زائران ایرانی مربوط بود، اظهار کرد: در این مذاکره‌ها، نکاتی را در فضای دوستانه، اما جدی متذکر شدیم و درباره مسوولیت‌های متقابل دو کشور در حفظ نظم، آرامش و ایجاد فضایی برای بهره‌وری بیش‌تر بحث‌هایی شد و دو طرف به این فهم رسیدند که همه امکانات را برای ایجاد عمره‌ای بدون تنش فراهم کنند. همچنین طرف سعودی اعلام کرد ۲۴ ساعته در خدمت تمام زائران ایرانی است.

لیالی افزود: وزیر حج عربستان در این نشست به‌صراحت اعلام کرد، اجازه نمی‌دهد حقوق زائران ایرانی در این سفر ضایع شود. ما احساس می‌کنیم این وزارتخانه در کنترل رفتار ماموران خود جدی است. ما هم متقابلا تاکید کردیم، آموزش‌های زائران ایرانی را جدی‌تر پیگیری کنیم تا در فضایی همراه با تفاهم زائران ایرانی با آگاهی نسبی به عربستان وارد شوند.

بیشترین رفتارهای ماموران سعودی خودسرانه است

معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این‌که مشخصا درباره اصلاح برخورد ماموران سعودی با زائران ایرانی چه قول‌هایی از عربستان گرفته شده است؟ برای چندمین‌بار در این نشست گفت: اقدام غیرقابل قبول ماموران در محل‌های خاصی مانند قبرستان بقیع، رویکرد وزارت حج عربستان را نشان نمی‌دهد. وقتی نکاتی درباره برخورد با زائران ایرانی را در مذاکره با وزیر حج عربستان متذکر شدیم، آن‌ها هم در برخی موضوع‌های مطرح‌شده اعلام کردند، این اقدامات ماموران به آن‌ها مربوط نمی‌شود. ما هم احساس می‌کنیم، بیشترین رفتارها خودسرانه است. وزارت حج عربستان در این مذاکره‌ها قویا، ‌مکررا و باصراحت اعلام کرد که هیچ‌گونه تبعیضی میان زائران قائل نیست.

جابه‌جایی برخی ماموران خاطی سعودی

لیالی در پاسخ به این پرسش که آیا درخواست توبیخ برای ماموران خاطی در برخورد با زائران ایرانی از وزارت حج عربستان شده است؟ اضافه کرد: طبیعی است، وقتی در مذاکره‌ها درباره خطای ماموران با زائران ایرانی صحبت می‌شود، قطعا مسوولان مربوط در عربستان با این افراد برخورد می‌کنند. نمونه‌هایی هم وجود داشته است؛ برای مثال، سال پیش به‌دنبال گزارش‌های مسوولان ایرانی، ماموران خاطی را از حوزه مسوولیتی‌شان جابه‌جا کردند. این نشان می‌دهد که ما باید در محیط، مدیریت داشته باشیم، یعنی به زائران آگاهی دهیم و مدیران کاروان‌ها را توجیه کنیم. مدیریت سعودی‌ها هم این است که در صورت ارائه گزارش‌های ما برخورد کنند و ما هم تردید نداریم که برخورد می‌کنند.