سخنگوی وزارت خارجه چین: هنوز راه گفت‌وگو با ایران بسته نشده است

وزیر جنگ اسرائیل: ایران فرآیند تصمیم‌گیری تقریبا پیشرفته‌ای دارد و واقعیت را درک می‌کند

دنیای اقتصاد- در حالی که مقامات پکن بر لزوم استفاده از رویکردهای دیپلماتیک برای حل و فصل موضوع هسته ای تهران تاکید دارند و دیپلمات های اروپایی نیز بر این باورند که موضع چین در قبال ایران تغییرناپذیر است و این کشور با اعمال تحریم‌های بیشتر علیه کشورمان مخالفت خواهد کرد، روسیه، نسبت به تحریم ایران به آمریکا هشدار داد. در این میان، وزیر جنگ رژیم اسرائیل در واکنش به اظهارات احمدی‌نژاد در دیدار با همتای سوری خود و سید حسن نصرالله گفته است که من فکر نمی‌کنم ایران، حتی اگر بمب‌ هم داشته باشد، آن را به سمت همسایه خود پرتاب کند. آنها به طور کامل می‌دانند که این امر چه پیامدی خواهد داشت. ایران فرآیند تصمیم‌گیری تقریبا پیشرفته‌ای دارد و واقعیت را درک می‌کند.

به گزارش ایلنا، روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز به نقل از دو دیپلمات اروپایی گزارش داد که چین استفاده از گفت‌وگو و رویکردهای دیپلماتیک را راه‌حل مساله هسته‌ای ایران می‌داند و از اعمال تحریم علیه این کشور حمایت نمی‌کند.

یکی از این دیپلمات‌ها گفت که چین ممکن است به سادگی از شرکت در جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد برای اعمال تحریم علیه ایران خودداری کند. از طرف دیگر، مقام‌های پکن بار دیگر بر موضع خود مبنی بر لزوم استفاده از رویکردهای دیپلماتیک برای حل‌ و فصل مساله هسته‌ای ایران تاکید کردند.

کین گانگ، سخنگوی وزارت خارجه چین با اشاره به تلاش برخی کشورهای غربی برای اعمال تحریم علیه ایران، گفت: معتقدیم که در شرایط فعلی کشورهای عضو گروه ۱+۵ باید به تلاش‌های دیپلماتیک خود ادامه داده و روند گفت‌وگو را پیش ببرند. وی ادامه داد: امیدواریم کشورهایی که در بررسی مساله هسته‌ای ایران مشارکت دارند از خود انعطاف‌پذیری نشان دهند تا زمینه حل و فصل کامل این مساله از طریق راهکارهای دیپلماتیک فراهم شود.

وی با بیان این‌که کشورش به گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌درباره ایران توجه داشته است، گفت که چین همواره از منع اشاعه هسته‌ای حمایت کرده است.

یانگ جیه‌چی، وزیر خارجه چین نیز پیش از این هشدار داده بود که گفت‌وگو درباره تشدید تحریم‌ها علیه ایران ممکن است به پیچیده‌تر شدن شرایط و شکست تلاش‌های دیپلماتیک منجر شود. یانگ جیه‌چی گفته بود که ایران هنوز راه مذاکره را کاملا نبسته و به‌جای بحث بر سر تحریم‌های بیشتر، باید به مذاکره مستقیم با این کشور ادامه داد. وی افزوده بود: «باید از تمام امکانات بهره بگیریم تا به راه‌حلی متناسب و قابل پذیرش برای همه برسیم.»

زانگ یسوی، نماینده چین در سازمان ملل متحد نیز پیش از این در جمع خبرنگاران گفته بود: اکنون زمان مناسب برای اعمال تحریم علیه ایران نیست؛ چرا که تلاش‌های دیپلماتیک برای حل مساله هسته‌ای این کشور همچنان ادامه دارد.

وی همچنین خواستار «زمان و صبر بیشتر» برای رفع اختلاف‌ها در مورد برنامه هسته‌ای ایران شد.

چین به‌عنوان یکی از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد همواره دیدگاه منتقدانه‌ای نسبت به اعمال تحریم علیه برنامه هسته‌ای ایران داشته است. این همه در حالی است که مسکو در ارتباط با سیاست های تحریم علیه ایران به آمریکا هشدار داد.

به گزارش ایرنا، سایت اینترنتی روزنامه استار ترکیه روز جمعه طی مطلبی با عنوان «مسکو برای تحریم ایران با آمریکا همراه نخواهد شد»، افزود: سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه می‌گوید: هیچ مدرکی دال بر انحراف ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای وجود ندارد، لذا تحریم ایران نیز بی‌معنی است. به نوشته استار، لاوروف به صراحت گفت: ما مخالف هر‌گونه تحریم و اعمال فشار بر ایران هستیم. لاوروف همچنین تاکید کرده است که تحریم ایران نه تنها هیچ تاثیری برای بهبود وضعیت موجود نخواهد داشت، بلکه موجب پیچیده‌تر شدن مسائل منطقه می‌شود.

واکنش اسرائیلی‌ها

مخالفت همزمان روسیه و چین در برابر اعمال هرگونه تحریم و فشار علیه ایران در شرایطی اعلام شده است که اظهارات محمود احمدی‌نژاد درباره اعلام آمادگی برای مقابله با هرگونه تجاوز احتمالی اسرائیل، وزیر جنگ این رژیم را به واکنش واداشته است. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری فرانسه، ایهود باراک وزیر جنگ رژیم اسرائیل به نشستی که به پشتیبانی موسسه سیاست خاور نزدیک واشنگتن برگزار شده بود، گفت: من فکر نمی‌کنم ایران، حتی اگر بمب‌ هم داشته باشد، آن را به سمت همسایه خود پرتاب کند. آنها به طور کامل می‌دانند که این امر چه پیامدی خواهد داشت. ایران فرآیند تصمیم‌گیری تقریبا پیشرفته‌ای دارد و واقعیت را درک می‌کند.

محمود احمدی‌نژاد روز پنج‌شنبه در دیدار با بشار اسد، رییس‌جمهور سوریه در دمشق در خصوص اعلام آمادگی ایران برای مقابله با هر تجاوز احتمالی اسرائیل پس از به دست آمدن اطلاعاتی از مقاصد اسرائیل برای اجرای عملیات نظامی‌بحث‌وگفت‌وگو کرد. رییسان جمهور دو کشور توافق کردند که روابط سیاسی و اقتصادی خود را بیش از پیش تقویت کنند. در این دیدار، بشار اسد در واکنش به تازه‌ترین سخنان هیلاری کلینتون مبنی بر این که سوریه از ایران فاصله بگیرد، از لغو روادید میان اتباع دو کشور خبر داد و گفت: ما این توافقنامه را امضا کردیم تا بین ایران و سوریه نزدیکی به وجود آید. احمدی‌نژاد، اما اساسا منکر هرگونه فاصله میان تهران و دمشق شد و افزود: ما هم می‌خواهیم توصیه آن خانم را اجرا کنیم. گفتند فاصله‌ خود را حفظ کنید. اصلا فاصله‌ای نیست که بخواهیم فاصله را حفظ کنیم. محمود احمدی‌نژاد پنج‌شنبه شب نیز در دیدار سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان و هیات همراه گفت: ملت ایران در کنار مقاومت و ملت‌های منطقه قرار دارد و اگر رژیم صهیونیستی اشتباهات گذشته خود را تکرار کند و دست به ماجراجویی‌های جدید بزند، باید به کلی ریشه کن شود و منطقه برای همیشه از شر آنها نجات پیدا کند. وعده الهی نابودی رژیم جعلی و جنایتکار صهیونیستی است و پیروزی بزرگ نزدیک است.

وزیر جنگ رژیم صهیونیستی، اما در واکنش به این سخنان، بر نیاز تحریم‌های مهم و موثر در یک بازه زمانی علیه ایران تاکید کرد و اعلام کرد که اسرائیل به طور کامل و به روشی سازنده در خصوص این مساله که اگر تحریم‌ها کارساز نشوند فکر می‌کند.

وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در واشنگتن با تعدادی از مقامات آمریکایی در خصوص برنامه هسته‌ای ایران و همکاری‌هایی که آمریکا و رژیم صهیونیستی می‌توانند در این زمینه داشته باشند، بحث‌ها و گفت‌وگوهایی انجام داد.

وی دیداری را با «جوزف بایدن» معاون رییس‌جمهوری آمریکا، «هیلاری کلینتون» وزیر امور خارجه آمریکا، «رابرت گیتس» وزیر دفاع آمریکا و «مایکل مولن» رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا برگزار کرد.