دنیای اقتصاد- رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به نامه سه کشور آمریکا، روسیه و فرانسه به آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای که در آن به نوعی موضوع تعطیلی فعالیت رآکتور تهران و توقف غنی‌سازی مطرح شده است، تاکید کرد که ایران پیشنهادهایی که منجر به تعطیلی رآکتور تهران شود را قابل بررسی نمی‌داند. به گفته مهمانپرست، اگر شرط هر پیشنهادی تعطیلی فعالیت‌های رآکتور تحقیقاتی تهران باشد آن پیشنهاد را به هیچ وجه نمی‌پذیریم؛ چون نه تنها ادامه کار رآکتور تحقیقاتی ضرورت دارد، بلکه با توجه به نیازهای داخلی حتی اگر لازم بود باید تعداد آن افزایش یابد. واکنش ایران به نامه آمریکا، فرانسه و روسیه به آژانس

سخنگوی وزارت‌خارجه: پیشنهادی که منجر به تعطیلی رآکتور تهران شود قابل بررسی نیست

رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به نامه سه کشور آمریکا، روسیه و فرانسه به آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای که در آن به نوعی موضوع تعطیلی فعالیت رآکتور تهران و توقف غنی‌سازی مطرح شده است، تاکید کرد که ایران پیشنهاداتی که منجر به تعطیلی رآکتور تهران شود را قابل بررسی نمی‌داند.

مهمانپرست درباره نامه مشترک آمریکا، روسیه و فرانسه به آژانس مبنی بر متوقف کردن فعالیت‌های غنی‌سازی در ایران به ایسنا گفت: پیشنهاداتی که منجر به تعطیلی رآکتور تهران شود را بررسی نمی‌کنیم؛ اگر شرط هر پیشنهادی تعطیلی فعالیت‌های رآکتور تحقیقاتی تهران باشد آن پیشنهاد را به هیچ وجه نمی‌پذیریم؛ چون نه تنها ادامه کار رآکتور تحقیقاتی ضرورت دارد، بلکه با توجه به نیازهای داخلی حتی اگر لازم بود باید تعداد آن افزایش یابد.

وی توضیح داد: موضوع دانش هسته‌ای در دنیای امروز در زمینه پزشکی، کشاورزی، تولید برق، مصارف بسیار جدی دارد، این که گفته شود ایران تولید نکند و کارخانه خود را نیز متوقف کند و داروی مورد نیازش را آنها بدهند به هیچ وجه منطقی نیست.

مهمانپرست تاکید کرد: پیشنهاداتی را بررسی می‌کنیم که به تعامل و مشارکت منجر شود و اعلام کرده‌ایم در هر صورت هیچ منافاتی غنی‌سازی اورانیوم با آنها ندارند، ما می‌توانیم فعالیت‌های خود را داشته باشیم و اگر پیشنهاداتی برای خرید یا معاوضه اورانیوم مطرح کنند که مورد نظر ما باشد آن را نیز در دستور کار خودمان داریم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین گفت: وقتی آمریکا پیشنهاد داد ایران به جای این که خود اورانیوم ۲۰ درصد تولید کند، رادیوایزوتوپ در اختیار ایران می‌گذارد؛ این پیشنهاد منطقی نبود، نامه‌ای سه کشور به آژانس نوشتند که موضوعیت نامه به هرحال درمورد ایران بود و در آن اعلام شده بود که ما خود اورانیوم را غنی‌سازی نکنیم و از پیشنهاداتی که ارائه می‌شود استقبال کنیم و نسبت به آن وارد بحث شویم.

وی اظهار کرد: اگر بحث خرید اورانیوم غنی شده ۲۰ درصد مطرح باشد ما آن پیشنهاد را بررسی می‌کنیم؛ حتی اگر موضوع معاوضه با شرایطی که مورد نظر کشور ماست مطرح باشد نیز آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم و آمادگی داریم پیشنهاد معاوضه را دنبال کنیم، اما درحال حاضر چون هیچ کدام از این‌ها تصمیم یا پیشنهاد مورد توافق دو طرف نیست و زمان از دست می‌رود و سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران سال آینده تمام می‌شود و ۸۵۰ هزار بیمار منتظر تولیدات پزشکی این رآکتور هستند، نمی‌توانیم صبر کنیم تا ببینیم پیشنهادات مختلف کدام یک به نتیجه می‌رسد؛ مجبوریم خودمان تولید را انجام دهیم و این کار را می کنیم. در این فاصله اگر پیشنهادی در رابطه با اورانیوم غنی شده یا معاوضه مطرح شود آنها را نیز بررسی می‌کنیم. این چارچوبی است که درحال حاضر در دستور کار ایران است.

تهران از بازار جهانی رادیو ایزوتوپ بخرد

دیروز خبرگزاری‌های داخلی نامه مشترک آمریکا، روسیه و فرانسه به آژانس را منتشر کردند، نامه‌ای که منوچهرمتکی، وزیر خارجه و علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی در روزهای میانی هفته جاری از آن خبر داده بودند.

آمریکا، روسیه و فرانسه در نامه‌ای به آژانس اعلام کردند که تشدید غنی‌سازی اورانیوم در ایران به اعتماد بین‌المللی به فعالیت هسته‌ای این کشور بیشتر لطمه می‌زند.

به گزارش ایسنا، در این نامه مشترک که یک نسخه از آن در اختیار خبرگزاری فرانسه قرار گرفته آمده است: اگر ایران به این تشدید (روند غنی‌سازی) ادامه دهد، این امر نگرانی‌هایی را درباره نیات ایران مطرح خواهد ساخت!

سه کشور در این نامه در اظهاراتی مداخله‌جویانه و غیر فنی و بدون اشاره به نادیده گرفتن تخلف آژانس در ارائه سوخت مورد نیاز ایران برای رآکتور تحقیقاتی تهران می‌افزایند: غنی‌سازی ذخایر اورانیوم با غنای پایین ایران به سطوح بالاتر نه تنها غیرضروری است، بلکه به اعتماد جامعه بین‌المللی به اقدامات ایران بیشتر لطمه خواهد زد.

ایران هفتم فوریه اعلام کرد که قصد دارد غنی‌سازی ۲۰ درصدی را برای یک رآکتور تحقیقاتی پزشکی آغاز کنند. در نامه سه کشور که به یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارسال شده و به امضای فرونس منگن، نماینده فرانسه، الکساندر زمیوسکی، سفیر روسیه و گلین دیویس، سفیر آمریکا در آژانس رسیده آمده است که اعلام این خبر که ایران خود به غنی‌سازی خواهد پرداخت و «اطلاعیه رسمی متعاقب آن به آژانس کاملا غیرقابل توجیه است»!

این نامه می‌افزاید که این اقدامات «نشانگر گامی دیگر به سمت قابلیت تولید اورانیوم با غنای بالا است.» سه کشور در نامه مشترک‌شان در عین حال تاکید کردند که «نیاز ایران به رادیو ایزوتوپ پزشکی را به رسمیت» می‌شناسند.

این نامه می‌افزاید: اگر ایران تمایلی به پذیرش پیشنهاد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ندارد ما خاطرنشان می‌کنیم که اینها (رادیو ایزوتوپ پزشکی) در بازار جهانی در دسترس هستند و می‌توانند به عنوان جایگزینی مسوولانه، مغتنم و مقرون به صرفه برای پیشنهاد آژانس تهیه شوند.