دنیای اقتصاد- در شرایطی که مقامات آمریکایی بر تشدید تحریم‌ها علیه ایران اصرار دارند، وزیر خارجه چین طی سفری به فرانسه بر موضع مخالف پکن با تشدید تحریم‌ها علیه ایران تاکید کرد تا به این ترتیب رویارویی واشنگتن و پکن بر سر چگونگی مواجهه با ایران ابعاد جدیدی به خود گیرد. گواینکه در اوایل ژانویه ۲۰۱۰ هم گروه ۱+۵ برای تشدید تحریم‌ها علیه ایران جلسه‌ای تشکیل دادند اما به دلیل استقبال سرد چینی‌ها از این جلسه نتیجه‌ای حاصل نشد و آمریکا دلیل ناکامی نشست ژانویه را مخالفت چینی‌ها دانست و متعاقبا سخنگوی وزارت خارجه چین هم بر حل مسائل هسته‌ای ایران از طریق گفت‌و‌گو و عدم تمایل به کاربرد زور یا تشدید تحریم‌ها تاکید کرد. در تازه‌ترین نمونه هم وزیر خارجه چین که به فرانسه سفر کرده است در پاریس بر موضع پیشین چین در قبال مساله هسته‌ای ایران تاکید کرد، هرچند که ۲۴ ساعت بعد سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از همراهی چین با آمریکا در موضوع ایران سخن به میان آورد. مخالفت چین با تشدید تحریم‌ها علیه ایران

دنیای اقتصاد- چین بار دیگر هشدار داد که تهدید اعمال تحریم‌های گسترده‌تر علیه ایران نتایج معکوس دارد و ممکن است دیپلماسی را از مسیر حل مساله هسته‌ای ایران خارج کند.

آمریکا اما بدون توجه به این هشدار بار دیگر خواستار تشدید تحریم‌ها علیه ایران شد. رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا گفته است که ایران به علت برنامه‌ هسته‌ای خود با چشم‌انداز «تحریم‌های شدید» از جانب آمریکا و دیگر هم‌پیمانان این کشور روبه‌رو خواهد شد.

به گزارش ایسنا، یانگ جیه چی وزیر خارجه چین روز پنجشنبه در فرانسه گفت: موضع مذاکراتی ایران در حال تحول است و ما خواستار مذاکرات مستقیم بیشتری با ایران هستیم. گفت‌وگو درباره تحریم‌ها در موقعیت کنونی وضعیت را پیچیده‌تر خواهد کرد و ممکن است مانع پیدا کردن یک راه‌حل دیپلماتیک شود.

بر اساس این گزارش،مراد وزیر خارجه چین از تحول در موضع مذاکراتی ایران تازه‌ترین اظهارات محمود احمدی‌نژاد رییس جمهور درباره موضوع هسته‌ای کشورمان است که سه‌شنبه شب در گفت‌و‌گوی تلویزیونی عنوان شد. احمدی نژاد سه شنبه گفته بود: در مساله هسته‌ای به شرط تامین منافع ملت‌مان با همه کشورها به جز انگلیس و رژیم صهیونیستی همکاری می‌کنیم. در مورد مساله هسته‌ای می‌خواهیم کاری کنیم که خودمان استفاده کنیم، اما آمدند مزاحمت درست کردند و ۴ تا ۵ سال با هم چالش جدی داشتیم و آن‌ها داشته‌های خودشان را آوردند؛ اما ملت ایران ایستاد. هم‌اکنون از این مساله ما عبور کرده‌ایم و اصل قضیه تمام شده و الان بحث همکاری مطرح است و ما در چارچوب منافع ملت ایران همکاری می‌کنیم و مشکلی هم وجود ندارد. علی اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌نیز پیش از این به رویترز گفته بود‌: این اقدام احمدی‌نژاد نشان دهنده میل به رسیدن به یک توافق است و اکنون توپ در زمین قدرت‌های جهانی است تا با تهران درباره یک راه حل تعامل کنند. آنچه رییس‌جمهور به من گفت در واقع نشان دهنده این است که ایران عزم سیاسی برای تسهیل همکاری را دارد، پیام او در واقع بسیار مثبت و سازنده است و حسن نیت دیگران را به بوته آزمایش قرار می‌دهد تا دنده را از درگیری به همکاری تغییر دهند. بر اساس این گزارش، وزیر خارجه چین هم‌چنین گفت‌: این تغییر نشان‌دهنده این است که مذاکرات باید ادامه پیدا کند. بنابراین کل مساله همچنان در حال تحول است و ما فکر می‌کنیم که لازم است روی تعامل دیپلماتیک تمرکز شود. من فکر نمی‌کنم ایرانی‌ها در را به روی این پیشنهاد کاملا بسته باشند. در این بین کاخ سفید تلاش کرد گزارش‌های حاکی از افزایش تنش‌ها بین آمریکا و چین را کم اهمیت جلوه دهد و گفت که دو کشور با یکدیگر در زمینه مسائلی که علایق مشترکی در آن دارند همکاری می‌کنند و گاهی اختلاف نظراتی دارند. رابرت گیبس سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به سوالی درباره بی‌میلی چین به اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران گفت که واشنگتن انتظار دارد پکن با این کشور درباره گام‌های بعدی همکاری کند و به نفع چین نیست که یک ایران هسته‌ای وجود داشته باشد. این در حالی است که پیش از این، آمریکا، آلمان، انگلیس، روسیه و چین نسبت به سخنان احمدی نژاد سه شنبه شب واکنش‌ مثبت نشان داده بودند. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه از آنچه تصمیم ایران برای ارسال اورانیوم به کشورهای ثالث برای غنی‌سازی بیشتر و تبدیل به سوخت می‌نامید استقبال کرده بود.

لاوروف اعلام کرده بود که روسیه از موافقت ایران با پیشنهاد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌درباره خروج اورانیوم با غنای پایین به کشورهای ثالث برای استفاده در نیروگاه اتمی‌استقبال می‌کند.

وی در کنفرانسی مطبوعاتی در پاسخ به سوال خبرنگاران گفته بود: اگر ایران آمادگی داشته باشد که به طرحی که قبلا مورد توافق قرار گرفته بود بازگردد، ما فقط از آن استقبال خواهیم کرد.

وزارت خارجه چین نیز اعلام کرده بود که امیدوار است طرف‌های درگیر و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌به گفت‌و‌گو درباره تامین سوخت هسته‌ای برای رآکتور تهران ادامه دهند. چنین گفت‌و‌گوهایی می‌تواند به یافتن راه‌حل مناسب کمک کند.

لندن نیز چهارشنبه اعلام کرده بود که اگر ایران آماده پذیرش پیشنهاد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌برای انتقال بخشی از اورانیوم خود به خارج باشد، «علامت مثبتی» خواهد بود.

بنا بر گزارش خبرگزاری فرانسه از لندن، وزارت خارجه انگلیس در بیانیه‌ای اعلام کرده بود: اگر ایران قصد داشته باشد پیشنهاد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌را بپذیرد، این علامت مثبتی از تمایل آن‌ها برای تعامل با جامعه بین‌المللی درباره مسائل هسته‌ای خواهد بود. اما این امر لزوم برگزاری گفت‌و‌گوهای بیشتر ایران با سه کشور اتحادیه اروپایی و چین، آمریکا و روسیه را تغییر نمی‌دهد. در ادامه این بیانیه ادعا شده است: این همچنان مساله مهمی ‌در راستای پاسخ به نگرانی بین‌المللی جدی درباره برنامه هسته‌ای ایران است.

شبکه خبری بلومبرگ نیز به نقل از گیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان اعلام کرده بود: در صورتی که پیشنهاد ایران به معنای ارسال اورانیوم به خارج برای غنی‌سازی بیشتر آن طور که سازمان ملل درخواست کرده‌است، واقعی باشد، آمادگی دارد با ایران مذاکره کند.

گیدو وستروله در برلین به خبرنگاران گفت: کردار مهم است و نه گفتار.

آمریکا نیز از ایران خواسته بود که به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌درباره تغییر نظرش درباره پیشنهاد مبادله اورانیوم اطلاع دهد.

آمریکا: تحریم‌های شدید در راه است

با وجود مخالفت‌های چین با مواضع غرب علیه ایران و همچنین واکنش اولیه و مثبت کشورهای غربی نسبت به اظهارات احمدی نژاد، رابرت گیتس‌، وزیر دفاع آمریکا هشدار داد که ایران به علت برنامه‌ هسته‌ای خود با چشم‌انداز «تحریم‌های شدید» از جانب آمریکا و دیگر هم‌پیمانان این کشور روبه‌رو خواهد شد.

به گزارش خبر گزاری فارس به نقل از خبرگزاری فرانسه، گیتس به کمیته خدمات مسلحانه مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کرد: هشدار هفته گذشته رییس‌جمهور «باراک اوباما» مبنی بر این که رهبران ایران اگر به تعهدات بین‌المللی خود عمل نکنند متوجه عواقب آن خواهند شد، بدین معنا است که تحریم‌های شدید [علیه ایران] در راه است.

وی ادامه داد: من فکر می‌کنم در مدت زمان کوتاهی تحریم‌های شدیدی تا حدودی توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد و توسط آمریکا و کشورهای هم فکر آمریکا علیه ایران تحمیل شود. وزیر دفاع آمریکا اشاره‌ای به نوع تحریم‌هایی که ممکن است به ایران تحمیل شود نکرد.

بنا بر این خبر، سنای آمریکا خواستار تحمیل تحریم‌هایی شده است که واردات فرآورده‌های نفتی به ایران را مورد هدف قرار دهد و شرکت‌های خارجی که در بخش انرژی ایران تجارت انجام می‌دهند یا به کشور ایران در تولید یا وارد کردن محصولات نفتی پالایش‌ شده کمک می‌کنند، تحریم کند.

فیلیپ کرولی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز چندی پیش اعلام کرد که آمریکا امیدوار است بتواند در چند روز آینده درباره موضوع هسته‌ای ایران با چین و ۴ عضو دیگر شورای امنیت سازمان ملل متحد (انگلیس، فرانسه، روسیه و آلمان) نشستی را برگزار کند به امید آنکه شکاف به وجود آمده با چین بر سر افزایش تحریم‌ها علیه ایران را کاهش دهد.

با وجود آنکه آمریکا ایران را تهدید به تحریم‌های بیشتر می‌کند، اما چین که یکی از اعضای دائم شورای سازمان ملل متحد و دارای حق وتو است به شدت با اتخاذ اقدامات شدید علیه ایران مخالف است. در همین حال، گویدو وستروله وزیر امور خارجه آلمان نیز روز جمعه مدعی شد که ایران به جای این که برای حل مناقشه مربوط به برنامه هسته‌ای‌اش اقدام کند از تاکتیک‌هایی برای ایجاد تاخیر استفاده کرده است.

به گزارش ایسنا، وستروله گفت که ایران بر مبنای اعمالش مورد قضاوت قرار می‌گیرد، نه براساس حرف‌هایش و تنها بازگشت جدی به مذاکرات می‌تواند جلوی اعمال اقدامات بیشتر از جمله تحریم‌های جدید را علیه ایران بگیرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، وی اتهامات غرب مبنی بر نظامی‌بودن برنامه هسته‌ای ایران و وقت‌کشی را تکرار کرد.

۴ ناو هواپیما بر آمریکایی در راه خلیج فارس

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی عصر ایران، روزنامه کویتی القبس به نقل از منابع آگاه خبر داد که چهار فروند ناو هواپیمابر آمریکا قرار است به زودی به خلیج فارس اعزام شوند.این منابع اضافه کردند: ماه‌های آتی، ماه‌های سرنوشت سازی درباره پرونده هسته ای ایران خواهند بود و تابستان سوزانی را در پیش خواهیم داشت. منابع آگاه به روزنامه القبس کویت گفتند که تحریم‌ها و مجازات‌های بین‌المللی علیه ایران روند افزایشی به خود گرفته است تا این کشور به مرحله محاصره کامل درآید و این موضوع ایران را به واکنش نظامی می‌کشاند .آمریکا هم اکنون به شدت درباره اعمال محدودیت بر بنادر ایران فعالیت می‌کند موضوعی که باعث افزایش‌ رنج‌های مردم ایران و عامل بحران داخلی در این کشور می شود.همچنین محتمل ترین سناریو نیز این است که اسرائیل علیه ایران دست به اقدام نظامی بزند و در نتیجه آمریکا نیز وارد جنگ بدون برنامه ریزی شده با ایران شود به ویژه آن که آمریکا اسرائیل را به تمامی سلاح و فناوری‌های لازم برای تعامل با واکنش‌های نظامی جدید در منطقه مجهز کرده است.در همین حال شیخ خالد بن احمد آل خلیفه وزیر خارجه بحرین که در واشنگتن به سر می برد، اعلام کرد: تلاش‌های نظامی آمریکا و هم پیمانان آن در منطقه خلیج فارس صرفا «دفاعی» است و لذا ایران نگران نباشد.

یانگ جیه چی، وزیر خارجه چین در پاریس- عکس: خبرگزاری شینهوا