وزیر امور خارجه دیدارها و رایزنیهای خود را با مقامات جهانی در سوئیس آغاز کرد
دیپلماسی اقتصادی در داووس
دهکده داووس واقع در ارتفاعات برفگیر کوههای آلپ در نخستین روز از حضور منوچهر متکی، وزیر خارجه در چهلمین اجلاس مجمع جهانی اقتصاد شاهد رایزنیهای داغ و فشرده رییس دستگاه دیپلماسیایران با مقامات کشورهای مختلف و چهرههای تاثیرگذار بینالمللی بود. به گزارشایرنا، متکی که بامداد پنجشنبه تهران را به مقصد داووس سوئیس ترک کرده بود، رایزنیهای خود را از همان میانه راه آغاز کرد. هوای نامساعد زوریخ و بارش شدید برف موجب شد که پرواز متکی و هیات همراه به سوئیس با تاخیر صورت گیرد واین در حالی رخ داد که قرار بود ساعت ۱۱:۰۰ پنجشنبه وزیر خارجهایران با مشاور نیکلا سارکوزی رییس جمهوری فرانسه در داووس دیدار کند. این تاخیر باعث شد که مشاور سارکوزی در فرودگاه زوریخ به دیدار متکی بشتابد.
رایزنی متکی با همتای برزیلی
هر چند در دیدارهای متکی خبرنگاران حضور نداشتند، ولی رییس دستگاه دیپلماسیایران ساعتی بعد در داووس و پس از دیدار و مذاکره با همتای برزیلی خود در جمع خبرنگاران اشاره ظریفی هم به دیدار خود با مشاور سارکوزی داشت. او گفت که در باره آخرین تحولات مربوط به پیشنهاد مبادله سوخت با مقامات فرانسوی و برزیلی تبادلنظر کرده است. وزیر خارجهایران همچنین گفت: در دیدار با سلسو آموریم وزیر خارجه برزیلایدههای جدیدی درباره تامین سوخت رآکتور تهران مطرح شده است. متکی از توضیح بیشتر در این زمینه خودداری کرد؛ ولی گفت که در این دیدار در باره گامهای بعدی که میتوان برداشت، گفتوگو شد. رییس دستگاه دیپلماسی ایران با اشاره به اشتراک دیدگاه تهران و برازیلیا در بسیاری از مسائل بینالمللی خاطرنشان کرد که دو کشور بر ضرورت بهرهمندی اعضای «ان.پی.تی.» از انرژی صلحآمیز هستهای تاکید دارند.
دیدار متکی با دبیر کل پیشین سازمان ملل
اما دیدارهای متکی در نخستین روز از سفرش به داووس به همین جا ختم نشد. او ساعتی بعد به دیدار کوفی عنان، دبیر کل سابق سازمان ملل متحد رفت که از میهمانان اصلی چهلمین اجلاس مجمع جهانی اقتصاد بود. دراین دیدار طرفین در مورد مسائل مختلف منطقهای و بینالمللی از جمله مشکل افغانستان و مسائل مربوط به آفریقا تبادلنظر کردند.
متکی به تشریح رویکرد ایران در قبال مساله افغانستان پرداخت و تاکید کرد کهاین مساله راهحل و رویکرد منطقهای دارد.
وی همچنین به مسائل و مشکلات عراق، یمن و بحران خاورمیانه اشاره کرد و تلاشهای جمهوری اسلامیایران برای تامین ثبات و امنیت در منطقه را تشریح کرد. متکی در دیدار بااین چهره آفریقایی همچنین در مورد گسترش همکاریهایایران با کشورهای آفریقایی تبادلنظر کرد و از کوفیعنان دعوت کرد تا در اجلاس همکاریهای ایران و اتحادیه آفریقا حضور یابد که با استقبال وی مواجه شد.
گفت و گو با سی.ان.ان.
متکی پس از این دیدار به گفت و گو با خبرنگار شبکه «سی.ان.ان.» نشست. رییس دستگاه دیپلماسی ایران در این مصاحبه با تشریح فعالیتهای صلح آمیز هستهایایران و همکاریهای تهران با آژانس یادآور شد که ابهامات بین ایران و این نهاد بینالمللی در چارچوب مدالیته رفع شده است و موضوع هستهای ایران روند طبیعی خودش را طی میکند. متکی با اشاره بهاین که پیشنهاد مبادله سوخت، موضوعی جدا از فعالیتهای هستهای ایران است، تاکید کرد: فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران در چارچوب همکاری با آژانس ادامه مییابد. وزیر خارجه تصریح کرد: پیشنهاد معاوضه سوخت که فرصتی برای اعتمادسازی طرف مقابل ایجاد کرده، همچنان روی میز است.
وی ابراز امیدواری کرد که این پیشنهاد با واقعبینی کشورهای دخیل در این بحث به نتیجه مشخص برسد.
متکی در بخش دیگری از این مصاحبه در پاسخ به سوالی با اشاره به مشارکت ۸۵ درصدی ایرانیان در دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، این حضور را بینظیر توصیف کرد.
وی گفت: برای درک عظمت این انتخابات کافی است به یک نکته توجه کنیم و آناین که در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری یکی از روسای جمهوری قبلی، وی با ۱۱ میلیون رای به عنوان رییسجمهوری انتخاب شد، ولی در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری اخیر، تفاوت آرای دکتر احمدینژاد نسبت به نامزد رقیب، ۱۱ میلیون رای بود.
متکی در عین حال خاطرنشان کرد که اگر کسانی نسبت به این انتخابات اعتراضی داشتند، در چارچوب قانون قابل پذیرش و پیگیری بود؛ ولی وقتی ساختارهای قانونی شکسته میشود و خشونت توسط عدهای خاص با اهداف مشکوک جای اعتراضات مسالمت آمیز را میگیرد، برقراری نظم و امنیت در دستور کار نظام خواهد بود.
وزیر خارجهایران در پاسخ بهاین ادعای خبرنگار «سی.ان.ان.» که ممکن است مرجع تشخیص و رسیدگی کننده به اختلاف نظرها در انتخابات دارای دیدگاه خاصی باشد، گفت: «در انتخابات آمریکا در دوره جورج بوش وقتی اختلاف در خصوص آرا پیش آمد و عدهای در اعتراض به آن تظاهرات کردند، در نهایت رییس دستگاه قضایی آمریکا که منتخب بوش بود، رای نهایی را صادر کرد.»
متکی آنگاه پرسید: «چطور میتوان این مساله را تفسیر کرد که دموکراسی را در یک جا خوب در جای دیگر بد بدانیم.»
رییس دستگاه دیپلماسی ایران همچنین در پاسخ به آخرین سوال خبرنگار «سی.ان.ان.» در مورد دیدگاههای «باراک اوباما» برای حل مشکلات بین دو کشور گفت: «امیدواریم این شعارها و اظهار تمایلها، عملیاتی شده و در عمل شاهد تحققاین حرفها باشیم.»
ارسال نظر