دنیای اقتصاد- سنای آمریکا لایحه‌ای را تصویب کرد که به باراک اوباما اجازه می‌دهد تحریم‌هایی را علیه تامین کنندگان بنزین ایران اعمال کند؛ اقدامی که هدف آن متقاعد کردن ایران به تعلیق فعالیت‌های هسته‌ای‌اش عنوان شده است.این اقدام سنا در حالی صورت می‌گیرد که دو روز پیش تشکل‌های بخش خصوصی آمریکا به کاخ سفید هشدار دادند طرح‌ گسترش تحریم‌علیه ایران ممکن است منافع اقتصادی و امنیتی آمریکا را به شکل قابل توجهی تحلیل ببرد. در واکنش به این مصوبه، رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، تصویب تحریم بنزینی ایران در سنای آمریکا را «ادامه سیاست‌های اشتباه دولت های قبلی آمریکا» خواند. به گفته مهمانپرست، چنانچه دولت آمریکا هرگونه مصوبات مجلس آن کشور را در خصوص افزایش فشار به مردم ایران به مرحله اجرا گذارد، مردم ایران حاضر به دست کشیدن از حقوق اساسی خود نبوده و این روش‌ها را در اعتمادسازی بین دو کشور موثر نمی‌دانند. تصویب تحریم بنزینی ایران در سنای آمریکا

پیش ازاین، بخش خصوصی آمریکا تشدید تحریم‌های یکطرفه علیه ایران را به مصلحت منافع ملی آمریکا ندانسته بود

دنیای اقتصاد- یک روز پس از هشدار و اعلام مخالفت بخش خصوصی آمریکا با تحریم ایران، سنای آمریکا با بی‌اعتنایی به این هشدارها به لایحه تحریم بنزین ایران رای مثبت داد.

به گزارش ایسنا، سنای آمریکا لایحه‌ای را تصویب کرد که به باراک اوباما اجازه می‌دهد تحریم‌هایی را علیه تامین کنندگان بنزین ایران اعمال و برخی از نخبگان ایران را تنبیه کند؛ اقدامی که هدف آن متقاعد کردن ایران به تعلیق فعالیت‌های هسته‌ای‌اش عنوان شده است. این تحریم‌ها که لایحه آن روز پنج‌شنبه در سنای آمریکا تصویب شد، شرکت‌هایی را که برای ایران بنزین صادر می‌کنند یا به گسترش قابلیت پالایش نفت در ایران کمک می‌کنند به وسیله اقداماتی از قبیل خودداری از دادن وام یا هرگونه کمکی از جانب موسسات مالی آمریکایی به آنها تنبیه می‌کند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، مجلس نمایندگان آمریکا نیز لایحه‌ای مشابه لایحه‌ سنا را تصویب کرده است. پیش از این‌که این لایحه به یک قانون تبدیل شود، اختلافاتی که بین دو لایحه سنا و مجلس نمایندگان وجود دارد باید برطرف شود. در این لایحه که منع گسترده‌ای علیه واردات مستقیم از ایران به آمریکا و صادرات از آمریکا به ایران به جز غذا و دارو اعمال می‌کند، از دولت آمریکا خواسته می‌شود دارایی‌های برخی مقامات ایرانی مسدود شود؛ همچنین به دولت‌های محلی و ایالتی و مدیران دارایی‌های خصوصی اجازه داده می‌شود که به راحتی سرمایه‌گذاری خود را از شرکت‌های انرژی که با ایران همکاری دارند خارج کنند و علاوه بر آن کنترل صادراتی را تحکیم می‌بخشد تا جلوی صادرات فناوری حساس به ایران را از طریق بازارهای سیاه غیرقانونی و سایر کشورها بگیرد.

این اقدام سنا در حالی صورت می‌گیرد که گروه‌های تجاری آمریکایی به کاخ سفید هشدار دادند که طرح‌های کنگره برای گسترش تحریم‌های آمریکا علیه ایران ممکن است منافع اقتصادی و امنیتی آمریکا را به شکل قابل توجهی تحلیل ببرد.

اتاق بازرگانی آمریکا و دیگر گروه‌های تجاری در نامه‌ای به مقامات ارشد کاخ سفید اعلام کردند: تحریم‌های پیشنهادی موجب مناقشات اقتصادی، دیپلماتیک و حقوقی با متحدین آمریکا می‌شود و ممکن است اقدام مشترک علیه ایران را نقش بر آب کند. گروه‌های تجاری به جیمز جونز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و لارنس ساموز مشاور سیاست اقتصادی کاخ سفید گفتند که آنها با هدف ممانعت از دستیابی ایران به بمب هسته‌ای موافقند، اما از مفاد طرح‌های مجلس نمایندگان و سنا که ممکن است «مانع از انجام معاملات تجاری معمول شرکت‌های آمریکایی با شرکای مهم در سراسر جهان شود حتی اگر در صورتی باشد که این معاملات به تجارت با ایران هیچ ارتباطی نداشته باشند» ابراز نگرانی کردند.

این گروه‌ها اعلام کردند: این مفاد می‌تواند بخش بسیار بزرگی از جامعه تجاری جهانی با پیامدهایی که از نظر ما به طرز مناسبی ارزیابی نشده است، در بر بگیرد. آنها هشدار دادند که این پیشنهادات ممکن است بر بانک صادرات - واردات آمریکا تاثیر بسیاری داشته باشد و از این طریق که از کارکردن این بانک با همتایان خارجی‌اش با هدف کمک به صادرات مالی آمریکا که هیچ ارتباطی به بخش انرژی ایران ندارد، جلوگیری کند. به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری فرانسه هری رید، رهبر اکثریت دموکرات سنای آمریکا گفت که این لایحه که تحریم‌های یک جانبه جدید آمریکا را علیه واردات بنزین ایران اعمال می‌کند فشار جدیدی را به دولت ایران وارد کرده و تهران را از آنچه وی دستیابی به یک سلاح هسته‌ای خواند باز می‌دارد.

این لایحه که شامل تحریم‌هایی است که می‌تواند علیه شرکت‌های خارجی اعمال شود که بیش از ۲۰ میلیون دلار در بخش انرژی ایران سرمایه‌گذاری کرده‌اند، در پایان ماه اکتبر مورد تصویب کمیته بانکداری سنا قرار گرفت. مجلس نمایندگان آمریکا نیز در ۱۵ دسامبر نمونه مورد نظر خود را از این لایحه تصویب کرد. بر اساس این گزارش‌، آمریکا و برخی متحدان اروپایی‌اش مدعی‌اند که ایران تحت پوشش برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز خود در تلاش برای تولید سلاح هسته‌ای است و در همین راستا تاکنون تحریم‌هایی را علیه ایران اعمال کرده‌اند تا تهران را متقاعد به تعلیق فعالیت‌های هسته‌ای‌اش کنند.

این در حالی است که ایران بارها بر صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای‌اش تاکید داشته و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز در گزارش‌های متعدد خود به عدم انحراف این فعالیت‌ها به سوی تسلیحاتی شدن اذعان داشته است.

تاکید چین برمذاکره به جای تحریم

به گزارش ایسنا، یانگ جیه‌چی، وزیر امور خارجه چین روز پنج‌شنبه در جمع خبرنگاران در لندن گفت: مساله هسته‌ای ایران باید از طریق تلاش‌های دیپلماتیک و مذاکره حل شود. به گزارش خبرگزاری رویترز، یانگ در پاسخ به سوالی درباره این‌که آیا مذاکراتی در حاشیه کنفرانس افغانستان درباره تحریم‌های بیشتر علیه ایران صورت خواهد گرفت یا خیر؟ گفت: ما معتقدیم باید روی ازسرگیری مذاکرات متمرکز شویم. یانگ این اظهارات را پس از دیدار با کلینتون که در سفر به انگلیس، تلاش برای جلب حمایت از اعمال تحریم‌ها علیه ایران را از سر گرفته است، بیان کرد. در حالی که همتای چینی کلینتون بر از سرگیری مذاکرات با ایران تاکید دارد، وزیر امور خارجه آمریکا مدعی شد که چاره‌ای به جز اعمال تحریم‌ها علیه ایران برای جهان باقی نمانده است. کلینتون گفت: هدف تلاش‌های ما برای اعمال فشار بر ایران، تنبیه مردم ایران نیست. هدف از این تلاش‌ها تغییر رویکردی است که دولت ایران در زمینه برنامه هسته‌ای‌اش اتخاذ کرده است. کلینتون دیدار با مقامات چینی را سازنده خواند، اما به جزئیات آن اشاره‌ای نکرد.

اوباما ۱+۵ را علیه ایران متحد خواند

باراک اوباما مدعی شد که تمرکزش بر روی خلع سلاح هسته‌ای، دیپلماسی آمریکا در قبال ایران و کره شمالی را محکم‌تر کرده و ادعا کرد که تهران با عواقب روزافزونی به خاطر برنامه هسته‌ای‌‌اش روبه‌رو است. به گزارش ایسنا، باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا روز چهارشنبه در اولین سخنرانی رسمی سالانه خود درکنگره خطاب به نمایندگان مجلسین نمایندگان و سنا به برخی از مسائل سیاسی خارجی حساس که در سال گذشته با آنها روبه‌رو بود از جمله تلاش‌هایش برای اتخاذ رویکردی جدید در قبال ایران و کره شمالی پرداخت. به گزارش خبرگزاری رویترز، اوباما با بیان این‌که تمرکزش بر روی کنترل تسلیحات هسته‌ای به دلیل این است که «اکنون کره‌شمالی با انزوای بیشتر و تحریم‌های محکم‌تری روبه‌رو است» به طور تلویحی ایران را به داشتن برنامه هسته‌ای تسلیحاتی متهم کرد و مدعی شد: به همین دلیل است که جامعه بین‌المللی متحدتر از پیش و جمهوری اسلامی ایران منزوی‌تر از پیش شده است. به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، اوباما گفت: در حالی که مقامات ایرانی همچنان به وظایف خود بی‌اعتنایی می‌کنند، شکی وجود ندارد که آنها نیز با عواقب روزافزونی روبه‌رو خواهند شد. این را قول می‌دهم. این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که کارشناسان تاکید دارند تحریم‌ها علیه ایران کارآمدی ندارند و همین امر موجب بروز اختلاف میان اعضای ۱+۵ شده است. نشست اخیر ۱+۵ در نیویورک درباره ایران به دلیل حضور نماینده سطح پایین چین در این نشست بی‌نتیجه پایان یافت. آنگلا مرکل صدراعظم آلمان نیز اخیرا اذعان کرد که تحریم‌ها بر مردم ایران تاثیر گذار است، نه برنامه هسته‌ای ایران.

واکنش تهران به مصوبه سنای آمریکا

رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، تصویب تحریم بنزینی ایران در سنای آمریکا را «ادامه سیاست‌های اشتباه دولت های قبلی آمریکا» خواند.

به گزارش ایرنا، مهمانپرست که به همراه منوچهر متکی، وزیر خارجه در داووس حضور یافته است، در واکنش به تصویب این تحریم‌ها اعلام کرد: ما بارها اعلام کرده‌ایم که تحریم‌هایی که آمریکا در طول ۳۱ سال و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، علیه مردم کشور ما وضع کرده، نتیجه‌ای جز عزم و اراده جدی‌تر ملت ما برای تاکید بر استقلال و خودکفایی در رسیدن به قله‌های پرافتخار فناوری‌های پیشرفته به دنبال نداشته است.

وی گفت: چنانچه دولت آمریکا هرگونه مصوبات مجلس آن کشور را در خصوص افزایش فشار به مردم ایران به مرحله اجرا گذارد، مردم ایران حاضر به دست کشیدن از حقوق اساسی خود نبوده و این روش‌ها را در اعتمادسازی بین دو کشور موثر نمی‌دانند و آن را تاکیدی بر ادامه سیاست‌های اشتباه دولت‌های قبلی در آمریکا تلقی می‌کنند.