واکنش‌های متفاوت به مناظره‌های داغ تلویزیونی

ضرغامی: مناظره‌کنندگان از رفتار احساسی، عصبی، تخریبی و سیاه نمایی خودداری کنند

روزنامه رسالت: حریف با این مناظره‌ها دوباره به خیابان‌ها برمی‌گردد

اعتماد ملی: جواد اطاعت نماینده ما در مناظره نبود دنیای اقتصاد- برگزاری چند میزگرد تلویزیونی در برنامه رو به فردای صدا و سیما که روزهای فرد پخش می‌شود و پنجشنبه هفته گذشته با حضور جواد اطاعت و علیرضا زاکانی به اوج خود رسید، واکنش‌های متفاوتی را به دنبال داشت، از جمله رییس سازمان صدا و سیما با تشکر از اظهارنظرها و پیشنهادات صاحب‌نظران و دلسوزان آگاه درباره‌ برنامه‌های مناظره در صداوسیما گفت: امیدوارم با همکاری و تعامل سازنده همه نخبگان و جریانات مختلف فکری بتوانیم آزاد‌اندیشی واقعی را در جامعه نهادینه کنیم.

به گزارش ایلنا، رییس سازمان صدا و سیما گفت: پس از گذشت سی سال از عمر انقلاب اسلامی، خوشبختانه نظام جمهوری اسلامی به قدری استوار و محکم شده که طرح بحث‌های مخالف و نقد سیاست‌های رسمی نظام نه تنها کوچک‌ترین خللی به پایه‌های استوار آن وارد نمی‌کند، بلکه باعث تقویت و استحکام بیشتر آن می‌شود.

وی افزود: این نظام متکی به آرای مردم است و بیش از هر نظام مدعی دیگر در جهان، برای استمرار حاکمیت خود به آرای مردم مراجعه می‌کند. بنابراین آگاهی آحاد جامعه نسبت به آنچه که در پیرامون آنان می‌گذرد از لوازم لاینفک نظام است.

ضرغامی با اشاره به وجود بحث‌های سازنده و متقابل در بسیاری از شبکه‌های سیما و صدا گفت: برخی از این برنامه‌ها که به دلایل خاصی از مخاطب بالاتری برخوردار می‌شوند، باید با مشارکت، پشتیبانی و مراقبت بیشتر نخبگان و خواص جامعه در مسیر اصلی خود حفظ و تقویت شود.

رییس صداوسیما با اشاره به این که رای مردم هیچ گاه زینتی نبوده است، گفت: افراد و مسوولان باید همواره خود را در معرض نقد قرار داده و پاسخگوی مردم باشند و بدانند که نظام کشور اندرونی و بیرونی ندارد.

ضرغامی با تاکید بر اهمیت جنبه منطقی و استدلالی مناظره‌ها، هر گونه رفتار احساسی، عصبی، تخریبی و سیاه‌نمایی را از آسیب‌های جدی این امر دانست و از شخصیت‌هایی که در این مناظره‌ها شرکت می‌کنند، درخواست کرد تا به هوراکشیدن‌های جناحی و قبیله‌ای بی‌اعتنا باشند و هدف اصلی آنان در این گفت‌وگوها صرفا رضای خدا و منافع مردم باشد.

رییس سازمان صدا و سیما در پایان «موضوع محوری» و «نگاه به آینده» را از جمله سیاست‌های اصلی رسانه در این عرصه دانست و اظهار امیدواری کرد که با پیشرفت فرهنگ مناظره، دولت و مسوولان و مدیران نظام در حل مشکلات جامعه و انتخاب مسیر مطلوب بیش از گذشته توفیق یابند. از سوی دیگر کاظم انبارلویی درباره مناظره‌های پخش شده اخیر در تلویزیون نوشت‌: ‌وقتی یک طرف مناظره منکر همه فجایعی است که همه روزه از تلویزیون بی‌بی‌سی و رسانه‌های صهیونیستی و استکباری علیه نظام و مردم ایران پخش می‌شود، وقتی آنها منکر حمایت رسمی‌ دولت آمریکا و انگلیس و رژیم صهیونیستی از جنبش به اصطلاح سبز هستند و حاضر نیستند هیچ سند و مدرک معتبری را گردن بگیرند، دهان به دهان شدن با آنها در رسانه ملی چه فایده‌ای دارد؟

سردبیر روزنامه رسالت در ادامه با بیان اینکه «‌آنها منتظرند ببینند فرماندهان آنها، از آن سوی مرزها چه می‌گویند»، افزود‌:‌ لذا با مناظرات تلویزیونی می‌خواهند زمان بگیرند و دوباره همان شرارت‌ها را تکرار کنند.

انبارلویی در ادامه با بیان اینکه ‌« با بالا بردن کرکره مناظره همان راهی را پیمود که ۷ ماه پیش پیموده شد»‌؛ پیش بینی کرد که «حریف به زودی به بهانه همین مناظرات و دور جدید افشاگری اصولگرایان مجددا به خیابان بر می‌گردد.»

این روزنامه در پایان نوشت:‌ ۷ ماه پیش وقتی طرف در مناظرات کم آورد فرمان اردوکشی خیابانی را صادر کرد. مردم در پاسخ به این اردوکشی در شعارهایشان آوردند؛ «پرونده‌ها رومیزه هی می‌گه چیزه چیزه» تا موقعی که طرف مقابل تن به یک رسیدگی حقوقی در مورد عملکرد خود نمی‌دهد و دنبال راه حل سیاسی می‌گردد، به جایی نمی‌رسد.

انتقاد جام جم از اصلاح طلبان

از سوی دیگر ارگان رسمی‌صدا وسیما علت اینکه بسیاری از فعالان سیاسی حاضر به شرکت در برنامه «‌رو به فردا» ‌نیستند را، عدم تمایل اصلاح طلبان به شفاف‌سازی دانست‌.

روزنامه جام جم با اشاره به مناظره‌های برگزارشده اخیر نوشت: شواهد موجود نشان می‌دهد بسیاری از افراد دعوت شده از جریان اصلاح‌طلب، حاضر به شفاف‌شدن مباحث نبوده و نیستند و ترجیح می‌دهند در فضایی غبارآلود راه خود را ادامه دهند، از این رو است که حاضر به شرکت در مناظره‌ها نیستند.

جام جم با بیان اینکه افراد شرکت‌کننده در این برنامه پراکنده‌گویی می‌کنند‌؛ افزود‌:‌ پراکنده‌گویی از جمله مواردی بود که در اظهارات دکتر جواد اطاعت در مناظره اخیر به چشم می‌خورد. از قیمت نان سنگک در سعادت‌آباد گرفته تا برنامه چهارم توسعه و درآمد نفت تا آشوب‌های پس از انتخابات و وضعیت مطبوعات‌. بدیهی است امکان دستیابی به نتیجه در چنین مناظره‌هایی کم و بی‌حاصل خواهد بود. گفتنی است که جواد اطاعت در برنامه رو به فردای پنجشنبه گذشته ؛ با اشاره به سخنان مجری برنامه که قبل از شروع مناظره گفته بود «بسیاری از چهره‌های سیاسی حاضر به شرکت در این برنامه نیستند»، تصریح کرده بود‌: «من نیز با اکراه این دعوت را پذیرفتم و به تلویزیون آمدم».

اطلاعیه حزب اعتماد ملی

در این میان روابط عمومی‌ حزب اعتماد ملی در اطلاعیه‌ای ضمن استقبال از برگزاری مناظره‌های تلویزیونی، از اقدام برنامه رو به فردا نسبت به اینکه جواد اطاعت را نماینده این حزب معرفی کرده است انتقاد کرد.

به گزارش آریا در این اطلاعیه آمده است: پیرو حضور آقای دکتر اطاعت و آقای دکتر زاکانی در برنامه رو به فردا در شبکه سوم سیمای جمهوری اسلامی، بدینوسیله به اطلاع می‌رساند که آقای دکتر جواد اطلاعت از همکاران سابق و شایسته این حزب بودند که شش ماه پیش از انتخابات اخیر ریاست جمهوری همکاری سیاسی خود را با این حزب قطع و فعالیت سیاسی خود را با بنیاد باران پیگیری کردند. این تصمیم ایشان به‌رغم تغایر با سیاست‌های مصوب حزب، مورد احترام دبیر کل محترم و سایر اعضا واقع شد.

در ادامه این بیانیه آمده است: شایسته بود هنگامی که مجری محترم برنامه رو به فردا؛ دو مرتبه از ایشان به عنوان عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی نام بردند، مشارالیه به عدم همکاری با این حزب اشاره می‌کردند که شائبه فرصتی از سوی سیمای جمهوری اسلامی ‌به این حزب در جهت بیان دیدگاه‌ها پیرامون انتخابات دوره نهم ریاست جمهوری ( ۱۳۸۴) و انتخابات دوره دهم ریاست جمهوری (۱۳۸۸) و پیامد‌های پس از آن به وجود نیاید. در ادامه بیانیه حزب اعتماد ملی از برگزاری مناظره‌ها استقبال کرده و افزوده است: آمادگی حضور نماینده یا نمایندگان خود را در برنامه فوق‌الذکر که به طور رسمی‌ از سوی دبیر کل محترم حزب اعتماد ملی به سیمای جمهوری اسلامی‌معرفی خواهد شد، اعلام می‌نماید.