متکی در بغداد خبر داد
۳ توافق ایران و عراق برای حل اختلافات مرزی
دنیای اقتصاد- در پی بروز برخی اختلافات مرزی میان ایران و عراق، منوچهر متکی وزیر امورخارجه از سه توافق مهم ایران و عراق به منظور رفع این اختلافات خبر داد. به گزارش خبرگزاری فارس، متکی روز پنجشنبه در سفری یک روزه به بغداد با مقامات عراقی دیدار و درباره مهمترین مسائل بین دوکشور و از جمله مسائل مرزی رایزنی کرد. متکی در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با هوشیار زیباری همتای عراقی خود از سه توافق مهم با همتای عراقی خود خبر داد و گفت: امروز سه توافق مهم داشتیم، یکی اینکه ظرف یک هفته کلانتران مرزی با یکدیگر دیدار کنند، دوم اینکه ظرف دو هفته گروههای فنی جلسه خود را در منطقه مرزی قصرشیرین برگزار کنند و سوم این که ظرف سه هفته کمیتههای مختلف فنی در موضوع مرزهای آبی دو کشور در خرمشهر برگزار شود. وی گفت: خداوند حوزههای مشترک نفتی را بر مرزهای بین دو کشور مقدر کرد که خود تلاش و همکاری جدیدی را برای سرمایهگذاری و استخراج این منابع در جهت منافع دو کشور میطلبد. گفتوگوهای کارشناسان نفتی در این زمینه بین دو طرف ادامه دارد.
متکی همچنین تصریح کرد: اقدامی که بعضا توسط مرزبانان و بعضی از نیروهای نظامی ممکن است در منطقهای صورت گیرد، باید سریعا به وضع درست منطقی و قانونی خود برگردد. تجاوز اولی که از سوی برخی نیروها در حوزه منطقه مرزی صورت گرفت، سعی شد با گفتوگوهایی که در ۴ الی ۵ ماه پیش انجام شد، مسیر درست خود را پیدا کند. نیروهای عراقی در جایگاه قبلی خودشان قرار میگیرند و به نیروهای ایرانی نیز دستور داده شده در جاهای قبلی خود قرار گیرند.
وزیر خارجه کشورمان با بیان این که به دلیل جنگ و تبعات بعدی آن و شرایط سالهای اخیر ممکن است میلهگذاریهای انجام شده در مرزهای دو کشور وضعیت درست و مناسبی نداشته باشد، گفت: خوشبختانه بعد از ثبات و آرامش نسبی که ایجاد شده ما میتوانیم این کاری را که بایست سالها قبل انجام میدادیم، سریعا در دستور کار قرار دهیم.
وی به کسانی که کیسههایی را دوختهاند و اهدافی را در سر دارند که مناسبات شکل گرفته بر صمیمت دو ملت ایران و عراق و رهبران دو کشور را طی دوران جدید و هشت سال گذشته خدشه دار کنند، گفت: آنها سخت در اشتباهند.
متکی در پاسخ به سوال یکی خبرنگاران عراقی که از زیباری پرسیده بود اگر نیروهای ایرانی در نزدیکی چاههای نفتی عقب نشینی نکنند آیا عراق این موضوع را به سازمان ملل ارجاع میدهد، تصریح کرد: خوشبختانه در دو سال اخیر گفتوگوهایی انجام و چارچوبهای توافقی خوبی صورت گرفت و در حال حاضر نیروهای مرزی طرفین در جایگاه خودشان قرار دارند. انشاءالله زمانی که گروههای فنی میلهگذاری را آغاز کنند، همه چیز روال طبیعی خود را خواهد داشت.
وزیر خارجه با بیان این که بودجه مربوطه در دولت جمهوری اسلامی ایران در این زمینه تصویب شده است، گفت: ما توافق کردیم این کار را در حوزه مرزی طرفین و با اشتراک همدیگر انجام دهیم.
ماجرای اختلاف ایران و عراق بر سر یک چاه نفتی واقع در فکه حدود ۲۰ روز پیش (۲۶ آذر سال جاری) با ادعای برخی مقامات عراقی مبنی بر تصرف این چاه نفتی توسط نیروهای نظامی ایران آغاز شد، اما بلافاصله این ادعا از سوی مقامات ایرانی تکذیب شد. حسن کاظمی قمی، سفیر ایران در بغداد در واکنش به این ادعا گفته بود: ادعای اینکه سربازهای ایرانی وارد خاک عراق شدهاند صحت ندارد. مکانیزمهای مربوط به پیگیری مسائل مرزی از جمله چاههای نفتی مشترک یا رژیم حقوقی آبهای رودخانههای مرزی یا نحوه استفاده از اروندرود در چارچوب توافقاتی که بین دو کشور وجود دارد، مشخص شده است. به طور طبیعی باید کلیه مسائل مربوط به مرزهای بین دو کشور در چارچوب این توافقنامهها در کمیسیونهایی که مورد توافق قرار گرفته است، صورت گیرد. وی تاکید کرد: مساله مطرح شده در مورد فکه ادعاهایی است که از سوی رسانههای بیگانه طرح شده و صحت ندارد. رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز این ادعاها را ترفندهای تبلیغاتی دانسته و تاکید کرده بود که استفاده از چنین عبارات و الفاظی صرفا با هدف برهم زدن روابط خوب دو کشور صورت میگیرد و منشا بیرونی دارد. مهمانپرست تصریح کرده بود: کسانی که از برهم خوردن روابط دوستانه ایران و عراق خرسند میشوند، اقدام به ترفند تبلیغاتی و استفاده از الفاظ و عبارات تداعی کننده اختلاف میان تهران-بغداد میکنند.
مساله چاههای نفتی را حل میکنیم
هوشیار زیباری وزیر خارجه عراق نیز در این کنفرانس مطبوعاتی گفت: ایران و عراق از طریق روابط دوجانبه موضوعات مربوط به چاههای نفتی را حل و فصل میکنند. زیباری از توافقات صورت گرفته سخن به میان آورد و گفت: انشاءالله سفر وزیر خارجه ایران به عراق به حل مشکلات کمک خواهد کرد.
یکی از خبرنگاران عراقی از زیباری پرسید که اگر نیروهای ایرانی در نزدیکی چاههای نفتی، از آن محل عقبنشینی نکنند، آیا عراق به سازمان ملل مراجعه میکند که وی تصریح کرد: نیازی به این کار نیست و ما از طریق روابط دوجانبه موضوعات را حل میکنیم.
استقبال مالکی از توافقات
متکی همچنین در ملاقات با نوریالمالکی، نخست وزیر عراق با تاکید بر وجود روابط صمیمانه و برادرانه بین دو کشور، شرکت مردم در انتخابات بسیار مهم آتی را موجب تثبیت امنیت و ثبات در این کشور دانست و حرکات مشکوک و سوالبرانگیز برخی رسانهها را در جهت تخریب روابط خوب و همه جانبه ایران با عراق به منظور تحت شعاع قرار دادن انتخابات و هدف قرار دادن امنیت و دموکراسی در این کشور برشمرد.
نوری المالکی نیز در این دیدار روابط خوب دو کشور را به نفع مردم ایران و عراق و کل منطقه دانست و از توافقات به عمل آمده بین وزیران خارجه دو کشور در زمینه تشکیل نشست کلانترهای مرزی ظرف یک هفته، برگزاری نشست کمیتههای فنی و تخصصی مرزی ظرف دو هفته و تشکیل کمیته مرزهای آبی ظرف سه هفته آینده استقبال کرد و بر برگزاری این نشستها تاکید کرد.
نخست وزیر عراق همچنین از تشکیل جلسهای در خصوص محیط زیست بین ایران، عراق، سوریه و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس که به پیشنهاد طرف ایرانی صورت گرفته، حمایت کرد و گفت: مرزهای دو کشور همچنان مرزهای دوستی، برادری، صلح و توسعه خواهد بود.
تاکید طالبانی بر ادامه همکاریها
متکی در دیدار با جلال طالبانی، رییسجمهور عراق نیز با اشاره به ظرفیتهای فراوان همکاری در زمینههای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، بر تلاش بیشتر مسوولان دو کشور در استفاده از این ظرفیتها تاکید کرد.
جلال طالبانی نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از روابط استراتژیک تهران و بغداد خاطرنشان کرد: دشمنان ایران و عراق خواستار ایجاد تنش و فضاسازی علیه مردم دو کشور هستند که این موضوع هیچگاه اتفاق نخواهد افتاد و ما چنین اجازهای به آنها نخواهیم داد. وی افزود: ما طولانیترین مرز را با هم داریم و تجارت بین دو کشور به شکل قابل توجهی افزایش یافته است. رییس جمهور عراق توافقات به عمل آمده بین وزرای خارجه دو کشور در خصوص تشکیل کمیتههای فنی و تخصصی مرزی را مهم و قابل توجه خواند و بر همکاریها در این زمینه تاکید کرد.
ارسال نظر