وبلاگهای اقتصادی
نکاتی در مورد گزارش خلاصه تحولات اقتصادی کشور
آمارها و ارقام و تحلیلهای بانک مرکزی در این روزها قابل تعمق هستند، البته نه به لحاظ تشکیک در صحتشان، بلکه به لحاظ تحلیل شرایط و اوضاع اقتصادی. مثلا خلاصه تحولات اقتصادی کشور در سال ۸۷، نماگرهای سه ماهه آخر ۸۷ و سه ماهه اول۸۸ که ماه گذشته منتشر شدهاند، مطالب عجیب و جالبی در خود دارند.
منبع: کاتالاکسی*
آمارها و ارقام و تحلیلهای بانک مرکزی در این روزها قابل تعمق هستند، البته نه به لحاظ تشکیک در صحتشان، بلکه به لحاظ تحلیل شرایط و اوضاع اقتصادی. مثلا خلاصه تحولات اقتصادی کشور در سال ۸۷، نماگرهای سه ماهه آخر ۸۷ و سه ماهه اول۸۸ که ماه گذشته منتشر شدهاند، مطالب عجیب و جالبی در خود دارند. اول نکات جالب خلاصه تحولات ۸۷ را مرور کنیم:
۱ - نرخ واقعی دلار در این گزارش ۵۹۰تومان ارزیابی شده است که بدین معنا است که با توجه به نرخ تورم داخلی و خارجی طی چند سال گذشته، ما نه تنها نرخ ارز را(که در این جا بیشتر توان رقابت داخلیها با خارج است) ثابت نگاه نداشتهایم، بلکه به صورت Real هم اکنون نرخ ارز ۵۹۰تومان است و نه ۹۲۰تومان.
۲ - پایه پولی در سال ۸۷، حدود ۴۸ درصد افزایش داشته است.
۳ - ضریب فزاینده پولی در سال گذشته، ۲۱ درصد کاهش داشته است که با توجه به کاهش ۱۵ درصدی نرخ سپرده قانونی، در نوع خود جالب است. این بدان معناست که سرعت گردش پول پایین آمده، مردم پولهایشان را به اسکناس تبدیل میکنند و از سپردههای دیداری کمتر استفاده میکنند و بانکها هم وام نمیدهند(در تایید اینامر باید گفت که اولا میزان اسکناس به کل سپردهها ۷۷ درصد و ذخایر اضافی بانکها در سال گذشته ۱۸۳ درصد افزایش داشته است)
۴ - تقریبا تمام شاخصهای بورس تهران در سال گذشته منفی بودهاند.
۵ - تعداد دانشجویان دولتی در سال تحصیلی ۸۷-۸۶ نسبت به سال قبل بیش از ۱۰۰ درصد رشد داشته و از یک میلیون و پانصد هزار به سه میلیون و سی صد هزار رسیده است!!
۶ - رشد پروانههای صادره ساختمانی در سه ماهه آخر ۸۷ و سه ماهه اول ۸۸ به شدت منفی است که خبر خوبی برای فعالان بازار مسکن است!
اما نکات عجیب و غریب:
اولا در این گزارش که در آبان ماه ۸۸ منتشر شده است، به عوض این که رشد اقتصادی و سهم بخشهای اقتصادی از رشد در کل سال ۸۷ مورد بررسی قرار بگیرد تنها در شش ماهه نخست سال مورد بررسی قرار گرفته است، همچنین در ذکر مبحث مربوط به رشد اقتصادی کشورهای جهان به گزارش ماه آوریل صندوق بینالمللی پول استناد شده، در حالی که در ماه فکر کنم نوامبر (یا اکتبر) صندوق گزارش دیگری را هم منتشر کرد که قاعدتا در این گزارش هم باید به آن استناد میشد.
خلاصه این بدان معنا است که گزارش رشد اقتصادی ۸۷ در این گزارش نیامده است! (هرچند که در جای دیگری اخیرا رشد اقتصادی را در سال ۸۷ آقای بهمنی ۳/۲ درصد عنوان کردهاند)
*alhosseini.org
ارسال نظر