تکذیب پیام احمدی‌نژاد به مبارک

دنیای اقتصاد- مجید اعزازی: رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه برخی اخبار منتشر شده مبنی بر‌این که علی لاریجانی رییس مجلس‌ایران حامل پیام محمود احمدی‌نژاد برای حسنی مبارک رییس‌جمهور مصر بوده است را رد کرد و گفت که منابع انتشار دهنده‌این خبر از جایگاه قابل اعتنایی برخوردار نیستند. جایگزینی ژاپن به جای روسیه در مراودات هسته‌ای، اختلاف مرزی‌ایران و عراق، مطالبه خسارات ناشی از جنگ‌ ایران و عراق در شرایطی که مطالبه خسارات ناشی از جنگ دوم جهانی پیگیری می‌شود و این که شغل شهرام امیری چیست؟ نیز از جمله مهمترین سوالات خبرنگاران در کنفرانس مطبوعاتی دیروز سخنگوی وزارت خارجه بود.

مهمانپرست دیروز در نشست هفتگی خود در پاسخ به ‌این که آیا ادعای روزنامه مصری البیان مبنی بر‌این که علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی در سفر به مصر حامل پیام یا نامه‌‌ای از سوی رییس‌جمهور برای همتای مصری خود بوده است، صحت دارد؟ گفت: موضوع اصلی ‌این سفر اجلاس بین‌المجالس کشورهای اسلامی بوده است و بحث‌هایی که در حاشیه‌ این سفر از منابعی غیرقابل اعتماد نقل شده قابل اعتنا نیست، چون جایگاه ‌این رسانه معتبر نبوده است.

مهمانپرست با بیان‌این که رییس مجلس به منظور تقویت همکاری‌ها میان مجالس کشورهای اسلامی به مصر سفرکرده است، افزود: در حاشیه‌این سفر هم ملاقات‌هایی انجام می‌شود و معمولا سفر مقامات در چارچوب مشخص و برای پیدا کردن ظرفیت‌های جدید صورت می‌گیرد.

وی درباره موضع ‌ایران برای برقراری رابطه با مصر گفت: جمهوری اسلامی همواره از همگرایی بیشتر در منطقه، تقویت و ارتقای هر چه بیشتر روابط با کشورهای اسلامی، ایجاد وحدت در بین جهان اسلام و همچنین گفت‌وگو، مشورت و مشارکت برای توسعه هر چه بیشتر منطقه حمایت کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه آنهایی‌ که علاقه‌مند توسعه روابط و همگرایی نیستند را کشورهایی خواند که با منافع جهان اسلام رابطه خوبی ندارند و از نزدیکی روابط خوشحال نمی‌شوند.

روزنامه مصری «المصری الیوم» روزدوشنبه از تحویل نامه رییس‌جمهور ایران به همتای مصری‌اش توسط رییس مجلس شورای اسلامی ایران خبر داده بود. به گزارش خبرگزاری فارس، روزنامه «المصری الیوم» نوشته بود که حسنی‌مبارک، رییس‌جمهور مصر با سفر به امارات، کویت و عربستان محتوای مذاکرات خود با علی لاریجانی را با سران این کشورها بررسی می‌کند. سفر حسنی مبارک به منطقه پس از آن صورت می‌گیرد که وی در دیدار با لاریجانی نامه‌ای از محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهور ایران دریافت کرد. این روزنامه پیش‌بینی کرده بود که مبارک پس از این سفر محتوای نامه احمدی‌نژاد را فاش کند. روز دوشنبه اما خبر دیگری نیز در رسانه‌های‌ایران منتشر شد که بر اساس آن احمدی‌نژاد رییس‌جمهور در نامه‌ای به اسفندیار رحیم‌مشایی، خواستار تشکیل گروهی از صاحبنظران حقوقی، اقتصادی، تاریخی و سیاسی برای ارزیابی و استیفای حقوق مسلم ملت ایران به منظور پیگیری ابعاد خسارت وارده به ایران در جنگ دوم جهانی و اشغال توسط «‌سه کشور به اصطلاح فاتح این جنگ» در مجامع جهانی شده بود.‌این موضوع محور سوال یکی از خبرنگاران بود که پرسید در حالی که رییس جمهور برای ارزیابی خسارات جنگ جهانی دوم دستور صادر می کند، آیا قرار نیست برای پیگیری خسارات جنگ تحمیلی عراق علیه ایران اقدامی صورت گیرد؟ مهمانپرست به‌این سوال چنین پاسخ داد: خساراتی که در حوادث مختلف گذشته به کشور و مردم ما وارد شده در دست پیگیری قرار دارد و وزارت خارجه این موضوعات را به عنوان وظایف اصلی خود دنبال می‌کند.

وی تصریح کرد: پیگیری مطالبات حقوقی یک ملت هیچ وقت دچار مرور زمان نخواهد شد و این موضوع در دستور کار سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است.

وی با بیان این که غرامت جنگ ۸ ساله در دستور کار جمهوری اسلامی قرار دارد، اظهار کرد: آقای احمدی‌نژاد دستور مطالبه همه حقوق ما از جمله مسائل مربوط به جنگ جهانی دوم را دنبال می‌کند و این جزو وظایف مااست.

ژاپن جایگزین روسیه؟

یکی از خبرنگاران با اشاره به سفر جلیلی به ژاپن از سخنگوی وزارت خارجه پرسید که آیا به اعتقاد ایران، ژاپن جایگزین مناسبی در زمینه همکاری هسته‌ای است؟ که وی با بیان این که بازدید از پایگاه‌های هسته‌ای ژاپن به درخواست و دعوت طرف ژاپنی صورت گرفت، اظهار کرد: طبیعی است که ما با هر کشوری در صورت فراهم شدن شرایط در خصوص مسائل هسته‌ای همکاری داشته باشیم.

وی با بیان ‌این که جمهوری اسلامی ایران کشوری هسته‌ای و دارای دانش بومی هسته‌ای است، افزود: ایران آمادگی خود را برای همکاری در خصوص فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز با همه کشورها اعلام کرده که ژاپن نیز می‌تواند یکی از این کشورها باشد.

کسی امیری را دانشمند هسته‌ای ننامیده است

مهمانپرست در پاسخ به سوالی درباره شغل شهرام امیری تبعه ایرانی ناپدید شده در عربستان با تاکید بر این که کسی ایشان را کارمند سازمان انرژی اتمی نخوانده بود، افزود: به خاطر نمی‌آورم که وی را دانشمند هسته‌ای نامیده باشیم.

سخنگوی وزارت خارجه طرح این گونه مسائل را خبرسازی توسط برخی از منابع خبری که اهداف خاصی را دنبال می‌کنند، عنوان کرد و گفت: یک شهروند ایرانی به منظور انجام زیارت عازم کشور دیگری شده و مفقود و ربوده می‌شود. پیگیری حقوق همه اتباع ما جدا از سمت و فعالیت‌شان جزو وظایف وزارت امور خارجه است و ما این موضوع را به صورت جدی در دست پیگیری داریم.

علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی نیز روز دوشنبه با بیان این که حتی آقای امیری را نمی‌شناسد، اعلام کرده بود: شهرام امیری کارمند این سازمان نبوده و هیچ‌گونه ارتباطی با سازمان انرژی اتمی ندارد.

‌مهمانپرست در پاسخ به پرسشی در خصوص سوء تفاهم ایجاد شده بین ایران و عراق در مورد چاه نفتی فکه، گفت: با توجه به جنگ ۸ ساله‌ای که صدام به ایران تحمیل کرد و حوادث طبیعی که در طول این سال‌ها رخ داد، به طور طبیعی حکم می‌کند که بحث میله‌گذاری مرزی و تعیین خطوط مرزی مجددا مورد بازنگری قرار گیرد.

وی افزود: بر اساس معاهده ۱۹۷۵ کمیته‌ای برای بازنگری و موضوع میله‌گذاری مرزی به منظور حل سوء تفاهمات احتمالی پیش‌بینی شده و مدت‌ها است که جمهوری اسلامی درخواست رسمی خود را برای تشکیل این کمیته به طرف عراقی اعلام کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه ایجاد جنجال در این زمینه را از سوی کسانی دانست که مایل به ثبات و آرامش در منطقه و عراق نیستند و افزود: با توجه به حساسیت موضوع انتخابات در عراق و اختلافات بین گروه‌های مختلف این کشور، یک نوع رویه خبری و تبلیغی از این موضوع استنباط می‌شود. وی با اشاره به تماس تلفنی اخیر متکی با هوشیار زیباری همتای عراقی‌اش، گفت: این موضوع در این تماس تلفنی بررسی شد و طرفین به توافق رسیدند.

رسیدگی به حقوق اتباع را با موضوعات دیگر گره نمی‌زنیم

مهمانپرست همچنین در واکنش به اخبار منتشر شده درباره معاوضه کلوتید ریس تبعه فرانسوی بازداشت شده در ایران با یکی از اتباع ‌ایرانی درحبس فرانسه گفت: طرح این‌گونه اظهارات در مورد اتباعی که دچار تخلف می‌شوند و رویه‌ رسیدگی به پرونده آنها حقوقی و قضایی است، درست نیست و بر اساس رویه دیپلماتیک نیست. ایران رسیدگی به حقوق اتباع خود و اتباع خارجی و کسانی که دچار تخلف شده باشند را به موضوعات دیگر گره نمی‌زند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره برخی اخبار منتشر شده مبنی بر توقیف هواپیمایی در تایلند که گفته می‌شود حامل سلاح از کره شمالی برای جمهوری اسلامی بوده است، اظهار کرد:‌ متاسفانه هر زمان طرف‌های غربی سعی می‌کنند از احقاق حقوق هسته‌ای صلح‌آمیز ما خودداری کنند، این قبیل اخبار منتشر می‌شود.

وی انتشار این قبیل اخبار را در راستای اعمال فشار سیاسی، تبلیغاتی و روانی دانست و گفت: آنها برای فشار بیشتر لازم می‌دانند که چنین اخباری را مطرح کنند که اینگونه اخبار در دنیای امروز کارآیی ندارد و ما اینها را به شدت رد می‌کنیم.