علیلاریجانی با حسنی مبارک دیدارکرد
رایزنیهای رییسمجلسدر مصر
آیا روابط تهران - قاهره از سر گرفته میشود؟
عکس» AFP
آیا روابط تهران - قاهره از سر گرفته میشود؟ آیا روابط تهران - قاهره تجدید میشود؟
رایزنیهای علی لاریجانی در مصر
دنیای اقتصاد- علی لاریجانی روز گذشته برای دومین بار در عمر سیاسی خود به مصر رفت تا بار دیگر شایعات پیرامون رایزنیهای سیاسی تهران و قاهره بالا بگیرد.
رییس مجلس شورای اسلامی که پیش تر و در زمان دبیری شورای عالی امنیت ملیایران به مصر رفته بود،این بار برای حضور در نشست کمیته اصلاح و بازنگری اساسنامه اتحادیه بینالمجالس کشورهای اسلامی به قاهره رفته، اما آنچه سفر لاریجانی را حاشیه ساز کرده است، نه حضور دراین نشست که رابطه دیپلماتیک دوجانبه تهران و قاهره است که سالها است در سطحی بسیار پایین قرار دارد.ایران هماینک تنها یک دفتر حفاظت منافع در قاهره دارد و مصر نیز به همین سیاق. بااین تفاوت که دفتر حفاظت منافع مصر در تهران اخیرا مدتی تعطیل شده بود و یک بار هم در زمان جنگ غزه، عدهای از دانشجویان عضو جنبش عدالتخواه دانشجویی، دفتر حفاظت منافع مصر در تهران را تهدید به تسخیر کرده بودند.
به همین دلیل هم بود که سفر رییس قوه مقننه جمهوری اسلامی به قاهره، باعث گمانهزنیهای بسیاری در مورد احتمال تجدید نظر در روابط دوجانبه ایران و مصر شد. اگرچه منابع رسمی در ایران، برنامه سفر لاریجانی به قاهره را محدود به حضور در نشست کمیته اصلاح و بازنگری اساسنامه اتحادیه بینالمجالس کشورهای اسلامی و دیدارهای حاشیهای با حاضران در این نشست دانستهاند، اما خبرگزاری کویت از برنامه دیدار علی لاریجانی با حسنیمبارک نیز خبر داده است. به گزارشایسنا، خبرگزاری کویت دراین باره نوشته است: «لاریجانی با حسنی مبارک، رییس جمهور مصر دیدار و در خصوص آخرین موضوعات مشترک بین دو کشور بحث و تبادل نظر کرد.» این خبرگزاری همچنین به نقل از علی لاریجانی در بدو ورود به فرودگاه قاهره، این سفر را «فرصتی مناسب برای پیگیری روابط ایران و مصر» دانسته است.خبرگزاری کویت نوشته است: علی در بدو ورود به قاهره در جمع خبرنگاران در قاهره تاکید کرد: زمینهای قوی وجود دارد که به پیگیری موضوعات مربوط به روابط ایران و مصر و تلاش جهت حمایت از آن کمک میکند. بر اساساین گزارش، وی سفرش به مصر را به دلیل این که این کشور یکی از کشورهای تاثیرگذار در منطقه است، مهم توصیف کرده و افزوده است: هدف از سفر من دیدارم با برادرانمان در مصر و مشارکت در نشست کمیته اصلاح و بازنگری اساسنامه اتحادیه بینالمجالس کشورهای اسلامی است. به روایت خبرگزاری کویت، لاریجانی همچنین سفرش به مصر را فرصتی مناسب برای پیگیری روابط ایران و مصر و مسائل مربوط به دو کشور توصیف کرد و در خصوص اینکه مجلس شورای اسلامی ایران چه اقدامی میتواند در راستای حمایت از روابط مصر و ایران انجام دهد، گفت: مجلس شورای اسلامی جایگاه بالایی در ایران دارد و اختیارات گستردهای جهت پیگیری موضوعات اساسی و تاثیرگذار در کشور در اختیار دارد.
لاریجانی پیام ویژهای دارد؟
با این حال جواد جهانگیرزاده، یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو باایلنا، احتمال انتقال پیام ویژهای از سوی لاریجانی به مقامات مصری را رد کرد.
جهانگیرزاده اظهار داشت: اجلاسی که در مصر برگزار میشود در مورد پارلمانها است و شرکت رییس مجلس شورای اسلامی در آن کاملا طبیعی است و به این معنا نیست که پیام ویژهای از جانب جمهوری اسلامی ایران به مصر فرستاده شده است. وی درباره برخی گمانهزنیها که حاکی از آن بود که لاریجانی ممکن است حامل پیام ویژهای برای مقامات مصری درباره از سر گیری روابط دو کشور باشد، گفت: روابط ایران و مصر با یک سفر حل و فصل نمیشود. سفرهایی از سوی مقاماتایرانی به مصر انجام شده است، اما متاسفانه مقامات مصری به جای اینکه از فرصتهای پیش آمده استفاده مناسب کنند با اظهارات متناقض خودشان، پرونده ایران با مصر را دچار پیچیدگی بیشتری کردهاند. عضوکمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد: برای ایجاد ارتباط با کشور مصر به نظر میرسد که حضور لاریجانی در صورتی که مصریها در روابط خودشان صداقت به خرج بدهند تاثیرگذار باشد و جمهوری اسلامی ایران برای ایجاد روابط با مصر بیشتر از این سرمایهگذاری نخواهد کرد.جهانگیرزاده با بیان اینکه ارتباط بین ایران و مصر به نفع طرفین است، اظهار داشت: باتوجه به نفع طرفین از این ارتباط، بنابراین حرمت طرفین بر دو طرف واجب است و جمهوری اسلامی هم هیچ موقع کاسه گدایی ارتباط با مصر را دراز نخواهد کرد و به مقدار کافی در جهان ارتباط دارد، اما گمان ما براین است که این روابط میتواند برخی از ظرفیتهای جهان اسلام را افزایش دهد.
وی افزود: یکی از دلایلی که شرایط برای به وجود آمدن ارتباط میان ایران و مصر شکل نمیگیرد به جهت به کار نبردن ادبیات مناسب با جمهوری اسلامی است و با نگاهی به سطح تاثیرگذاری ارتباط دو کشور میتواند هر دو کشور را تشویق کند ارتباط مناسب و موثر ایجاد شود.
ارسال نظر