فعلاتصمیم به‌کاهش رابطه با لندن نداریم

دنیای اقتصاد- رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت خارجه اعلام کرد تا الان و فعلا مسوولان وزارت امور خارجه به نتیجه‌ای برای کاهش روابط با انگلیس نرسیده‌اند. مهمانپرست در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، در خصوص درخواست مجلس برای کاهش روابط‌ ایران با انگلیس در سطح کاردار، خاطر نشان کرد: روابط کشورها با یکدیگر بر اساس تامین منافع ملی تعریف می‌شود. بنابراین در مجموع روابط اعم از روابط سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و موضوعات دیگر بین دو کشور، اگر یک کشور به‌این نتیجه برسد که منافعش تامین نمی‌شود یا جهت‌گیری روابط به سمتی است که می‌تواند خسارتی وارد کند، در‌این زمان مسوولان در روابطشان تجدید‌نظر می‌کنند. اما اگر احساس شود به‌رغم برخی کاستی‌ها و مشکلات،‌ این روابط می‌تواند سازنده باشد یا وسیله‌ای برای احقاق حق و حفظ منافع ما باشد،‌این روند ملحوظ می‌شود. تا الان و فعلا مسوولان وزارت خارجه به نتیجه‌ای برای کاهش روابط با انگلیس نرسیده‌اند.

وی ادامه داد: به هر صورت، بعضی وقت‌ها کاهش روابط یک معنا و یک اثر سیاسی دارد که ما نیز در دوره ۳۱ - ۳۰ سال بعد از انقلاب در برخی مواقع به خاطر موضوعات پیش آمده تجدید نظرهایی داشته‌ایم که در مورد انگلیس نیز‌این مورد پیش آمد. گاهی نیز برعکس بوده و مسوولان دو کشور تصمیم می‌گیرند سطح روابط را ارتقا دهند. به هر صورت، تمام تصمیماتی که در‌این زمینه اتخاذ می‌شود، توسط مسوولان ما با دقت، حساسیت و جدیت مورد بررسی قرار می‌گیرد. جمع‌بندی ‌این موارد اگر ما را به ‌این نتیجه برساند که سیاستگذاری‌ها با هدف خاصی به دنبال تخریب منافع ما است در آن زمان تصمیم لازم گرفته می‌شود. اما تا الان و فعلا مسوولان وزارت امور خارجه به نتیجه‌ای برای کاهش روابط با انگلیس نرسیده‌اند.

مهمانپرست در پاسخ به‌این سوال که مهلتی که‌ایران برای تامین سوخت از خارج از کشور در نظر گرفته چه زمانی است و در صورت عدم تامین آن،‌ایران خود چه زمانی اقدام خواهد کرد، اظهار داشت: در خصوص سوخت هسته‌ای بارها توضیح دادم که ‌این مساله را اصلا با دید سیاسی یا دید ناشی از نگرانی القایی که برخی از کشورها اعلام می‌کنند، نباید نگریست. ما به همین نحوه نگاه کردن است که اعتراض داریم و آن را صحیح و حقوقی نمی‌دانیم.

وی ادامه داد: به طور طبیعی همه کشورها برای فعالیت خود به سوخت هسته‌ای نیاز پیدا می‌کنند پس همان طور که برای تامین سوخت فسیلی همه کشورها میزان منابع و تولیدات و نیازها و تامین آنها از خارج را برنامه ریزی می‌کنند و نسبت به آن مذاکره می‌کنند، همین وضعیت باید درباره سوخت هسته‌ای هم وجود داشته باشد. سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور در پاسخ به‌این سوال که به نظر شما علت مخالفت روسیه با معاوضه سوخت در کیش چیست، تصریح کرد: کشورها در آینده برای کسب دستاوردهای راهبردی و تکنولوژیک در روابط دو یا چند جانبه، می‌خواهند از یک سری امتیازات بهره‌مند شوند و در‌این زمینه انرژی هسته‌ای تبدیل به یکی از منابع بسیار مهم برای همه کشورها می‌شود که اگر کسی‌این دانش را نداشته باشد مجبور است دست نیاز خود را به سوی ‌این کشورها دراز کند؛ پس ‌این مورد به عنوان یک اهرم فشار در روابط کشورها تعریف خواهد شد.

وی تاکید کرد: طبیعی است که کشور روسیه به عنوان کشوری که از ‌این سوخت برخوردار است، از ‌این طریق برای تنظیم موازنه روابط خود با دیگر کشورها استفاده کند. مانند مساله تامین گاز مورد نیاز اروپا توسط روسیه که مناقشه بین روس‌ها و اروپایی‌ها بر سر همین موضوع است. همه‌ اینها فکر می‌کنند کشورهای دیگری نباید به جمع کشورهای دارنده دانش هسته‌ای اضافه شوند تا آنان باشند که دست بالاتری در تامین نیازهای اساسی‌ این کشورها داشته باشند.مهمانپرست در پاسخ به این سوال که‌ آیا تعطیلی جلسات ۱+۵ می‌تواند نشان از بروز اختلاف بین خودشان تعریف شود، گفت: واقعیت‌ این است که تا جایی و تا حدی می‌توان کشوری را از موضوعی ترساند یا تهدید کرد. اگر چند بار اقدام به تهدید شود و پس از آن نیز اقدامی‌ شود که تاثیری نداشته باشد،‌ این کشورها دیگر ناگزیر می‌شوند اقدامات غیرکار آمد و ناعادلانه را کنار گذارند. هر چند برخی به دنبال آن هستند که ژست آن را حداقل در رویکردهای ظاهری خود حفظ کنند.

وی گفت: اولا آنها با هم اختلاف نظر دارند و نمی‌خواهند به سمتی بروند که راه‌های همکاری و تعامل را ببندند و منافع خویش در روابط دو جانبه را با لجاجت دیگران گره بزنند. در ‌این زمینه، نکته مهم آن است که شما تا وقتی تاکید می‌کنید که رویکردهای ناعادلانه و لجوجانه دارید، ‌این ژست نشان از رویکردهای شکلی شما دارد، اما اگر‌این دوره گذشت و اثر واقعی دربرنداشت، ژست ظاهری از هم می‌پاشد و ناکارآمدی آن برای همگان واضح می‌شود. در حال حاضر نیز‌این اتفاق افتاده و متاسفانه آنها به دور باطل خود اصرار می‌کنند و ضریب آزموده‌های خطای آنان رو به افزایش است.مهمانپرست در خصوص جزئیات سناریو سازی آمریکا برای اتباع‌ ایران در خارج از کشور خاطر نشان کرد: یک چیزی را مطرح می‌کنند که اتباع ‌ایرانی به دنبال خرید و فروش کالاهای دو منظوره یا چند منظوره که ممکن است یکی از کاربردهای آن مقاصد نظامی ‌باشد، هستند و بر همین اساس، خود با سناریوهای ساختگی بر سر راه اتباع ‌ایران در خارج از کشور به اصطلاح دام گذاشته و با پیشنهاد تجارت برخی از ‌این کالاهای دو منظوره، آنها را متهم می‌سازند که‌ این نوع کارها همگی رویکردهای غیرحقوقی و مغایر با اصول پذیرفته شده حقوق بین الملل است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در عین حال یادآور شد:‌ این که افراد را با تزویر و خدعه و به شیوه غیرقانونی گرفتار کنند و فروشنده به عنوان مامور سیا و از نیروهای امنیتی آمریکا باشد،‌ آیا ‌این رویدادها با مبانی شکلی و محتوایی حقوق بین الملل مطابقت دارد و آیا ‌این یک طراحی و سناریو و دام‌گذاری برای اتباع‌ ایرانی نیست؟

وی با محکوم کردن‌این رویه‌های غلط و غیرحقوقی گفت: برای اتباع‌ ایرانی محاکمه‌هایی فرمایشی و غیر‌حقوقی تدارک می‌بینند که ما به شدت به‌ این اقدامات اعتراض داریم و خواهان آزادی آنها و رفع نگرانی خانواده‌هایشان هستیم.