ترجمه و تلخیص: گروه ترجمه و تحلیل پیمانه
چین را می‌توان قدرت اقتصادی پیش‌قراول امروز دانست. طی سه سال تا جولای ۲۰۰۸ ارزش یوآن در برابر دلار ۲۱‌درصد افزایش یافته است. ولی این واحد پولی طی ۱۴ ماه گذشته در مقابل دلار کم آورده است. در نتیجه از آغاز امسال جنبش مقابله با گرم شدن زمین ارزش تجاری یوآن را ... پرجهش‌ترین اقتصادهای جهان کم ارزش‌گذاری شده‌ترین پول‌ها را دارند.

ماه گذشته سران بزرگ‌ترین اقتصادهای جهان در نشست جی-20 پیتسبورگ توافق کردند تا برای جلوگیری از نوعی از عدم تعادل‌های جهانی که بحران مالی را تشدید می‌کند اقدام کنند.
یکی از بزرگ‌ترین عدم توازن ها در اقتصاد جهان امروز این واقعیت است که اقتصادهای در حال ظهور آسیا جهش بزرگ‌تری نسبت به سایر مناطق داشته اند (به نظر می‌رسد فاصله بین متوسط نرخ رشد امسال این کشورها و کشورهای توسعه یافته رکورد تازه‌ای را به ثبت خواهد رساند)، با این حال ارزش پول‌های آنها از ۲۰۰۸ تاکنون از نظرسنجش‌های حقیقی تجاری سقوط داشته است. بسیاری از اندازه‌گیری‌ها نیز نشان می‌دهد که واحد پول در آسیا نسبت به بسیاری از مناطق دیگر جهان شدیدتر کم ارزش‌گذاری شده است. چین را می‌توان قدرت اقتصادی پیش قراول امروز دانست. طی سه سال تا جولای ۲۰۰۸ ارزش یوآن در برابر دلار ۲۱‌درصد افزایش یافته است، ولی این واحد پولی طی ۱۴ ماه گذشته در مقابل دلار کم آورده است. در نتیجه از آغاز امسال جنبش مقابله با گرم شدن زمین ارزش تجاری یوآن را تقریبا ۱۰‌درصد پایین کشیده است. موریس گلداشتاین و نیکلاس لاردی از موسسه پیترسون برای اقتصاد بین‌الملل در جولای تخمین زده است که یوآن ۲۵-۱۵‌درصد کم ارزش‌گذاری شده است. ممکن است پول رایج برخی کشورهای کوچک‌تر آسیایی حتی خیلی بیشتر کم ارزش‌گذاری شده باشد. صندوق بین‌المللی پول در ماه مارس محاسبه کرد که بر اساس یک اندازه‌‌گیری، وون کره جنوبی ۴۱‌درصد کمتر از ارزش واقعی خود بوده است.
این واقعیت که دولت جدید ژاپن ارزش ین را در برابر دلار بالا برده است، هر چند اقتصاد این کشور ضعیفتر است، می‌تواند گویای روند آن منطقه باشد. ارزش ین طی سال گذشته 18‌درصد بالاتر رفته و در 28 سپتامبر به بالاترین ارزش خود طی هشت ماه گذشته رسیده است. از اظهار نظرهای وزیر اقتصاد جدید، هیروشیا فوجی، برداشت می‌شد که دولت برای ممانعت به عمل آوردن از این افزایش وارد صحنه نخواهد شد. اما سر و صدای صادرکنندگان ژاپنی و شایعات مبنی بر اینکه دولت ژاپن سیاست جدید «ین قدرتمند» را اتخاذ کرده است می‌تواند گمراه‌کننده باشد. آقای فوجی تمایل خود به داشتن پول قوی‌تر را رد کرده است و ین بر اساس استانداردهای گذشته همچنان ضعیف به نظر می‌رسد: ارزش تجاری واقعی آن از ژانویه 7‌درصد تنزل داشته و پایین‌تر از متوسط 15 ساله خود می‌باشد. از ژاپن که بگذریم، دولت‌های آسیایی مجبور شده اند تا برای پایین نگه داشتن ارزش پول ضمن اینکه
درون ریز سرمایه خارجی مقداری بهینه پیدا کرده است مداخله کنند. ذخیره ارزی چین طی سه ماهه دوم امسال ۱۷۸ میلیارد دلار افزایش یافته است، در حالی که این رقم طی سه ماهه اول سال فقط ۸ میلیارد دلار بوده است.
انگیزه چین برای متوقف کردن افزایش ارزش یوآن در مقابل دلار ممانعت از کاهش صادرات است. مازاد تجاری این کشور طی سه ماه تا آگوست کمتر از نصف مقدار سال گذشته آن بوده است (هرچند مازاد گردش مالی آن به 6‌درصد جی.دی.پی امسال می‌رسد که فشار فزاینده‌ای بر پول رایج وارد می‌کند). دولت چین تمایلی برای افزایش ارزش یوآن در برابر دلار ندارد مگر اینکه این سه شرط برقرار شود: صادرات سال به سال افزایش یابد، رشد جی.دی.پی به 10‌درصد برسد و تورم مثبت باشد. رسیدن به تمامی این سه شرط تا پایان امسال محتمل است و دلایل خوبی برای این امر وجود دارد که دولت بیجینگ در آن زمان سیاست ارزی خود را نرم‌تر کند. یک دلیل برای انجام این کار فرونشاندن قیمت دارایی‌ها و پیشگیری از تورم مفرط است. با وجود اختلاف اندازه‌‌گیری شده بین نرخ‌های بهره کنونی و رشد جی.دی.پی مورد انتظار در سال 2010، چین نرم‌ترین سیاست پولی جهان را (نسبت به اقتصاد غرنده‌اش) اتخاذ کرده است. دومین دلیل برای اینکه چرا چین اجازه خواهد داد تا ارزش یوآن زیاد شود تمایل این کشور برای افزایش استفاده از واحد پولی‌اش در مناسبت‌های مالی و تجاری جهانی است. در ماه‌های اخیر چین اجازه داده است تا داد و ستدهای فرا مرزی آن با برخی کشورها بر مبنای واحد پولی یوآن انجام‌‌ گیرد. همچنین این کشور سهمیه خود را در شراکت با سرمایه‌گذاران خارجی بالاتر برده است. چین در 28 سپتامبر برای نخستین بار اوراق قرضه دولتی بر مبنای یوآن را در هنگ‌کنگ به فروش رسانید. اگر چین بخواهد یوآن را تبدیل به یک واحد پولی جهانی کند، مستلزم از دست دادن بیشتر کنترل روی مبادلات خارجی و بنابراین ارزیابی مجدد خواهد بود.
هدف علنی چین در بالابردن مخارج خانوارها مستلزم یک واحد پول قوی‌تر است که قدرت خرید واقعی مشتریان را افزایش خواهد داد. اگر چین اجازه دهد تا ارزش یوآن زیاد شود، سایر کشورهای آسیایی نیز به تقلید از چین تحریک می‌شوند. تنها در آن صورت آسیا نقش درست خود را در اصلاح معادلات جهانی ایفا خواهد کرد.