نباید روزنامه‌ای را به دلیل انتشار یک کاریکاتور توقیف کرد

نشست داوران نهمین دوسالانه کاریکاتور ایران با خبرنگاران رسانه‌ها برای تشریح دیدگاه‌های آنها در موزه هنرهای معاصر برگزار شد. به گزارش ایلنا، نانی و عمر فیگارو ترسیوس (کلمبیایی)، لیو وانگ چینی (چین)، اردوغان کارایان (ترک‌تبار آلمانی)، شوکت یالاز (ترک) مارسیو لیته (برزیلی) و سید مسعود شجاعی طباطبایی دبیر دوسالانه نهمین کاریکاتور تهران در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.

در ابتدای این نشست طباطبایی به معرفی داوران پرداخت و بیان کرد: این داوران از ۱۶ و ۱۳ آذر با حضور در ایران و در کنار داوران ایرانی این دو سالانه شامل غلامعلی لطیفی، محمدرفیع ضیایی، توکا نیستانی و بهمن عبدی کار داوری را انجام دادند.

در ادامه این نشست شوکت یالایی کاریکاتور و کارتن ایران را در سطح بسیار بالایی دانست و گفت:‌ در این چهار سال آخر کارم مرتب با جشنواره‌ها و دوسالانه‌های کاریکاتور ارتباط داشته‌ام و معتقدم کاریکاتور ایران در سطح بسیار بالایی قرار دارد.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا، مبنی بر اینکه آیا کاریکاتور ایران بهترین کاریکاتور دنیا است، گفت: کاریکاتور ایران در حد بسیار بالایی قرار دارد؛ ولی بالاترین نیست بلکه می‌توان آن را جزو‌ بهترین‌ها و در کنار کاریکاتور کشورهایی مانند رومانی، برزیل و ترکیه قرار داد.

وی افزود: ما در کشورمان محدودیت علنی برای کاریکاتور و کاریکاتوریست نداریم و اگر هم سانسوری می‌شود توسط خود هنرمند است نه عوامل بیرونی.

در ادامه اردوغان کارایان نیز مانند هم‌وطن خود ایران را از سرآمدان هنر کاریکاتور در دنیا نامید و گفت: وجود فردی مانند شجاعی طباطبایی در ایران باعث نزدیک شدن کاریکاتوریست‌های دنیا به کاریکاتور ایران است که این جریان می‌تواند باعث ارتباط فرهنگی نزدیک بین کشورها با ایران شود.

وی از کامبیز درم‌بخش به عنوان یکی از کاریکاتوریست‌های خوب در ایران نام برد و گفت: از اینکه بین ایرانی‌ها هستم بسیار خوشحالم و از دیدن آثار هنرمندان جوان ایرانی در دوسالانه کاریکاتور ذوق‌زده شدم.

کارایان اظهار کرد: در کشور ما هیچ‌گاه این اتفاق نیفتاده که به خاطر یک کاریکاتور روزنامه‌ای را ببندند و محدودیت و سانسور آن‌چنانی در ترکیه وجود ندارد.

در ادامه مارسیو لیته هنرمند برزیلی گفت:‌ کاریکاتوریست‌های ایرانی قابل احترام هستند و باید به احترام هنر آنها کلاه از سر برداشت.

وی دوسالانه کاریکاتور برزیل را فرزند خوانده دوسالانه کاریکاتور تهران دانست و افزود: با ارتباطی که با آقای طباطبایی داشتیم و رهنمودهای ایشان ما نیز توانستیم در کشور برزیل دوسالانه‌ای برای هنرمندان کاریکاتوریست‌مان مشخص کنیم.

وی نوشتن و نگارش خط فارسی را نوعی هنر دانست و گفت: ایرانی‌ها با داشتن این سبک نوشتاری نمی‌توانند کارهایی غیر از هنر کامل و درست ارائه دهند و من هنر آنها را تحسین می‌کنم.

وی نیز از عدم وجود هر گونه خط قرمزی در رسانه‌های برزیل برای کاریکاتور خبر داد و بیان کرد: این‌گونه نیست که در کشور ما به روزنامه‌ای به خاطر چاپ یک کاریکاتور خرده بگیرند.

لیو وانگ چینی نیز از ارتباط بالای هنرمندان کاریکاتوریست ایران با هم‌قشرهایشان در چین خبر داد و گفت: کاریکاتور در چین یک سنت قدیمی است و بیشتر مردم چین کاریکاتور ایران را می‌شناسند.