به دلیل آماده نبودن مقدمات اولیه فعالیت این شورا صورت میگیرد
احتمال استعفای رییس شورای رقابت
پس از گذشت حدود ۴ ماه از تشکیل اولین جلسه شورای رقابت، جمشید پژویان، رییس این شورا از احتمال استعفای خود از این سمت به دلیل آماده نبودن مقدمات اولیه فعالیت این شورا و مرکز ملی رقابت سخن گفت. جمشید پژویان در گفتوگو با سایت خبری - تحلیلی فردا اعلام کرد: با وجود آنکه رییسجمهوری دستورات لازم را صادر کرده، اما مرکز مربوطه در نهاد ریاستجمهوری که قرار است مقدمات اولیه تشکیل مرکز ملی رقابت و فعالیت شورای رقابت از جمله ساختمان را فراهم کند، تاکنون در این راستا هیچ کاری انجام نداده و به نظر میرسد در این کار نیز از جدیت لازم برخوردار نیست. بنابراین چنانچه این شرایط تا پایان این ماه ادامه پیدا کند به یکی از گزینههایی که فکر میکنم استعفا خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه شورای رقابت با وجود اینکه چند جلسه در برخی وزارتخانهها تشکیل شده، اما هنوز به معنای واقعی شکل نگرفته و ما تاکنون هیچ مصوبهای نداشتهایم، گفت: اساسا قبل از هرگونه واگذاری باید شورای رقابت شکل میگرفت، اما اکنون میبینیم که غیر از این مسیر اتفاق افتاده است و طبعا این چنین شرایطی به تحقق اهداف سیاستهای اصل ۴۴ صدمه میزند.
بنابراین گزارش، بر اساس ماده ۵۴ قانون سیاستهای اصل ۴۴ به منظور انجام امور کارشناسی و اجرایی و فعالیتهای دبیرخانهای شورای رقابت، مرکز ملی رقابت در قالب موسسهای دولتی مستقل زیرنظر رییسجمهور تشکیل میشود و رییس این مرکز رییس شورای رقابت است. اولین جلسه شورای رقابت در وزارت اقتصاد و با حضور شمسالدین حسینی، وزیر اقتصاد شکل گرفت. در این جلسه حسینی یکی از اهداف سیاستهای اصل ۴۴ و قانون اجرایی آن را کارآیی عنوان کرد و افزود: عملکرد شورای رقابت یکی از الزامات اساسی افزایش کارآیی در اقتصاد و پالایش است.
این گفته اما به نظر میرسد چندان در عمل مورد توجه هرم دولت قرار نگرفته و به نظر میرسد شورای رقابت مانعی سر راه اجرای سلیقهای سیاستهای اصل ۴۴ از سوی دولت باشد. واگذاری مخابرات یکی از نمونههای اجرای سلیقهای سیاستهای اصل ۴۴ است که اعضای شورای رقابت با نحوه واگذاری آن موافق نیستند و قرار است این موضوع در جلسه آتی بررسی شود، اما با توجه به اینکه مکانی برای تشکیل شورا نیست طبعا معلوم نیست جلسه آتی این شورا چه زمانی باشد. آیا چنین به نظر میرسد که دولت چندان اعتقادی به شورای رقابت ندارد؟ برخی از وظایف این شورا به ناگزیر از سوی کمیسیون اصل ۴۴ مجلس انجام شد. آخرین گزارش این کمیسیون درباره چگونگی اجرای سیاستهای اصل ۴۴ و نحوه واگذاری بود.
از روزی که اعضای شورای رقابت در اولین جلسه رسمی این شورا جمشید پژویان را به عنوان رییس انتخاب کردند، حدود سه ماه میگذرد و اگر وی در انتهای این ماه ناگزیر به استعفا شود شورای رقابت اولین رییس خود را بدون آنکه تصمیم موثری در آن روی داده باشد خیلی زود از دست میدهد. شورای رقابت در اولین نشست رسمی خود در نیمه اول شهریور که باز هم در محل وزارت امور اقتصادی و دارایی برگزار شد، پژویان را با رای اکثریت اعضا در سمت رییس خود دید. چنانچه شرایط فعلی تداوم یابد این شورا نباید زیاد صبر کند تا رییس بعدی را نیز مشاهده کند. شورای رقابت براساس موضوع ماده (۵۳) قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه و اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی تشکیل شده است. سه نماینده مجلس از بین اعضای کمیسیونهای اقتصادی، برنامه و بودجه و محاسبات و صنایع و معادن و دو نفر از قضات عالی کشور، دو صاحبنظر اقتصادی برجسته، یک حقوقدان برجسته و آشنا به حقوق اقتصادی، دو صاحبنظر در تجارت، یک صاحبنظر در صنعت، یک صاحبنظر در خدمات زیربنایی، یک متخصص امور مالی، یک نفر به انتخاب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و یک نفر به انتخاب اتاق تعاون مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعضای این شورا را تشکیل میدهند. در ماده ۵۳ قانون سیاستهای اصل ۴۴ آمده است که برای نیل به اهداف این قانون شورایی تحت عنوان «شورای رقابت» تشکیل میشود» حالا بعد از گذشت حدود دو سال و چند ماه از تصویب قانون نه تنها شورا شکل واقعی نگرفته که اصل قانون نیز تنها در سیکل تهیه و تدوین آییننامهها مدام دور میزند.
گفتنی است در قانون سیاستهای اصل ۴۴ حدود ۱۸ ماده از ۵۳ تا ۷۱ اختصاصا درباره شورای رقابت بحث میکند و آن را یکی از ارکان اصلی اجرای سیاستهای اصل ۴۴ بر میشمارد.
ارسال نظر