قدر سوسن تسلیمی را ندانستند

با حضور و تقدیر از بهرام بیضایی، کارگردان سینمای ایران، برای کارگردانی «باشو غریبه کوچک»، پنجمین جشنواره فیلم پروین اعتصامی به کار خود پایان داد.

در ابتدای مراسم اختتامیه پنجمین جشنواره بین‌المللی پروین اعتصامی که شامگاه ۷ آذر ماه با ۳۰ دقیقه تاخیر شروع شده بود، مازیار رضاخانی، دبیر این جشنواره به ذکر گزارشی کوتاه از روند برگزاری این جشنواره پرداخت و رویکرد اصلی این جشنواره را توانمندسازی زنان دانست.

وی همچنین به بین‌المللی شدن جشنواره پروین و حضور نزدیک به ۳۰ کشور در آن اشاره کرد و پس از آن به حمایت‌های سازمان ملی جوانان از پنجمین دوره پروین پرداخت و در ادامه از بین‌المللی شدن این دوره از جشنواره سخن گفت.

بهمن حبشی، سرپرست دفتر جشنواره‌ها و مجامع سینمایی ارشاد هم در اختتامیه جشنواره پروین عنوان کرد: جای سوال جدی است که ما اکنون چه نیازی به پروین و جشنواره‌ای مانند پروین داریم. پروین یکی از دارایی‌های ما محسوب می‌شود که علاوه بر دارایی جزو دانایی‌های ما نیز هست و اگر ما بتوانیم زبان او را درک کنیم و با او انس بگیریم، نتایج متعددی به دست می‌آید. این‌که امروزه غرب این‌گونه به ما یورش آورده و تهاجم پشت تهاجم ما را تهدید می‌کند، مشکلی است که با حفظ هویت دینی خود می‌توانیم آن را برطرف کنیم و سرآمد دنیا باشیم.

او ادامه داد: پروین اعتصامی یکی از مظاهر و منابع هویت ایرانی است که در آیینه آثار او خود را بازمی‌یابیم. در واقع رجوع به پروین رجوع به هویت گم‌شده‌ای است که بیش از هر زمان دیگری به آن احتیاج داریم و اگر جوانان ما با او انس بگیرند و ایده او را به عمل تبدیل کنند، در آینده‌ای نه‌چندان دور شاهد آثار بسیار تاثیرگذار جهانی خواهیم بود.

حبشی در پایان صحبت‌هایش هم دین‌گرایی، حکمت‌گرایی و ... را از ویژگی‌های شعر پروین دانست و اظهار امیدواری کرد که هنرمندان با تاثیرگرفتن از شعر این شاعر بلندآوازه آثاری در خور هویت ایرانی ارائه کنند و دانایی پروین را در سطح فرهنگ ما گسترش دهند. در ادامه مراسم اختتامیه پنجمین جشنواره پروین اعتصامی برگزیده نظرسنجی ۱۳۰ چهره فرهنگی هنری معرفی شد. فیلم «باشو غریبه کوچک» بهرام بیضایی طبق این نظرسنجی اثرگذارترین فیلم حوزه زنان معرفی شد.

خسرو سینایی که برای اهدای هدیه بهرام بیضایی به روی سن آمده بود، در سخنانی مطرح کرد: امشب برای من شبی بسیار استثنایی است و شاید این یکی از معدود دفعاتی باشد که جایزه دهنده بیش از جایزه گیرنده احساس غرور و افتخار می‌کند.

او ادامه داد: از افرادی که چنین انتخاب درستی داشته‌اند و از برگزارکنندگان این جلسه که به بنده این افتخار را داده‌اند تشکر می‌کنم. بنده در این مراسم جایزه را به شخصی می‌دهم که بیش از ۴۰ سال است به شخصه شاهد تلاش‌های او در حوزه نمایش و سینما بوده‌ام، فردی که در اعتلای فرهنگ این جامعه بسیار کوشیده و نه تنها با آثارش، بلکه با شخصیت و پایمردی خود در عرصه سینما و تئاتر الگویی برای تمام افرادی که به کار هنر می‌پردازند، بوده است.

بهرام بیضایی هم به هنگام دریافت جایزه خود عنوان کرد: این افتخار که برای «باشو غریبه کوچک» از خسرو سینایی هدیه بگیرم برای بار دوم است که نصیب من می‌شود و در واقع یک‌بار بابت این فیلم از دست خسرو سینایی هدیه‌ام را گرفته‌ام.

او یادآور شد: سال‌ها پیش هنگامی که سینایی سفری به پراگ داشت، به هنگام بازگشت برایم سه مجسمه کوچک هدیه آورد که ساخته یک مجسمه‌ساز معروف پراگی بود که پس از دیدن این فیلم برای بنده، سوسن تسلیمی و دیگر بازیگر این فیلم فرستاده بود. درواقع آن هدیه بهترین جایزه‌ای بود که برای این فیلم گرفتم.

بیضایی در پایان صحبت‌هایش هم عنوان کرد: اگر این جایزه را برای فیلم «باشو غریبه کوچک» به من می‌دهید، دوست دارم که به خاطر آن از سوسن تسلیمی نیز تشکر کنم. کسی که قدر هنر او را در این مرز و بوم نشناختند.

در ادامه این مراسم تهمینه میلانی، رییس هیات داوران این جشنواره گفت: پیشکسوت ما در زمینه فیلمسازی برای زنان، بهرام بیضایی است و از زمانی که ما جوان بودیم او مشغول فیلمسازی بود و اکنون باعث افتخار من است که امشب در خدمت او هستم.

میلانی در ادامه در ارتباط با داوری آثار عنوان کرد: ما فقط فیلم‌ها را داوری کردیم و در نوع ارائه این برنامه یا جشن هیچ نظری نداشته‌ایم. ما تنها از میان فیلم‌هایی که هیات انتخاب برگزیده بود به داوری پرداختیم و دوستان اگر هر مشکلی در برنامه‌های امشب می‌بینند، این موضوع به مسوولان جشنواره بازمی‌گردد و باید آن را به آنها تذکر دهند.

وی همچنین اظهار کرد: فیلمسازهای جوانی که به این جشنواره فیلم فرستاده بودند، مرا به شدت تحت‌تاثیر قرار دارند و هربار که قصد داشتم کارهای آنها را داوری کنم، موارد بسیاری را از آنها آموخته‌ام.