در حالی اختلاف نرخ بیکاری در کمترین و بیشترین استان در تابستان امسال ( ۳/۶ و ۲/۲۰درصد ) به ۶/۱۶درصد رسید که این اختلاف در فصل بهار ۳/۱۵درصد و در تابستان ۸۷ نیز ۴/۱۱درصد بوده است. به گزارش خبرگزاری مهر، بررسی آمارهای مرکز آمار ایران درباره نرخ مشارکت اقتصادی و نرخ بیکاری نشان می‌دهد که نرخ مشارکت اقتصادی و نرخ بیکاری در تابستان ۸۷ به ترتیب ۳۸ و ۲/۱۰درصد، در بهار امسال به ترتیب ۵/۴۰ و ۱/۱۱درصد و در تابستان ۸۸ به ترتیب ۷/۳۹ و ۳/۱۱درصد بوده است.

آذربایجان غربی پیشتاز مشارکت اقتصادی

این وضعیت در مورد استان‌های ۳۰گانه کشور متفاوت است؛ به نحوی که استان آذربایجان غربی در تابستان ۸۸ با ۶/۴۹درصد نرخ مشارکت اقتصادی بالاترین آمار کشور و استان سیستان و بلوچستان با ۸/۲۸درصد نرخ مشارکت در همین فصل دارای کمترین نرخ مشارکت اقتصادی است.

نرخ بیکاری استان‌ها در تابستان ۸۸ حاکی از آن است که استان هرمزگان با داشتن نرخ بیکاری ۶/۳درصدی و استان لرستان با نرخ بیکاری ۲/۲۰درصد کمترین و بیشترین نرخ بیکاری را در بین استان‌های کشور داشته‌اند؛ به نحوی که فاصله نرخ بیکاری در بهترین و بدترین شرایط ۶/۱۶درصد بوده است.

نرخ مشارکت اقتصادی سیستان و بلوچستان ضعیف است

شرایط نرخ مشارکت اقتصادی در بهار سال‌جاری نیز به نحوی بوده است که به‌رغم نرخ مشارکت ۵/۴۰درصدی کل کشور، استان آذربایجان شرقی با نرخ ۵/۴۸درصدی بالاترین و استان سیستان و بلوچستان نیز با ۷/۲۹درصد کمترین نرخ مشارکت اقتصادی را تجربه کرده‌اند. مقایسه نرخ بیکاری در بهار سال‌جاری نیز نشان می‌دهد که با توجه به نرخ بیکاری ۱/۱۱درصدی کل کشور، استان لرستان با ۵/۱۹درصد بالاترین و استان خراسان شمالی نیز با ۲/۴درصد کمترین نرخ بیکاری را تجربه کرده است. فاصله نرخ بیکاری در بهترین و بدترین شرایط بهار ۸۸، ۳/۱۵درصد بوده است.

در فصل تابستان سال ۸۷ کشور نرخ مشارکت اقتصادی ۳۸درصدی (تابستان سال‌جاری ۷/۳۹) را تجربه کرد که در همان مقطع نرخ بیکاری ۲/۱۰درصد بوده است. استان آذربایجان غربی با ۴/۴۸درصد و استان هرمزگان با ۲۶درصد بیشترین و کمترین نرخ مشارکت اقتصادی را در بین ۳۰ استان کشور داشته‌اند. نرخ بیکاری در تابستان ۸۷ به نحوی است که استان یزد با ۸/۵درصد کمترین و استان ایلام نیز با ۲/۱۷درصد بیشترین نرخ بیکاری را داشته‌اند. فاصله بین کمترین و بیشترین نرخ بیکاری کشور در تابستان سال گذشته، ۴/۱۱درصد بوده است. لازم به یادآوری است این فاصله در تابستان سال‌جاری به ۶/۱۶درصد افزایش یافته است. در همین مدت نرخ بیکاری ۲/۱۰درصدی کل کشور در ۱۴ استان

آذربایجان شرقی، غربی، اردبیل، خراسان رضوی، شمالی، زنجان، سمنان، قزوین، گلستان، مازندران، مرکزی، هرمزگان و یزد تک رقمی ‌و زیر ۱۰درصد بوده است که در همین ارتباط ۱۶ استان دیگر نرخ بیکاری بالای ۱۰درصد و به عبارتی دورقمی ‌را در کارنامه خود ثبت کردند. نرخ مشارکت اقتصادی استان‌های آذربایجان شرقی، غربی، اردبیل، اصفهان، ایلام، خراسان جنوبی، رضوی، زنجان، چهارمحال و بختیاری، گیلان، گلستان، لرستان، مرکزی، همدان و یزد در تابستان سال‌جاری بالای ۴۰درصد بوده است. نرخ بیکاری در این استان‌ها نیز حداقل ۱/۶ و حداکثر ۲/۲۰ درصد بوده است. این گزارش می‌افزاید: استان‌های خراسان شمالی، تهران، ایلام، بوشهر، خوزستان، سمنان، سیستان و بلوچستان، فارس، قزوین، قم و کردستان، کرمان، کرمانشاه، کهکیلویه و بویر احمد، مازندران و هرمزگان در تابستان ۸۸ دارای نرخ مشارکت اقتصادی زیر ۴۰درصد بوده است. نرخ بیکاری این استان‌ها نیز بین ۶/۳ تا ۴/۱۵درصد بوده است. در بهار ۸۸ نیز نرخ مشارکت اقتصادی استان‌های آذربایجان غربی، شرقی، اردبیل، اصفهان، ایلام، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی، رضوی، زنجان، کردستان، گلستان، گیلان و همدان بالای ۴۰درصد و استان‌های دیگر نیز پایین‌تر از ۴۰درصد بوده است که در این میان فقط استان سیستان و بلوچستان کمتر از ۳۰درصد و مابقی بالای ۳۰درصد بوده است.

نرخ بیکاری دو رقمی‌۱۵ استان در بهار ۸۸

بر پایه این گزارش، نرخ بیکاری در بهار سال‌جاری در استان‌های اردبیل، ایلام، تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی، خوزستان، سیستان و بلوچستان، فارس، قزوین، قم، کرمانشاه، کهکیلویه و بویر احمد، گیلان، لرستان و همدان بالای ۱۰درصد بوده است. استان‌های آذربایجان شرقی، غربی، اصفهان، بوشهر، خراسان جنوبی، شمالی، زنجان، سمنان، کردستان، کرمان، گلستان، مازندران، مرکزی، هرمزگان و یزد که در مجموع ۱۵ استان دیگر کشور را شامل می‌شوند، دارای نرخ بیکاری تک رقمی ‌بوده است، به نحوی که در بهار ۸۸ نیمی ‌از استان‌های کشور موفق شدند نرخ بیکاری تک رقمی‌ را تجربه کنند.

اگر بخواهیم نرخ مشارکت اقتصادی فصل تابستان سال گذشته را نیز داشته باشیم می‌توان گفت که در تابستان ۸۷، نرخ مشارکت اقتصادی به‌رغم میانگین ۳۸درصدی کل کشور در ۹ استان آذربایجان شرقی، غربی، اردبیل، اصفهان، خراسان رضوی، زنجان، کردستان، گلستان و همدان بالای ۴۰درصد و در ۲۱ استان دیگر بین ۲۶ تا ۴۰درصد بوده است که می‌توان به استان‌های ایلام، بوشهر، تهران، خراسان جنوبی، سمنان و مازندران اشاره کرد.