علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی:
روسیه فراتر از تفاهمات هستهای با ایران عمل میکند
سخنگوی وزارت خارجه: کسی نگفته که مخالف خروج اورانیوم ۵/۳درصد هستیم
عکس: AFP
سخنگوی وزارت خارجه: کسی نگفته که مخالف خروج اورانیوم ۵/۳درصد هستیم رضایت دولتمردان از نحوه تعامل روسیه با ایران
سخنگوی وزارت خارجه و رییس سازمان انرژی اتمی نسبت به انجام تعهدات مسکو در قبال تهران اطمینان دادند
دنیایاقتصاد- رامین مهمان پرست سخنگوی وزارت خارجه و علیاکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی دیروز اطمینان دادند که روسیه به تعهدات خود در قبال ایران عمل خواهد کرد. صالحی حتی اعلام کرد که روسیه فراتر از تفاهمات فعالیت میکند. این در حالی است که کمتر از دوهفته پیش، مسکو باردیگر زمان راهاندازی نیروگاه اتمی بوشهر را رسما به تعویق انداخت. همچنین هم اینک بیش از شش ماه از زمان تحویل سامانه موشکی اس-۳۰۰ به تهران میگذرد.
علیاکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران معتقد است غربیها میخواهند رابطه ایران با روسیه را با اختلال روبهرو کنند. بر همین مبنا صالحی در حاشیه مراسم تشییع پیکر علی کردان در جمع خبرنگاران گفت: کارمان خیلی خوب با روسیه جلو میرود؛ اما یک سوءتفاهمی بود که غربیها به آن دامن زدند؛ چرا که غربیها نمیخواهند شرایط خوب سیاسی ایران و روسیه پایدار باشد. غربیها میخواهند رابطه ایران با روسیه را با اختلال روبهرو کنند. به گزارش ایلنا، صالحی در ارتباط با تکمیل نیروگاه اتمی بوشهر نیز گفت: در خصوص نیروگاه بوشهر طبق تفاهماتی که با روسیه در وین داشتیم در حال پیشروی است و حتی فراتر از تفاهمات روسیه فعالیت میکند. وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه رییسجمهور روسیه در دیدار با اوباما گفته است که «نیروگاه بوشهر تا سال ۸۹ راهاندازی نخواهد شد و در خصوص تامین سوخت هستهای ایران اظهار نگرانی کرده است»، گفت: دامنه فعالیتهای ایران و روسیه وسیع است و در خصوص نیروگاه بوشهر فعلا در چارچوب تفاهماتی که با روسیه داریم، فعالیتهای آنها بسیار خوب است و حتی فراتر از این تفاهمات فعالیت میکنند بر همین اساس ما با روسیه مشکلی نداریم. وی در گفتوگو با «ایرنا» نیز گفت: روسها هماکنون به شدت کار میکنند و نیروگاه بوشهر در جریان تست ۲۵۰ اتمسفر است و هیچگاه روسها این تعداد کارشناس در بوشهر نداشته اند؛ هماکنون دو هزار و ۴۰۰ کارشناس روس در نیروگاه بوشهر فعال هستند.
وی با اشاره به اینکه مسوولان روسی هفته آینده به تهران میآیند، گفت: ما با روسیه کارمان به طور خیلی خوبی جلو میرود، سوءتفاهمی بود که غربیها به آن دامن زدند؛ غربیها نمی خواهند شرایط خوب سیاسی بین ما و روسیه پایدار باشد. در خصوص نیروگاه روسیه طبق تفاهماتی که داشتیم ، جلو میرویم. صالحی با اشاره به اینکه دامنه فعالیتهای ایران و روسیه وسیع است، گفت: در خصوص نیروگاه بوشهر فعلا طبق تفاهمهایی که دو یا یک سه ماه پیش در وین با مسوول سازمان انرژی اتمی روسیه داشتیم کار جلو میرود. فعالیتهای روسها بسیار خوب است و ما مشکلی نداریم. در همین رابطه، محمدحسن ابوترابی فرد نایب رییس مجلس نیز با ابراز امیدواری نسبت به اینکه روسها هر چه زودتر به تعهدات خود در تکمیل و راهاندازی نیروگاه بوشهر عمل کنند خبر داد که بهرغم شرایط کنونی رییس سازمان انرژی اتمی و معاون رییسجمهور از روند کار در نیروگاه بوشهر راضی هستند.
به گزارش مهر، ابوترابیفرد در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره عهدشکنی روسها در راهاندازی به موقع نیروگاه بوشهر گفت: من به عنوان نایب رییس مجلس در تمام جلسات در خصوص نیروگاه اتمی بوشهر حضور داشتم و میدانم کار «کمّی» با دقت بالا در این نیروگاه در حال انجام است.
وی افزود: امیدواریم روسها هر چه زودتر به تعهدات خود در تکمیل و راهاندازی نیروگاه بوشهر عمل کنند. نایبرییس مجلس در پایان گفت: با وجود اینکه ما انتقاداتمان را نسبت به طرف روسی ابراز کردهایم، اما دکتر صالحی رییس سازمان اتمی انرژی از روند کار ابراز رضایت میکند.
اولین کنفرانس مطبوعاتی سخنگوی جدید وزارت خارجه
سخنگوی وزارت خارجه نیز دیروز در نخستین نشست خبری خود با خبرنگاران درباره تعویق زمان تحویل موشکهای اس-۳۰۰ از سوی روسیه به ایران گفت: ایران با کشور روسیه قراردادها و همکاریهای متنوعی در بخشهای مختلف دارد که یکی از آنها همکاریهای دفاعی است. تعهداتی را طرف روس به طرف ایرانی داده است و به تازگی سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرده است که ما نسبت به همه تعهداتمان مسوولانه عمل میکنیم. ما امیدواریم که این عمل مسوولانه هرچه سریعتر صورت گیرد و افکار عمومی مردم ما که نسبت به این گونه تعهدات حساس است با توجه به بعضی سوابق تاریخی دچار حساسیت بیشتر نشود. به گزارش ایسنا، مهمانپرست همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره اجرایی کردن تعهدات روسیه در زمینه نیروگاه بوشهر نیز گفت: در مورد نیروگاه بوشهر آنچه که باعث تاخیر شده است بعضی موارد فنی بوده است. آخرین توافقاتی که با طرف روس داشتیم انجام تعهدات در قبال نیروگاه هستهای بوشهر تا پیش از پایان سال هجری شمسی یعنی اسفندماه بوده است که این مغایرتی با پایان سال میلادی ندارد، ولی با این حال چون افکار عمومی نسبت به تعهداتی که کشورهای دوست با ما دارند حساس هستند امیدواریم این حساسیتها تحریک نشود و این تعهدات در زمان مقرر خود انجام گیرد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که به تازگی در گامبیا معدن اورانیوم کشف شده و برزیل نیز در این زمینه فعال است، آیا سفر رییسجمهور به این کشورها با موضوع تولید اورانیوم غنی شده در داخل کشور ارتباط دارد؟ گفت: توانایی غنیسازی اورانیوم تا ۲۰درصد در بین دانشمندان هستهای جوان ما وجود دارد و هیچ منعی هم برای غنای بالای ۵درصد طبق معاهدات انپیتی وجود ندارد. اما در شرایط فعلی یکی از پیشنهادات مسوولین ما خرید سوخت ۲۰درصد برای رآکتور تحقیقاتی تهران است و سفر جناب آقای احمدینژاد و هیات همراه و بحثهای اقتصادی آن نیز ربطی به اورانیوم ندارد.
وی در پاسخ به اینکه تضمینی که ایران در مورد دریافت سوخت میخواهد در چه سطحی باید باشد، تاکید کرد: ما تضمین صددرصدی میخواهیم. کشورهایی که ما با آنها در حال مذاکره هستیم سابقه خوبی در افکار عمومی از خود به جا نگذاشتهاند. ما تعهداتی با فرانسویها، انگلیسیها و آمریکا داشتهایم که متاسفانه بهرغم تعهدات زیاد و امضای اسناد به این تعهدات عمل نکردند. این عدم انجام تعهدات نوعی بیاعتمادی ایجاد کرده است. برای اینکه یک بار دیگر مشکلات قبلی تکرار نشود ما به دنبال گرفتن تضمین صددرصدی هستیم.
وی همچنین در مورد اینکه آیا ایران از حق تولید ۲۰درصد خود گذشته است که میخواهد سوخت هسته بخرد ؟و آیا میان مسوولان کشور در این موارد اختلافی وجود دارد؟ تاکید کرد: هیچ نوع اختلافنظری میان مسوولان راجع به تامین سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران وجود ندارد و اصولا تصمیمگیریها روندهایی را دارد که موجب ایجاد اختلاف نخواهد بود. ما درخواست تامین این سوخت را به آژانس دادهایم آنها اعلام کردند آمادگی دارند که از طریق روسیه و آمریکا این کار انجام شود. برای اینکه ما بخواهیم این سوخت را تهیه کنیم، باید نحوه تامین و بحثهای فنی و تجاری که مربوط به آن است، دنبال شود. اختلاف نظری در این زمینه میان مقامات ایران وجود ندارد.
در همین رابطه، رییس سازمان انرژی اتمی در خصوص موضع ایران مبنی بر اینکه برای تامین سوخت مورد نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران باید تضمینهای عینی وجود داشته باشد، گفت: تضمین عینی مورد نظر جمهوری اسلامی این است که مبادله سوخت همزمان در ایران انجام شود.
صالحی در پاسخ به سوال ایرنا با اشاره به اینکه بحث تضمین بسیار مفصل است، گفت: تضمینی که فعلا مطرح شده این است که مبادله سوخت همزمان در ایران صورت گیرد. اگر شرایطی ایجاد شود که غرب به طور کلی از دادن سوخت ۲۰درصد استنکاف کند به این صورت که بخواهد شرایط متعددی خارج از قاعده بگذارد و با ما به صورت استثنایی برخورد کند ما نه آن شرایط تحمیلی را قبول میکنیم و نه قبول میکنیم که با ما استثنایی برخورد کند. وی در پاسخ به این سوال که آیا ایران توانایی تولید سوخت رآکتور تهران را دارد، گفت: این بحث بالقوه است ما از نظر حقوق فعالیتهای هستهای، این حق را داریم که در حد ۲۰درصد غنیسازی کنیم و هم این توانایی را بهصورت بالقوه داریم؛ البته ما ترجیح میدهیم که در شرایط فعلی سوخت رآکتور تهران را از خارج از کشور تامین کنیم. صالحی تاکید کرد: «در این ترجیح ما پیامهای زیادی مستتر است که امیدواریم طرف مقابل این پیامها را درک کند.»
کسی مخالف خروج اورانیوم از کشور نیست
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این پرسش که آیا ایران اصولا با خروج اورانیوم از کشور موافق است؟ گفت: سه روش برای تامین سوخت مورد نیاز رآکتور تهران ارائه شده بود که یکی از آنها خرید سوخت ۲۰درصد بود. روش دوم این است که ما خودمان اقدام به تولید سوخت ۱۰درصد کنیم و دیگر اینکه نوعی معاوضه بین سوخت ۵/۳درصدی و ۲۰درصد بوده است. هیچ گاه کسی در ایران نگفته است که ما مخالف خروج اورانیوم ۵/۳درصدی هستیم. آنچه که گفته شده است در مورد نحوه خروج آن بوده است و اگر گفته میشود به دنبال تضمین صددرصدی هستیم بدین دلیل است که در شرایطی این سوخت خارج شود که از دریافت سوخت ۲۰درصد اطمینان صددرصدی حاصل شود.
ارسال نظر