امروز انتظار غرب پایان می‌یابد؟

ژنرال جونز، مشاور اوباما- عکس: AFP

دنیای‌اقتصاد- ایران امروز به پیشنهاد آژانس اتمی درباره چگونگی تهیه سوخت اتمی رآکتور تحقیقاتی تهران پاسخ می‌دهد. علاءالدین بروجردی رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس این خبر را دیروز به رسانه‌ها اعلام کرده بود که قرار است شورای عالی امنیت ملی پاسخ ایران را به آژانس اعلام کند.

دیروز، اما آبستن حوادث دیگری نیز بود، اول آن که علی اصغر سلطانیه، سفیر ایران در آژانس اتمی که هفته گذشته مذاکرات فنی اتمی را به نمایندگی از ایران، رهبری می‌کرد، کشور را به مقصد وین، مقر سازمان بین‌المللی انرژی اتمی ترک کرد. بازرسان آژانس نیز دیروز پس از بازرسی از تاسیسات غنی سازی ایران در فردو (۳۰ کیلومتری شمال شرقی قم) از کشورمان خارج شدند. به باور برخی از دیپلمات‌های غربی، حضور بازرسان آژانس در ایران، یکی از دلایل عمده تاخیر تهران در ارائه پاسخ به پیشنهاد آژانس به شمار می‌رود.

با وجود این خبرها، دیروز مقامات روسی، آمریکایی و چینی دوباره درباره زمان و نحوه پاسخ تهران به پیشنهاد یاد شده به اظهار نظر پرداختند. در میان این اظهارات که به نوعی صبر و امیدواری در آنها هویدا بود، اظهارات ژنرال جیمز جونز، مشاور امنیت ملی باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا لحنی تهدید آمیز داشت و دوباره احتمال استفاده آمریکا از «سایر گزینه‌ها» را مطرح کرد.مشاور امنیت ملی اوباما در اظهاراتی تهدیدآمیز گفت: در صورتی که ایران به زودی گام‌های ملموسی را برای تحقق تعهدات خود در زمینه‌ برنامه هسته‌ای‌اش اتخاذ نکند، آمریکا آماده واکنش نشان دادن خواهد بود. به گزارش ایسنا، ژنرال جونز روز سه شنبه در حالی که تهران اعلام کرده به‌زودی به پیشنهاد آژانس پاسخ می‌دهد با اشاره به گزینه‌های آمریکا در برخورد با ایران در صورتی که تهران به آنچه وی آن را درخواست‌های جامعه بین‌المللی، می‌نامید، عمل نکند، گفت: هیچ چیزی از روی میز برداشته نشده است. ایران اکنون باید به تعهدات خود عمل کند. به گزارش خبرگزاری رویترز، جونز این اظهارات را در یک سخنرانی در واشنگتن پس از آن بیان کرد که رسانه‌های ایرانی اعلام کردند تهران خواستار اصلاحات مهمی در چارچوب یک توافقنامه آژانس در زمینه سوخت هسته‌ای است. خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز سه‌شنبه گفت که نیازی به ایجاد تغییر در پیش‌نویس توافقنامه سازمان ملل نیست. علاوه بر آن سولانا و وزیر خارجه فرانسه به طور تلویحی گفتند که در صورتی که ایران سعی کند این طرح را لغو کند درخواست برای تحریم‌های شدیدتر علیه ایران از سر گرفته خواهد شد. اگرچه اوباما تلاش کرده است با ایران تعامل دیپلماتیک برقرار کند و رویکردی ملایم‌تر را نسبت به جورج دبلیو بوش، رییس‌جمهور پیشین آمریکا اتخاذ کند، با این حال مشاور امنیت ملی اوباما در رویکردی متناقض با تکرار اتهامات غرب مبنی بر نظامی بودن برنامه هسته‌ای ایران گفت که توافق ایران با صادرات اورانیوم با غنای پایین به سایر کشورها یک گام اولیه مناسب به سمت کاهش توانایی ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای در کوتاه مدت است. جونز گفت: دولت آمریکا با رژیم صهیونیستی و سایر متحدان آمریکا در خاورمیانه و اروپا به علاوه چین و روسیه نیز مشورت کرده است و اتفاق نظر جمعی این کشورها این است که درباره ایران به سوی مقصدمان حرکت کنیم.

آمریکا: منتظر پاسخ ایران می‌مانیم

در همین حال، یان کلی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که واشنگتن همچنان منتظر پاسخ رسمی پیشنهاد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای فرستادن اورانیوم غنی‌سازی شده ایران به خارج از کشور و تبدیل آن به سوخت مناسب برای رآکتور تحقیقاتی ایران است. کلی روز سه‌شنبه در جمع خبرنگاران گفت: ما پیش از آنکه واکنشی نشان دهیم صبر می‌کنیم تا ببینیم پاسخ ایران چه خواهد بود. وی گفت: آنچه ما منتظرش هستیم پاسخی به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است. ما می‌دانیم که این پاسخ قرار است تا اواسط این هفته میلادی بیاید و به همین دلیل من تصور می‌کنم در دو، سه روز آینده پاسخ ایران را دریافت کنیم.

به گزارش شینهوا، کلی این اظهارات را چند ساعت پس از آن اظهار داشت که رسانه‌های رسمی ایران اعلام کردند که تهران چارچوب پیش‌نویس توافقنامه هسته‌ای پیشنهادی آژانس را قبول خواهد کرد، اما خواستار تغییرات مهمی در آن است. به گزارش خبرگزاری فرانسه، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با خودداری از منتفی دانستن ایجاد تغییرات در توافقنامه اولیه پیشنهاد شده توسط پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و آلمان گفت که در صورتی که ایران این توافقنامه را رد کند این امر بسیار «تاسف‌انگیز» خواهد بود.

کلی با اشاره به اتحاد گروه ۱+۵ افزود: ما به سایر گزارش‌های خبری و صداهایی که از ایران خارج می‌شود پاسخ نخواهیم داد و این کار را به عنوان یک گروه انجام خواهیم داد. ما به طور انفرادی به این پیشنهادات پاسخ نخواهیم داد. گروه ۱+۵ شامل آمریکا، انگلیس، روسیه، چین، فرانسه و آلمان است. از سوی دیگر، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که ایران از قبول پیشنهاد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در خصوص تامین سوخت برای رآکتور تهران امتناع نکرده و به‌زودی پاسخ رسمی خود را اعلام خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری اینترفکس، لاوروف گفت که ایران از قبول پیشنهاد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در خصوص تامین سوخت برای رآکتور تحقیقاتی تهران امتناع نخواهد کرد و همه در انتظار پاسخ رسمی تهران به این پیشنهاد هستند که طی چند روز آینده اعلام خواهد شد. وزیر خارجه روسیه هنگام ترک شهر بنگالور هند اعلام کرد: در حال حاضر هیچ امتناعی از جانب ایران در خصوص این پیشنهاد صورت نگرفته است. ما در انتظار پاسخ رسمی مقامات تهران به طرحی هستیم که با حضور نمایندگان جمهوری اسلامی در خصوص آن توافق شده است. هفته گذشته روسیه، فرانسه و آمریکا پیشنهاد مطرح شده از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مذاکرات وین با حضور طرف ایرانی را مورد تایید قرار دادند.

بر اساس این طرح، حدود ۳/۱هزار کیلوگرم اورانیوم غنی شده در ایران به منظور غنی‌سازی بیشتر برای تامین سوخت مصرفی رآکتور تحقیقاتی تهران در روسیه مجددا غنی‌سازی شده و سپس در فرانسه اقدامات نهایی به منظور آماده‌سازی آن صورت گرفته و به ایران تحویل داده شود. قرار است ایران که اعمال اصلاحاتی در این توافقنامه را لازم می‌داند، پاسخ نهایی خود را طی یکی دو روز آینده به آژانس اعلام کند. سخنگوی وزارت خارجه چین نیز ابراز امیدواری کرد که هر چه سریع‌تر درباره تامین سوخت هسته‌ای ایران اجماع حاصل شود. به گزارش ایلنا به نقل از نووستی، ما جاوکسو، با اعلام این‌که همه از پیشنهاد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران آگاه هستند، گفت: امیدواریم تمامی طرف‌ها به مذاکره پایبند بوده و در کوتاه‌ترین زمان به توافق در این رابطه دست یابند.