نخستوزیر ترکیه پیش از سفر به تهران در گفتوگو با روزنامه گاردین:
اقدام نظامی علیه ایران دیوانگی است
دنیایاقتصاد- رجب طیب اردوغان، نخستوزیر ترکیه درحالی دیشب وارد تهران شد که پیش از آمدنش به ایران در گفتوگو با روزنامه گاردین نگرانیهای غرب درباره اینکه ایران به دنبال سلاح هستهای است را «شایعه» خواند و تاکید کرد که اقدام نظامی علیه تاسیسات هستهای ایران «دیوانگی» خواهد بود. به گزارش ایسنا، اردوغان روز یکشنبه در گفتوگو با روزنامه گاردین با اشاره به محمود احمدینژاد، رییسجمهور ایران گفت: شکی وجود ندارد که او دوست مااست. ما تاکنون روابط بسیار خوبی با یکدیگر داشتهایم و به هیچ مشکلی بر نخوردهایم.
اردوغان علاوه بر آن روی اتهامات غرب مبنی بر اینکه ایران به دنبال یک سلاح هستهای است آب سرد ریخت و گفت: ایران قبول ندارد که به دنبال ساخت سلاح هستهای است، آنها تنها مشغول کار بر انرژی هستهای برای مقاصد صلحآمیز هستند.
وی تاکید کرد که روابط ترکیه و ایران که در گذشته سرد بود، اکنون بهبود یافته است و تجارت بین دو کشور در سال گذشته حدود ٥/٥میلیارد یورو بوده است و ایران به یک بازار اصلی برای صادرات ترکیه تبدیل شده است. گاردین همچنین گزارش داده است که اردوغان با محکوم کردن غرب به رفتار ناعادلانه با ایران در زمینههای برنامه هستهایاش و دوست خواندن احمدینژاد، اختلافاتی را که در ناتو وجود دارد به معرض عموم گذاشته است.
نخستوزیر ترکیه با کماهمیت خواندن نگرانیهای غرب درباره اینکه ایران به دنبال سلاح هستهای است آن را «شایعه» خواند و تاکید کرد که یک اقدام نظامی علیه تاسیسات هستهای ایران «دیوانگی» خواهد بود. وی همچنین به طور تلویحی گفت که کشورهایی که ایران را تحت فشار قرار دادهاند تا اهداف خود را مشخص کنند دورو و مزور هستند؛ چرا که همگی دارای سلاح هستهای هستند.
اردوغان گفت: رویکردی در این میان وجود دارد که اصلا منصفانه نیست، زیرا آنهایی که ایران را به دنبال کردن سلاح هستهای متهم میکنند زیربناهای هستهای بسیار محکمی دارند و این را انکار نمیکنند. اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل همگی زرادخانههای هستهای دارند و علاوه بر آن کشورهایی نیز هستند که عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیستند و سلاح هستهای دارند. بنابراین اگرچه ایران سلاح هستهای ندارد، اما کسانی که میگویند ایران نباید به آنها دست یابد کشورهایی هستند که خود دارای سلاح هستهایاند. به گزارش گاردین، اظهارات اردوغان احتمال افزایش وخامت روابط ترکیه و اسرائیل را به دنبال دارد.
نخستوزیر ترکیه در گفتوگو با گاردین تاکید کرد که اظهارات ایران درباره صلحآمیز بودن برنامه هستهایاش را میپذیرد و گفت که بیشتر نگران تهدیدها علیه ایران به ویژه از جانب اسرائیل است.
اردوغان گفت: کسانی که از ایران انتقاد میکنند استدلال خود را به خوبی بیان نمیکنند و گاهی اوقات تهدیداتی انجام میگیرد. اگر هدف نابود کردن ایران است من فکر نمیکنم این کار درستی باشد. اینکه شما از یک طرف بگویید به دنبال صلح جهانی هستید و از طرف دیگر چنین رویکرد تخریبی را در قبال کشوری که بیش از ١٠هزار سال پیشینه تاریخی دارد، اتخاذ کنید درست نیست.
اول تهران بعد واشنگتن
سفر اردوغان به همراه وزیران خارجه، انرژی و وزیر مشاور در تجارت خارجی به تهران در حالی انجام میشود که بنا بر گزارش تلویزیون ان.تی.وی ترکیه، رجب طیب اردوغان پس از تهران به دعوت باراک اوباما رییسجمهور ایالات متحده آمریکا به این کشور نیز سفر خواهد کرد.
به گزارش سایت تخصصی دیپلماسی ایرانی، اردوغان طی یک سال اخیر به چهرهای ضداسرائیلی تبدیل شده است. ترکیه در حالی که مناسبات جدی اقتصادی، فرهنگی و نظامی با اسرائیل دارد، اما در یک سال گذشته تلاش کرده است موضعی ضداسرائیلی را برای تقویت جایگاه میاندارانهاش در میان کشورهای اسلامیبرای خود تثبیت کند.
نگاهی به سابقه تاریخی رابطه ایران و ترکیه نشان میدهد که ترکیه به دلیل روابط نزدیکش با آمریکا در سالهای اخیر به نوعی نقش رابط میان ایران و آمریکا را برقرار کرده است. پس از انتخاب باراک اوباما به عنوان رییسجمهور ایالات متحده، بازیگران بینالمللی و همچنین برخی فعالان سیاسی داخلی به برقراری ارتباط سیاسی دو کشور ایران و آمریکا بسیار امیدوار شدند و پیشنهادهایی مطرح شد.
عراق و ترکیه جزو اولین کشورهایی بودند که این پیشنهاد را مطرح کردند به طوری که نیویورکتایمز در خبری اعلام آمادگی رجب طیب اردوغان را برای میانجیگری منتشر کرد. ایران در آن زمان صراحتا این پیشنهاد را رد نکرد تا در آینده با استفاده از روابط خوبش با اردوغان بتواند مشکلات پیشرو در روابط خود با آمریکا را حل و فصل کند. در حقیقت برخی معتقدند ایران، ترکیه را نوعی پل ارتباطی خود با آمریکا میداند و با توجه به قدرت گرفتن احزاب اسلامگرا در این کشور به راحتی حاضر نمیشود که این پل ارتباطی را خراب کند.
در میان همسایگان ایران، روابط دو کشور ایران و ترکیه مبتنی بر گذشته تاریخی است. هر دو کشور ایران و ترکیه از موقعیت خاص استراتژیک در منطقه برخوردارند که این موقعیت مرهون جغرافیایی است که در آن قرار دارند. ایران پل ارتباطی ترکیه به شرق و ترکیه پل ارتباطی ایران به غرب است. در حال حاضر مرزهای ایران و ترکیه نزدیک به چهار قرن است که مرزهای صلح و دوستی است. این طولانیترین مرزهای صلح میان دو کشور در جهان میتواند باشد که باید از آن برای تقویت روابط سود جست. توجه به تحولات منطقهای نیز تاکید مجدد بر این موضوع است. مجموعه تحولات داخلی در ایران و ترکیه و تحولات منطقهای و بینالمللی سبب شده است که روابط دو کشور به سطح اعتماد دوجانبه ارتقا یابد. البته تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی باید طی شود.
ارسال نظر