آژانس در انتظار پاسخ ایران
دنیایاقتصاد- در حالی که اخبار غیررسمی حاکی از آن است که ایران تمایلی به ارسال اورانیوم ۵/۳درصد خود به کشوری دیگر برای افزایش غنای آن به ۲۰درصد ندارد و سیاست خرید اورانیوم مورد نیاز خود را پیگیری میکند،
اخبار غیر رسمی حاکی از آن است که ایران تمایل چندانی برای پذیرش پیشنهاد البرادعی ندارد
دنیایاقتصاد- در حالی که اخبار غیررسمی حاکی از آن است که ایران تمایلی به ارسال اورانیوم ۵/۳درصد خود به کشوری دیگر برای افزایش غنای آن به ۲۰درصد ندارد و سیاست خرید اورانیوم مورد نیاز خود را پیگیری میکند، مقامهای تهران پاسخ به پیش نویس قرارداد تامین سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران را که در مذاکرات هفته گذشته وین تهیه شد، به روزهای آینده موکول کرده اند. سه کشور آمریکا، روسیه و فرانسه از این پیشنویس قرارداد استقبال و اعلام کردهاند که آن را پذیرفتهاند.
بر اساس پیشنویس قرارداد تهیه شده در وین، ایران میباید ۷۵درصد از اورانیوم غنی شده خود را برای افزایش غنای آن به ۲۰درصد به روسیه منتقل کند. روسیه نیز متعهد شده است تا اورانیوم غنی شده را به صورت میلههای سوخت هسته ای به ایران تحویل دهد. در این میان، پاریس با امضای قرارداد جداگانهای با مسکو، متعهد شده است تا با روسیه در تولید میلههای سوخت هستهای همکاری کند. با وجود این، برخی خبرهای غیررسمی از خواست مقامهای ایرانی برای خرید سوخت هستهای باغنای ۲۰درصد از سایر کشورها بدون ارسال اورانیومهای خود به روسیه حکایت میکنند.
به گزارش مهر، علیاصغر سلطانیه نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: ایران به پیشنویس توافق مربوط به اورانیوم که آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کرده است در هفته جاری پاسخ خواهد داد. وی ادامه داد: ایران بر روی همه جزئیات پیشنهاد آژانس درباره تامین موقت سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران از جنبههای فنی و تمامی دیگر ابعاد کار و آن را با دقت بررسی میکند.
سلطانیه افزود: گفتوگوهای سه روزه مثبت و سازنده با روح همکاری بود. ایران پیشنهادهایی سازنده در طول این نشست داشت. ما همچنین در انتظار آن هستیم که دیگر طرفها پیشنهادهایمان را بررسی و نتایج ارزیابیهایشان را منعکس کنند.
نماینده ایران در آژانس که روز جمعه سخن میگفت، خاطرنشان کرد: پس از ارزیابی نهایی، من نتیجه را به البرادعی در زمانی که هفته آینده به وین باز میگردم، ارائه خواهم کرد.
به گزارش ایسنا، در بیانیهای که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در روز جمعه منتشر کرد، آمده است: آمریکا، روسیه و فرانسه پاسخ مثبتشان را به پیشنهاد محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خصوص پیشنویس توافقنامه تامین سوخت هستهای رآکتور تحقیقاتی ایران که در کنار دیگر مسائل رادیو ایزوتوپهایی با اهداف پزشکی تولید میکند، ارائه کردهاند. در ادامه این بیانیه آمده است که ایران روز جمعه به مدیرکل اطلاع داد که در حال بررسی عمیق و مناسب این پیشنهاد است و تا نیمه هفته آینده برای ارائه یک پاسخ به زمان نیاز دارد. این بیانیه میافزاید: مدیرکل آژانس امیدوار است پاسخ ایران هم مثبت باشد؛ زیرا تصویب این توافق نشانگر دوره جدیدی از همکاری خواهد بود.
در همین حال، آمریکا ابراز امیدواری کرده است که ایران تا هفته آینده پاسخ مثبت خود به ارسال اورانیوم به خارج از کشور ارائه دهد.
به گزارش خبرگزاری شینهوا، یان کلی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز جمعه اعلام کرد که واشنگتن تا هفته آینده منتظر پاسخ ایران درباره ارسال اورانیوم به خارج از کشور خواهد بود.امیدوارم که ایران تا هفته آینده پاسخ مثبت خود به ارسال اورانیوم را به خارج از کشور ارائه دهد. وی افزود: معتقدم که میتوانیم برای مدت کوتاهی صبر کنیم، ولی این چارچوب زمانی نامحدود نخواهد بود.
کاخ سفید آمریکا نیز روز جمعه اعلام کرد که باراک اوباما، رییسجمهور این کشور هنوز منتظر پاسخ ایران به پیشنهاد غنیسازی اورانیوم، از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
بیل بورتون، معاون سخنگوی کاخ سفید در اینباره گفت: رییسجمهور همانند هر کس دیگری در انتظار شنیدن سخنان محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد کلام نهایی است. کلام نهایی این است که البرادعی هنوز پاسخی رسمی دریافت نکرده است، بنابراین ما منتظریم تا این امر صورت گیرد. پیش از این یک منبع آگاه اعلام کرده بود که در پیشنویس توافقنامه پیشنهاد شده است که ماده اولیه برای عرضه سوخت به ایران ۲/۱ تن اورانیوم با غنای پایین باشد که در مرکز غنیسازی نطنز بهدست آمده است، این اورانیوم در روسیه به طور تکمیلی غنی شده و سپس در فرانسه کپسولهای سوختی آماده میشوند.
تهیه سوخت این همه جنجال سیاسی ندارد
در همین حال، رضا امراللهی رییس اسبق سازمان انرژی اتمی ایران به «ایلنا» گفت: با طرح مسائل مربوط به تهیه سوخت برای رآکتور اتمی تهران، این سوال برای کارشناسان پیش آمده است که آیا تهیه سوخت برای رآکتور نیاز به این همه جنجال سیاسی دارد؟ امراللهی افزود: ایران اورانیوم غنی شده نیروگاهی دارد که لازم است آن را نگهداری کند، اما برای کارشناسان مجهول است که چرا برای گرفتن ۳۰ کیلو اورانیوم غنی شده با غنای ۲۰درصد ما باید این همه اورانیوم غنی شده تحویل دهیم، پیش از آنکه سوخت رآکتور پژوهشی را دریافت کنیم.
وی تصریح کرد: بسیاری از مسوولان کشوری میدانند و آژانس هم بارها اعلام کرده است که ایران پس از پیروزی انقلاب حدود ۶۸۰ تن کیک زرد را در دوره نخستوزیری میرحسین موسوی وارد کرد و اورانیوم غنی شده موجود که یک هزار و ششصد کیلو اورانیوم است از این منبع بوده و متاسفانه بعد از آن ایران نتوانسته است حتی یک گرم کیک زرد از خارج از کشور وارد کند.
امراللهی با تاکید بر اینکه ایران ذخیره قابل ملاحظهای از اورانیوم نداشته و ندارد و این نکته را کارشناسان در سالهای گذشته، بارها گفته و نوشتهاند، افزود: ایران در دوره اول ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی توانست طراحی بخشی از قلب رآکتور تهران برای سوخت با غنای۲۰درصد را اجرا کند که در نوع خود و در آن زمان و حتی امروز نیز بینظیر است؛ چرا که موجب انتقال تکنولوژی بسیار پیشرفتهای شد و توانستیم به کمک آرژانتین سوخت ۳۰ کیلویی این رآکتور را بی سروصدا تهیه کنیم، طوریکه رآکتور تهران در ۲۰ سال گذشته در حال کار بوده و هنوز هم برای چند سالی سوخت دارد.
وی ادامه داد: اکنون این سوال مطرح است که اولا چرا امروز برای تهیه سوخت این رآکتور پژوهشی این همه سر و صدا راه انداختهایم؛ درحالیکه طراحی قلب رآکتور و میلههای سوخت را که کاری به مراتب دشوارتر بود، با کمک آرژانتین انجام داده بودیم و دیگر به طراحی محفظه جدیدی نیاز نیست، به علاوه این سوخت را ۲۰ سال قبل بدون جنجال تهیه کرده بودیم و مطمئن هستم متخصصان انرژی اتمی و به ویژه رییس جدید آن که خوشبختانه خود متخصص این امر است بدون هیچ مشکلی باز هم میتواند سوخت رآکتور تهران را تهیه کند.
رییس اسبق سازمان انرژی اتمی ایران تاکید کرد: به نظر اینجانب دخالت سایر مقامات و سیاسی کردن آن به نفع کشور و دولت نیست؛ در حالیکه آن زمان زیر فشار بی پولی، جنگ و تحریمهای خیلی سختتر قرار داشتیم که امروز هیچکدام از آنها وجود ندارد؛ در حالیکه رآکتور پژوهشی تهران حدود ۳۰ کیلو اورانیوم غنی شده ۲۰ درصد نیاز دارد. وی با اشاره به اینکه سوالات دیگری هم در این زمینه مطرح است، گفت: اولا چرا باید همه اورانیوم غنیشده خود را بدهیم و برای چه باید ۲ سال صبر کنیم تا سوخت غنی شده ۲۰درصد آن هم در حد ۳۰ کیلوگرم را بگیریم و بالاخره برای تهیه ۳۰ کیلو اورانیوم غنی شده ۲۰درصد باید حدود ۳۰۰ کیلو اندوخته غنیشده نیروگاهی را داد نه همه آن را، بقیه آن کجا میرود؟ چه تضمینی برای گرفتن همین سوخت ۲۰درصد داریم؟ امراللهی با بیان اینکه، اینجانب و همکارانم در سالهای ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۰ این رآکتور را تعمیر اساسی کردیم، تصریح کرد: بر این باور هستم که حداکثر عمر این رآکتور اگر به طور جدی کار کند بیش از ۱۵ سال دیگر نمیتواند باشد (عمر فعلی آن ۳۵ ساله است) و به نظر من نمیارزد که این همه ریسک را برای تامین سوخت چنین رآکتوری بپذیریم.
کیهان: ذخایر استراتژیک خود را نمیدهیم
روزنامه کیهان دیروز با انتشار گزارشی به طور تلویحی اخبار غیررسمی مربوط به عدم تمایل مقامهای تهران به ارسال سه چهارم ازاورانیوم غنی شده خود به روسیه را تایید کرد. این روزنامه به نقل از یک مقام آگاه نوشت: ایران ذخیره استراتژیک خود را از دست نخواهد داد. به نوشته روزنامه کیهان، یکی از مقامهای نزدیک به تیم مذاکرهکننده گفت: «اولین نکته درباره این پیش نویس آن است که در آن هیچ ذکری از تعلیق به میان نیامده و دو موضوع غنی سازی در ایران و دریافت سوخت برای رآکتور تهران به طور کاملا مستقل در نظر گرفته شده است.» وی ادامه داد: «نکته دوم این است که همانطور که ایران میخواست و با وجود همه مقاومتی که غربیها کردند ایران موفق شد فرانسه را از گفتوگوها خارج و جایگاه روسیه را به عنوان تنها طرف خود در معامله دریافت سوخت، تثبیت کند.» البته درباره این موضوع که آیا مساله انتقال اورانیوم کم غنی شده ایران به خارج در پیشنویس سوم وجود دارد یا نه اطلاعات چندانی در دست نیست. برخی روزنامههای غربی در این باره با اشاره به این نکته که در پیشنویس سوم از ایران خواسته شده تا پایان سال ۵۷درصد اورانیوم خود را به بیرون منتقل کند، اکتفا کردهاند. مقام آگاه گفتوگو کننده با کیهان اما بدون ذکر جزئیات بیشتر به بیان این موضوع بسنده کرد که: «یک چیز روشن است و آن هم اینکه ایران ذخیره استراتژیک خود را از دست نخواهد داد.»
ارسال نظر