خداحافظی قشقاوی از سخنگویی

دنیای‌اقتصاد- حسن قشقاوی دیروز در آخرین نشست خبری خود با رسانه‌ها، پس از نزدیک به ۱۴ ماه فعالیت به عنوان سخنگوی وزارت خارجه، با خبرنگاران خدا حافظی کرد. وی دیروز خبر داد که روز یکشنبه حکم جدید منوچهر متکی را برای فعالیت در سمت معاونت وزیر خارجه در امور کنسولی، امور مجلس و امور ایرانیان خارج از کشور دریافت کرده است و دیگر سخنگوی وزارت خارجه نخواهد بود. قشقاوی از سال ۸۳ تا خرداد ۸۷ سفیر ایران در سوئد بود و از اول مرداد سال گذشته نیز سخنگویی وزارت خارجه را به عهده گرفت. قشقاوی همچنین در آخرین نشست خبری خود با خبرنگاران، ایران را یکی از پنج قدرت استراتژیک جهان معرفی و به طور تلویحی از اعطای جایزه صلح نوبل به رییس جمهور آمریکا انتقاد کرد.

به گزارش فارس، قشقاوی در آخرین نشست هفتگی خود با خبرنگاران درباره تغییر سمت خود با بیان این که دیروز (یکشنبه) حکم پست جدیدم را به عنوان معاون امور کنسولی، امور مجلس و امور ایرانیان خارج از کشور از آقای وزیر دریافت کردم، از حسن اعتماد منوچهر متکی قدردانی کرد و افزود: بخش فراوانی از خبرهای منتشر شده در برخی از سایت‌ها درباره جابه‌جایی معاونت‌ها، درست است و جزئیات آنها بعدا مطرح خواهد شد.

قشقاوی با ذکر این نکته که شاید امروز آخرین جلسه سخنگویی من باشد، درباره جایگزین‌اش گفت: تاکنون شخصی برای تصدی این پست اعلام نشده و این به اراده وزیر بستگی دارد که چه کسی را برای آینده معرفی کند. اگر سخنگو نباشد، وزیر تا انتخاب سخنگوی جدید می‌تواند کار اطلاع‌رسانی را بر عهده بگیرد.

وی در پاسخ به سوالی درباره مدیریت جهانی که از سوی محمود احمدی نژاد طرح شده است و اینکه کدام بخش از بسته پیشنهادی در نشست ژنو ۲ گفت‌وگو شد؟ گفت: چطور ما در مدیریت جهانی نیستیم؟ ایران در حال حاضر جزو پنج قدرت استراتژیک جهان است. جنگ صدام علیه ایران به خاطر آن بود که ما در آن زمان، قدرت استراتژیک نبودیم.

قشقاوی با اشاره به بیانیه جنبش عدم تعهد در تهران که ۱۱۸ کشور عضو از حق هسته‌ای ایران حمایت کردند، خاطرنشان کرد: آیا این به معنای حضور ما در مدیریت جهان نیست؟ زمانی که یک ایده بخواهد به مرحله عمل برسد نباید در مورد آن با عجله قضاوت کرد و این ایده نیازمند مکانیسم‌هایی است. اگر ما در مدیریت جهانی تاثیرگذار نیستیم چرا در اجلاس هلند در بحث امنیت افغانستان از ایران دعوت به عمل می‌آید؟ چرا در مورد عراق از ما دعوت به عمل می‌آورند؟ زیرا ایران قدرتی استراتژیک است.

سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه ما در امنیت جهانی مشارکت داریم به اظهارات دیوید میلیبند، وزیر خارجه انگلیس در خصوص مشارکت ایران در افغانستان اشاره کرد.

دولت زاییده ملت است

یکی از خبرنگاران به اظهارات کلینتون وزیر خارجه آمریکا مبنی بر اینکه ایرانی‌ها مردمی متمدن هستند، ولی گرفتار دولتمردانی شده‌اند که نمی‌خواهند حقیقت را بگویند، اشاره کرد که قشقاوی در این باره گفت: دولت و حکومت ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی زاییده و فرزند مستقیم و بلاواسطه ملت است. در ۳۰ سال بعد از انقلاب به طور متوسط ۳۰ انتخابات با حضور گسترده مردم برگزار شد که آخرین آن انتخابات اخیر ریاست جمهوری با مشارکت ۸۵درصدی مردم بود.

مردم ایران همواره نمایندگی مستقیم و کامل به حکومت‌گران خود داده‌اند. وی با بیان اینکه ما به فرهنگ و تمدن خود افتخار می‌کنیم، افزود: حرف‌هایی که بین حوزه تمدنی و فرهنگی یک ملت و دولت تفکیک ایجاد می‌کند، قابل قبول نیست.

سخنگوی وزارت خارجه دیروز درواکنش به اعطای جایزه صلح نوبل به باراک اوباما رییس‌جمهور آمریکا گفت: ‌علی‌القاعده جایزه قطع نظر از ماهیت یا انگیزه‌های اعطای آن باید به عملکرد داده شود. عده‌ای عنوان کردند که اعطای این جایزه در فرصت ۹ ماهه زود است و عده‌ای نیز گفتند که شاید اعطای این جایزه به خاطر آن بوده که اوباما از جنگ‌سالاران گذشته از جمله بوش به شدت رویگردان بوده است. این در حالی است که بودجه مصوب پیشنهادی دفاعی آمریکا برای سال آینده ۱۰ میلیارد نسبت به دولت گذشته افزایش داشته است.

یک سوء‌تفاهم اداری

قشقاوی درباره تازه‌ترین اظهارات مقامات اماراتی به موضوع جزایر سه‌گانه و بحث ایجاد تاسیسات اداری در جزیره ابوموسی توسط ایران گفت: بر مبنای قرارداد موجود،‌ معتقدیم که می‌توانیم این سوء‌تفاهم اداری را با مذاکره دوجانبه حل کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه ورود طرف ثالث اعم از کشور یا سازمان بین‌المللی را به این موضوع سازنده ندانست و افزود: تبلیغات در این زمینه به نفع دو ملت نیست.

وی با تاکید بر اینکه جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک تا ابد ایرانی هستند، گفت: ما بر سر ایرانیت، اصالت تاریخی و هویت این جزایر با کسی سخنی نداریم و همواره اعلام آمادگی کرده‌ایم که در خصوص سوء تفاهم اداری و جزئی در این زمینه گفت‌وگو می‌کنیم.

قشقاوی با بیان اینکه ما موضع خودمان را داریم، افزود: هیچ‌کس بر سر خاک خود حاضر به گفت‌وگو با طرف دیگر نیست.

غرب می داند که تحریم بی فایده است

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به رویکرد دوگانه غرب آیا ضرورتی به برگزاری نشست بین سولانا و جلیلی وجود دارد‌؟ گفت: آنها خودشان می‌دانند که تهدید و تحریم بی‌فایده است و زبان تهدید و تحریم پاسخگو نیست.

وی با بیان اینکه آنها با این زبان هیچ جوابی و حتی جواب کمی نیز نگرفته‌اند، خاطرنشان کرد: کاملا ناموفق بودند و شکست خوردند.

سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه ما اهل تعامل و مذاکره هستیم، افزود: نشست اخیر ژنو این موضوع را اثبات کرد و هم ایران و هم طرف مقابل ضمن ابراز رضایت، مذاکرات را مثبت خواندند.

قشقاوی محور مذاکره ژنو را بسته جامع پیشنهادی ایران عنوان کرد و گفت: آنها در این نشست بسته فراگیر را پذیرفتند و جلسه دوم نیز در همین چارچوب است. همان چارچوبی که در ژنو مورد توافق قرار گرفت، ادامه خواهد یافت. وی با اشاره به تداوم فعالیت هسته‌ای ایران در چارچوب معاهده NPT، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و مفاد موافقتنامه جامع پادمان، گفت: در اجلاس ژنو هیچ‌گونه مذاکره‌ای درباره حقوق هسته‌ای ایران صورت نگرفت. ما به عنوان عضو آژانس به این سازمان اعلام کردیم که سوخت ما برای تولید رادیوایزوتوپ‌ها رو به اتمام است و در نشست سه‌جانبه بین ایران، ‌آژانس و کشورهایی که در این زمینه اعلام آمادگی کرده‌اند، راجع به قیمت، نحوه وصول و شکل کار گفت‌وگو خواهد شد.

قشقاوی با یادآوری این نکته که این بدان معنا نیست که ما دست بسته واردات باشیم،‌ افزود: نمی‌شود فعالیت ۱۵۰ بیمارستان متوقف شود. ما مایل به دریافت این سوخت هستیم و بر همین اساس نشست ۱۹ اکتبر برگزار می‌شود و انشاءالله توافق صورت گیرد و ما سوخت ۲۰درصدی را برای رآکتور تهران دریافت کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه بار دیگر با تاکید بر اینکه این به معنای دست بسته شدن نیست، یادآور شد: ما حتما نیازهای خود را در چارچوب قانونی و معیارهای مشخص برطرف می‌کنیم. موضوع سوخت رآکتور تهران قبل از مذاکرات ژنو مطرح شده و این رآکتور در حال حاضر تحت نظارت آژانس است و موضوعی است که به سال‌های اول انقلاب بازمی‌گردد. تاسیسات غنی‌سازی فردو را نیز خودمان به آژانس اعلام کردیم.