احساس مسوولیت نمایندگان

لایحه هدفمند کردن یارانه انرژی از سرنوشت‌سازترین موضوع‌هایی است که این روزها در مجلس قانونگذاری کشور و نمایندگان درباره آن بحث می‌کنند. در نشست صبح روز گذشته یک مساله جذاب را می‌شد از حال و روز مجلس به خوبی دید: مسوولیت‌پذیری و احساس تکلیف در مشارکت. دیروز نماینده‌ای نبود که در این باره سکوت کامل اختیار کند و تحرک نشان ندهد. دریافت ۳۰ پیشنهاد درباره دو موضوع «قیمت بنزین» و «زمان آزادسازی قیمت‌ها» در کانون توجه نمایندگان قرار داشت.

به گزارش ایرنا، با آغاز بررسی جزئیات لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها، تب و تاب نمایندگان برای اعلام نظر و بیان پیشنهادها به عیان دیده می‌شد، چنانکه دستگاه ثبت‌نام الکترونیکی جوابگوی تقاضای نمایندگان نبود و پس از دقایقی از کار افتاد.

نخستین اختلاف نظرها در ماده یک لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها بود، نمایندگان مجلس با حساسیت ویژه‌ای حتی درباره واژه‌ها و کلمات این ماده که در مورد اصلاح قیمت حامل‌های انرژی است، پیشنهاد مطرح می‌کردند.

به نظر برخی از نمایندگان مجلس ماهیت این ماده تاثیری مستقیم بر معیشت، بخش صنعت، تولید و کشاورزی دارد.

علیرضا محجوب، احمد توکلی، بهمن محمدیاری، محمدرضا‌خباز، محمد مهدی مفتح، علی اکبر اولیا، محمد دهقان، علی‌اصغر یوسف‌نژاد از جمله پیشنهاد دهندگان بند ماده یک لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها به ویژه بند الف آن بودند.

محجوب نماینده تهران در مجلس در ماده یک چندین بار پیشنهادهای خاص خود را داشت که علی لاریجانی خطاب به وی گفت: آقای محجوب ظاهرا این نهضت همچنان ادامه دارد! وی حتی تذکر داد که اگر اینگونه پیش برویم پنج شنبه و جمعه نیز باید اینجا باشیم.

هر یک از پیشنهادهای نمایندگان مجلس سخنران مخالف و موافق نیز داشت، تعداد متقاضیان مخالف و موافق به حدی بود که دستگاه ثبت‌نام الکترونیکی خراب شد؛ چرا که نمایندگان دائما انگشت خود را روی دستگاه می‌گذاشتند تا نام خود را ثبت کنند. این اشتیاق نمایندگان در بیان مخالفت و موافقت خود نسبت به پیشنهادها واکنش حمیدرضا حاجی بابایی عضو هیات رییسه را به دنبال داشت و خطاب به آنها گفت: زمانی انگشتان مبارک شما روی دکمه‌ها است ما کاری نمی‌توانیم بکنیم. در هنگام خراب شدن دستگاه ثبت نام الکترونیکی، محمدرضا باهنر، حمیدرضا حاجی بابایی و محسن کوهکن به کنار لاریجانی رفتند و به دنبال راهکاری برای حل این مشکل شدند.

به دلیل این که ماده یک این لایحه پیشنهادهای زیادی داشت در بسیاری از موارد لاریجانی اعلام کرد که این پیشنهاد سخنران موافق و مخالف ندارد و رای‌گیری شود که احمد توکلی اعتراض کرد و گفت: چرا در این لایحه بسیار مهم اجازه نمی‌دهد نمایندگان مخالف و موافق صحبت کنند.

تعداد بالای پیشنهادهای نمایندگان موجب شد پس از گذشت دو ساعت از بررسی لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها مجلس هیچ مصوبه‌ای نداشته باشد. شاید به همین دلیل لاریجانی پیشنهاد تشکیل جلسه بعدازظهر را به رای گذاشت، اما نمایندگان با این پیشنهاد به شدت مخالفت کردند و رییس مجلس در هنگام اعلام این پیشنهاد تصریح کرد: مجلس فردا جلسه علنی دارد، اگر امروز بعدازظهر جلسه نداشته باشیم، پس پنج‌شنبه و جمعه در خدمت خواهیم بود؛ اما وقتی آرا مشخص شد و ۱۳۵ نماینده مخالفت خود را با برگزاری جلسه علنی بعدازظهر دوشنبه اعلام کردند، لاریجانی گفت: این پیشنهاد بدجوری رای نیاورد.

مخالفان و موافقان «بودن» یا «نبودن» واژه‌های «حداقل» و «حداکثر» در متن ماده یک لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها که هر یک بر خواسته خود پافشاری می‌کردند، رای‌گیری‌های پی در پی را به دنبال داشت و هیات رییسه مجلس را به دردسر انداخت؛

چرا که در هر بخش از متن ماده یک که کلمه حداقل یا حداکثر وجود داشت، یک نماینده پیشنهاد می‌داد این کلمه حذف شود یا حداقل به حداکثر و اگر حداکثر بود به حداقل تبدیل شود و رییس مجلس نیز مجبور بود برای هر بار رای‌گیری انجام دهد. نمایندگان مجلس پس از سه ساعت و ۱۵ دقیقه از بررسی جزئیات لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها تا بند «ب» ماده یک این لایحه را که در خصوص اصلاح قیمت حامل‌های انرژی است، بررسی کردند. اگرچه نمایندگان ملت روز دوشنبه روز پرکاری را پشت سر گذاشتند و در بسیاری از بحث‌ها شرکت کردند، اما در نهایت مجلس هیچ مصوبه‌‌ای از لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها نداشت و از این لایحه ۱۳ ماده‌‌ای‌ تنها ماده یک آن که خود این ماده نیز شامل ۳ بخش و ۶ تبصره است، نمایندگان به بررسی بخش «الف» و «ب» این ماده و یک تبصره آن پرداختند و در نهایت مجلس امروز در این لایحه هیچ مصوبه‌ای را نداشت.