واکنش ایران به اتهام دستیابی به دانش بمب اتمی

قشقاوی: مسوولیت ناپدید شدن شهرام امیری در عربستان بر عهده ریاض است

دنیای‌اقتصاد- مجید اعزازی: سخنگوی وزارت خارجه دیروز ادعای روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز علیه ایران مبنی بر دستیابی به دانش ساخت بمب اتمی را رد کرد و درباره تفسیر و دیدگاه مقامات تهران درباره کد ۱/۳ توضیح داد. قشقاوی همچنین در واکنش به اخبار انتشار یافته از سوی برخی از منابع خبری عربستان مبنی بر این که شهرام امیری، ایرانی ناپدید شده در عربستان، یکی از کارکنان هسته‌ای سایت هسته‌ای قم است، گفت که مسوولیت ناپدید شدن وی در عربستان بر عهده ریاض است و تبلیغات غیرواقعی نمی‌تواند نافی مسوولیت عربستان باشد. وی برای دومین بار طی دو هفته گذشته از خبرنگاران رسانه‌های داخلی خواست تا فقط درباره ایرانیانی که در خارج از کشور محبوس هستند، مقاله بنویسند، نه درباره خارجیانی که در داخل ایران در بازداشت به سر می‌برند.

حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجه دیروز در نشست هفتگی خود با خبرنگاران درباره ادعای روزنامه نیویورک‌تایمز مبنی بر این که ایران به دانش ساخت بمب هسته‌ای دست یافته است، با استناد به اظهارات روز یکشنبه محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌ در تهران مبنی بر اینکه «آژانس بر مبنای فرضیات و حدسیات عمل نمی‌کند و بر اساس استانداردهای واقعی سخن می‌گوید»، گفت:‌ آقای البرادعی دیروز اتهامات مبنی بر تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را رد کرد.

وی با اشاره به ۲۰ گزارش رسمی‌آژانس که در آنها بر عدم انحراف ایران از فعالیت صلح‌آمیز هسته‌ای تاکید شده، طرح این گونه ادعاها را فضاسازی‌های رسانه‌ای و تبلیغاتی خواند که فاقد ارزش است. فعالیت هسته‌ای ایران صلح‌آمیز، ‌شفاف و در چارچوب معاهده NPT و مفاد جامع پادمان است و هیچ‌گونه انحرافی از فعالیت‌های هسته‌ای ایران صورت نگرفته است.

وی با اشاره به این که در منطق و فلسفه امر عدمی‌نیاز به اثبات ندارد، خاطرنشان کرد: متاسفانه عده‌ای به منطق عدمی‌توجه ندارند.

وی در واکنش به اظهارات البرادعی که خواستار اجرای پروتکل الحاقی توسط ایران شده و همچنین اختلاف تفسیر کد ۱/۳ بین آژانس و ایران گفت: روز شنبه علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی‌ در کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود با البرادعی توضیح داد. دستورالعمل اجرایی کد ۱/۳ در سال ۱۹۷۶ تدوین و در آن زمان ایران آن را پذیرفت. این دستورالعمل در سال ۲۰۰۲ اصلاح شد، ایران در یک مقطع زمانی، به صورت موقت و داوطلبانه تعلیق غنی‌سازی را پذیرفت و علاوه بر آن بخشی از پروتکل الحاقی را نیز اجرا کرد، اما این رویکرد در دولت آقای احمدی‌نژاد تغییر یافت و بعد از آنکه قطعنامه‌های شورای امنیت در پاسخ به اقدام ایران صورت گرفت، جمهوری اسلامی‌تصمیم گرفت مجموعه اقداماتی که داوطلبانه و موقتی اجرا کرده بود، ملغی کند. از جمله اصلاحیه کد ۱/۳ و ما نیز رسما به آژانس اعلام کردیم که دیگر اجرا نمی‌کنیم. این بدان معنا است که ما کد ۱/۳ قدیم و مصوب ۱۹۷۶ را قبول داریم و این موضوع را به آژانس اعلام کردیم. بر همین اساس یک سال قبل تاسیسات غنی‌سازی جدید را به آژانس اعلام و حسن نیت خود را نشان دادیم. وی با بیان اینکه همه می‌دانند که ایران کشوری قاعده‌مند است و همه فعالیت‌های آن بر پایه حقوقی و درست انجام می‌‌شود، گفت: انتظار بر مبنای اصلاحیه جدید انتظار درستی نیست و ما بر اساس کد ۱/۳ قبل از انقلاب عمل کردیم.

وی درباره تامین سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران نیز گفت: رآکتور تحقیقاتی تهران اقدام به تولید رادیو ایزوتوپ‌های هسته‌ای می‌کند که کاربرد وسیعی در زمینه پزشکی و درمان سرطان دارد و این رآکتور به سوخت با غنای ۲۰‌درصد نیاز دارد و ما قبلا تهیه می‌کردیم. به دلیل عضویت ما در معاهده NPT و طبق مقررات، قبل از اتمام سوخت نیازمان را به آژانس اعلام کردیم. آژانس این موضوع را به کشورهای دارنده و فرستنده سوخت اطلاع داد و برخی از کشورها به آژانس اعلام آمادگی کردند و ۱۹ اکتبر (۲۷ مهر) جلسه سه‌جانبه‌ای بین ایران، ‌آژانس و کشورهایی که در این زمینه اعلام آمادگی کرده‌اند، برگزار خواهد شد که این آغاز راه است و توافق در زمینه قیمت، مکانیسم وصول، میزان آن و ... بعد از ۱۹ اکتبر مورد گفت‌وگو قرار خواهد گرفت. آنچه که تاکنون به صورت شفاف مطرح شده اصل اعلام نیاز ایران است و آنها در جریان فعالیت ایران هستند و چیز پنهانی وجود ندارد.

ریاض؛ مسوول سرنوشت امیری

قشقاوی در واکنش به مطلب روزنامه‌الشرق‌الاوسط به نقل از منوچهر متکی، وزیر خارجه مبنی بر این که شهرام امیری یکی از چهار دانشمند هسته‌ای ایران است که توسط آمریکا بازداشت یا ربوده شده‌ است، گفت: مسوولیت ناپدید شدن شهرام امیری، زائر ایرانی مفقود شده در عربستان بر عهده ریاض است. حدس و گمان‌های رسانه‌ای محلی از اعراب ندارد و تبلیغات غیرواقعی نمی‌تواند نافی مسوولیت عربستان باشد. وی افزود: در خصوص شهرام امیری آنچه مسلم است این است که وی برای انجام سفر عمره مفرده به عربستان رفته بود و حضورش در این کشور ثبت شده و اکنون سرنوشتش مشخص نیست. این که موضوع مفقود شدن شهرام امیری را پیگیر باشیم وظیفه دیپلماتیک ما است. طبیعی است هنگامی‌که نام شهروند ایرانی در عربستان ثبت می‌شود مسوولیتش به عهده این کشور است.

سخنگوی وزارت خارجه مطلب الشرق‌الاوسط به نقل از متکی را مطلبی کذب خواند و گفت: روزنامه الشرق‌الاوسط مطلب را تحریف کرده و برای چندمین بار است که این تحریفات صورت می‌گیرد. این روزنامه اظهار داشته افرادی که آقای متکی گفته دانشمندان هسته‌ای هستند در حالی که در مطلب آقای متکی اشاره به شغل و کار آنها نشده بود.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درباره سرنوشت ۳ آمریکایی بازداشت شده در ایران با اشاره به اقرار طرف آمریکایی مبنی بر ورود غیرقانونی این افراد به مرز، گفت: این موضوع باید توسط نهادهای ذی‌ربط از جمله نهادهای قضایی پیگیری شود که البته در حال پیگیری است و بعد از پیگیری‌ها اطلاع‌رسانی صورت خواهد گرفت.

قشقاوی با تاکید بر اینکه نباید در زمینه حقوق شهروندی تبعیضی قائل شد، تصریح کرد:‌ ما نمی‌خواهیم گروکشی و باج‌گیری کنیم. نمی‌شود راجع به افراد آمریکایی صحبت کرد، ولی راجع به اتباع ایرانی در خارج از کشور سخنی نگفت. ما وکیل ‌مدافع ایرانیان هستیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: ما هیچ ورودی به بحث ماهیت شغلی افراد نداریم و تاکیدمان بر حقوق شهروندی آنان است. شهروندانی از ما در کشورهای دیگر دچار مشکلاتی شده‌اند و توقع این است که رسانه‌های داخلی به وضعیت آنان توجه داشته باشند. رسانه‌های خارجی به موضوع شهروندان خود می‌پردازند. هیچ نیازی نیست که خبرگزاری‌ها یا روزنامه‌ها راجع به شهروندان خارجی بنویسند؛ شما فقط بر حقوق هموطنان خود متمرکز شوید. اقتضای حقوق شهروندی این است که نمی‌شود یک‌جانبه دید. ما نمی‌خواهیم با‌ج‌گیری کنیم. نمی‌شود راجع به افراد آمریکایی صحبت کنیم، اما ایرانی‌ها را رها کنیم. اولویت ما ایرانی‌ها هستند. ما وکیل مدافع ایرانی‌ها هستیم. ضمن این که به حقوق آنان احترام می‌گذاریم کما این که به سفیر سوئیس حق دسترسی کنسولی دادیم که سه تبعه‌ آمریکایی را ملاقات کند. روز یکشنبه سایت خبری جهان وابسته به علیرضا زاکانی، نماینده اصولگرای مجلس گزارش داد که منابع خبری عربستان ادعا کردند یکی از کارمندان انرژی هسته‌ای ایران به نام «شهرام. م» چندی پیش به این کشور پناهنده شده است. گفته می‌شود این فرد کارمند سایت فردوی قم بوده و ظاهرا به بهانه سفر زیارتی به عربستان می‌رود و بلافاصله به پناهندگی این کشور درمی‌آید و در حال‌ حاضر نیز با سازمان منافقین همکاری می‌کند.

موضوع هسته‌ای عادی شده است

وی با احتراز از اظهارنظر و پیشداوری درباره نشست‌ آتی بین ایران و ۱+۵ گفت: از الان نمی‌توان درباره آینده قضاوت کرد. نفس مذاکره ژنو رو به جلو و سازنده بود و براساس محور بسته پیشنهادی شکل گرفت. موضوع هسته‌ای ایران در فرآیند عادی سازی و در سراشیبی حل‌ قرار دارد و ما با این نگاه مثبت جلو می‌رویم. وی همچنین در واکنش به تصمیم برخی از اعضای کنگره آمریکا برای تحریم فروش بنزین به ایران و درباره این که آیا تحریم بنزین عملی خواهد بود؟ و آیا تصمیم کنگره با نشست‌های هسته‌ای مرتبط است؟ گفت: ارتباط زمانی مستقیمی‌بین آنها وجود ندارد. وی با بیان اینکه همه طراحان این طرح در فضای گذشته سیر می‌کنند، گفت: درخت پوسیده تحریم دیگر قدرت ندارد میوه دهد و تحریم کاملا فاقد ارزش است.

آمریکا ادعای نیویورک‌تایمز را رد کرد

مشاور امنیت ملی آمریکا در گفت‌وگو با یک شبکه خبری با اشاره به خرسندی کاخ سفید از همکاری ایران با آژانس گفت که روند امور در مسیر صحیح است. به گزارش خبرگزاری مهر، جیمز جونز، مشاور امنیت ملی آمریکا در گفت‌وگو با سی ان ان گفت: همه مسائل در زمینه برنامه هسته‌ای ایران در روند صحیح خود قرار گرفته است. وی در ادامه ادعای روزنامه نیویورک‌تایمز را درباره ساخت بمب هسته‌ای ایران رد کرد و آن را بی‌پایه و اساس خواند. نیویورک تایمز این ادعا را در گزارشی پس از دیدار محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌ با مقامات ایرانی بیان کرد. مشاور امنیت ملی آمریکا با اشاره به تصمیم ایران برای دادن اجازه به بازرسان آژانس به منظور بازرسی از تاسیسات هسته‌ای جدید خود در قم این اقدام را بسیار مهم خواند. قرار است، بازرسان آژانس در تاریخ ۲۵ اکتبر (۳ آبان) از تاسیسات پایلوت آزمایشگاهی قم بازرسی کنند. در تحولی دیگر ،سوزان رایس، نماینده آمریکا در سازمان ملل و رییس دوره‌ای شورای امنیت روز یکشنبه در گفت‌وگو با یک شبکه خبری گفته است که مقامات واشنگتن و اعضای گروه ۱+۵ مشتاقانه مذاکرات هسته‌ای ایران را دنبال می‌کنند. رایس در گفت‌وگو با شبکه ان‌بی‌سی گفت: اما اگر ایران صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود را ثابت نکند، دولت آمریکا و اعضای گروه ۱+۵ درباره اعمال تحریم‌های بیشتر علیه این کشور فکر می‌کنند. نماینده آمریکا در سازمان ملل و رییس دوره‌ای شورای امنیت تصریح کرد: هم‌اکنون مقامات آمریکایی و اعضای گروه ۱+۵ مشتاقانه با مقامات ایرانی درباره برنامه هسته‌ای این کشور گفت‌وگو می‌کنند، اما تهران زمان زیادی را برای تکمیل مذاکرات و اعلام یک پاسخ مناسب ندارد. وی در ادامه مدعی شد: اگر تهران صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود را اثبات نکند، ایالات متحده سه گزینه را در پیش رو دارد که اولین آنها اعمال تحریم‌های بیشتر علیه این کشور از طریق شورای امنیت است. رایس دومین گزینه موجود را افزایش همکاری‌ها با هم‌پیمانان اروپایی برای مجازات ایران و سومین گزینه را اقدام نظامی‌ علیه این کشور خواند.