رشد نمره ایران با تنزل رتبه در توسعه انسانی
این تنزل نشاندهنده آن است که سرعت بهبود نمره توسعه انسانی در ایران همپای سایر کشورها نبوده است. در منطقه ایران، رتبه کویت ۳۱، قطر ۳۳، امارات ۳۵ و لبنان ۸۳ است.
با وجود رشد نیم درصدی نمره جهانی اتفاق افتاد
تنزل رتبه جهانی ایران در توسعه انسانی
دنیایاقتصاد- در حالی که طبق تازهترین گزارش توسعه انسانی سال ۲۰۰۹ سازمان ملل متحد، نمره توسعه انسانی (HDI) ایران با افزایش نیم درصدی به ۷۸۲/۰ افزایش یافته است، در «ردهبندی» جهانی توسعه انسانی در میان ۱۸۲ کشور جهان ایران با یک پله سقوط از رتبه ۸۷ به ۸۸ سقوط کرده است.
شاخص توسعه انسانی شاخصی است که بر اساس معیارهایی چون امید به زندگی، کیفیت نظام آموزشی، درآمد واقعی و سرانه درآمد ملی محاسبه میشود و رقمی از 0 تا 1 را در بر میگیرد که هر چه این رقم بیشتر باشد دلالت بر وضعیت بهتر از نظر توسعه انسانی دارد.
با بررسی گزارش سازمان ملل درباره شاخص توسعه انسانی طی ادوار گذشته مشخص میشود که ایران در تمامی ادوار در مقایسه با بسیاری از کشورها با وجود داشتن درآمد سرانه ملی بالاتر از نظر رشد شاخص توسعه انسانی در مقام پایینتری قرار دارد. گزارش توسعه انسانی سازمان ملل همچنین نشان میدهد ایران در رتبهبندی نهایی توسعه انسانی در سالهای اخیر همواره در رتبههایی پایینتر از کشورهای آمریکایی، اروپایی و آسیایی و بالاتر از کشورهای جنوب آفریقا و شاخ آفریقا قرار داشته است.
از دیگر نکات جالب این گزارش آن است که ایران در مقایسه با اکثر کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله کویت 31، قطر 33، امارات 35، بحرین 39 و عمان 56، از نظر شاخص توسعه انسانی در رتبهای به مراتب پایینتر قرار گرفته است. این در حالی است که این شرایط در قیاس میان ایران و کشورهایی همچون کوبا 51، ونزوئلا 58، ترکیه 79 و لبنان 83 نیز صادق است.
براساس گزارش امسال که متن کامل آن امروز (پنجم اکتبر) رسما منتشر میشود، جمهوری اسلامی ایران که سال گذشته رتبه ۸۷ را از نظر شاخص توسعه انسانی (HDI) در بین ۱۸۲ کشور دنیا کسب کرده بود، در گزارش امسال با یک پله نزول در جایگاه ۸۸ جهان قرار گرفته است که نشاندهنده کاهش یک پلهای رتبه ایران در توسعه انسانی است.
کاهش یک پلهای رتبه ایران از نظر شاخص توسعه انسانی در حالی است که ارزش این شاخص نسبت به سال گذشته افزایش داشته است و نمره ایران در سال گذشته 777/0 اعلام شده بود. این رقم در گزارش سال جاری به 782/0 افزایش یافته است.
«برنامه توسعه سازمان ملل» در حالی رتبه ایران در شاخص توسعه انسانی سال گذشته را در گزارش اولیه ۸۴ اعلام کرده بود که در گزارش تکمیلی با اضافه کردن سه کشور جدید، رتبه جدید ایران در سال ۲۰۰۸ میلادی را ۸۷ بین ۱۸۲ کشور اعلام کرد.
ایران در گزارش سال جاری میلادی جای خود را به تایلند داده است. تایلند با کسب نمره 783/0 در جایگاه 87 جهان از نظر شاخص توسعه انسانی قرار گرفته است.
ایران همچنان جزو کشورهای دارای توسعه انسانی متوسط قرار گرفته است.
همچنین ایران از نظر توسعه انسانی در رتبهای بالاتر از کشورهای گرجستان، چین، اردن، الجزایر، سوریه، ترکمنستان، مصر، آفریقای جنوبی، هند، مراکش و پاکستان قرار گرفته است.
در گزارش توسعه انسانی سال جاری میلادی، نروژ در صدر کشورهای جهان از نظر توسعه انسانی قرار گرفته است. نروژ با کسب نمره ۹۷۱/۰ به عنوان نخستین کشور جهان از نظر بالا بودن توسعه انسانی شناخته شده است.
استرالیا با کسب نمره 970/0 در جایگاه دوم و ایسلند نیز با کسب نمره 969/0 در جایگاه سوم قرار داده شده است.
کشورهای کانادا، ایرلند، هلند، سوئد، فرانسه، سوئیس و ژاپن نیز رتبههای چهارم تا دهم را به خود اختصاص دادهاند. کشور هلند در گزارش امسال با یک پله صعود نسبت به سال گذشته مواجه شده و سوئد یک پله سقوط کرده است. فرانسه نیز در ردهبندی امسال سه پله صعود داشته است.
بر اساس این گزارش آمریکا نیز با یک پله سقوط از نظر شاخص توسعه انسانی مواجه شده و با کسب نمره 956/0 در رتبه 13 جهان جای گرفته است.
رتبه برخی دیگر از کشورها عبارتند از: ایتالیا ۱۸، انگلیس ۲۱، آلمان ۲۲، کویت ۳۱، قطر ۳۳، امارات ۳۵، بحرین ۳۹، مجارستان ۴۳، کوبا ۵۱، مکزیک ۵۳، عمان ۵۶، ونزوئلا ۵۸، مالزی ۶۶، روسیه ۷۱، برزیل ۷۵، ترکیه ۷۹، لبنان ۸۳، اوکراین ۸۵، گرجستان ۸۹، چین ۹۲، اردن ۹۶، تونس ۹۸، الجزایر ۱۰۴، سوریه ۱۰۷، اندونزی ۱۱۱، مصر ۱۲۳، آفریقای جنوبی ۱۲۹، مراکش ۱۳۰، هند ۱۳۴، میانمار ۱۳۸، یمن ۱۴۰، پاکستان ۱۴۱، آنگولا ۱۴۳، سودان ۱۵۰، نیجریه ۱۵۸ و چاد ۱۷۵.
کشور آفریقایی نیجر نیز با کسب نمره 34/0 به عنوان آخرین کشور جهان از نظر توسعه انسانی شناخته شده است.
طرح:کوربیس
ارسال نظر