تازهترین توافقات ایران و آژانس
۲۷مهر ایران، آمریکا، فرانسه و روسیه درباره چگونگی تامین سوخت غنیسازی شده مذاکره میکنند
3 آبان بازرسان آژانس از تاسیسات قم بازدید میکنند
فرانسه ناظر فروش سوخت ۲۰درصدی بهایران شد
دنیای اقتصاد- بازدید بازرسان آژانس انرژی اتمیدر روز ۲۵ اکتبر (سوم آبان) از تاسیسات غنیسازی قم، رایزنی آژانس به منظور تامین سوخت ۲۰درصدی با چند فروشنده برای رآکتور تهران و جلب نظر مثبت آنان، نظارت فرانسه بر فرآیند جریان غنیسازی سوخت ایران در کشور ثالث و نشست مشترک ایران با آمریکا، فرانسه و روسیه درباره چگونگی تامین سوخت غنی سازی شده با حضور علی اکبر صالحی،رییس سازمان انرژی اتمیایران در ۱۹اکتبر(۲۷ مهر) از جمله مهمترین تصمیمات و توافقات دیروز مقامهای تهران با محمد البرادعی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.این در حالی است که البرادعی با اشاره به دیدگاههای متفاوتایران و آژانس در تفسیر کد ۱/۳ اعلام کرد که آژانس تفسیرایران را مبنی بر لزوم اطلاعرسانی درباره تاسیسات جدید غنیسازی شش ماه پیش از تزریق گاز نمیپذیرد و این اطلاعرسانی باید به هنگام آغاز ساخت تاسیسات جدید صورت بگیرد.
البرادعی شنبه بعد از ظهر برای هفتمین بار به تهران سفرکرد. او روز یکشنبه را با مذاکره با صالحی و محمود احمدینژاد آغاز کرد و با برگزاری کنفرانس خبری مشترک با صالحی پیگرفت.
۳ آبان؛ بازدید آژانس از سایت قم
به گزارش ایسنا، محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی دیروز در کنفرانس خبری مشترک با صالحی اعلام کرد که ٢٥ اکتبر(٣ آبان) بازرسان آژانس برای بازدید از تاسیسات قم به ایران میآیند. البرادعی گفت: ما مطمئن هستیم مساله هستهای ایران با گفتوگو حل میشود و فضا از رویارویی به سمت گفتوگو میرود.
وی درباره تحویل سوخت جایگزین برای رآکتور تحقیقاتی تهران نیز خبرداد که آژانس با چند نفر از فروشندگان سوخت تماس گرفته و پاسخهای خوبی دریافت کرده است. البرادعی گفت: اعلام آمادگی برخی کشورها برای تامین سوخت مورد نیاز ایران با غنای ۲۰درصد نشان دهنده حسن نیت آنهاست و ایران هم باید برای استفاده از این موقعیت و این حسن نیت گام بردارد. مدیر کل آژانس همچنین در قسمتی از اظهارات خود تاکید کرد که حضور وی در تهران ربطی به گفتوگوهای هفته گذشته ایران با ۱+۵ ندارد. وی افزود: ما پیشنهاد دادیم به ایران که اورانیوم با غنای ٥/٣درصد را تحویل دهد و اورانیوم ٢٠درصد را تحویل بگیرد. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: ایران برای یک سال و نیم آینده سوخت دارد، اما ما سعی میکنیم سریعتر سوخت مورد نیازش تهیه شود. من به اینجا آمدهام تا مسائل متفاوتی را با مقامات ایرانی مطرح کنم.
وی با بیان این که «تازه وارد» نبوده و بارها به ایران سفر کرده است، اظهار کرد: سفر من در خصوص همکاریهای فنی و پرسشهای آژانس از ایران است و این بار برای ادامه شفافسازی به ویژه در خصوص تاسیسات فردو در اینجا حاضر شدهام. وی با بیان این که گفتوگوهای خوبی با دکتر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی ایران داشته است، گفت: مطمئنم که ایران همکاریهای مناسبی خواهد داشت. ایران پیش از این از ما در خصوص تامین سوخت هستهای درخواست کرده بود و ما نیز با چند تامین کننده مذاکره کردیم که برخی از آنان پاسخ مثبت برای تامین این سوخت دادند.
وی با اشاره به این که درخواست ایران برای تهیه سوخت در خصوص درمانهای پزشکی از جمله سرطان است، گفت: این بخش بشردوستانه است و ما از آنها حمایت میکنیم. البرادعی ادامه داد: من گفتهام که ایران سوخت خود را ارائه کند تا سوخت غنیتر شده به این کشور داده شود و جزئیات بیشتر را ۱۹ اکتبر(۲۷مهر) در وین خواهیم داشت. وی ادامه داد: همچنین ١٩ اکتبر جنبههای فنی انتقال سوخت برای رآکتور تهران را بررسی میکنیم و در این زمینه فرانسه، به عنوان ناظر عمل خواهد کرد. ما مطمئن هستیم مساله هستهای ایران با گفتوگو حل میشود و فضا از رویارویی به سمت گفتوگو میرود. وی با بیان که ایران اکنون چرخه کامل سوخت را در اختیار دارد، گفت:ایران باید طبق مقررات عمل کند و به صورت جامع با جامعه بینالمللی همکاری کند. وی از گفتوگوهای هفته گذشته ایران و١+۵ و تحویل سوخت برای رآکتور تهران به عنوان مصداقهایی یاد کرد که نشاندهنده آن است که فضای همکاری میان ایران و جامعه بینالمللی در مسیر مناسب قرار گرفته است.
البرادعی تاکید کرد: آژانس با همه کشورها بدون استثنا برخورد میکند و هر کشوری که تصمیم میگیرد تاسیسات هستهای بنا کند باید همان موقع آن را اطلاع دهد. وی با اشاره به تفاوت تفسیر ایران از اجرای کد ١/٣ گفت: ایران در سال ٢٠٠٧ تصمیم گرفت قوانین قدیمیتر را در خصوص کد ١/٣ اجرا کند که براساس این قوانین شش ماه قبل از وارد کردن مواد هستهای به تاسیسات باید آژانس را مطلع کند، اما براساس کد ١/٣ جدید، ایران میبایست درباره شروع به ساخت تاسیساتش در همان زمان شروع به کار، آژانس را مطلع میکرد. در این تفسیر ما نقطهنظرات متفاوت با ایران داریم و آژانس تفسیر ایران را نمیپذیرد و معتقد است باید ایران در زمان مورد نظر ساخت تاسیساتش را اعلام میکرد.
اسرائیل؛ خطر اول منطقه
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اسرائیل را خطر اول در منطقه به خاطر داشتن سلاحهای هستهایاش دانست و گفت: اوباما اقدام و گامهای مثبتی را در این خصوص داشته است و سعی دارد در خصوص بازدید بازرسان آژانس از فعالیتها و تاسیسات هستهای اسرائیل اقداماتی را انجام دهد.
وی همچنین بر اجرای هرچه سریعتر پروتکل الحاقی از سوی ایران تاکید کرد و گفت: این مساله میتواند نگرانیهای زیادی را از جامعه بینالملل رفع کند. البرادعی گفت: بارها گفتهام آژانس دلیل و مدرکی در این خصوص که ایران در حال ساخت بمب و سلاح هستهای است در دست ندارد. صرفا اطلاعاتی که نشان میدهد ایران تحقیقاتی در زمینه سلاحسازی انجام میدهد به آژانس ارائه شده و ما درحال بررسی اصالت این گزارشها و اسناد هستیم. ما بین اتهامات و واقعیت فرق میگذاریم و آژانس براساس اطلاعات اصیل تصمیمگیری میکند. وی همچنین تاکید کرد: ما به همکاری با ایران ادامه میدهیم و هر گزارشی که به آژانس ارائه شود یا منتشر شود ما پس از ارزیابی و بررسی اصالت آن گزارش را منتشر میکنیم.
صالحی 27 مهر به وین میرود
علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی، در کنفرانس خبری مشترک با محمد البرادعی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مذاکرات خود با البرادعی را بسیار مفید خواند و خبر داد که بازرسی آژانس از تاسیسات غنیسازی جدید (فردو) در نزدیکی قم در ماه جاری انجام خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، صالحی در سخنان مقدماتی با اشاره بهاینکه مذاکرات خوبی بین البرادعی و وی صورت گرفته است، گفت: ما مذاکرات خوبی هم با آقای رییس جمهور داشتیم که بسیار مفید بود و مسائل متنوعی مطرح شد.موضوع هستهایایران در بعد پادمانی کاملا حل شده است، اما امیدواریم ازاین به بعد موضوع هستهای را در سراشیبی ببینیم.
وی گفت: اقدامات بسیار خوبی در مورد همکاریهای آینده با آژانس انجام گرفته و تصمیمات خوبی دراین موضوعات گرفته شده است که به نتایج مطلوبی رسیدیم و قرار براین است که اورانیوم ۵/۳درصد بدهیم و اورانیوم ۲۰درصد را تحویل بگیریم واین موضوع مسیر خود را طی میکند.
صالحی گفت: در این خصوص جلسهای در 19 اکتبر(27مهر) در وین خواهیم داشت.
وی در خصوص تاسیسات هستهای قم گفت: آژانس ازاین که ما این تاسیسات را قبل از زمان مقرر اعلام کردیم از ما تشکر کرد و اقدامات بعدی در چارچوب توافقات پارلمانی انجام میشود از جمله بازرسیهای آژانس که ما امیدواریم با توافقاتی که انجام شد از همین ماه شروع بشود.
رییس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: در ماه نوامبر(10 آبان تا 9 آذر) که جلسه شورای حکام آژانس برگزار میشود امیدواریم شاهد گزارش خوب و مثبتی در خصوص فعالیتهای هستهای ایران باشیم و موضوع هستهای ایران کاملا به حالت عادی بازگردد که البته از نظر ما عادی است. امیدواریم با اقدامات شفافسازی ما افکار عمومی بینالمللی از این اقدامات استقبال کند.
نگرانی احمدینژاد از عملی نشدن شعار تغییر
رییس جمهور در دیدار مدیر کل سازمان بین المللی انرژی اتمیبا اشاره به شعار تغییر رییس جمهور آمریکا اظهار کرد: زمان زیادی برای عملی شدن این شعار وجود ندارد و این به منزله از دست رفتن فرصتها است. به گزارش دفتر امور رسانههای ریاستجمهوری، محمود احمدی نژاد همکاریهای جمهوری اسلامیایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمیرا موفقیتآمیز و دارای نتایج رضایت بخشی دانست و با قدردانی از تلاشهای محمد البرادعی گفت: در مجموع به واسطه همکاریهای خوبی که بین ایران و آژانس انرژی اتمیبرقرار است مسائل مهمیحل و فصل شد و امروز هیچ مساله مبهمیبین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمیباقی نمانده است. رییس جمهور با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامیایران همواره در تلاش بوده است که آژانس بینالمللی انرژی اتمیو دبیر کل آن در انجام ماموریت خود موفق باشند، تصریح کرد: در مجموع همکاریهای خوبی بین آژانس و ایران شکل گرفت که نتایج مفیدی در بر داشت. احمدی نژاد اظهار کرد: بر این باور هستیم اگر آژانس بین المللی انرژی اتمیقدرتمند باشد به راحتی میتواند در انجام ماموریتهای مختلف خود موفق باشد از این رو در بسیاری از مواقع فراتر از قانون و
تعهدات عمل کردهایم. البرادعی نیز در دیدار با رییس جمهوری اسلامی ایران با بیان این که همواره همکاریهای خوبی بین تهران و آژانس برقرار بوده است، گفت: از طریق این همکاریها امروز مساله هستهای ایران در مسیر عادی قرار گرفته است. به گزارش ایرنا البرادعی گفت: با توجه به این که دولت جدید آمریکا به دنبال تغییر، احترام متقابل و استمرار گفت و گو با دیگر کشورها است، امیدواریم از این فرصت استفاده شده و با اتخاذ سیاستی هوشمندانه در جهت اصلاح وضع موجود حرکت شود. البرادعی اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور پیشرفته و بزرگ اسلامی مسوولیت سنگینی بر عهده دارد تا بتواند بازگو کننده مواضع این کشورها باشد.
ارسال نظر