با آقای احمدی‌نژاد هیچ چیز قابل پیش‌بینی نیست

رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی‌در گفت‌وگو با نشریه پنجره ناگفته‌هایی از جلسه رای اعتماد مجلس به کابینه دهم را بیان کرد. به گزارش جهان، در این گفت‌وگو که در جدیدترین شماره «پنجره» منتشر شده آمده است: دکترحداد عادل درباره چگونگی اعمال نفوذ دولت در مجلس و اینکه آیا فشار یا تطمیعی از سوی دولت برای جمع‌آوری رای اعتماد نمایندگان در کار بوده است یا نه؟ می‌گوید: تعبیر «تحت فشار» درست نیست، باید بگوییم مجلس واقع‎نگر بود و با این واقع‌نگری رای‎اعتماد به وزرای دولت دهم داد، این شرایط بصیرتی به عموم نمایندگان می‌داد که در تصمیم نهایی آنان تاثیر داشت.

وی درباره پیام رهبری و نقش آن در رای آوردن وزیران می‌گوید: سخن رهبری این بود که مصلحت است که قطار دولت از ایستگاه خارج شود (تعبیر از بنده است) و این در واقع پیامی است که همه گفته و ناگفته در مجلس درک می‎کردیم. اگر ما سخت‎گیری می‎کردیم و فرضا از بیست‎ویک وزیر ده تا دوازده نفر از آنان رای‎اعتماد نمی‎آوردند و این‎کار باعث می‎شد که هیات دولت شکل نگیرد. این‎کار، با هر نیتی صورت می‎گرفت، صحیح نبود، زیرا تفسیر محافل داخلی و خارجی این می‎شد که ایران هنوز از تنش‌های بعد از انتخابات بیست‎ودوم خرداد خارج نشده و در نهایت، این‎کار صددرصد به زیان نظام بود. رهبری در اوایل امر، قبل از اینکه اعضای کابینه به مجلس معرفی شوند توصیه‎ای کرده بودند مبنی بر اینکه اگر مجلس می‎خواهد سختگیری کند، آن را در بعد دیانت و درستی و انقلابی بودن انجام دهد.

مساله‎ای که در ابتدا باید به آن توجه داشت این است که رهبری تاکید داشتند که این پیام من به‎عنوان تکلیف به نمایندگان نیست، یعنی رهبری هیچ دستوری به مجلس نداده و در نتیجه مخالفت مخالفان و رای مخالف دادن آنها به‎معنای مخالفت با ولایت فقیه نیست، یعنی رهبری نخواستند عنوان حکم حکومتی مانع روند قانونی مجلس شوند و منتها رهبری به‎عنوان دیده‎بانی که در یک نقطه مرتفعی ایستاده و از حوادث دور و نزدیک که اتفاق می‎افتد، آگاه هستند خواستند نظر خود را به نمایندگان منتقل کنند و مجلس هم با درک مصلحت‎اندیشی رهبری این پیام را جدی گرفت.

رییس سابق مجلس شورای اسلامی ‌درباره اینکه اگر پیام رهبری نبود چند وزیر رای می‌آوردند، گفت: اگر پیام رهبری نبود تعداد بیشتری از وزرا احتمالا پنج یا شش نفر از آنها رای ‎اعتماد نمی‌آوردند. رهبری سوء‎نیتی در سخت‎گیری نمایندگان سراغ نداشتند و دقت در صلاحیت و کارآمدی وزیران را حق مجلس می‎دانستند، ولی ایشان به مجلس پیام دادند که در شرایط فعلی تشکیل یک دولت مقتدر به سود کشور و نظام است. نمایندگان هم با تمکینی که در مقابل پیام رهبری داشتند و دارند این نظر رهبری را هم مطاع دانستند، نتیجه خوبی هم گرفته شد و دولت شکل گرفت. وی درباره جابجایی‌های احتمالی در دولت اظهار داشت: با این آقای دکتر احمدی‎نژاد هیچ‎چیز قابل پیش‎بینی نیست و همه‎چیز ممکن است. حالا بعضی این موضوع را حسن آقای احمدی‎نژاد می‎دانند و بعضی عیب ایشان، و در این جهت هیچ بعید نیست که ایشان شش ماه دیگر بهترین وزیر خود را عوض کنند. آقای احمدی‎نژاد همیشه به قول خودشان شگفتی‎ساز هستند.

دکترحداد عادل در بخش‌هایی ازاین گفت‌وگوی طولانی با بیان اینکه «دولت سعی داشت روی رای‎ نمایندگان تاثیر بگذارد «تاثیرگذاری دولت بر مجلس را چنین تحلیل می‌کند: خوب است بدانید اساسا در مجلس اراده‌ای برای مخالفت با دولت وجود نداشت. یعنی این مجلس، مجلسی نبود که بخواهد چوب لای چرخ دولت بگذارد و اصلا قبل از قضیه آقای مشایی و در اوایل تیر ماه اگر از مجلسی‌ها نظرشان را در مورد کابینه می‎پرسیدید، می‎گفتند تلاش می‎کنیم بیشتر وزرا رای بیاورند. ولی اتفاق‎هایی افتاد که به آن‎ها اشاره کردیم و سبب شد یک مقداری نمایندگان دچار مشکل بشوند که یکی داستان آقای مشایی و دیگری مساله معرفی وزرای زن بود والا مجلسی‌ها شمشیری برای بریدن سر کابینه تیز نکرده بودند. از سوی دیگر در شرایط طبیعی و عادی انصافا باید گفت دولت هم کابینه‎ای ضعیف معرفی نکرد، آقای احمدی‎نژاد نسبت به سال ۸۴ کسی است که چهار سال تجربه ریاست‎جمهوری دارد و نیروهای بهتر و بیشتری را شناخته است.

آخرین فراز گفت‌وگوی رییس کمیسیون فرهنگی مجلس درباره دلایل عدم حضورش در رای گیری مجلس به وزرای کابینه بود که در این باره توضیحاتی جالب را بیان می‌کند:

این از عجایب است، زیرا من در چند هفته اخیر و خصوصا در هفته رای‎اعتماد، برای حصول نتیجه مناسب و معقول یکسره در تلاش بودم، متاسفانه نتوانستم در رای‎گیری شرکت کنم، در روز پنج‎شنبه جلسه مهمی داشتم و به این دلیل جلسه را روز پنج‎شنبه گذاشته بودم که فکر می‎کردم رأی‎گیری حداکثر روز چهارشنبه تمام می‎شود.

در آن روز تصمیم گرفتم در ابتدای جلسه شرکت کنم و بعد خود را به مجلس برسانم و با شروع نطق آقای احمدی‎نژاد که احتمال می‎دادم حدود پنجاه دقیقه صحبت کند، حرکت کردم. ایشان کوتاه صحبت کردند و گویی یک فرود اضطراری در نطق داشتند. بنده هم در راه به شلوغی خیابان‌ها برخورد کردم و وقتی که به دیوارهای بهارستان رسیدم، از طریق تلویزیون ماشین متوجه شدم که صندوق‎ها را برای شمارش بردند، در این شرایط دیدم قدم گذاشتن در داخل صحن مساله‎ساز است. البته می‎دانستم حضورم تغییری در نتایج به‎وجود نمی‎آورد.