بوئینگهای آمریکا گمانهزنی است
دنیای اقتصاد – سخنگوی وزارت خارجه ایران دیروز در یک کنفرانس خبری در پاسخ به پرسشی پیرامون فروش هواپیما از سوی آمریکا به ایران با بیان اینکه هیچ مقام رسمی آمریکایی در این خصوص به ایران مطلبی نگفته است، اعلام کرد که آنچه تاکنون مطرح شده، در حد گمانهزنی رسانهای است.همزمان، سایت تابناک از ادعای یک پایگاه خبری اسرائیلی مبنیبر تحویل بوئینگها خبر داده است.
ادعای رسیدن بوئینگها به ایران
دنیای اقتصاد - سخنگوی وزارت خارجه ایران دیروز در یک کنفرانس خبری در پاسخ به پرسشی پیرامون فروش هواپیما از سوی آمریکا به ایران با بیان اینکه هیچ مقام رسمی آمریکایی در این خصوص به ایران مطلبی نگفته است، اعلام کرد که آنچه تاکنون مطرح شده، در حد گمانهزنی رسانهای است.همزمان، سایت تابناک از ادعای یک پایگاه خبری اسرائیلی مبنیبر تحویل بوئینگها خبر داده است. سخنگوی وزارت خارجه مطرح کرد
درخواست لغو تحریم فروش هواپیما به ایران
دنیای اقتصاد- انتشار برخی اخبار درباره تحویل ۲۰ فروند هواپیمای مسافربری بوئینگ به ایران توسط آمریکا موجب شد تا حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجه خواستار لغو تحریم هواپیما و قطعات آن علیه ایران شود.پیش از موضعگیری قشقاوی، حمیدبهبهانی، وزیر راه و ترابری ایران نیز در این باره گفته بود: در صورت صحت این خبر، این اقدام از سوی سیاستمداران دولت آمریکا صرفنظر از سیاستها، عملی بشردوستانه است.
وی افزوده بود: این امکان وجود دارد که در یک هواپیما که از کشور ایران پرواز میکند، چندین مسافر مختلف از کشورهای متعدد حضور داشته باشند و به همین دلیل امنیت پرواز بحثی بینالمللی تلقی میشود. تحریم ورود هواپیما و قطعات آن به ایران به مثابه تحریم تمامی کشورهای جهان است. سه روز پیش از این، خبرگزاری فارس به نقل از یک منبع آگاه خبر داد که رییسجمهور آمریکا برای جلبنظر ایران به انجام مذاکره معادل ۵/۲میلیارد دلار بوئینگ و قطعات هواپیما به ایران تحویل میدهد. این منبع آگاه تاکید کرده بود: هزینه این هواپیماها از محل اموال بلوکه شده ایران تامین شده است.
دیروز اما سخنگوی وزارت خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران گفت که هیچ مقام و منبع رسمی آمریکایی در خصوص فروش هواپیما به ایران مطلبی نگفته است و آنچه تاکنون مطرح شده از سوی برخی نشریات و در حد گمانهزنی رسانهای بوده است. قشقاوی افزود: بارها اعلام کردهایم که مساله تحریم فروش قطعات یا اصل هواپیما به یک کشور که کاربری آن غیرنظامی و در راستای استفاده مسافران و اشخاص عادی است به مثابه نقض حقوق بشر تلقی میشود.
به گفته وی هیچ دلیل منطقی و انسانی وجود ندارد که کشوری این حق انتخاب مسافران در گزینش هواپیما را از آنها سلب کند. سخنگوی وزارت خارجه مسوولیت تهدید احتمالی جان مسافران ناشی از تحریمها را متوجه کشورهای تحریمکننده دانست و ابراز امیدواری کرد که این سیاست غلط و غیرانسانی توسط کشورهای غربی برداشته شود.
قشقاوی همچنین درباره درخواست اروپا و غرب برای مذاکره فوری با جمهوری اسلامی، گفت: ملت ایران اهل تعامل و گفتوگو است و در چارچوب بسته پیشنهادی ارائه شده آماده این تعامل و گفتوگو هستیم. وی درباره این که آمریکا مایل است مذاکرات با ایران را به سمت مساله هستهای بکشاند،با اشاره به اظهارات مقامات جمهوری اسلامی از جمله رییس جمهور افزود: ملت ایران بر سر حقوق مسلم هستهای خود گفتوگو نمیکند. یکی از بحثها در فرآیند بسته پیشنهادی، رفع نگرانی از موضوع هستهای، توجه به خلع سلاح جهانی، تحقق آرزو و شعار بشریت مبنی بر این که انرژی صلح آمیز هستهای برای همه و سلاح هستهای برای هیچ کس است که اینها میتواند محور مذاکرات قرار گیرد.
قشقاوی گفت: ظرفیت ملی، منطقهای و جهانی جمهوری اسلامی دیگر به صورتی نیست که مسائل ریز، مقطعی و جزئی با ایران مورد بحث قرار گیرد. این ظرفیت خوبی برای طرف مقابل است که مسیر تعامل را در بحث امنیت جهانی صادقانه و سازنده با ایران در پیش گیرد. سخنگوی وزارت خارجه شعار «عدالت و صلح برای پیشرفت» که از سوی ایران مطرح شده را شعار انسانی خواند و گفت: افکار عمومی جهان منتظر تحقق این شعار است.
قشقاوی درباره درخواست سولانا مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای مذاکره فوری با سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز گفت: با توجه به ابراز تمایل عمومی دو طرف کانالهای ذیربط زمان را تنظیم میکنند و در حال حاضر نمیتوانم زمان خاصی را اعلام کنم. در صورت مشخص شدن زمان دیدار به اطلاع افکار عمومی خواهد رسید. وی در خصوص برگزاری اجلاس چهار کشور ساحلی دریای خزر در اکتائو قزاقستان بدون حضور ایران نیز گفت: دیپلماسی ایران در خزر بسیار فعال و موفق است. خواسته ما براساس قاعده شناخته شده بینالمللی است و فراتر از آن نیست و خواستهای مشخص است.
وی با بیان این که همواره تعیین رژیم حقوقی دریاچه و دریاهای بسته با توافق و اجماع کلیه کشورهای ساحلی صورت میگیرد، افزود: در مورد خزر نیز چنین است و ما در این زمینه تلاشهای خود را انجام دادهایم که نقطه اوج آن برگزاری اجلاسهای سران در عشق آباد و تهران بود و اجلاس باکو نیز باید در سطح سران برگزار شود.
سخنگوی وزارت خارجه با تاکید بر این که جمهوری اسلامی بر احقاق حقوق خود در خزر پافشاری دارد، گفت: تاکنون چنین عمل کردهایم و هیچ تغییری در مواضع ما در طی سالهای اخیر در مورد خزر صورت نگرفته است.
وی با اشاره به اقدامات دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی در خصوص اجلاس اکتائو از جمله گفتوگو با سفرای کشورهای ساحلی خزر در تهران و اعلام اعتراض جمهوری اسلامی مبنی بر این که بدون ایران بحث خزر نمیتواند تداوم داشته باشد، ارسال نامه اعتراضآمیز متکی و... افزود: تحرک جدی ما باعث شد که بسیاری از رییسان جمهور کشورهای ساحلی و از جمله قزاقستان اعلام کردند که بنا ندارند در خصوص رژیم حقوقی دریای خزر گفتوگو کنند. وی در پاسخ به پرسشی در خصوص سکوت دستگاه دیپلماسی در قبال برخی اتهامات وارده به ایران از جمله ارسال سلاح برای شیعیان یمن، موشکهای اس۳۰۰ روسیه و ...با بیان این که دستگاه دیپلماسی قبل از هر کسی اخبار و تحولات را رصد میکند، گفت: کارشناسان مجرب و مسوول این وزارتخانه همه موضوعات را رصد میکنند.
قشقاوی با ذکر این نکته که بسیاری از اخبار در این زمینه از سوی منابع صهیونیستی و روزنامههای شناخته شده همچون ساندی تلگراف و دیلی تلگراف منتشر میشود، اظهار کرد: پرداختن به این اخبار ممکن است به منزله تایید آنها تلقی شود، در حالی که سکوت ما حساب شده است. وی با بیان این که روسها به صراحت موضوع اس۳۰۰ را تکذیب کردند، یادآور شد: این رسانهها این تکذیب را بازتاب نمیدهند و در پی اهداف دیگری هستند.
قشقاوی موضع ایران در قبال یمن را روشن خواند و با اشاره به تماس تلفنی متکی با همتای یمنی خود، گفت: ما به وحدت و تمامیت ارضی یمن احترام میگذاریم و رابطه دوستانه دوجانبه و رو به پیشرفتی با این کشور داریم. وی موضوع «صعده» را موضوعی داخلی خواند و ابراز امیدواری کرد که با تدبیر و درایت حل شود و خاطرنشان کرد: خونریزی راهحل مشکلات نیست. قشقاوی طرح موضوع ارسال سلاح ایران به یمن را در راستای فضاسازی رسانههای خاص وابسته به برخی کشورهای عربی عنوان کرد و گفت: اینها به ارگان اپوزیسیون ایران تبدیل شدهاند و در حال ترویج بی بند و باری رسانهای از طریق تلویزیون و روزنامههای خود هستند و به آتش نفاق و کینه توزی دامن میزنند، امیدواریم تجدیدنظر کرده و به مسیر دوستی و برادری بروند.
سخنگوی وزارت خارجه به رابطه خوب و دوستانه ایران با آمریکای لاتین و به ویژه ونزوئلا اشاره کرد و گفت: این رابطه مزیتهای فراوانی برای منافع ملی ما به همراه دارد. در حوزه اقتصادی کار با کشوری ثروتمند و تاثیرگذار در اوپک همچون ونزوئلا، به نفع منافع ملی مااست. ما میتوانیم کالاهای مورد نیاز خود را با قیمت مناسب از ونزوئلا وارد و اقدام به صدور خدمات فنی و مهندسی به این کشور کنیم.
وی با اشاره به برخی مطالب مطرح شده درباره حضور چاوز در حرم امام رضا (ع) گفت: دیدن روضه رضوی هر مسلمان و غیرمسلمانی را تحت تاثیر قرار میدهد. مگر امام رضا (ع) فقط متعلق به مسلمانها است؟ قشقاوی با طرح این پرسش که دلیل این گونه نقادیهای نازل چیست؟ یادآور شد: ابعاد روابط ما روشن و مشخص است. توسعه روابط با ونزوئلا صد در صد به نفع منافع ملی مااست و اصلا جای انتقاد ندارد.
به گفته سخنگوی وزارت خارجه نباید کسی این روابط را زمینه شوخیهای ژورنالیستی قرار دهد.
قشقاوی گفت: ما در جلسات کارشناسی نتوانستیم به هیچ نتیجهای درباره این انتقادات دست یابیم.
یکی از خبرنگاران به حمایتهای چاوز از حقوق همجنسگراها اشاره کرد که سخنگوی وزارت خارجه با بیان این که هر کشوری از جمله ونزوئلا بحثهای داخلی خود را دارد، گفت: موضوع همجنسگراها از جمله بحثهای جدی در شرق و غرب است. ما چارچوب داخلی خود را داریم و همانگونه که به طرف خارجی اجازه دخالت در امور داخلی خود را نمیدهیم در امور داخلی دیگران نیز دخالت نمیکنیم. وی با طرح این سوال که سفر چاوز به ایران چه ربطی به موضوعات داخلی دارد؟ خاطرنشان کرد: بحث دو واحد سیاسی است. عقل ما قد نمیدهد که دامن زدن به این بحث چه ارتباطی با موضوع انتخابات ایران دارد. قشقاوی بند زدن بحثهای دیپلماسی با موضوعات داخلی را به این صورت قابل توجیه ندانست و گفت: ما به هیچ نظر کارشناسی در این زمینه نرسیدیم. امیدواریم منتقدان صحبت من را جدی گرفته و نقد کنند.
ارسال نظر