دنیای اقتصاد- بررسی روند تغییرات قیمت طلا در بازار جهانی حاکی از آن است که طی دو ماه اخیر، قیمت هر اونس از این فلز از رشد ۱۰۰ دلاری برخوردار بوده است؛ در همین مدت در بازار تهران نیز قیمت هر سکه بهار آزادی حدود ۱۲هزار تومان بالا رفته است که حدود هشت‌هزارتومان از این صعود در هفته گذشته اتفاق افتاده است. این اتفاق‌ها در حالی رخ داده است که نرخ دلار آمریکا از حول و حوش ۱۰۰۴تومان به ۹۹۴تومان تنزل کرده ولی در مقابل، نرخ یورو با حدود ۴۸تومان افزایش از حول و حوش ۱۳۹۷تومان به ۱۴۴۵تومان رسیده است که همین امر یعنی افزایش هر یورو از ۳۹/۱دلار به ۴۶/۱دلار یکی از دلایل اصلی صعود طلا مطرح می‌شود. آیا روند صعودی هفته‌های اخیر قیمت طلا که بخشی از آن تحت تاثیر افزایش برابری یورو در برابر دلار و بخشی تحت تاثیر بهبود اقتصاد جهانی است ادامه خواهد یافت؟ ارائه تحلیلی از اوضاع فعلی به پیش‌بینی وضعیت آینده کمک می‌کند.

دنیای اقتصاد، مسعود رضا طاهری: بررسی روند تغییرات قیمت طلا در بازارهای جهانی طی قریب به دو ماه گذشته (۱۳جولای تا ۱۱سپتامبر) از رشد تقریبا ۱۰۰دلاری حکایت دارد.

بر اساس این گزارش، بهای تحویل فوری هر اونس طلا در آغازین ساعات روز ۱۳جولای در بازار لندن در حدود ۵۰/۹۰۸دلار ثبت شده و در بعدازظهر روز ۱۱سپتامبر در این بازار رقم ۲۵/۱۰۰۸دلار را در پایان معاملات ثبت کرده‌اند که نشان از رشد تقریبا ۱۰۰دلاری نرخ آن در این بازار دارد.

در همین مدت ۶۰روزه نرخ سکه بهار آزادی در مقایسه با رشد ۱۱درصدی نرخ جهانی طلا، تقریبا ۴/۵درصد افزایش قیمت داشته است. قیمت سکه بهار آزادی در این ۲ماهه از سطح ۲۲۲هزار تومان به ۲۳۴هزار تومان ترقی کرده که ۱۲هزار تومان گران‌ شده است. در همین حال قیمت سکه طرح قدیم، نیم سکه و ربع سکه نیز با رشد ۱۱هزار تومانی، ۲هزار تومانی و ۵۰۰تومانی به ترتیب از حد ۲۲۴هزار تومان، ۱۱۶هزار تومان و ۵۹۵۰۰تومان به سطح ۲۳۵هزار تومان، ۱۱۸هزار تومان و ۶۱هزار تومان رسیده است.

مثقال طلای ۱۷عیار نیز در این شرایط از ۹۶۸۰۰تومان به ۱۰۲۴۰۰تومان افزایش یافته که ضمن افزایش ۵۶۰۰تومانی بیش از ۷/۵درصد رشد قیمت را ثبت کرده است.

همزمان در بازار ارز دلار آمریکا با رشد منفی یک‌درصدی از نرخ ۱۰۰۴تومانی به قیمت ۹۹۴تومان تنزل پیدا کرده و ۱۰تومان از ارزش خود را از دست داده است. در عوض یورو با بیش از ۴۸تومان افزایش قیمت با ۴/۳درصد رشد از نرخ ۱۳۹۷تومان به بهای ۱۴۴۵تومان در بازار ارز کشور دست یافته است. دیگر اینکه نرخ برابری یورو در مقابل دلار آمریکا در این مدت ۶۰روزه (۲۲تیرماه تا ۲۲شهریورماه) از سطح ۳۹۴۴/۱ به ۴۵۶۱/۱ رسیده که یورو ۴/۴درصد به ارزش خود در مقابل دلار آمریکا افزوده است. البته نرخ برابری مذکور سقف ۴۶۲۰/۱ را نیز فتح کرده است.

افزایش ارزش یورو و افت دلار به پایین‌ترین حد ۹ماهه طی یک هفته اخیر یکی از دلایل صعود قیمت طلا بوده است.بررسی نوسانات قیمت ۶۰روزه طلا همچنین نشان می‌دهد که طی تقریبا ۶هفته از این مدت (۲۰جولای تا پایان ماه آگوست) بهای طلا بین دو سطح ۹۴۰دلار تا ۹۶۰دلار در نوسان بوده است.

تنها در سطح ۹۷۰ و ۹۳۰دلاری در طول یک هفته از این ۶هفته از این نظم مستثنا بوده است. از اوایل ماه سپتامبر قیمت طلا رشد سینوسی‌تری یافته و طی ۹روز اخیر از زیر ۹۶۰دلار به ۱۰۰۸دلار رسیده است. در این نوسان اخیر بازار داخلی کشورمان نیز اگر چه در میانه ماه رمضان با رکود تقاضا مواجه بود، اما فرارسیدن عید فطر و تاثیرپذیری از قیمت‌های جهانی، نرخ سکه بهار آزادی را از ۲۲۶هزار تومان به ۲۳۴هزار تومان افزایش داد که رشد ۸هزار تومانی قیمت را سبب شده است.طی مدت ۶روزه مورد بررسی عوامل مختلفی در رشد قیمت طلا موثر بوده‌اند که در ۲۳تیرماه بازارهای جهانی با افزایش تقاضا برای کالاهای سرمایه‌ای معامله شده با دلار آمریکا از جمله مس، فولاد و سایر فلزات به بهانه بروز برخی شواهد بهبود در اقتصاد جهانی و بالا رفتن قدرت ریسک‌پذیری سرمایه‌گذاری در کنار افت ارزش دلار، نرخ طلا را در بازارهای جهانی بالا برد. روزهای بعد تضعیف بیشتر دلار و رشد غیرقابل انتظار شاخص بهای تولیدکننده در آمریکا موجب تقویت ارزش کالاهای صنعتی و طلا شد. اقبال به نفت نیز به‌عنوان یک مورد امن سرمایه‌گذاری در مقابل تضعیف دلار در تقویت ارزش طلا موثر بوده است. بهای نفت در اوایل مردادماه از مرز ۷۰دلار گذشت.پس از هفته اول مردادماه نرخ طلا در بازارهای جهانی به ناگاه پس از کسب یک رکورد ۱۱ ماهه به دلیل افزایش شدید تقاضا برای دلار آمریکا از سوی سرمایه‌گذاران قیمت طلا ۲۰دلار کاهش یافت و به ۹۳۵دلار رسید. در این روز (هفتم مردادماه) نرخ سکه بهار آزادی ۲۲۳۵۰۰ تومان بود. در این روزها اعلام شد که اقدامات دولت آمریکا برای نجات بانک آمریکایی CIT و افزایش خوش‌بینی نسبت به عملکرد دو شرکت بزرگ آمریکایی «کاترپیلار» و «سیسکو سیستم» موجب ادامه تقویت شاخص‌های قیمت سهام آمریکا و به تبع آن افزایش ریسک‌پذیری سرمایه‌گذاران، افزایش بهای نفت و پیش‌بینی افزایش قیمت طلا خواهد شد. قیمت منازل در آمریکا رو به افزایش نهاده و خوش‌بینی نسبت به بهبود اوضاع اقتصادی در آمریکا مرتبا در حال افزایش بود. در عین حال سرمایه‌گذاری برای طلا در صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا رو به کاهش نهاده بود. در دهم مردادماه قیمت سکه بهار آزادی در آستانه نیمه شعبان ۲هزار تومان گران شد و به ۲۲۵هزار تومان رسید. بهای جهانی طلا نیز در این روز به دلیل اعلام کاهش نرخ تولید ناخالص داخلی آمریکا به یک درصد در سه ماهه دوم و افت ارزش دلار، نزدیک به ۱۸دلار بالا رفت و به ۹۵۵دلار رسید.

روزهای بعد خبر تثبیت نرخ بهره دلار آمریکا بین صفر تا ۲۵/۰درصد توسط فدرال رزرو و افزایش فشارهای تورمی و کاهش میزان خرده‌فروشی نرخ طلا را تقویت کرد. در ۲۴ مردادماه کاهش رقم شاخص اعتماد مصرف‌کننده در ماه آگوست آمریکا موجی از کاهش تقاضای مصرف و افت ارزش طلا را در پی داشت.روزهای بعد بازارهای سهام در اروپا و آسیا با افت شاخص مواجه شدند و رشد ارزش دلار قیمت طلا را کاهش داد. کاهش فروش طلا توسط بانک‌های مرکزی نیز در نوسان نرخ طلا موثر بوده است.

در اوایل ماه میلادی جاری (سپتامبر) موج بلندی از نگرانی‌ها بهبود یافتن شرایط اقتصادی جهان را فرا گرفت و تقاضا برای خرید طلا آنچنان هجمه‌ای را پدید آورد که در یک روز ۴۰دلار بر ارزش طلا افزوده شد و نرخ آن دوباره از مرز ۱۰۰۰ دلار گذر کرد. همزمان، تلویزیون دولتی چین مردم را به خرید دارایی‌های طلا تشویق کرد که باعث تقویت این رشد شد.