توصیه‌های احمدی‌نژاد به دولت انگلیس

عکس: خبرگزاری فارس، شایگان سفیر انگلیس در تهران استوارنامه خود را به احمدی‌نژاد تقدیم کرد

ملاقات دیپلماتیک در روزهای تیره تهران - لندن

دنیای‌اقتصاد- سرانجام سایمون گس، سفیر تازه انگلیس در پنجمین ماه حضور خود در تهران دیروز صبح موفق شد با محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور ایران دیدار و استوارنامه خود را تقدیم وی کند.

این دیدار در شرایطی صورت گرفت که در جریان حوادث پس از انتخابات انتقادات زیادی علیه دولت انگلیس و به خصوص نقش سفارت انگلیس در این حوادث مطرح شد. در روزهای پس از انتخابات ریاست‌جمهور، دبیران دوم و سوم انگلیس به عنوان عنصر نامطلوب شناخته شده و از ایران اخراج شدند. البته تیرگی در روابط تهران- لندن به همین اخراج محدود نشد و نه نفر از کارمندان ایرانی سفارت انگلیس در تهران نیز دستگیر و پس از چند روز هشت تن از آنان آزاد شدند. در این میان، حسین رسام، تحلیلگر ارشد سفارت انگلیس در دومین دادگاه بازداشت‌شدگان پس از انتخابات ریاست‌جمهوری حاضر شد و قاطبه ایرانیان برای نخستین بار از زبان وی نام سایمون گس را شنیدند.

رسام که پس از اعلام نتایج انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری ایران که به اعتراض‌های گسترده منجر شد از سوی مقام‌های امنیتی بازداشت و به قید وثیقه آزادشد. در همان روزها، وزارت خارجه انگلیس با صدور بیانیه‌ای حضور رسام را در دومین جلسه محاکمه توهین‌آمیز دانست. در این بیانیه آمده بود که اقدام ایران برای محاکمه آقای رسام «به هیچ وجه قابل قبول نیست» و این اقدام «مستقیما ناقض تضمین‌هایی است که ما از مقام‌های ارشد ایرانی دریافت کرده بودیم.» وزارت خارجه انگلیس در بیانیه خود افزوده بود: ما این دادگاه‌ها و به اصطلاح اعترافات زندانیان را که از حقوق بنیادین بشری خود برخوردار نبوده‌اند، محکوم می‌کنیم.

دیوید میلی بند، وزیر خارجه انگلیس نیز در واکنش به محاکمه رسام به اتهام دخالت در ناآرامی‌های پس از انتخابات ایران، آن را «تحریک کننده» دانسته بود.

وزیر خارجه انگلیس همچنین گفته بود: من عمیقا از اتهامات غیرقابل توجیه که امروز علیه حسین رسام مطرح شد، نگران هستم. چنین محاکمات و اتهاماتی غیرمنصفانه هستند و ایران را بی اعتبار کرده است. یکی از سخنگویان وزارت خارجه انگلیس نیز گفته بود: این کاملا غیرقابل پذیرش و مستقیما مغایر با تضمین‌هایی است که به طور مکرر از سوی مقام‌های ارشد دولت ایران داده شده بود.

افزون بر اعتراضات مقام‌های لندن به مسوولان دولت تهران، اتحادیه اروپا نیز به ایران هشدار داده بود که هرگونه اقدام علیه کشورهای عضو این اتحادیه، شهروندان یا کارمندان سفارتخانه‌های آن را اقدامی علیه کل اتحادیه اروپا می‌داند.

رسام در جلسه محاکمه خود گفته بود که به دستور مقامات سفارت انگلیس اقدام به ارتباط گیری با افراد و عناصر ذی نفوذ احزاب و گروه‌های سیاسی کرده است.

وی افزوده بود : سفارت بریتانیا برای برقراری ارتباط با سازمان‌های غیردولتی (NGO) سالانه ۳۰۰هزار پوند از طریق وزارت خارجه دریافت می‌کرد. او همچنین اظهار کرده بود: گزارش‌هایی در تهران تهیه می‌شد که برای وزارت خارجه انگلیس ارسال می‌گردید که برخی از آنها تبدیل به سیاست می‌شد و توسط شبکه بی بی سی اجرا می‌شد.

حسین رسام همچنین در جلسه محاکمه خود اتهام مطرح شده از سوی معاون دادستان در کیفرخواست، مبنی بر حضور برخی دیپلمات‌های بریتانیایی در تجمعات اعتراضی را تایید کرده و گفته بود که اعضای سفارت بریتانیا تا دو روز قبل از انتخابات برای تحقیق درباره گرایشات سیاسی مردم شهرهای مختلف و میزان مشارکت آنها به شهرهای مختلف ایران سفر می‌کردند.

به گفته وی، دیپلمات‌های بریتانیایی با ستاد نامزدهای مختلف انتخابات نیز تماس گرفته بودند.

اشتباهات خود را جبران کنید

اما سرانجام ملاقات سایمون گس، سفیر انگلیس در تهران با محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور ایران در زیر سایه سنگین چنین رویدادهای کم‌نظیر دیروز صبح در خیابان پاستور صورت گرفت. گس از فروردین امسال به عنوان سفیر انگلیس در ایران فعالیت خود را آغاز کرده است، اما تسلیم استوارنامه‌اش تا دیروز به تعویق افتاده بود.

به گزارش ایلنا، رییس‌جمهور پس از دریافت استوارنامه سایمون گس، با تاکید بر این که ایران خواهان توسعه روابط با سایر کشورها برپایه عدالت و احترام متقابل است، گفت: دولت‌های غربی باید رفتارهای خود را در برابر ملت بزرگ ایران اصلاح کنند.

وی با بیان این که ملت ایران از رابطه با دولت انگلستان خاطرات منفی زیادی در ذهن دارند، اظهار کرد: البته در مسیر توسعه روابط نگاه ما به آینده است و امیدواریم دولت انگلیس از گذشته خود تجربه خوبی گرفته باشد و در مسیر اصلاح رفتارهای گذشته خود گام بردارد. از این رو مهمترین ماموریت شما به عنوان یک سفیر این است که این خاطرات منفی را به خاطره مثبت تبدیل کنید.

احمدی‌نژاد با اشاره به اینکه قصد ندارد رفتارهای اشتباه انگلیس در رابطه با ملت ایران را یادآور شود، تصریح کرد: ملت ایران به هیچ‌کس اجازه دخالت در امور داخلی خود را نمی‌دهد و امیدواریم دولت انگلیس بتواند اشتباهات خود را جبران کند.

وی همچنین با تاکید بر اینکه موضوع هسته‌ای از نظر ملت ایران تمام شده است، گفت: داشتن فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای حق قانونی و قطعی ملت ایران است و ملت ایران درباره حقوق مسلم خود با کسی مذاکره نمی‌کند، البته آمادگی داریم درباره همکاری‌های بین‌المللی، حل مشکلات اقتصادی و امنیتی جهان گفت‌وگو کنیم و معتقدیم این موضوعات بدون مشارکت همگانی قابل حل نیست.

وی با تاکید بر اینکه برای حل مشکلات منطقه خاورمیانه راه‌حل نظامی جوابگو نیست، تصریح کرد: روش انگلیس و آمریکا را در منطقه اشتباه می‌دانیم و امیدواریم آن‌را اصلاح کنند. رویکرد نظامی اگر چه به ملت‌های منطقه آسیب می‌رساند، اما در این میان بیشترین آسیب را خود دولت‌های انگلیس و آمریکا متحمل شده‌اند.

رییس‌جمهور گفت: ایران علاقه‌مند به داشتن روابط دوستانه با همه کشورها است. متاسفانه کشورهای اروپایی در۳۰ سال گذشته و به خصوص در سال‌های اخیر رفتارهایی علیه ملت ایران داشتند. البته باید ببینند که نتیجه رفتارهای آنها چه سودی برایشان داشته است.

احمدی‌نژاد تصریح کرد: امیدوارم برخی کشورهای اروپایی رفتار خود را در رابطه با ایران اصلاح کنند و بدانند که با چنین رفتارهایی ملت ایران به هیچ عنوان متضرر نمی‌شود و ملت ایران می‌داند که چگونه از خود و منافع کشورش دفاع کند. سفیر جدید انگلیس نیز در این دیدار با بیان این که انگلیس به آنچه در گذشته بین دو کشور اتفاق افتاده است به هیچ عنوان افتخار نمی‌کند، گفت: انگلیس خواهان ایجاد مناسبات مدرن و توسعه روابط بر اساس احترام متقابل با جمهوری اسلامی ایران است. وی با اشاره به زمینه‌های مشترک ارتقای همکاری‌های دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی بین ایران و انگلستان گفت: شرایط کنونی فرصت مناسبی به وجود آورده است که روابط خود را بهبود بخشیم و با این اظهارات نیز کاملا موافقم که در توسعه روابط باید به آینده نگاه کنیم.

عکس: فارس