دنیای اقتصاد - انگلیس، فرانسه و آلمان با بیان این که ایران باید در دستیابی به یک راه دیپلماتیک برای حل برنامه هسته‌ای خود مشارکت کند، در عین حال گفتند که تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌همکاری نمی‌کند. مقام‌های آمریکا نیز بسته پیشنهادی ایران را رد کرده و بر مذاکره با مقام‌های ایران درباره موضوع هسته‌ای پای فشرده‌اند. در این میان، مقام‌های روسیه در واکنشی متفاوت گفته‌اند که ما از این بسته می‌توانیم استفاده کنیم. روسیه استقبال کرد - آمریکا مخالفت کرد

واکنش متضاد غرب به بسته پیشنهادی ایران

دنیای اقتصاد - انگلیس، فرانسه و آلمان با بیان این که ایران باید در دستیابی به یک راه دیپلماتیک برای حل برنامه هسته‌ای خود مشارکت کند، در عین حال گفتند که تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌همکاری نمی‌کند.

مقام‌های آمریکا نیز بسته پیشنهادی ایران را رد کرده و بر مذاکره با مقام‌های ایران درباره موضوع هسته‌ای پای فشرده‌اند. به گفته آمریکایی‌ها، این بسته به موضوع اصلی مورد نظر غرب نپرداخته است. در این میان، مقام‌های روسیه در واکنشی متفاوت گفته‌اند که ما از این بسته می‌توانیم استفاده کنیم.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان روز پنجشنبه در نامه‌ای به شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌با نادیده گرفتن همکاری‌های شفاف و مستمر جمهوری اسلامی‌ایران با آژانس و نبود هیچ مدرکی مبنی بر انحراف برنامه هسته‌ای آن از مسیرصلح آمیز اظهار کردند که ایران همچنان از همکاری با بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای خودداری می‌کند و این موضوع غیر قابل توجیه است.

افزون بر این، انگلیس به طور جداگانه خواستار مذاکره با تهران در این مورد شد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، سخنگوی وزارت خارجه انگلیس در سخنانی پس از تحویل بسته پیشنهادی ایران به سفیران کشورهای ۱+۵ در تهران، خواستار گفت‌وگوهای ایران با پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل(آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین) به اضافه آلمان شد.

وی ادامه داد: ما گفت‌وگو با ایران در زمینه حل موضوع هسته‌ای این کشور را در آوریل سال ۲۰۰۹ (فروردین ۱۳۸۸)مطرح کردیم و این پیشنهاد همچنان روی میز است و ما امیدواریم که ایران در کوتاه‌‌ترین زمان ممکن به این پیشنهاد پاسخ مثبت دهد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز از بررسی بسته پیشنهادی ایران در خصوص حل موضوع هسته‌ای توسط گروه ۱+۵ خبر داده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، یان کلی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا افزوده است: رایزنی‌هایی را با سایر اعضای ۱+۵ در مورد بسته‌ای که ایران ارائه کرده، انجام می‌دهیم.

سوزان رایس، نماینده آمریکا در سازمان ملل نیز ابراز امیدواری کرده است که بسته پیشنهادی ایران حاوی نکات مثبتی باشد.

در همین حال، معاون وزیر خارجه آمریکا با رد بسته پیشنهادی ایران برای پایان دادن به تنش‌های بیهوده غرب درباره برنامه هسته‌ای خود اظهار کرده است که این بسته در بردارنده مسائل مورد تاکید ایالات متحده نیست.

به گزارش روزنامه لس‌آنجلس تایمز، پی‌جی کرولی، معاون وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده است: بسته جدید پیشنهادی ایران که به تازگی به نمایندگان گروه ۱+۵ تحویل داده شده به موضوع اصلی مورد نظر غرب نپرداخته است.

کرولی با بیان این مطلب از رد پیشنهاد مذکور و در عین حال ادامه تلاش‌های دولت باراک اوباما برای مذاکره با ایران درباره برنامه هسته‌ای این کشور خبر داده است.

کرولی بسته پیشنهادی پنج صفحه‌ای جمهوری اسلامی‌ایران را فاقد پاسخ روشن به نگرانی‌های اصلی غرب درباره برنامه هسته‌ای این کشور دانسته و بر خواست آمریکا برای همکاری در این زمینه تاکید کرده است.

به گفته کرولی، دولت اوباما قصد دارد تا پایان امسال درباره پیگیری پیشنهاد مذاکره خود به ایران یا پس گرفتن آن و اعمال تحریم‌های بیشتر به منظور متوقف کردن برنامه هسته‌ای این کشور تصمیم‌گیری کند.

رییس‌جمهور آمریکا تا ماه سپتامبر به ایران فرصت داده است که درباره برنامه هسته‌ای‌اش با قدرت‌های جهانی مذاکره کند و در غیر این صورت با تحریم‌های جدید مواجه شود.

وی افزوده است: پیشنهاد ایران شامل مجموعه‌ای از مسائل دربرگیرنده مذاکره با غرب است، ولی در آن هیچ اشاره ای به برنامه هسته‌ای تهران که موضوع اصلی مورد توجه گروه ۱+۵ و شورای امنیت سازمان ملل متحد است، صورت نگرفته است.

افزون بر کرولی، گلین دیویس،نماینده آمریکا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌نیز بر ادعاهای کشورش علیه تهران تاکید کرده است.

دیویس در نشست شورای حکام آژانس با تکرار ادعاهای واشنگتن اعلام کرده است: ایران به سلاح هسته‌ای بسیار نزدیک شده و ذخایر اورانیوم غنی شده خود را نیز افزایش داده است.

دیویس افزوده است: ما دلیلی جدی برای نگرانی در رابطه با تلاش‌های ایران برای افزایش اندک اندک پتانسیل هسته‌ای‌اش داریم. در حال حاضر ایران بسیار نزدیک به دستیابی به سلاح هسته‌ای است یا شاید دیگر مقدار کافی اورانیوم غنی شده برای ساخت سلاح هسته‌ای را داشته باشد. و اگر این کشور به روند غنی سازی اورانیوم ادامه دهد، چنین چیزی آن را کاملا به امکان تحقق این جهش خطرناک و بی‌ثبات‌کننده نزدیک می‌کند.

اظهارات مقام‌های تروئیکای اروپا و آمریکا در حالی بیان شده‌اند که وزیر خارجه‌ روسیه طی اظهاراتی متفاوت در روز پنج‌شنبه گفت: بسته پیشنهادی ایران به قدرت‌های جهانی می‌تواند مبنایی برای مذاکرات باشد و علاوه بر آن اعمال تحریم‌ها علیه نقش نفت ایران را منتفی دانست.

به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، سرگئی لاورف،وزیر خارجه روسیه در جمع خبرنگاران در مسکو گفته است: نظر من بر اساس یک بررسی اجمالی از اسناد ایران این است که ما از این بسته می‌توانیم استفاده کنیم.

وی که کشورش یکی از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل است، افزوده است که این شورا از تحریم‌ها علیه نفت ایران حمایت نخواهد کرد.

وزیر خارجه‌ روسیه گفته است: قدرت‌های جهانی توافق کرده‌اند که از تحریم‌ها تنها به عنوان ابزاری برای متقاعد کردن ایران به همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌در زمینه‌ نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران استفاده کنند.

لاورف گفته است: برخی از تحریم‌هایی که تحت بررسی قرار دارد از جمله تحریم علیه نفت و محصولات نفتی، مکانیزمی‌برای مجبور کردن ایران به همکاری نیست، بلکه گامی‌برای تحریم کامل ایران است و من فکر نمی‌کنم شورای امنیت سازمان ملل از آن حمایت کند.

وی تاکید کرده است که با دادن ضرب‌الاجل مخالف است.

وی همچنین گفته است: چنین رویکرد جامعی از جانب قدرت‌های جهانی و تمایل ایران برای مذاکره، چیز مهمی ‌است، اما مذاکرات نمی‌تواند تا یک تاریخ ثابت به پایان برسد.

آندره‌نسترنکو، سخنگوی وزارت خارجه‌ روسیه نیز تاکید کرده است که مسکو به همکاری‌های سازنده با دولت جدید ایران امیدوار است.

گریگوری بردنیکف، نماینده روسیه در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌نیز از حمایت قاطع کشورش از اقدامات این نهاد در قبال ایران خبر داده است.

به گزارش رویترز، بردنیکف اعلام کرده است که روسیه کاملا به کار آژانس و «محمد البرادعی» مدیرکل آن در خصوص ایران اعتماد داشته و از آن حمایت می‌کند.

وی همچنین تاکید کرده است که روسیه به دقت به توصیه‌های آژانس درباره راه‌حل موضوع هسته‌ای ایران گوش فرا می‌دهد.

عکس: خبرگزاری فارس