دفاع باهنر از عملکرد مجلس

عکس: دنیای اقتصاد، نگار متین‌نیا

دنیای اقتصاد‌- از توضیح درباره چگونگی رای اعتماد مجلس به کابینه تا مجرم دانستن مهدی کروبی در صورت عدم اثبات تجاوز به بازداشت‌شدگان حوادث پس از انتخابات همگی در زمره مسائلی بود که محمدرضا باهنر نایب رییس مجلس و دبیر کل جامعه اسلامی مهندسین در کنفرانس مطبوعاتی صبح پنج‌شنبه هفته گذشته بیان کرد. کنفرانسی که به خاطر مسائلی که در مجلس درباره رای اعتماد به کابینه گذشت و نقش ویژه باهنر در این ماجراها، تحت‌الشعاع این موضوع قرار گرفت و بیشتر سوالات از باهنر هم به این موضوع اختصاص یافت.

امیدوارم هر‌چه زودتر کابینه فعالیت خود را آغاز کند

به گزارش ایسنا، محمدرضا باهنر درباره پس‌لرزه‌های رای به وزرا اظهار کرد: پس از رای‌گیری تعدادی از وزرا رای نیاورده‌اند و ما منتظریم که رییس‌جمهور گزینه‌های خود برای این سمت‌ها را معرفی کنند. ایشان البته نامه‌ای به مجلس در معرفی دو گزینه برای وزارتخانه‌ها داده بودند که با استقبال نمایندگان هم روبه‌رو شد هیات رییسه هم به محض دریافت نامه به نمایندگان اعلام کرد که سه‌شنبه هفته بعد جلسه مجلس برقرار باشد و این مساله با استقبال نمایندگان روبه‌رو شد، اما رییس‌جمهور طی نامه‌ای که به مجلس دادند آن نامه را کان‌لم‌یکن اعلام کردند. به هر حال مجلس آمادگی داشت که با وجود رفتن نمایندگان به حوزه‌های انتخابیه به این نامه رسیدگی کند.

وی ادامه داد: امیدوارم هر‌چه زودتر کابینه فعالیت خود را آغاز کند و رییس‌جمهور هم برای سه وزارتخانه دیگر با وجود این که می‌تواند سه ماه آن‌ها را با سرپرست اداره کند، از این فرصت سه ماهه کامل استفاده نکرده و هرچه زودتر گزینه‌های خود را معرفی نماید.

رای اعتماد به وزرا نباید تابع اعتماد نمایندگان به رییس‌جمهور باشد

وی در پاسخ به این سوال که آیا شما نسبت به چهار سال قبل در برابر دولت منتقد‌تر شده‌اید؟ گفت: چهار سال قبل هم من تا جایی که به یاد دارم در فراکسیون اصولگرایان جمع‌بندی این بود که به سه وزیر دولت رای ندهیم که در صحن علنی این مقدار به چهار وزیر افزایش پیدا کرد. من در آن زمان مسوولیت فراکسیون اصولگرایان را داشتم. به نظر من مخالفت یا موافقت با دولت به تنهایی قابل افتخار نیست من علاقه دارم که دولت هرچه زودتر و سریع‌تر بتواند کابینه خود را تکمیل کند و با تمام توان و قدرت کارهای بر زمین مانده را انجام دهد. اما ما برای رای اعتماد به وزرا خود را ملزم به بررسی تک‌تک آن‌ها می‌دانیم. رای اعتماد به وزرا نباید تابع اعتماد نمایندگان به رییس‌جمهور باشد. همان طور که می‌دانید اکثر نمایندگان مجلس در انتخابات ریاست‌جمهوری از کاندیداتوری آقای احمدی‌نژاد حمایت کردند. من در مجلس در مخالفت با چند وزیر و برنامه‌هایشان صحبت کردم، اما نظرم این بود که دولت بتواند اکثر وزرایش را در ابتدای تشکیل کابینه داشته باشد.

نظر مقام معظم رهبری درباره کابینه پیام شفاهی بود

وی در پاسخ به سوال دیگری درباره برخی اظهار نظرها و واکنش‌ها نسبت به سخنان اخیرش راجع به رای نیاوردن ۹-۸ وزیر و تاثیر نظر رهبری در رای نمایندگان گفت: درباره نظر مقام معظم رهبری نامه‌ای مطرح نبود که برخی بگویند محرمانه بوده یا نه. پیام شفاهی بود. در آن زمان رایزنی‌ها در مجلس خیلی مفصل و پرحجم بود و تحلیل‌های متفاوتی در این زمینه وجود داشت. تصور من این بود که ۵ الی ۶ نفر از گزینه‌های وزارتخانه‌ها رای نمی‌آورند و این پیش‌بینی من بود؛ البته برخی طرفداران رادیکال دولت این تحلیل مرا مبنی بر تلاشم برای رای نیاوردن دانستند در حالی که چنین نبود و من تنها پیش‌بینی خود را گفته بودم.

با نظر رهبری رویکردم به سمت رای اعتماد بیشتر به وزرا تغییر کرد

باهنر افزود: وقتی کار جلو رفت تحلیل‌ها نسبت به وضعیت متفاوت بود برخی خوشبین بودند، برخی هم نظرشان این بود که ۹-۸ وزیر رای نمی‌آورند. نظر من این بود و اعلام کرده بودم که نباید طوری شود که دولت نتواند اکثریت خود را تشکیل دهد و با رای نیاوردن ۹-۸ وزیر مخالف بودم، اما بعضی می‌گفتند که ممکن است بیش از ۹-۸ وزیر رای نیاورند تا این که رهبری از طریق ریاست محترم مجلس به نمایندگان به صورت مشورتی نظر دادند که بهتر است وزرا رای بیاورند؛ البته ایشان تاکید داشتند که این یک دستور حکومتی نیست و نمایندگان باید به وظیفه خود عمل کنند. با نظر رهبری نظر من هم عوض شد و رویکردم به سمت رای اعتماد بیشتر به وزرا تغییر کرد و در عین حال تلاش کردم اکثریت کابینه رای بیاورد. در هر حال با توجه به سطح رای وزرا اگر نظر مشورتی رهبری نبود احتمال رای نیاوردن ۱۰-۷ تن از گزینه‌ها برای وزارتخانه‌ها وجود داشت.

مراجع تقلید جایگاه حساس و ویژه‌ای در عمق نسل‌های ملت ما دارند

باهنر درباره ارتباط دولت با مراجع که در توصیه رهبری به دولت بود، گفت: در نظام جمهوری اسلامی جایگاه شخصیت‌ها و نهادها و مراجع فکری تعریف شده است. در نظام شیعی و جمهوری اسلامی ما نهادی تحت عنوان رهبری وجود دارد که اختیاراتش در اصل ۱۱۰ قانون اساسی ذکر شده است. مراجع تقلید جایگاه حساس و ویژه‌ای در عمق نسل‌های ملت ما دارند. نهضت‌های صدساله اخیر را اگر مرور کنید نقش مرجعیت را در هدایت و راهنمایی مردم بسزا و ویژه می‌بینید. بر همین اساس در زمان حضرت امام و در زمان مقام‌معظم رهبری رهبران جمهوری اسلامی ضمن این که رهبر بودند احترام و شان جایگاه مراجع را داشتند و اجازه نمی‌دادند کسی با تکیه بر نظرات رهبری حرمت مراجع را نگه ندارد و جایگاه آن‌ها را سست کند یا بخواهد آن‌ها را تنزل بدهد. این سیاست راهبردی جمهوری اسلامی و نظام اسلامی است که حضور مراجع تقلید را در کنار رهبری و در قلب مردم ایران ببیند.

وی افزود: ما فکر می‌کنیم توصیه‌های رهبری در سند چشم‌انداز آمده است و دولت با استفاده از آن‌ها می‌تواند نقشه راه خود را ترسیم کند.

وی در این‌باره که آیا دلیلی می‌بینید که رهبری درباره رابطه با مراجع به دولت توصیه کرده‌اند، گفت: رهبری حتما نگرانی‌هایی را احساس کرده‌اند که ضرورت چنین توصیه‌ای را دیده‌اند. البته این توصیه و این تذکرات برای ما هم مفید است.

تغییرات مستمر در مدیران استراتژیک و کلان تهدیدی برای دولت است

نایب رییس مجلس درباره تغییرات در وزارتخانه‌ها گفت: به نظر می‌رسد تغییر در مدیریت‌های اجرایی در دولت نهم، سیاست راهبردی رییس‌جمهور بود. ترمیم کابینه برای دولت فرصتی است که بتواند برخی چالش‌های پیش روی خود را حل کند؛ به شرطی که دولت یک یا دوبار بیشتر نخواهد از این امکان استفاده کند.

وی افزود: اگر قرار باشد این رفتار مستمر باشد و مدیران استراتژیک و کلان در سمت خود احساس ثبات نکنند این وضعیت را نه تنها فرصتی برای دولت نمی‌بینم، بلکه آن را تهدیدی برای دولت می‌دانم. مدیران باید احساس ثبات و آرامش کنند. البته باید دید آقای رییس‌جمهور در دولت دهم از چه سیاستی پیروی خواهد کرد.

باید به سرعت صف افراد مجرم از افراد بی‌گناه تفکیک شود

باهنر در ادامه درباره «لزوم حفظ آرامش در جامعه» گفت: در حوادث اخیر به نظر من باید به سرعت صف افراد مجرم از افراد بی‌گناه تفکیک شود. نظام راضی نیست که به کسانی اتهام وارد شود و بعد ثابت شود که جرمی مرتکب نشده‌اند و نباید این افراد حتی یک روز هم در بازداشت بمانند. البته عده‌ای که عالما و عامدا بر اساس تحلیل‌های غلط کارهایی کردند که مردم و نظام دچار آسیب شدند نباید بی‌مجازات بمانند، اما به نظر من اولین قدم همان تفکیک است که گفتم و این کار باعث ایجاد آرامش در کشور می‌شود. حتی به نظر من با برخی مجرمان و افرادی که از روی ناآگاهی کارهایی کرده‌اند باید با رافت برخورد شود. در عین حال کسانی که عمل مجرمانه خسارت زدن به اموال، آبرو و برهم زدن آرامش جامعه را مرتکب شده‌اند باید نسبت به رفتار خود پاسخگو باشند.

باید فضای جامعه از حالت رادیکال خارج شود

وی افزود: باید فضای جامعه از حالت رادیکال خارج شود و پرخاش‌ها در اطراف قضیه باید کاهش یابد. به عنوان مثال بنده اخیرا یک موضع‌گیری طبیعی داشتم، اما می‌بینیم که بداخلاقی‌های زیادی در برخی رسانه‌ها و سایت‌ها حتی از طرف برخی که از آن‌ها انتظار نمی‌رود، صورت می‌گیرد. برخی به من می‌گویند چرا پاسخ نمی‌دهی به نظر من حتی پاسخ دادن به این بداخلاقی‌ها بحث را شعله‌ور می‌کند. نباید وقت خود را صرف برخی مطالب خارج از ادب و منطق کنیم. به نظر من رسانه‌ها در خاموش کردن این پرخاش‌ها سهم مهمی دارند.

وی درباره برخی بازداشت‌های اخیر گفت: همان‌طور که می‌دانید برخی افراد اتهامات سنگینی را علیه مسوولان نظام وارد کرده‌اند به عنوان مثال آقای کروبی یک ماه است که بحثی را مطرح کرده و ما در این مدت از او خواسته‌ایم به خاطرخطیر بودن موضوع مستندات خود را ارائه دهد تا نظام سراغ خاطیان برود و با آن‌ها برخورد کند و موضوع روشن شود. اما در نهایت معلوم شد که چند نفر با تولید سی‌دی‌هایی با افراد ناشناسی مصاحبه کرده‌اند. به نظر من طبیعی است که باید با این افراد برخورد شود و معلوم شد که چه نیت‌هایی پشت این کارها وجود داشته است. ما در مجلس تلاش می‌کنیم با همکاری با قوای دیگر به این مسائل رسیدگی کنیم.

اعتقاد ندارم که جناح اصلاح‌طلب یا چپ حذف شود

دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین درباره آینده اصلاح‌طلبان گفت: من اعتقاد ندارم که جناحی تحت عنوان اصلاح طلب یا چپ یا کلا یکی از دو جناح حذف شوند باید هر دو جناح باشند و باهم رقابت کنند و همدیگر را نقد و حتی تخطئه کنند. جناح‌ها حتی می‌توانند عملکرد قوا را نقد کنند. من مدافع حضور طیف‌های مختلف در کشور هستم، اما اداره یک طیف سیاسی با ساختار شکنی متفاوت است. اگر یک جریان، یک اپوزیسیون درون نظام باشد و در چارچوب قوانین کار کند و از حقوق آنها دفاع کند ما از او و حضورش در فضای کشور حمایت می‌کنیم، اما اگر طیفی بخواهد با نهادهای اساسی نظام درگیر شود و بخواهد بیرون از نظام فعالیت کند، تکلیفش فرق می‌کند.

عملکرد و اقرارهای برخی ژنرال‌های اصلاح‌طلب نشان می‌دهد آنها به دنبال ساختارشکنی بودند

وی افزود: عملکرد و اقرارهای برخی ژنرال‌های این طیف نشان می‌دهد که آن‌ها به دنبال ساختارشکنی بودند. من البته نمی‌خواهم درباره پرونده این افراد قضاوت کنم اگر کسی هم بوده که دنبال ساختارشکنی نبوده و این مساله اثبات شود باید هر چه زودتر او را آزاد کنند و حتی از او عذرخواهی هم بکنند.

براساس تصمیم هیات سه‌نفره تا اطلاع ثانوی دادگاه‌ متهمان حوادث اخیرعلنی برگزار نمی‌شود

باهنر درباره اعترافات برخی افراد نیز گفت: من البته در این مساله به صورت کامل وارد نشده‌ام، اما هیات سه نفره‌ای متشکل از سه قوه ایجاد شده است و قرار است این محاکمات و مسائل مربوط به دادگاه آن‌ها را پیگیری کند و وارد صحت و سقم آن شود. یکی از تصمیمات این هیات هم این است که تا اطلاع ثانوی این دادگاه‌ها علنی برگزار نشوند تا از آن‌ها بهره‌برداری تبلیغاتی نشود و دادگاه به یک نتیجه واقعی برسد و رفتارهای مجرمانه با رفتارهای غیرمجرمانه و قابل نقد جدا شود. به نظر من در حین ایراد اتهامات نباید از این بحث‌ها استفاده تبلیغاتی شود. برخی افراد اعتراف‌های‌شان تنها اعتراف به تحلیل اشتباه بوده است نه عمل مجرمانه. این‌ها باید از هم تفکیک شود.

ماه پشت ابر نمی‌ماند و تکلیف روشن می‌شود

وی افزود: به نظر من برخی از این شخصیت‌ها کسی نیستند که به این سادگی به تغییر تحلیل برسند به نظر می‌رسد با برخی شایعات و حرف‌ها و گفت‌وگوها نمی‌توان آن‌ها را وادار کرد که حرفی بزنند که به آن اعتقاد ندارند. بالاخره ماه پشت ابر نمی‌ماند و تکلیف روشن می‌شود. البته در این اعتراف‌ها برخی حرف‌ها هم خیلی متین وقوی است و برخی شجاعت برگشتن دارند. البته برخی هم افراد سیاسی نیستند، بلکه به دنبال زندگی هستند و حال و حوصله فعالیت‌های سیاسی را هم ندارند. این افراد اقرارهایی می‌کنند که بتوانند مجازات‌های خود را کاهش دهند.

کروبی ادعایش را ثابت نکند، مجرم است

باهنر افزود: من علاقه دارم که دوستان ما در چارچوب نظام به کار خود ادامه دهند و همچنان رهبری طیف اصلاح‌طلبان را دنبال کنند. فردی مانند مهندس موسوی که بعد از ۲۰ سال ظرف چند ماه توانست ۱۳‌میلیون رای بیاورد حیف است که با بلندپروازی‌ها و تحلیل‌های غلط به جای فعالیت در چارچوب نظام به سمت اپوزیسیون خارج از نظام برود و حرف‌هایی بزند که خوشایند دشمنان باشد. یا در مورد کروبی من هنوز نمی توانم باور کنم که ایشان با آن سوابق بتواند اتهام‌های بی‌پایه و اساس علیه نظام مطرح کند و بعد نتواند مستندات خود را ارائه دهد. البته من در منصب قضاوت نیستم، اما اتهام ایشان اگر اثبات نشود جرم بزرگی مرتکب شده است.

اصلا ح‌طلب نمی‌شویم

وی درباره این که آیا ممکن است شما تبدیل به اصلاح‌طلبان جدید شوید و صف‌بندی‌های جدید تشکیل شود؟ گفت: من افتخار می‌کنم که اصولگرا هستم و برایم قابل تصور نیست که اصلاح‌طلب شوم. البته باید بدانیم که اصولگرایان در درون خود اختلافاتی دارند. متاسفانه به خاطر نبود احزاب، گروه‌هایی که فعالیت می‌کنند گاهی با اختلاف نظرهای درونی مواجه می‌شوند. در میان اصولگرایان از افراد رادیکال تا طیف‌های میانه‌رو وجود دارد، اما این اختلافات داخلی است و نمی‌توان آن را به بیرون از این جریان تسری داد. در عین حال ما علاقه داریم که طیف‌های داخلی نظام ساختارشکنی نکنند تا دچار هزینه‌های سنگین نشوند.

باهنر در پایان در توضیح عکسی از او که به همراه محمدرضا خاتمی است، گفت: ما سیاسیون باهم قهر نیستیم و گاهی می‌شود که باهم جلسه می‌گذاریم و به بحث می‌پردازیم. قرار نیست که همه حرف‌های خود را در رسانه‌ها به هم بزنیم. این عکس احتمالا مربوط به مناظره من با آقای خاتمی بوده است ایشان همواره احترام بنده را داشته است و به من محبت دارد و من هم خود را مکلف می‌دانم که احترام ایشان را داشته باشم.